10/11/2024 - 10:00
Bid ikke i klementinen: Sprøjtegifte gemmer sig i skrællen
Med gode hygiejnevaner kan du minimere mængden af pesticidrester, du får indenbords, når du spiser klementiner.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Julen er klementinernes tid, men de små, orange citrusfrugter rummer mere end deres syrlige sødme.
Ligesom andre citrusfrugter kan de konventionelle af slagsen indeholde rester fra pesticider, altså sprøjtegifte.
I en stikprøve fra første kvartal af 2024 fandt Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet rester fra pesticider i ni ud af ni prøver af konventionelle klementiner. Ingen af dem overskred dog grænseværdien.
Pesticidresterne sidder især i skrællen, og selv om der ikke er tale om skadelige mængder, så kan du tage dig nogle forholdsregler for at minimere, hvor meget pesticid du får indenbords.
- Bid ikke i skrællen for at få den til at åbne sig. Når du gør det, får du faktisk pesticid ind i munden, og det er ikke farligt, men hvis du gerne vil holde dit pesticidindtag nede, bør du lade være med det, siger Annette Grossmann, der er specialkonsulent i Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen.
Derudover anbefaler hun, at du vasker dine hænder, straks efter du har skrællet klementinen, og inden du spiser den.
På den måde sikrer du, at du ikke har pesticidrester siddende på fingrene og under neglene.
Selve klementinen rådes du ligeledes til give en tur under vandhanen før pilning.
- Jeg vasker altid frugt, inden jeg spiser det. Du kan ikke vaske pesticidresterne af, men du kan vaske skidt og bakterier af, der kan være kommet på under håndteringen af frugten, inden du købte den, lyder det fra Annette Grossmann.
Hun understreger, at du som forælder ikke skal være bange for at lade dine børn pille konventionelle klementiner.
De såkaldte maksimalgrænseværdier for pesticidrester i frugt er nemlig fastsat, så de også er dækkende for børn.
- Men mange forældre vil gerne have, at deres børn slet ikke indtager pesticider. Og ønsker man det, anbefaler vi, at man holder sig til de økologiske klementiner, siger Annette Grossmann.
Samme råd gælder, hvis du bruger skrællen fra klementinerne i madlavningen, pointerer hun.
- Hvis man for eksempel laver en citrusmarmelade, vil man helst ikke have pesticidrester i, så her er det en god idé at bruge de økologiske klementiner eller appelsiner.
Selv om økologiske citrusfrugter ikke er sprøjtet med pesticider, anbefaler Fødevarestyrelsen, at du også vasker dem, da der godt kan sidde bakterier og virus på dem.
/ritzau fokus/