Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Berlin, 03/09/2024 - 03:10

FAKTA: Putin risikerer anholdelse uden for Ruslands grænser

En arrestordre fra ICC er alvorlig, men lande kan samtidig se bort fra den uden at frygte store sanktioner.

Natalia Gubernatorova/Reuters

Af: /ritzau/

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har i cirka halvandet år været efterlyst af Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Det betyder, at lande, der er en del af ICC, reelt forpligter sig til at anholde Putin, hvis han lander på deres jord.

Det skete mandag, hvor Putin ankom til nabolandet Mongoliet.

Intet tyder dog på, at myndighederne i Mongoliet har en anholdelse på vej. Putin blev således taget pænt imod mandag aften, hvor der var pyntet op med både mongolske og russiske flag i hovedstaden Ulan Bator.

Her kan du blive klogere på ICC og Putins arrestordre:

* Den Internationale Straffedomstol (ICC) blev etableret i 1998.

* Den har hovedsæde i Haag i Holland.

* ICC er den første permanente internationale domstol, der efterforsker og dømmer enkeltpersoner anklaget for folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser.

* Domstolen er baseret på det såkaldte komplementaritetsprincip.

* Det vil sige, at en sag kun bliver taget op af ICC, hvis de nationale myndigheder i det land, hvor en forbrydelse potentielt er begået, ikke selv har evnen eller viljen til at retsforfølge.

* 124 lande har underskrevet Rom-statutten, der er fundamentet for ICC. 33 afrikanske, 19 asiatiske, 19 østeuropæiske, 28 latinamerikanske og 25 lande fra Vesteuropa - herunder Danmark - er med i samarbejdet.

* Til gengæld har markante lande på den internationale scene som USA, Kina, Rusland, Israel og Indien ikke tiltrådt aftalen om ICC.

* ICC udsendte i marts 2023 en arrestordre på Putin for krigsforbrydelser. Han er eftersøgt for ulovlig deportation af ukrainske børn til Rusland.

* Mongoliet, hvor Putin mandag landede, er en del af ICC.

* Landet er derfor forpligtet til at følge domstolens love og altså anholde Putin, hvis han er i Mongoliet. Intet tyder dog på, at det sker.

* ICC har mulighed for at åbne en sag mod Mongoliet og eventuelt fordømme en manglende anholdelse. Domstolen har dog ikke mulighed for at indføre nogen reelle sanktioner mod landet.

Kilder: ICC, Reuters, Politico og Udenrigsministeriet.

/ritzau/

København, 16/05/2025 - 18:43

Tine Gøtzsche bliver realityvært

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Tidligere nyhedsvært Tine Gøtzsche styrer publikum og kendisser igennem Reality Awards 2026. I 2024 blev Forræder-stjernen kåret til Årets Hotteste Kvinde.

Hun har styret politikere gennem debatprogrammer og forsøgt at holde kropumulige kilder på sporet på skærmen.

Nu skal TV Avisens tidligere nyhedsvært Tine Gøtzsche styre publikum og kendisser igennem Reality Awards 2026, som løber af stablen 17. januar.

Det afslører den nye realityvært i en video delt på Reality Awards' Instagram-profil.

- Det bliver en kæmpestor aften - det er jeg sikker på - og en kæmpefest, siger den 58-årige tv-stjerne og fortsætter:

- Det plejer at være virkelig, virkelig sjovt, og der plejer at være nogle meget, meget festlige mennesker, lyder det fra den erfarne nyhedsjournalist.

Tine Gøtzsche ved, hvad hun taler om. Hun har selv deltaget i prisuddelingen, hvor hun i 2024 var nomineret til flere af de seerbestemte statuetter for sin deltagelse i første sæson af "Forræder" på TV 2.

Hun blev kåret til Årets Hotteste Kvinde og modtog også prisen for Årets Bedste Bemærkning for at sige, at hun "strikker om dagen og myrder om natten".

I "Forræder" deles deltagerne op i to grupper af henholdsvis loyale og forrædere. Men også de udpegede forrædere skal foregive at være loyale, og der var der, bemærkningen faldt.

Tine Gøtzsche bliver ikke alene på scenen til Reality Awards 2026. Hun akkompagneres af en medvært, som hun endnu ikke må afsløre, hvem er.

Tine Gøtzsche sagde i 2018 sit faste job som nyhedsvært op på DR efter 22 års ansættelse for at blive selvstændig. I dag arbejder den 58-årige journalist blandt andet som moderator og ordstyrer.

Hun har dog været tilbage på DR et par gange efter opsigelsen som vært på debatformatet "Den tid på ugen" i 2024 og for DR's juleshow i 2023.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/05/2025 - 15:57

Prisoverrækkelse rykkes hjem til dronning Margrethe efter sygdom

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Torsdag skal dronning Margrethe modtage Bibelselskabets Pris. Det er blevet rykket til Fredensborg Slot.

Dronning Margrethe skulle torsdag være draget til Kalvebod Brygge I København for at modtage en pris på sin første officielle opgave efter sin seneste sygemelding.

I stedet bliver hun hjemme på Fredensborg Slot, hvor arrangementet er rykket til.

Det bekræfter kongehuset over for Ritzau.

Det sker, kort tid efter at dronningen var indlagt på Rigshospitalet på grund af en forkølelse. Kongehuset har ikke yderligere kommentarer.

Dermed kommer dronningen til at modtage Bibelselskabets Pris på Fredensborg Slot torsdag.

Dronning Margrethe, der for nylig fejrede sin 85-års fødselsdag, blev torsdag i sidste uge indlagt til observation på Rigshospitalet som følge af en forkølelse.

Det skete "for en sikkerheds skyld", lød det fra Kongehuset. Derfor var dronningen nødsaget til at aflyse sin deltagelse i en fejring af Sankt Lukas Stiftelsens 125-års jubilæum.

Lørdag blev hun udskrevet igen og er tilbage på Fredensborg Slot.

Siden da har der ikke været planlagte begivenheder i kongehusets kalender for dronningen før Bibelselskabets arrangement torsdag, som nu har fået ny lokation.

Dronningen tildeles Bibelselskabets Pris for sit mangeårige engagement i tro og kirkeliv og sin vedvarende indsats for at formidle Bibelens betydning i både ord og billeder.

Sidste år i september måtte dronning Margrethe også aflyse en række arrangementer efter et fald på Fredensborg Slot.

Her pådrog hun sig en skade omkring nakkehvirvlerne og et brud på venstre hånd.

Hånden skulle derfor i gips, og dronningen skulle "i de kommende måneder" bære en stiv halskrave, lød det dengang fra kongehuset.

Efter faldet var hun indlagt på Rigshospitalet i et par dage og sygemeldt godt en måned.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 16/05/2025 - 10:00

FAKTA: Husk at læse flyselskabets orienteringer

* Hvis din afgang flyves af et andet selskab end det, du egentlig har booket hos, vil du typisk blive oplyst om det på forhånd.

* Her kan flyselskabet også tage forbehold for, at ydelsen, du modtager, kan variere fra det oprindelige.

* Det kan eksempelvis være, at flyet er en ældre model, der ikke kan tilbyde internet ombord.

Kilde: Ole Kirchert Christensen, som er ansvarshavende redaktør på luftfartsmediet Check-in.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 16/05/2025 - 10:00

Mange passagerer får plads hos andre flyselskaber end de har bestilt

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Til sommer vil mange blive mødt af et fly med navnet på et selskab, de ikke selv har bestilt billet hos. Det har også betydning for, hvor man skal rette klager.

Årets sommerferie til varmere himmelstrøg er booket. Der er bestilt værelse på et lækkert hotel og købt billetter hos et velkendt flyselskab.

Men da du omsider venter ved gaten i lufthavnen, kan du se, at der står et helt andet flyselskabs navn på siden af det fly, du skal om bord på.

Det scenarie kan mange passagerer blive mødt af i år, vurderer Ole Kirchert Christensen, som er ansvarshavende redaktør på luftfartsmediet Check-in.dk.

- Den største udfordring lige nu er, at man mangler fly. Og det betyder, at i den kommende sommer har rigtig mange af de store flyselskaber været nødt til at indleje kapacitet fra andre selskaber.

- Så hvis man har booket med SAS, kan man ikke være sikker på, at man kommer til at flyve med et SAS-fly. De har for eksempel det danske charterselskab Jettime til at flyve for sig. De flyver også for de finske selskab Finnair, forklarer Ole Kirchert Christensen.

Efter coronapandemien har flytrafikken haft luft under vingerne, og efterspørgslen steg meget hurtigere end forventet.

Derfor var lufthavnene og flyselskaberne ifølge luftfartskommentatoren ikke helt på plads til at imødekomme presset.

- Alle de store flyselskaber mangler kapacitet, så det finder de hos charterselskaber eller hos nogle, der har specialiseret sig i den slags, siger Ole Kirchert Christensen med henvisning til det, man kalder ACMI-udbydere - Aircraft, Crew, Maintenance, and Insurance - altså flyselskaber, der har til formål at flyve for andre.

Det er ifølge Ole Kirchert Christensen "ekstremt udbredt denne sommer", fordi der igen i år er flymangel.

- Forbrugerne bliver måske lige forvirrede, fordi det er et andet flyselskab, og det kan umiddelbart skabe en utryghed. Særligt hvis det er et selskab, de ikke kender i forvejen. Men når de store flyselskaber vælger nogle til at flyve for sig, vælger de et velrenommeret selskab, for ellers går det jo ud over deres eget brand, siger Ole Kirchert Christensen.

Hvis der skulle opstå problemer som eksempelvis aflysning eller forsinkelse, er det til gengæld lidt mindre ligetil, hvem man så skal rette sit krav til.

Det fortæller advokat Benedikte B. Lund, som er leder af lawsuit og ekspert i flypassagerers rettigheder hos virksomheden Flyhjælp.

- Den juridiske regel for, hvem der er ansvarlig over for dig i forhold til kompensationen, er det såkaldte transporterende flyselskab. Og den juridiske definition er det flyselskab, der udfører eller har til hensigt at udføre din flyvning, forklarer advokaten.

Det er altså ret teknisk og kommer an på den præcise bagvedliggende juridiske konstellation - for eksempel om det er fly og besætning, som er lejet sammen. Men det vil ofte betyde, at det er flyselskabet, du faktisk flyver med, der har ansvaret.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv