Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 02/09/2024 - 14:32

Brøndby ændrer regler for bannere efter FCK-kamp

Fremover skal Brøndby-fansenes bannere til udekampe godkendes af klubben. Det sker efter søndagens derby.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Brøndbys fans skal fremover have godkendt deres tifoer til udekampene.

Det siger superligaklubbens administrerende direktør, Ole Palmå, til Brøndbys hjemmeside.

Tiltaget er en konsekvens af søndagens derby mod FC København i Parken. Her havde fans medbragt et stort banner med teksten "Spark og slå på FCK!".

Samme budskab bar en række fans på T-shirts.

- Det, vi så i går med banner, T-shirts og episoder efter kampen, er først og fremmest fuldstændig uacceptabelt og på ingen måde i overensstemmelse med Brøndby IF's værdier.

- Vi tager på det kraftigste afstand for enhver form for vold eller opfordring til samme, og det er vigtigt for os at understrege, at det ikke har nogen plads i vores klub, siger han.

Normalt skal tifoer gennem en godkendelsesproces til hjemmekampene, men nu gælder det altså alle kampe.

- Ved at lave et banner som det i går har man brudt vores tillid og værdier som klub, og det kan vi ikke acceptere. Vi forventer at uddele et tocifret antal længerevarende karantæner på baggrund af gårsdagens derby, siger Brøndby-direktøren.

Ole Palmå understreger desuden, at det ikke er tilladt at bære tøj, der "opfordrer til vold eller på andre måder er utryghedsskabende".

Ifølge politiet blev 12 betjente efter kampen udsat for vold mod tjenestemand. Det oplyste politiinspektør ved Københavns Politi Peter Dahl til B.T.

Desuden blev en 7-Eleven på Svanemøllen Stadion ifølge politiet plyndret af en gruppe hætteklædte Brøndby-tilhængere.

/ritzau/

London, 02/05/2025 - 16:59

Prins Harry taber appelsag om politibeskyttelse i Storbritannien

Matt Dunham/Ritzau Scanpix

I 2020 besluttede indenrigsministerium, at prins Harry ikke får automatisk beskyttelse i Storbritannien.

Britiske prins Harry har ved en appeldomstol tabt en sag, som handler om, at prinsen ikke får automatisk politibeskyttelse på britisk jord.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Prins Harry, som i dag har titel af hertug af Sussex, trak sig fra sine officielle pligter i 2020. Han flyttede samtidig til Californien sammen med sin amerikanske hustru, hertuginde Meghan.

Samme år besluttede det britiske indenrigsministerium, at prins Harry ikke automatisk får personlig politibeskyttelse på britisk jord.

Storbritanniens High Court, som svarer til en dansk landsret, afgjorde sidste år, at det var berettiget, da prinsen mistede retten til politibeskyttelse.

Men prins Harry fik tilladelse til at appellere afgørelsen, og det er den sag, som har kørt ved en appeldomstol i London.

Det er komitéen Ravec, som tager sig af beskyttelse af kongelige og offentlige. Det britiske indenrigsministerium har ansvar for Ravecs beslutninger.

Regeringens advokat James Eadie har under retssagen udtalt, at formanden for Ravec mener, at en "fleksibel og skræddersyet tilgang bedre matchede de ændrede omstændigheder".

Fredagens afgørelse er blevet truffet af tre højtstående appeldommere. Her lyder det, at selv om prinsen forståeligt føler sig forurettet, så betyder det ikke, at der er sket en retlig fejl, skriver Reuters.

Da retssagen kørte i april, sagde prins Harrys advokat Shaheed Fatima, at prinsens "liv er på spil".

- Man må ikke glemme det menneskelige aspekt ved denne sag: Der sidder et menneske bag mig, hvis sikkerhed og liv er på spil, sagde advokaten i retten i London.

Selv om prins Harry er blevet fortalt, at han får en særlig "skræddersyet proces, så har han oplevet en proces, der er åbenlyst ringere i enhver henseende", lød det videre fra Shaheed Fatima.

I et skriftligt dokument, som indgik i retssagen, fremhævede prins Harrys advokater, at den militante gruppe al-Qaeda for nylig havde opfordret til drab på prins Harry.

Der blev også lagt vægt på, at han og hertuginde Meghan blev jagtet af paparazzifotografer i en farlig biljagt i den amerikanske storby New York City i 2023.

Mens den 40-årige prins var i London i april i anledning af sagen, var han ikke til stede i retten fredag ifølge AFP.

Sammen med hertuginden har han børnene Archie og Lilibet.

/ritzau/

Læs Mere >>

Storbritannien, 02/05/2025 - 16:25

Tv-legende: Jeg nærmer mig slutningen af livet

Yves Herman/Reuters

David Attenborough har i flere end 70 år skildret naturvidundere og -katastrofer i alle verdens hjørner. Hans nyeste film udkommer på hans 99-års fødselsdag.

Den fremtrædende naturformidler David Attenborough har tilbragt knap et århundrede på Jorden.

Ifølge David Attenborough selv nærmer han sig nu enden på livet, alt imens han er ved at gøre sig klar til sin 99-års fødselsdag 8. maj.

Samme dato udkommer naturforskerens nyeste film, "Ocean: With David Attenborough".

I den anledning deler tv-personligheden sine bekymringer for Jorden og klimaet.

- Hvis vi redder havet, så redder vi verden. Efter at have filmet vores planet i en hel levetid er jeg overbevist om, at intet er vigtigere, siger han til det britiske magasin The Standard.

Den kommende film vil skildre nogle af de opdagelser, der er blevet gjort i havet i løbet af David Attenboroughs levetid. Den vil undersøge den dårlige tilstand, som verdens have befinder sig i - og hvordan havets sundhed kan genoprettes.

- Dengang jeg var dreng, tænkte man på havet som en stor vildmark, der skulle tæmmes til fordel for menneskeheden, siger David Attenborough og fortsætter:

- Nu, mens jeg nærmer mig slutningen af mit liv, ved vi, at det er det modsatte, der gør sig gældende.

David Attenborough er en kendt klimaaktivist. Og så står han desuden bag flere naturserier på BBC som "Den frosne planet", "Vores planet" og "Den blå planet".

Tv-legenden viste sig første gang på skærmen i 1954.

Siden har han brugt mere end 70 af sine leveår på at filme og formidle alt fra naturvidundere til naturkatastrofer fra alle verdens hjørner.

I de seneste år har han også talt ved blandt andet klimatopmødet COP26, hvor han har opfordret til mere handling fra verdens ledere på klimaområdet.

Dronning Elizabeth, der døde i 2022, hædrede miljøforkæmperen med en pris i 2019 for BBC-serien "Blue Planet ll", der handler om plastikforurening i verdenshavene.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/05/2025 - 08:00

FAKTA: Regler for refusion

* Betingelserne for refundering af togbilletter kan variere fra land til land og selskab til selskab. Orientér dig på det pågældende jernbaneselskabs hjemmeside om, hvad du helt konkret skal gøre for at få refusion.

* Sørg altid for at gemme billetter og pladsbilletter samt at have helt styr på, hvornår dit tog skulle være ankommet, og hvornår det endte med at ankomme. 

* Hvis forsinkelsen gør det nødvendigt med en overnatning, kan du ud over kompensation for billetten også have ret til at få dækket indkvartering og måltider. Kontakt altid togselskabet for at høre, hvordan du skal forholde dig.

* Du har ikke ret til at få penge refunderet, hvis togets forsinkelser skyldes ekstreme vejrforhold eller pandemier.

Kilde: bogen "Togrejser for begyndere - på skinner mod nye eventyr" af Nanna Hyldgaard Hansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/05/2025 - 08:00

Få penge tilbage for forsinkelser på den lange togrejse

Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Det er hverken besværligt eller tidskrævende at få kompensation for tabt tid på den lange togrejse gennem Europa, lyder det fra erfaren togrejsende.

Ekstra ventetid på perronen eller tog, der bare står stille eller slet ikke dukker op. På den lange togrejse ned gennem Europa opstår der nemt forsinkelser undervejs.

Men det, du taber i tid, kan du vinde tilbage i penge. Der er nemlig gode muligheder for at få refusion på billetten, hvis der går kuk i rejseplanen.

Det fortæller forfatter og foredragsholder Nanna Hyldgaard Hansen, der er en yderst erfaren togrejsende og netop har udgivet bogen "Togrejser for begyndere".

- Det er smart, så man kan lige så godt gøre det, siger hun.

Helt konkret har EU din ryg med nogle regler, der siger, at du får 25 procent af billetprisen tilbage, hvis din togafgang er mere end en time forsinket. Ryger du op over to timer, er du sikret en kompensation på 50 procent.

Du kan også være heldig at rejse med et jernbaneselskab, der giver kompensation ved en halv times forsinkelse.

Med interrail- og seniorinterrail-billetter gælder nogle særlige regler, men her har du også ret til at få penge tilbage, hvis dit tog er mere end en time forsinket. Du kan dog maksimalt få kompensation for halvdelen af interrailpassets pris.

Nanna Hyldgaard Hansen har selv gjort det til en vane at søge om refusion, hver gang et tog er forsinket. Proceduren er ifølge hende ret nem og hurtig, når først man kender til den.

For almindelige togbilletter går du typisk ind på jernbaneselskabets hjemmeside og udfylder en formular, hvor du vedhæfter en kopi af din billet. For interrailbilletter foregår det på hjemmesiden eurail.com.

- Det er også en god idé at tage et billede af afgangsskærmen på stationen, eller hvis man har en app på telefonen fra jernbaneselskabet, kan man tage et screenshot af forsinkelsen, fortæller Nanna Hyldgaard Hansen.

Hun anbefaler, at du sender anmodningen afsted hurtigst muligt efter hændelsen, da der ofte er en frist for, hvor lang tid efter du har mulighed for at klage.

Kompensationen lander efterfølgende på din konto helt automatisk, og du skal derfor ikke foretage dig mere, når først formularen er sendt af sted.

På den måde er du også hurtigt videre og kan koncentrere dig om din videre rejse. Ved forsinkelser er det som oftest ikke noget problem at bruge din billet på en senere afgang. Selv om du nemt kommer videre, har du dog stadig ret til at få penge tilbage, fordi du er blevet forsinket.

Hvis du allerede mens du sidder i toget, får at vide, at det bliver forsinket, anbefaler Nanna Hyldgaard Hansen dig at tage fat i personalet i toget.

- Få dem til at hjælpe dig. Måske ved de, om det næste tog holder og venter fem minutter, så du måske godt kan nå det alligevel, eller også kan de komme med bud på en anden rute, du kan tage. De vil tit gerne hjælpe, siger hun.

Det er dog hendes oplevelse, at du som oftest kommer fra A til B helt efter planen.

- Vi hører meget om forsinkelser. Jeg vil sige, at de fleste togrejser, jeg har været på i forbindelse med bogen, gik som planlagt. Så man kan sagtens opleve, at det bare kører, siger Nanna Hyldgaard Hansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv