Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 02/12/2022 - 10:00

Se det som en flirt: Lær at prutte om prisen

Du har måske svært ved at få dig selv til at spørge om rabat, men det kan ofte betale sig - og butikkerne er vant til at få den slags spørgsmål, siger ekspert.

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Salget i landets butikker er faldende, og forbrugernes lyst til at bruge penge ser ud til at dale.

Det kan du måske bruge til din fordel og få presset priserne længere ned.

- Det er et godt tidspunkt at finde sin indre krejler frem i år, fordi julehandlen ser ud til at blive ret sløj. Butikkerne har en interesse i at komme af med deres varer, siger Morten Holm Steinvig, der er konsulent i finansielt forbrug hos Finanstilsynet.

Han peger på, at en sløv julehandel kan gøre butikker mere tilbøjelige til at gå ned i pris for at lukke handlen.

Det gælder også for onlinebutikker, men onlinekøb kan være sværere at forhandle ned i pris, fordi der ikke er den samme menneskelige kontakt som i de fysiske butikker.

Men man kan prøve at skrive eller ringe til onlinebutikken og spørge, om det er muligt at få et nedslag.

- Det værste, der kan ske, er, at man får et nej, siger han.

Hvis du føler, at det kan være grænseoverskridende at bede om rabat, kan du starte forsigtigt.

- Man kan spørge, om det er muligt at få en ekstra service eller noget tilbehør med i prisen, siger han.

Efter at du har prøvet det et par gange og føler dig mere tryg, kan du tage det næste skridt og gå efter at få et prisnedslag.

- Butikkerne har ofte høje avancer på deres varer, så man skal ikke være bange for at spørge efter rabat, siger han.

Morten Holm Steinvig foreslår, at man prøver at se butikker som kræmmermarkeder. Det kan være en måde at overkomme sin tilbageholdenhed.

- Man skal vænne sig til at se prisskiltet som et forslag til en pris for varen, siger han.

Vil du øge din chance for succes, skal du undgå urealistiske bud som en halvering af prisen, når du forhandler.

- En tommelfingerregel er, at jo større og dyrere købet er, desto mere kan man tillade sig, siger Morten Holm Steinvig.

Du kan forbedre dine forhandlingsmuligheder ved at undersøge markedet og finde ud af, hvad konkurrenter sælger til, og om varen tidligere har været sat ned.

- På den måde kan man også bedre fornemme i maven, at man ikke beder om noget urimeligt eller urealistisk, siger han.

Det har også betydning, hvordan man opfører sig, forklarer Morten Holm Steinvig:

- Man kan ikke tillade sig at være uvenlig og urimelig. Det får man heller ikke noget ud af. Man skal i stedet prøve at se forhandlingen lidt som en flirt, hvor man skal småsnakke og skabe en god relation.

Tidspunktet på dagen og ugedagen kan også være afgørende. Vælger du en stille tirsdag formiddag, kan det være, at sælgeren er mere interesseret i at få et salg hjem end en travl fredag eftermiddag.

/ritzau fokus/

København, 24/03/2023 - 08:30

Sofie Lindes X Factor-epoke lakker mod enden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Sofie Linde er den længst siddende vært på X Factor-tronen. Men vender programmet tilbage næste år, skal TV 2 på jagt efter en afløser til den populære profil.

Årets "X Factor" lakker mod enden, og det gør Sofie Lindes værtstjans også.

Den 33-årige tv-vært har oplyst, at hun stopper på programmet efter otte sæsoner, når årets vinder er fundet den 31. marts i Arena Randers.

- Om end det ikke har været nogen let beslutning, så føles den rigtig - og en smule spændende - nede i maven, skrev Sofie Linde i et opslag på Instagram.

Om "X Factor" vender tilbage med en 17. sæson i 2024, vil TV 2 endnu ikke ud med.

Men gør programmet det, skal kanalen på jagt efter en ny vært, der kan holde styr på alt fra strømsvigt til deltagere, der går i sort på scenen.

Hos DR - dengang statsradiofonien sendte "X Factor" - har man været ude i den disciplin.

Da Danmarks Radio i sin tid købte konceptet, var det Lise Rønne, som bød seerne velkommen til premiereprogrammet, som strøg over skærmen i 2008.

Lise Rønne fortsatte som vært året efter. Men da hun i 2010 var på barsel, var Signe Muusmann hyret ind som vikar og styrede seere, dommere og deltagere gennem tredje sæson.

Det er i øvrigt den eneste sæson, hvor Thomas Blachmann ikke har været dommer.

Lise Rønne vendte tilbage i 2011 og igen i sæsonen året efter.

Da hun stoppede helt som vært, overtog satirikeren Signe Molde tjansen en enkelt sæson.

Hun blev afløst af arkitekten Eva Harlou, der debuterede som vært i syvende sæson, som strøg over skærmen i 2014, og fortsatte året efter.

Og så kom Sofie Linde på banen. Hun debuterede som vært i 2016, da niende sæson blev sendt. De efterfølgende to sæsoner årene efter styrede hun også.

I 11. sæson trådte hendes mand, tv-værten Joakim Ingversen, til og vikarierede i et par liveshows, da Sofie Linde lige havde født parrets første barn, Trine.

Efter 11 sæsoner droppede DR "X Factor", og TV 2 købte konceptet og tog Sofie Linde med.

Den 12. sæson af "X Factor" i 2019 var den første, som blev sendt på TV 2. Kanalen genoptog succesen året efter.

I 2021 sparkede Sofie Linde sæsonen i gang, og endnu en barselsvikar stod klar i kulissen, da den populære tv-værts termin med datteren Søs faldt sammen liveshowene.

Melvin Kakooza skulle have budt seere, dommere og deltagere velkommen til "X Factors" liveshows i 2021. Men kort inden showstart fandt lægerne en godartet tumor i hans hjerne.

Derfor måtte TV 2 straks finde en barsels- og sygevikar for henholdsvis Sofie Linde og Melvin Kakooza. Og ind trådte Lise Rønne, som kendte konceptet og havde erfaringen og rutinen.

Sæsonen efter, den 15. i 2022, vendte Sofie Linde tilbage. Men efter den 16. sæson, som slutter næste fredag, skal TV 2 på jagt efter en afløser.

Over for Ekstra Bladet har TV 2's underholdningsredaktør, Dorte Borregaard, udtrykt forståelse for, at Sofie Linde vil videre i sit arbejdsliv og sendte hende i den forbindelse en tak.

- Sofie har været og er stadig en fuldkommen fantastisk vært på "X Factor" med sin rummelige, sjove, nysgerrige og ligefremme facon, sagde underholdningsredaktøren til avisen.

- Vi glæder os nu over, at vi har en sidste omgang liveshows med Sofie ved roret. Dem vil vi nyde. Og når tiden kommer, sender vi hende videre med klapsalver og alle de bedste ønsker fra X Factor-holdet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/03/2023 - 14:46

Wafande bliver snart far igen

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er en kærlighedsoverraskelse på vej. Musikeren Wafande og kæresten, Ana Maxime, venter deres andet fælles barn, som slutter sig til den voksende børneflok.

Sangeren Wafande, der er kendt for hittet "Gi' mig et smil", har ekstra meget at smile af selv.

Han skal nemlig være far for tredje gang.

Hans kæreste, Ana Maxime, venter parrets andet fælles barn.

Det annoncerer de begge på deres respektive Instagram-profiler, hvor de har delt et skanningsbillede og et foto af babybulen.

- Drømme bliver til virkelighed, skriver Wafande i et hashtag oversat fra engelsk.

- Ups, vi gjorde det igen. Vi laver ikke fejltagelser, men lykkelige små ulykker, skriver Ana Maxime på engelsk under hashtags som "mirakel", "kærlighed" og "men klart den sidste".

For ti måneder siden fik Wafande og Ana Maxime datteren Chloe, som snart bliver storesøster.

Under graviditeten med Chloe gik Wafande og Ana Maxime kortvarigt fra hinanden, men fandt sammen igen.

De havde været venner i mange år, da venskabet i 2021 udviklede sig til kærlighed og siden datteren Chloe året efter og nu den lille ny, der er på vej.

Begge har børn fra tidligere. Wafande er far til femårige Melodie, som han har fra forholdet med danseren Nafi Lisa Gravesen, mens at Ana Maxime er mor til tre.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/03/2023 - 07:00

FAKTA: Regler for huset og foreningen

* Der bliver sjældent lavet tilstandsrapporter ved køb af kolonihavehus, selv om der i flere tilfælde er fejl og mangler. Du bør derfor altid gennemgå huset med en byggesagkyndig, hvis du vil undgå alt for mange overraskelser.

* Kolonihavehuse kræver ofte ikke byggetilladelse, så derfor er det ikke en selvfølge, at huset overholder alle regler, når du køber det. Du bør derfor altid sikre dig, at huset overholder både foreningens egne regler og kommunens byggeregler.

* Haveforeningen har typisk krav til standen af husene. Foreningen kan også have en række andre regler og krav til dig som lejer af havelodden. Sørg for at sætte dig ind i foreningens vedtægter og øvrige regler, inden du skriver under på en købsaftale.

Kilde: Ditte Jensen, jurist og ejer af kolonihavejura.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 24/03/2023 - 07:00

FAKTA: Hvor længe må du bo i din kolonihave?

* Du må ikke bo i kolonihaven året rundt ifølge Kolonihaveloven. Nærmere er det ikke præciseret.

* En typisk regel er, at du må bo i dit kolonihavehus i sommerhalvåret.

* I vinterhalvåret fra 1. oktober til 31. marts må du undtagelsesvis overnatte. Det kan være i forbindelse med en ferie eller et kort weekendophold.

* Flere kolonihaver lukker for vandet i vinterhalvåret.

* Det kan blive koldt i kolonihavehuset om vinteren, fordi husene sjældent er særlig godt isolerede.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv