Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/01/2023 - 05:00

Hver tredje dansker vil hæve abortgrænse med seks uger

Det skal være muligt at få en abort uden særlig tilladelse indtil graviditetens 18. uge, mener 36 procent.

Rune øe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Danske kvinder skal selv kunne beslutte, om de vil afbryde deres graviditet og få en abort uden særlig tilladelse fra myndighederne indtil graviditetens 18. uge.

Det mener en tredjedel af danskerne, viser en måling, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Ritzau.

Grænsen for fri abort i Danmark ligger lige nu ved 12. uge. Herefter skal et abortsamråd i regionen give tilladelse.

I målingen svarer 36,6 procent af de adspurgte ja til, at danske kvinder skal kunne få abort uden særlig tilladelse indtil graviditetens 18. uge.

40,2 procent svarer nej, mens 23,2 procent svarer "ved ikke".

Svarene fra de 1047 repræsentativt udvalgte respondenter er indsamlet i perioden 23.-26. januar.

Abortlovgivningen er forældet og bør ændres, mener Øjvind Lidegaard, der er professor og overlæge på gynækologisk afdeling på Rigshospitalet og leder af det afsnit, som foretager aborter.

- Der er ingen logisk grund til, at vi i dag sætter grænsen ved 12. uge. Hele den teknologiske udvikling, som den prænatale diagnostik har været igennem de sidste 50 år, taler for, at grænsen hæves betydeligt, siger han.

Interesseorganisationen Sex & Samfund har i begyndelsen af januar foreslået, at abortgrænsen hæves til minimum 18. graviditetsuge.

Også danske fødselslæger har meldt, at de mener, abortgrænsen bør hæves.

Ifølge Øjvind Lidegaard bør grænsen være uge 22, som er kort efter den sidste skanning, alle gravide i Danmark bliver tilbudt.

- Hvis man laver en abortgrænse under 20 uger, betyder det, at de kvinder, der efter at de er blevet screenet i uge 22 og har fået påvist en eller anden sygdom hos deres fostre, ikke selv kan vælge at afbryde deres graviditet.

- Det er ikke tidssvarende. Det er jo familierne, der skal leve med børn med en eller anden misdannelse, så derfor bør det også være dem, der tager beslutningen om, hvad de ønsker, siger han.

I 2021 besluttede abortrådene at give i alt 750 kvinder tilladelse til abort efter 12. graviditetsuge. De fleste tilladelser var begrundet i, at det kommende barn ville få en alvorlig fysisk eller mental lidelse for eksempel Downs syndrom.

I andre tilfælde blev tilladelsen givet, fordi kvinden af sociale årsager skønnedes ude af stand til at drage omsorg for barnet.

Ifølge Øjvind Lidegaard er der hvert år 30 kvinder, som får afslag på at få en abort. Derfor understreger han, at det ikke får en betydning for det samlede antal aborter, at grænsen for abort hæves.

I alt gennemføres der 13.000 provokerede aborter i Danmark om året. Det er det laveste antal i flere år.

/ritzau/

København, 27/11/2024 - 10:28

Troels Lund Poulsen hædret på TV 2: Årets yndlingsoffer

Endnu et år er efterhånden ved at gå på hæld, og igen har TV 2 Charlie hyldet dem, der har stukket snuden frem, i satireshowet "Året der gak".

I det våde novembervejr blev der tirsdag aften grillet løs inden for i Cirkusbygningen i København.

Endnu et år er efterhånden ved at gå på hæld, og igen har TV 2 Charlie ristet dem, der har gjort sig bemærket, i showet " Året der gak".

Igen i år tilfaldt Årets Yndlingsoffer en politiker, da Venstres formand, vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen, overtog titlen fra miljøminister Magnus Heunicke (S).

Årets Yndlingsoffer kåres i samarbejde med Svikmøllen - et hæfte med satiretegninger, som karikerer en række af årets mest opsigtsvækkende begivenheder og personerne i magtens centrum for dem.

I den anden ende af spektret blev Søren Østergaard hyldet og hædret.

Den 67-årige skuespiller og skaber af Zirkus Nemo modtog Storm-prisen - en ærespris opkaldt efter tegner, opfinder og skuespiller Storm P. - for sine 25 år som zirkusdirektør.

Storm-prisen er tidligere blevet givet til entertainere som Ørkenens Sønner, Søs & Kirsten, Niels Hausgaard og senest Bodil Jørgensen.

Der var også hæder til komikeren Natasha Brock, der modtager prisen Årets Store Smil, som tildeles en person, der har fået os til at smile en ekstra gang, som begrundelsen lyder.

- Hun er en solstråle i dansk comedy, der med sin humor, smittende glæde og spraglede tøj gør det umuligt ikke at smile i hendes selskab.

Det er sjette gang, at "Året der gak" er blevet afholdt.

- Det er befriende, at man stadig kan tage bladet fra munden og give et satirisk perspektiv på alt det, der sker rundt omkring i samfundet - lige fra tronskifte til dansk politik, siger TV 2's underholdningsredaktør, Mads Volck, i en pressemeddelelse.

- Satire er en vigtig del af dansk humor, som vi ønsker at værne om, og jeg er glad for, at vi igen i år har en af vores mest anerkendte satiregrupper til at styre showet og præsentere de mange fantastiske indslag.

Det var satiretrioen Platt-form bestående af Mille Lehfeldt, Jakob Fauerby og Laus Høybye, som guidede publikum gennem aftenen.

Undervejs var der underholdning fra blandt andre Merete Mærkedahl, Niels Olsen, Silas Holst og Andreas Bo.

"Året der gak 2024" sendes på TV 2 Play og TV 2 Charlie søndag 8. december.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 27/11/2024 - 10:26

Marius Borg Høiby løslades i voldtægtssag

Lise Aserud/Ritzau Scanpix

Kronprinsesse-søn har siddet varetægtsfængslet i en uge. Norsk politi har besluttet, at han skal løslades.

Norsk politi vil ikke forlænge varetægtsfængslingen af den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Høiby har siddet varetægtsfængslet i en uge. Han er blandt andet mistænkt for to voldtægter. Han nægter sig skyldig.

I en pressemeddelelse lyder det, at politiet vurderer, at der ikke længere er risiko for, at beviser forsvinder eller bliver ødelagt.

Marius Borg Høiby er søn af den norske kronprinsesse Mette-Marit. Han er ikke en del af den norske kongefamilie og blev født, inden Mette-Marit blev gift med den norske kronprins, Haakon.

Ud over de to voldtægtssager er Marius Borg Høiby også sigtet for tre tilfælde af vold i nære relationer, hærværk, flere brud på et besøgsforbud og at køre uden kørekort.

Politiet mener, at der findes videoer fra voldtægtssagen på Marius Borg Høibys telefon.

NTB skriver også, at politiet i Norge nu efterforsker yderligere en anklage mod Høiby om seksualforbrydelser.

Men ifølge det norske medie NRK er han ikke sigtet i forbindelse med den pågældende anklage.

Sagen imod kronprinsessens søn er løbende vokset, siden det kom frem, at Høiby var blevet sigtet for vold og hærværk i august.

Efter at den første sag kom frem undskyldte Marius Borg Høiby over for kvinden, som han var mistænkt for at have udsat for vold.

Men han nægter næsten alle de sigtelser, som politiet har rejst. Det siger forsvarsadvokat Øyvind Bratlien til NRK.

- Det var ikke overraskende. Han burde ikke være fængslet i det hele taget, siger advokaten til NRK.

Ifølge advokaten erkender Høiby en trussel og et tilfælde af vold og hærværk.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/11/2024 - 10:00

FAKTA: Om Bluesky

* Bluesky blev oprettet i 2019. Stifteren var den daværende ejer af Twitter.

* Målet med det nye sociale medie var at skabe en decentraliseret version af Twitter - det vil sige, at brugerne kan gemme deres data på forskellige servere.

* Bluesky har haft en række pludselige stigninger i antallet af brugere. Det skete blandt andet, da Elon Musk ville kræver brugerbetaling for at bruge X, samt i kølvandet på at Donald Trump vandt det amerikanske valg.

* I november 2024 passerede Bluesky 20 millioner brugere.

Kilder: information.dk, techcrunch.com, fastcompany.com.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/11/2024 - 10:00

Du kan stole trygt på det sociale medie Bluesky - for nu

Mario Tama/Ritzau Scanpix

Et socialt medie med intentionen om at gøre tingene på en anden måde er i stor vækst. Men det er uklart, hvordan de vil tjene penge, påpeger eksperter.

Troldefabrikker. Ekkokamre. Misinformation. Datahandel.

Der masser af åbenlyse problematikker og verserende debatter, når snakken falder på sociale medier.

Midt i den suppedas forsøger det sociale medie Bluesky efter eget udsagn at gå en helt anden vej. Her er der ingen reklamer, du har større indflydelse på algoritmen, og dine data bliver ikke brugt til træning af kunstig intelligens.

Og det bliver som udgangspunkt mødt med opadvendte tommelfingre fra både Rådet for Digital Sikkerhed og nichemediet Komputer for Alle.

- De vil umiddelbart lave et socialt medie på en mere ansvarlig måde end hidtil. Og det er al ære værd, at man prøver at lave noget, der er skruet sammen på en anden måde, og som kan gøre op med spredningen af misinformation, siger Claus Hjorth, som er sekretariatschef i Rådet for Digital Sikkerhed.

Samme melding lyder fra chefredaktør på Komputer for Alle Leif Jonasson, som påpeger, at der er langt mere bekymrende spillere på banen allerede.

- Umiddelbart ser det ikke ud som et sted, der vil tage dine date og sælge dem. Jeg ville være meget mere påpasselig med at komme på Facebook i dag, for de bruger dine data til alle mulige kommercielle formål. Det er store mængder data, de kan gøre til penge.

- Men lige nu ville jeg ikke være nær så betænkelig ved et sted som Bluesky, siger Leif Jonasson.

Elefanten i rummet er dog for dem begge, at Bluesky har en uigennemsigtig forretningsmodel. Det er gratis at være bruger. Der er ikke nogen reklamer. Og dine data bliver ikke brugt til kommercielle formål.

Det vil sige, at der ikke tikker nogen penge ind. Og den model er ganske enkelt ikke holdbar på den lange bane, hvis der også er nogle, der skal indkassere en løn for deres arbejde med platformen.

- Det er lidt tvivlsomt, hvordan de vil tjene penge. Så det bliver spændende at se, hvilken vej de går. Man skal gå til det her med en meget sund skepsis. Men det er altid godt, når nogle kommer med et bud på, hvordan vi kan komme videre, siger Claus Hjorth fra Rådet for Digital Sikkerhed.

Den videre vej kan potentielt blive en abonnementsordning, som Claus Hjorth har hørt forlydender om.

- Det lyder jo meget godt, at man - i stedet for at betale med sine data - betaler med penge. Hvis man har retten til at få alt slettet, når man opsiger sit abonnement, så er det godt set fra en privatlivs synsvinkel, siger han og tilføjer:

- Det er dog uklart, hvad man egentlig siger ja til med hensyn til anvendelsen af ens profildata. Og spørgsmålet er også, om vi med en betalingsordning får skabt en tjeneste for dem, der har råd.

I skrivende stund får Bluesky knap to nye brugere hvert sekund. Ifølge Leif Jonasson fra Komputer for Alle skyldes den umiddelbare succes, at folk "længes efter noget, der er bare en smule uskyldigt".

- Det er den drøm, Facebook var: et fællesskab, hvor vi vil have det godt og fortælle, hvordan det går. I dag er X fuldstændig inficeret af mystiske troldefabrikker, der skriver nyheder i metermål. Det interessant for dem at være på X og Facebook, hvor deres metoder virker.

- Men så snart de opdager, at det virker på Bluesky, kan man ikke gardere sig imod det. Så er de nok nødt til at opsætte kontroller og få AI til at fjerne ting. Så at de aldrig vil bruge deres indhold til at træne kunstig intelligens, det tvivler jeg på, for de kan få brug for det for at leve op til deres egne idealer om modereret indhold, siger Leif Jonasson

Alt det koster også penge, bemærker han og vurderer derfor, at det umuligt kan blive ved med at være gratis på alle parametre.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek