Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

11/06/2024 - 08:00

Eksperternes tips: Klip hækken snorlige hver gang

Bliver du hurtigt træt i armen, når du klipper hækken? Eller har du et dårligt øjemål? Sådan får du hækken i vater hver gang.

Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Nogle sværger til at klippe hækken før sankthans, andre venter til efter sommerferien for at hjælpe småfuglene, der gerne vil bygge reder i de tætte grene. Men uanset hvornår du går i gang med hækklipningen, så kan det være svære svært at få et resultat, der er helt i vater.

Heldigvis er der tricks at hente, hvis du ikke har en erfaren og rolig hækklipningshånd. Endnu.

- Prøv at spænde en snor ud, og vurdér, hvad der egentlig er "lige". For det er ikke sikkert, at hækken skal være helt vandret i netop din have, siger haveekspert hos Videncentret Bolius, Berit Rørbøl.

Hun peger på, at det sagtens kan være pænere, at hækken ikke er helt vandret, hvis din have eksempelvis skråner lidt.

Start med at klippe lidt af siderne i hver ende af hækken, så du kan få monteret snoren tæt på, hvor du gerne vil klippe.

- Sørg for, at snoren er spændt helt ud, så du kan styre højden. Sæt gerne snoren lidt højere oppe, så du ikke risikerer at klippe den over, siger Berit Rørbøl og understreger, at det handler om at have en rolig hånd, når man klipper hæk.

- Tag lidt ad gangen, træd væk fra hækken, så du kan se, om du er på rette vej, siger hun.

Ifølge Berit Rørbøl klipper mange førstegangsklippere for lidt af deres hæk. Og det gør, at de nogle gange er nødsaget til at tage et ordentligt ryk, hvilket gør det sværere at få et pænt og lige klip.

- Klip ned til, hvor du klippede sidste år ved at kigge efter, hvor hækken har skudt. Efter nogle år bliver det sted tykkere og dermed nemmere at se, hvor du skal klippe. Måske ender det med, at du slet ikke skal bruge snoren mere så, siger hun.

Når du klipper, er det værd at tænke over at forme hækken som et "A", hvor den er smal i toppen og bredere i bunden, lyder det fra planteskolegartner og landskabsarkitekt Marlene Nielsen, der er rådgiver hos Haveselskabet.

- På den måde trives hækken bedre og får mest muligt sollys, siger hun og peger på, at det ikke er ret mange centimeter, det drejer sig om. Derfor lægger man stort set heller ikke mærke til forskellen.

Ifølge Marlene Nielsen er tommelfingerreglen cirka 50 centimeter i toppen og 70 centimeter i bunden. Hvis hækken derimod er bredest i toppen, kan den gå hen og blive ustabil over tid.

- Hvis bunden får for lidt sol, kan hækken blive højbenet og miste blade nederst. Om sommeren er det måske ikke så væsentligt, men om vinteren kan det gøre hækken mere ustabil. Får den en masse sne på sig, kan hækken begynde at vælte ud, siger hun.

Derfor giver det ifølge Marlene Nielsen god mening, at du klipper hækken med en lille smule skråning på siderne.

Hækketyper, som egner sig godt til at blive klippet helt skarpt, tæller ifølge Marlene Nielsen blandt andet liguster, bøg, tjørn og avnbøg.

Men er du en af dem, som har fået en hæk af laurbærkirsebær, skal du være lidt mere varsom.

- Denne hæktype skal håndklippes, for klipper du med en elektrisk hækkeklipper, bliver bladene flossede og grimme, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 12/05/2025 - 11:35

Dansk skuespiller afslører graviditet i dansevideo

Claus Bech/Ritzau Scanpix

I et opslag på Instagram løfter den 29-årige skuespiller Marie Reuther sløret for, at hun skal være mor for første gang.

Det er en meget energisk og munter Marie Reuther, der danser i en ny video på skuespillerens egen Instagram-profil.

Og det kan man godt forstå.

Videoen begynder med, at hun danser med ryggen til kameraet, men til sidst vender hun sig om og afslører en stor, gravid mave.

- I anledning af CPH marathon og Mors dag … Wish me luck, skriver den 29-årige skuespiller i opslaget, der er ledsaget af sangen "Push It" af Salt-N-Pepa.

Det er skuespillerens første barn, der gemmer sig i den gravide mave.

Dansen er ikke en fremmed størrelse for Marie Reuther.

Hun er blandt andet kendt fra sin rolle som Joy i TV 2-serien fra 2023 "Dansegarderoben", der handler om kvinderne, som dansede bag Cirkusrevyens store stjerner i 70'erne.

Hendes præstation som Joy skaffede hende prisen som Bedste Skuespillerinde ved Monte-Carlo tv-festival i Monaco.

Hun har også medvirket i fjerde sæson af Netflix-serien "Sex Education" og havde hovedrollen i HBO-serien "Kamikaze" fra 2021.

Marie Reuther danner par med musikeren William Torp, der er søn af sangeren Jette Torp.

Danseskuespilleren blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2020.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 12/05/2025 - 08:00

Fuldt fokus på Eurovision: Jeg har verdens bedste bagland

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Venner og familie står klar, så Danmarks grandprixstjerne Sissal kan shine på scenen i Eurovision.

Det kan godt være, at Danmarks Eurovision-deltager, Sissal, synger alene på scenen. Men bag hende står et hav af hænder.

- Jeg har verdens bedste, ressourcestærke bagland, som jeg kan bede om, siger Sissal og fortsætter:

- Der er mange, der spørger mig, hvordan jeg håndterer Eurovision med at være mor, og svaret er, at det er et rigtig godt bagland. Jeg er meget privilegeret. Så jeg kan ikke sige, at alle kan gøre det her. Jeg kan, fordi jeg har et kæmpe netværk bag mig.

Mens Sissals færøske familie ankommer onsdag for at heppe, inden hun skal synge sin skæbnesang, "Hallucination", i torsdagens semifinale i årets internationale melodigrandprix, er hendes to små børn dog rejst fra Basel i Schweiz igen.

Den lille familie bor til daglig i København.

- Det ville blive for travlt for dem at være her, når Eurovision går i gang, og de ville overhovedet ikke kunne se mig. Så de har været her tre dage inden, og det har været virkeligt, virkelig dejligt og fantastisk, fortæller Sissal.

De kommende tre dage frem til semifinalen skal de sidste detaljer på plads, for der venter Sissal en stor opgave, når hun skal forsøge at synge Danmark til en plads i finalen.

Sådan en har Danmark ikke stået i siden 2019, og Danmark er dermed det land, der har misset finalen flest gange i streg.

- Jeg håber, at vi er i stand til at ændre det i år. Jeg krydser virkelig, virkelig fingre for det, lyder det fra Sissal.

37 lande stiller op i årets Eurovision. Derfor afvikles konkurrencen over to semifinaler henholdsvis tirsdag 13. maj og torsdag 15. maj inden den grande finale 17. maj.

Seks lande er automatisk kvalificeret til finalen. Det er Italien, Tyskland, Storbritannien, Spanien og Frankrig, da de betaler den største del af gildet, samt sidste års vinderland, som denne gang er Schweiz.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 11:00

FAKTA: Omkostninger ved kør selv-ferie

Tallene viser kilometer tur-retur, udgift med benzinbil samt udgift med elbil.

* Aarhus til Gardasøen, Italien: 3033 kilometer, 9053 kroner, 6930 kroner.

* København til Gardasøen: 2812 kilometer, 8436 kroner, 6468 kroner.

* Aarhus til den franske riviera: 3536 kilometer, 11.278 kroner, 8803 kroner.

* København til den franske riviera: 3494 kilometer, 11.161 kroner, 8715 kroner.

Kilder: Spar Nord og Bilbasen. De samlede omkostninger ved at eje og bruge en bil - kaldet Total Cost of Ownership - er beregnet til i gennemsnit 2,79 kroner per kilometer for benzinbiler og 2,09 kroner for elbiler. Brændstofforbrug er sat til et gennemsnit på 14,10 kilometer per liter, og benzinprisen 14,80 kroner per liter. Elprisen er sat til et gennemsnit på 3 kroner per kilowatt-time, og der er regnet med et gennemsnitligt strømforbrug på 20 kilowatt-timer per 100 kilometer. Færgeoverfart er ikke inkluderet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 12/05/2025 - 11:00

FAKTA: Tips til kør selv-ferie i elbil

* Planlæg turen med en ruteplanlægningsapp og en app til at finde ladestandere.

* Hvis du kommer til en ladestander, som du ikke har abonnement til, kan du med fordel tjekke priserne i forskellige ladeapps før opladning, da der kan være store prisforskelle på samme ladestation.

* Kør 110 kilometer i timen på motorvejen i stedet for 130 kilometer. På den måde kan du spare op til 20 procent på bilens forbrug af strøm.

* Lad bilen op til 80 procent ved lynladere, hvis der er kø. De sidste 20 procent tager lang tid.

* Sørg for at have minimum ti procent strøm, hvis du kører til større ladeparker. Er der tale om en mindre ladepark, bør du have minimum 20 procent strøm tilbage, så du kan køre videre, hvis der er kø.

* Husk ladekabel til de langsommere ladestandere.

* Spørg hotellet, om der er mulighed for at oplade.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek