Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/12/2022 - 08:00

Natasja Crone: Julen kan være lidt anstrengende indimellem

Natasja Crone har det blandet med jul og kan ofte føle presset til at hygge sig under højtiden. Her fortæller hun om sit forhold til julen.

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

December er ved at nå sin ende, og folk mødes fra nær og fjern for at tilbringe højtiden sammen. Det lyder idyllisk, og derfor er der også tit store forventninger til højtiden.

Men måske giver det ikke så meget mening at hygge sig på kommando.

Tv-vært og journalist Natasja Crone har blandede følelser omkring julen, fordi der kan være et pres for, at alt skal være perfekt.

- På den ene side kan jeg virkelig godt lide samværet med familie og venner, når man laver lækker mad sammen og hygger sig, siger hun.

- På den anden side er jul og nytår de højtider, som er programmeret til, at vi skal sige: En, to, tre... hyg jer! Så skal alt bare være hyggeligt og konfliktfrit. Det kan også være lidt anstrengende indimellem, siger den 52-årige tv-vært og fortsætter:

- Jeg tror, at folk også kender fra deres eget liv, at nogle gange er de spontane fester de sjoveste. De aftener, der ikke havde været planlagt i 100 år, men bare skete, kan være lige så sjove. Det kan man hverken sige, at jul eller nytår er, siger Natasja Crone.

Sammen med skuespiller Peter Mygind forsøger hun at få julefreden og -hyggen til at indfinde sig, når de sammen synger julen ind i "Alletiders juleshow", der sendes på TV 2 lillejuleaften.

Det skal give danskerne et afbræk fra alt det, der er sket i 2022.

- Det har jo været et udfordrende år - det har det bare. Så det handler om at give folk det dér pusterum og åndehul til at glemme alt det forfærdelige, siger hun og peger på krigen i Ukraine, coronapandemien og forsyningskrisen.

Privat danner hun par med TV 2's korrespondent Rasmus Tantholdt. Han rejser meget og har det forgangne år dækket Ruslands invasion i Ukraine.

Men juleaften er ét af de tidspunkter på året, hvor han helt sikkert ikke skal på arbejde.

- Jeg sætter pris på at have fri i juledagene, fordi jeg ved, at Rasmus (Tantholdt, red.) og vores børn er hjemme. Der er noget helt lavpraktisk i bare at have fri fra arbejde og kunne hygge sig derhjemme, siger Natasja Crone og fortsætter:

- Det er jo dér, hvor man bare kan komme helt ned i gear og gå rundt i sit nattøj hele dagen. Jeg tror måske, Rasmus skal på arbejde i dagene efter juleaften. Men det skal ikke forhindre mig i at trække stikket, siger hun og griner.

I år kan Natasja Crone mærke, hun går lidt mere op i julen og er mere i julestemning, end hun plejer.

- Det må være, fordi det har været sådan et crazy år. Og jeg synes også, jeg møder mange, der er lidt mere julede, end de ellers plejer at være. Folk har lige en smule mere lyst til det i år.

- Måske har folk endnu mere brug for et tidspunkt til lige at tænke på noget, der ikke er forfærdeligt. Nu er vi simpelthen nødt til at tage en pause fra al elendigheden, siger hun.

Det prøver hun og Peter Mygind at give seerne i "Alletiders juleshow", hvor flere danske kunstnere som Burhan G, Sanne Salomonsen og Maximillian vil optræde.

Det kan ses på TV 2 lillejuleaften klokken 20.00.

Showet kan også streames på TV 2 Play.

/ritzau/

København, 07/11/2025 - 13:13

FAKTA: De har også måttet trække sig

* Birthe Kjær (2005): Fik en blodprop i hjertet under træning og hjertestop i ambulancen. Blev genoplivet og fik ballonudvidelse.

* Joachim Boldsen (2008): Fik en fibersprængning i maven under håndboldtræning. Stoppede af hensyn til sin klub, AaB.

* Thomas Bo Larsen (2009): Skadede knæet på premieredagen. Fik en stand-in til at danse i sit sted, mens han fungerede som mentor.

* Claes Bang (2010): Trak sig efter første show på grund af sceneskræk og angst.

* Besir Zeciri (2014): Overfaldet efter en Vild med dans-efterfest. Fik hjernerystelse og måtte opgive træningen.

* Rolf Sørensen (2016): Fik fibersprængning og senere nyt fald på isglat terrasse. Trak sig efter otte fredage.

* Umut Sakarya (2021): Forlod programmet efter massiv chikane og hadbeskeder på sociale medier.

* Janus Nabil Bakrawi (2022): Fik en fibersprængning i læggen få minutter før showstart og måtte på skadestuen.

* May Lifschitz (2024): Udgået kort før showstart på grund af kraftigt maveonde.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/11/2025 - 13:13

Nyt par i Vild med dans: Vi danser for Morten i aften

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Der kunne ifølge skuespiller Julie Rudbæk ikke være fundet en bedre erstatning for hendes sygdomsramte dansepartner, Morten Kjeldgaard.

Fredagens udgave af "Vild med dans" bliver bestemt ikke, som skuespiller Julie Rudbæk havde regnet med.

Hendes dansepartner, Morten Kjeldgaard, måtte sygemelde sig dagen før showstart, da han akut skulle opereres i øjet.

I sidste øjeblik er han blevet afløst af kollegaen Eugen Miu, og det spritnye par kommer med en kærlig hilsen til den sygemeldte danser:

- Masser af kærlighed til dig, Morten Kjeldgaard. Vi vil danse for dig og kæmpe videre sammen, skriver Eugen Miu i en story på sin instagramprofil.

Eugen Miu har denne sæson dannet par med sangeren Sissal, der blev stemt ud af programmet i sidste uge.

På trods af den uheldige situation lader Julie Rudbæk til at føle sig i trygge hænder.

- Her er superhelten, der trådte til i sidste øjeblik, skriver Julie Rudbæk i en story, der viser et billede af hende sammen med Eugen Miu.

- Når det endelig skulle være, kunne jeg ikke forestille mig en bedre dansepartner, skriver hun.

Torsdag delte Morten Kjeldgaard den triste nyhed på Instagram om, at han fredag skulle lægges i fuld narkose og opereres.

- Det betyder, at jeg ikke kommer til at stå på dansegulvet sammen med Julie fredag i "Vild med dans", og det gør helt ærligt ondt langt ind i hjertet, skrev han i et opslag.

Danseren er ude af de resterende programmer, har TV 2 efterfølgende oplyst.

Morten Kjeldgaard fik sin debut i "Vild med dans" i 2009, og han har været en del af konkurrencen i 13 sæsoner.

Rumænskfødte Eugen Miu debuterede i programmets 19. sæson i 2022, hvor det dog kun blev til tre fredage på gulvet med musicalskuespiller Andrea Lykke Oehlenschlæger.

I 2024 tog han sin første sejr i programmet sammen med influenceren Anna Munch.

I år har dansekonkurrencen sin sidste sæson. Det blev nemlig i slutningen af juni meldt ud, at programmet ikke vender tilbage.

Der er blot fire programmer tilbage af sæsonen, og finalen finder sted 28. november.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

FAKTA: En særlig dansk ret

* Øllebrød er en gammel dansk ret, som ikke kendes fra andre lande.

* Traditionelt er øllebrød blevet serveret til morgenmad om vinteren vekslende med havregrød, fordi det var godt at få noget varmt i maven, inden man skulle ud i kulden og arbejde.

* I "Frøken Jensens Kogebog" fra 1936 står der om øllebrød: "Der kan serveres spegesild eller ansjoser og rå fløde til."

* Øllebrød kan modvirke forstoppelse, da rugens høje indhold af kostfibre har opsuget rigeligt væske, hvilket fremmer passagetiden gennem fordøjelsessystemet.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

Eksperternes guide: Sådan giver du øllebrøden et moderne pift

Udnyt dine rugbrødsrester, og genopdag en gammel klassiker i øllebrøden med disse enkle fif fra grødeksperten og kogebogsforfatteren.

Øllebrød er en af de retter, der bare dufter af barndom. Og så er det julens bæredygtige morgenmad.

For når julefrokosten er holdt, og vi har rugbrødsrester efter det store kolde bord med sild og postej, er der ingen grund til at smide dem i skraldespanden.

Brødresterne kan med fordel trylles om til en velsmagende og hyggelig omgang øllebrød. Her får du to øllebrød-elskeres bud på de perfekte ingredienser til deres øllebrød:

1) Grødekspert Lasse Skjønning Andersen.

Lasse Skjønning Andersen er grødnørd til fingerspidserne og stifter og ejer af restaurantkæden GRØD.

For ham begynder en øllebrød med et godt rugbrød.

- Et godt rugbrød er for mig et med masser af kerner. Og så må det også gerne være godt maltet - det vil sige, at det indeholder maltsirup, der er med til at gøre rugbrødet sødt og mørkt, siger han og fortsætter:

- Men det er også min erfaring, at der er meget delte meninger om rugbrødstypen, fordi øllebrød for mange er så stærkt forbundet med traditioner.

Når det kommer til øllet, har Lasse Skjønning Andersen testet flere forskellige typer mørkt øl som både stout og bock.

Men faktisk er det i hans optik den helt klassiske mørke hvidtøl, der egner sig bedst.

- Der findes ikke 100 forskellige varianter derude som med pilsner, men der findes nogle stykker, og jeg synes overordnet, at de har lidt samme smagsudtryk, siger han.

Hvis du vil have din øllebrød til at smage ekstra varm og julet, er kanel en oplagt smagsgiver, påpeger grødeksperten. Det kan også være krydderier som anis eller kardemomme.

- Alt hvad du vil putte i en gløgg, kan du i princippet også putte i øllebrød. Det er kun dit temperament, der afgør smagsprofilen. Personligt kan jeg godt lide den rimelig klassisk og så lade toppingen skeje lidt ud, siger han.

For mange er øllebrød lig med flødeskum - punktum. Men der må ifølge Lasse Skjønning Andersen gerne være lidt flere smagselementer, herunder både syre og fedme.

Syren kan eksempelvis komme fra havtorn eller en solbærkompot. Og det kan også være fra æbler, som både har noget sødt og syrligt i sig.

Det fede element kan sagtens være flødeskum, som også kan blandes med skyr. Du kan også mikse med hvid chokolade, som spiller godt sammen med solbær.

Slut eventuelt af med sprøde, karamelliserede rugbrødscroutoner på toppen, foreslår grødeksperten.

2) Kok og kogebogsforfatter Trine Hahnemann.

- Jeg elsker øllebrød, så jeg er sådan en type, der har en pose i fryseren, hvor jeg samler mine rugbrødsrester hen ad vejen. Når der er nok, kan man bare tø dem op, og så er der til øllebrød, siger hun.

Ifølge kogebogsforfatteren kan man snildt blande flere forskellige slags rugbrød.

- Alt efter hvad man er brændt inde med, så kan det meste faktisk fungere, siger hun.

Trine Hahnemann har skrevet flere kogebøger til udlandet. Her har hun sommetider helt udeladt øl i sin opskrift, og det kan man ifølge hende sagtens, da smagen i øllebrød primært kommer fra rugbrødet og det sukker, man putter i.

- Jeg bruger dog aldrig hvidt sukker. Brug hellere brun farin, en gylden sirup eller honning, foreslår hun.

Hvis du vil have en let ølsmag, kan du bruge en light pilsner, og hvis du virkelig godt kan lide smagen af øl, kan du for eksempel bruge en sød IPA, siger forfatteren.

For at pifte smagen op, kan du tilsætte citronskal og citronsaft.

- Du kan også tilsætte kanel og appelsinjuice, så får den en anden sødme og en lidt mere krydret smag. Giv eventuelt grøden et tvist med tørret frugt som dadler eller figner, siger Trine Hahnemann.

Til slut kan der toppes med appelsinfilet eller æbler eller pærer i tern.

- Generelt synes jeg, at man skal bruge de frugter, der er i sæson om vinteren, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek