Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/01/2024 - 10:00

Sådan kommer vi til at suse rundt i 2024

I 2024 vil mange bilister hoppe over i elbilen, forudsiger to branchekendere. Bliv klogere på næste års trends inden for biler.

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

I år kommer mange til at udskifte benzinstanderen med laderen.

Sådan lyder forudsigelsen fra bilejernes interesseorganisation FDM.

- Den grønne omstilling, vi har set starten af sidste år, kommer til at køre med fuld fart i 2024. Og det betyder i praksis, at vi kommer til at se flere elbiler, end vi har set hidtil, siger Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør på FDM's medlemsblad, Motor.

Ifølge ham har der ikke været et særligt stor udvalg af elbiler, men det er ved at ændre sig.

- Udvalget har været begrænset til nogle dyre modeller, men nu begynder producenterne at komme med flere biltyper. Og vi ser elbiler, der bliver billigere og dermed nemmere at få fat i for almindelige mennesker, siger redaktøren.

Elbiler udgjorde med 7233 nye eksemplarer 44 procent af salget i november 2023, viser tal fra bilstatistik.dk ifølge brancheorganisationen De Danske Bilimportører.

Her spår administrerende direktør Mads Rørvig også, at mange flere kører i elbil her i det nye år.

- Vi forventer, at vi rammer den magiske grænse, hvor mindst halvdelen af nye solgte biler bliver elbiler, siger han.

Derudover er bilisterne generelt blevet godt vant, når det gælder bilens digitale interiør.

Og udviklingen vil kunne fortsætte i år, forudsiger Mads Rørvig.

- Det er blevet taget godt imod, når biler er blevet lanceret med store skærme, hvor der er intuitive løsninger.

- Og der er store forventninger til, at man ikke bare skal kunne sidde og køre lækkert. Der skal også være et godt system, hvor man for eksempel får et livebillede af, hvordan trafiksituationen er. Man skal have alternative ruter, hvis der er kø, og man vil have mulighed for at kunne se en film, når man holder i kø til færgen, siger han.

I 2024 kan det også være, at flere kommer til at suse rundt i stationcars, siger bilteknisk redaktør hos FDM Søren W. Rasmussen.

- Tidligere var stationcars lidt på vej ud af markedet, men nu kommer der elbiler, der vil kunne fås som stationcars, og det vil være med til at løfte salget.

- Et eksempel er Årets Bil i Danmark 2024. Det blev BMW i5, som er en elbil. Den kommer også i 2024 som stationcar. Det samme gælder Folkevogn ID.7, som også er en stor elbil, og som i øvrigt blev kåret som nummer to efter BMW i5, siger Søren W. Rasmussen, der var en del af juryen ved Årets Bil i Danmark 2024

Prisen blev uddelt af foreningen Danske Motorjournalister i slutningen af november.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek