Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Hirtshals, 17/12/2024 - 14:33

Tre usædvanlige havskildpadder er fundet i Danmark på kort tid

Siden 1971 er ti eksemplarer af sjælden skildpaddeart fundet i Danmark. De seneste tre er fundet på tre uger.

Af: /ritzau/

I en periode på knap tre uger i november og december er der blevet fundet tre havskildpadder af arten uægte karette på strande i Nordjylland.

Det skriver akvariet Nordsøen Oceanarium i en pressemeddelelse.

Normalt lever den uægte karette ikke i det kølige hav omkring Danmark, og derfor er det yderst sjældent, at den bliver fundet herhjemme.

Siden 1971 er der blevet fundet ti eksemplarer af skildpaddearten i Danmark, skriver Nordsøen Oceanarium.

De nylige fund er sket mellem 18. november og 6. december i år.

Den uægte karette er kategoriseret som en sårbar art på den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN's rødliste.

En art kategoriseres som sårbar, hvis den hverken er kritisk truet eller truet, men der alligevel er en høj risiko for, at den vil uddø i den vilde natur.

De seneste tre eksemplarer er fundet på de nordjyske strande Tornby Strand, Kandestederne og Kærsgård Strand.

Den største er ifølge Nordsøen Oceanarium 26,5 centimeter lang og 23 centimeter bred og vejer 2,8 kilo.

To af skildpadderne blev afleveret til Nordsøen Oceanarium, hvor de døde kort efter ankomsten. Det skyldes, at det kolde havvand i Danmark gør skildpadderne svage og udsatte for sygdom, skriver akvariet.

Det står ikke umiddelbart klart, hvorfor der pludselig er dukket tre eksemplarer af havskildpadden op langs den danske kyst.

Men Kristina Ydesen, som er chefbiolog på Nordsøen Oceanarium, mener, at de formentlig er drevet fra USA til Danmark med Golfstrømmen.

- Vi kan se, at bestanden er vokset betydeligt ud for den amerikanske østkyst de seneste år, så det er måske en medvirkende årsag til, at flere dukker op i Danmark, lige som klimaforandringerne også kan spille en rolle, siger hun i pressemeddelelsen.

Kristina Ydesen opfordrer desuden til, at man kontakter det nordjyske akvarie, hvis man finder en uægte karette.

Det er ifølge Nordsøen Oceanarium ikke tilladt for privatpersoner at beholde skildpadden, hvis man skulle finde en uægte karette i naturen.

Også i Holland er der dukket flere eksemplarer af uægte karette op. Nordsøen Oceanarium samarbejder med hollandske Rotterdam Zoo Blijdorp og flere andre europæiske akvarier. Der bliver blandt andet ført protokol over fundne skildpadder.

En voksen uægte karette kan få en skjoldlængde på 70 til 105 centimeter og veje op til 135 kilo. Det anslås, at levetiden er omkring 30 til 60 år.

De lever normalt i Stillehavet, Atlanterhavet, Det Indiske Ocean, Middelhavet og Det Caribiske Hav.

/ritzau/

København, 09/05/2025 - 07:00

Blæst skriver officiel sang til kvindernes fodbold-EM

Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Inden kvindernes fodbold-EM kan man høre en ny sang fra gruppen Blæst til landskampen mod Wales i Odense.

Til juli skal de danske fodboldkvinder i aktion ved EM i Schweiz.

Men allerede inden da kan man synge med på den officielle EM-sang, når sangen "DK's Kvinder", som er skrevet af bandet Blæst, udkommer 30. maj.

Det skriver Dansk Boldspil-Union (DBU) i en pressemeddelelse.

- Det er naturligvis med stor ærefrygt, at vi har kastet os over en af de helt store musikalske traditioner – at sætte musik til vores nationalsport og forhåbentligt være lydtapet, når kvindelandsholdet tager den hele vejen ved EM, siger trommeslager Lauge Kjærulf i pressemeddelelsen.

Blæst står bag sange som "Juice", "Elsker Dig Så Meget" og "Sover Du Nu".

Gruppen består af Lauge Kjærulf, bassisten Valentin Buchwald, guitarist Anders Bondo og sanger Sarah Sophie Malmros.

Blæst ville gerne få landsholdet til at fylde på sangen, og derfor tog bandet til landsholdssamling i Herning i april, så kvindelandsholdet kunne synge kor på sangens omkvæd, skriver DBU.

Det var også vigtigt for gruppen at få kvindelandsholdets historie med i teksten.

De henviser blandt andet til kvindernes VM-sejr i Mexico i 1971, lyder det i pressemeddelelsen fra Sarah Sophie Malmros.

- En EM-slutrunde er ikke det samme uden en officiel EM-sang. Vi er derfor rigtig glade for, at et af landets største bands leverer lyden til at skabe folkefest og god stemning i både Danmark og Schweiz, når kvindelandsholdet jagter uforglemmelige øjeblikke til sommer, siger Birgitte Mabeck, kommerciel direktør i DBU, i pressemeddelelsen.

Blæst skal også spille sangen på Odense Stadion 30. maj, når de danske fodboldkvinder møder Wales i Nations League.

EM-slutrunden begynder 2. juli i Schweiz. Danmarks første kamp er mod Sverige, og den spilles 4. juli i Genève.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York City, 09/05/2025 - 03:43

Anklage: Harvey Weinstein forgreb sig på 16-årig model

Pool/Ritzau Scanpix

En polsk model blev angiveligt udsat for overgreb af den 40 år ældre Weinstein, da hun var teenager.

En polsk kvinde vidnede torsdag i retssagen mod Hollywood-mogulen Harvey Weinstein, hvor hun fortalte, at hun blev udsat for et seksuelt overgreb af ham, da hun var 16 år.

Der er tale om den tidligere model Kaja Sokola, der i dag er 39 år.

I retten i New York siger hun, at det blandt andet skete i 2002, hvor hun mødtes med den over 40 år ældre Weinstein i en lejlighed på Manhattan.

- Jeg var bange, for jeg havde aldrig været i en intim situation før det, siger hun i retten i New York City.

Hun siger videre, at mens Weinstein forgreb sig på hende, lagde hun mærke til, at han "stirrede på mig i badeværelsesspejlet".

- Det vil jeg aldrig glemme, siger hun.

Da hun fortalte Weinstein, at hun ville gå, "blev han vred", siger hun, og han sagde, at "jeg var nødt til at lytte til ham, hvis jeg ville fortsætte min karriere i Hollywood".

Weinstein er ikke tiltalt for dén episode, da den er omfattet af forældelsesfristen.

Da anklageren Shannon Lucey spørger Sokala, hvorfor hun aldrig anmeldte forholdet, siger hun, at "jeg troede, at det var min skyld".

Onsdag vidnede Sokala om en anden episode, hvor hun var 19 år. Weinstein nægter sig skyldig i forholdet.

Sokola sagde, at hun så Weinstein igen til en frokost i 2006, og at han havde bedt hende om at komme til et hotelværelse på Manhattan under påskud af at ville vise hende et manuskript.

Hun sagde, at Weinstein skubbede hende ned på en seng og tvang hende til at have sex.

- Jeg bad ham om at stoppe, sagde hun i vidneforklaringen.

- Men han lyttede ikke.

Sokala vidner for første gang i denne uge som en af tre personer, der i en sag fra 2020 beskylder Weinstein for seksuelle overgreb.

De andre forurettede i sagen skal være produktionsassistenten Miriam Haley og skuespilleren Jessica Mann. Deres beretninger var med til at sætte gang i MeToo-bevægelsen i slutningen af 2010'erne.

Blandt de omtrent 90 kvinder, der har anklaget Harvey Weinstein for seksuelle overgreb og chikane, er flere verdenskendte skuespillere, som Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow and Salma Hayek.

Weinstein, der har produceret filmsucceser som "Pulp Fiction" og "Shakespeare in Love", har nægtet at have gjort noget forkert.

73-årige Weinstein var til stede i retten og sad i en kørestol. Han afsoner i forvejen en fængselsdom på 16 år for voldtægt og overgreb på en europæisk skuespiller for over ti år siden.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

, 08/05/2025 - 10:00

FAKTA: Spot liljebillen

* Liljebillen er en seks-otte millimeter lang, lakrød bladbille med et tydeligt indsnævret bryst, sort hoved, sorte ben samt karakteristiske "plantefødder" med gribeklør, som gør, at de nemt kan kravle og stå godt fast på planterne.

* De voksne biller er aktive fra marts til september, men er mest iøjnefaldende i maj, når de parrer sig på de fremvoksende liljer.

* Larverne er rødgule og beskytter sig ved at dække sig i deres egne gråligbrune, luftfyldte ekskrementer.

* Liljebillen har kun én generation per år, men alle stadier kan findes samtidig i løbet af sommeren.

Kilder: lex.dk og gartner Magnus Gammelgaard Nielsen, der er specialiseret i skadedyr og plantesygdomme.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 08/05/2025 - 10:00

Få bugt med havens farvestrålende ædedolke

Yuri Kadobnov/Ritzau Scanpix

Forårsvarmen kalder liljebillerne frem fra deres skjul, og det derfor nu, du kan gå på jagt efter dem, inden de og deres afkom gnasker løs i dine bede.

Knaldrøde biller boltrer sig i øjeblikket i landets haver. Der er tale om liljebillerne, som efter en lang vinter er vågnet op til dåd.

Og de er nogle sultne små asener, der, som navnet antyder, lever af blomster, der tilhører liljefamilien.

- De slår ikke planterne ihjel. Planterne skal nok klare sig, men det går selvfølgelig ud over helhedsudtrykket. Rent æstetisk ser hullede blade ikke så godt ud, siger Magnus Gammelgaard Nielsen, der er gartner og under navnet Plantedoktoren formidler viden om havens skadedyr og plantesygdomme.

Det særlige ved liljebillerne er, at de overvintrer som voksne i haven. Når foråret varmer jorden op, er de dermed klar i en fart til at indtage bedene og finde sig en mage.

Undervejs tager de for sig af planterne og efterlader gnavehuller i bladene.

Vil du gerne mindske skaderne og holde populationen af liljebiller nede, anbefaler Magnus Gammelgaard Nielsen, at du går på jagt efter de voksne biller og slår dem ihjel en for en.

Selv om billerne er nemme at spotte i alt det grønne, er de dog ikke helt nemme at fange.

- De har en refleks, der gør, at så snart man rører ved billen eller bare bladene, hvor den sidder, så lader den sig falde. Så man skal have hånden nedenunder, og det allerbedste er at holde en plastikbøtte under, som den kan falde ned i. For man tror lige, man har den, og ups, så er den væk, fortæller han.

Dramaet stopper dog ikke her. Når billen lander i din hånd, kan den finde på at udstøde et lille "piv", hvilket er endnu en forsvarsmekanisme, der skal få fjender til at smide den fra sig.

- Derfor kalder nogle dem for piv-biller, og det er noget, man kan blive forskrækket over, siger Magnus Gammelgaard Nielsen.

Når du har fanget liljebillerne, foreslår han, at du dræber dem ved at lægge dem på et hårdt underlag - for eksempel en flise - og træde på dem.

- Det er den makabre del af det, siger han og gør klart, at du også kan vælge at lade liljebillerne leve.

Gør du det, skal du dog forberede dig på et klamt syn senere på sommeren.

Når liljebillernes larver klækker, spiser de nemlig ikke kun af planterne. De dækker sig også med deres egen afføring, så de fremstår som nogle små gråbrune, klistrede klatter på bladene.

Selv om de lortebefængte larver er ganske ulækre at se på, er der ifølge Magnus Gammelgaard Nielsen ingen grund til panik. Naturen rummer nemlig dyr, der gerne vil spise dem.

Han peger blandt andet på undersøgelser fra Norge og Sverige, der viser, at snyltehvepse gør kål på op mod halvdelen af alle liljebillelarver.

Helt konkret lægger snyltehvepsene æg i liljebillelarverne, og når snyltehvepsens afkom klækker, spises liljebillelarven inde fra.

- Liljebillen har antageligt været i Danmark de sidste 100 år, og den har derfor et register af naturlige fjender, som er med til at holde balancen. Derfor skal man ikke være bange for, at det pludselig eksploderer med liljebiller i haven, siger Magnus Gammelgaard Nielsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek