Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/02/2023 - 09:00

Bekæmp din flyskræk med strømpesokker og slik

Det handler om at aflede dig selv og huske et par varme sokker, hvis du gerne vil lette din frygt for at flyve.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Hjertet hamrer mod ribbenene, og sveden pibler frem i håndfladerne. Du tror, du skal dø, men du er egentlig bare på vej på ferie.

Flyskræk rammer hårdt, fordi den har rod i en dyb menneskelig grundangst, siger psykolog Mette Kroier.

Til daglig hjælper hun folk, som er bange for at flyve, og så har hun skrevet en bog om sin egen frygt for at lette fra jorden.

- Vi har tre grundangste, som vi forsøger at undgå i vores liv. Det er kontroltab, ensomhed og angst for at vælge forkert, hvis vi har flere valg. Og det er især kontroltab, der gør sig gældende her, forklarer hun.

Ifølge Ulrik Pedersen, der er pilot og afholder kurser om flyskræk, handler det om, at der kan være en stor usikkerhed forbundet med at lægge sit liv i luftfartspersonalets hænder.

- Du bliver lukket ind i et langt slankt rør, hvor du ovenikøbet bliver spændt fast. Du har svært ved at se ud og orientere dig, og du ved ikke, hvad der foregår ude i cockpittet. For døren er lukket og låst, siger han.

Men du kan gøre flere ting selv for at dæmpe frygten.

1) Sid det rigtige sted.

Hvis du ønsker at mærke så lidt bevægelse som muligt under flyveturen, bør du booke et sæde, der er placeret lige over vingen og fremefter.

- Punktet over vingen er flyets tyngdepunkt, og derfor er det her, flyet bevæger sig mindst, fortæller Ulrik Pedersen.

Det er hans oplevelse, at personer med flyskræk især frygter turbulens.

- Men turbulens er bare det latinske ord for, at luften bevæger sig. Luftmolekylerne bevæger sig altid, når noget påvirker dem, siger Ulrik Pedersen.

Opstår der turbulens, opfordrer han dig til at få øjenkontakt med stewarden eller stewardessen.

- Du kan se, at de ikke er grebet af panik, og på den måde kan du få afbrudt de negative tankestrømme.

For Mette Kroier virker det i øvrigt godt at fortælle kabinepersonalet, at hun er bange.

- Så kommer de en gang imellem og lægger en hånd på min skulder. De viser omsorg, og nogle gange skal der ikke så meget til for at skabe ro, siger hun.

2) Afled dig selv.

Download et par film, en lydbog eller nogle podcasts på din telefon eller tablet, så du har underholdning til hele rejsen.

Og anskaf dig gerne et par hovedtelefoner, som kan lukke helt af for omgivende støj.

- Det gør, at sanserne har fokus på noget andet, end at vi er i et miljø, der er rimelig ukontrollerbart, forklarer Mette Kroier.

For hende virker det også godt at have en bunke magasiner med, som hun kan bladre i undervejs.

3) Smid skoene, og spis slik.

Sørg for at have et par varme sokker på. Mette Kroier råder dig nemlig til at sidde uden sko på i al den tid, du befinder dig over skyerne.

- På den måde giver du din følesans en fornemmelse af, at der er fast grund under fødderne, og det er med til at skabe ro i kroppen, siger hun.

Med fødderne godt plantet i gulvet, kan du lade fingrene fiske noget sødt op fra håndbagagen.

- Det er en god idé at have noget slik med, du godt kan lide. Jeg kan rigtig godt lide Daim-chokolade, så det har jeg altid med mig, siger Mette Kroier og uddyber:

- På den måde kan du snyde hjernen til at tro, at alt nok skal gå godt, når nu du sidder der og spiser noget, der smager så godt.

/ritzau fokus/

København, 13/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ulver Skuli Abildgaard

* Ulver Skuli Abildgaard blev født 26. juni 1955.

* Den 70-årige skuespiller blev færdiguddannet fra Odense Teater i 1984

* Han særlig kendt for sin rolle som Ulrik i komedieserien "Hjem til fem" fra 1995.

* Har spillet roller i tv-serier som "Taxa", "Sommerdahl" "Badehotellet", "De forbandede år", "Nordkraft" og Thomas Vinterberg-filmen "Kollektivet".

Kilder: DR, IMDB. 

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/12/2025 - 08:00

TV 2-stjerne: Folk bliver helt bange for mig

Ulver Skuli Abildgaard, der spiller morfar Jens i "Valdes jul - vintermiraklet", er så buldrende positiv, at folk finder det uhyggeligt, fortæller han.

God julestemning kan bringe det positive frem i selv den mest forbitrede vinterhader.

Men det kan også blive for meget af det gode, hvis man spørger Ulver Skuli Abildgaard, der er aktuel som morfaren Jens i TV 2-julekalenderen "Valdes jul - vintermiraklet".

Han er selv så positivt anlagt, at det næsten er uhyggeligt, mener han.

- Jeg buldrer nogle gange frem af positivisme - folk bliver helt bange for mig, fortæller skuespilleren, der har spillet med i tv-serier som "Taxa" og "Badehotellet".

Ifølge Ulver Skuli Abildgaard er det til tider lidt for positive sind er noget, som han har måttet arbejde med for ikke at træde sine medmennesker over tæerne.

- Fordi jeg er så buldrende, kommer jeg til at dæmpe alle mulige andre - jeg giver jo ikke andre lov. Der skal også være plads til, at andre har det, som de har, siger Ulver Skuli Abildgaard.

Det er dog noget, som er blevet bedre med alderen, fortæller den 70-årige skuespiller.

Det positive og lyse sind er også gældende for hans karakter i julekalenderen, morfaren Jens, der så småt begynder at falde for Berit, der spilles af Ina-Miriam Rosenbaum, da hun skal arbejde på den gård, han bor på.

Privat er skuespilleren godt gift på fyrretyvende år, som han selv beskriver det.

Han og konen Inger har sammen tre voksne børn, der tilsammen har seks børnebørn.

Jens og Berits juleromance viser sig blandt andet ved kopper af cafe latte, som morfaren serverer.

Og det er et kærlighedssprog, som Ulver Skuli Abildgaard også bruger.

- Hver morgen laver jeg cappuccino til min kone. Min far gjorde det for mig, da jeg var barn.

Ægteparret, der har været sammen siden 1981, har en særlig opskrift til det lange og sunde parforhold.

- Tilgivelse. Og så skal man arbejde for det, lyder det fra Ulver Skuli Abildgaard.

- Man behøver ikke at sige eller gøre noget, man skal bare være der.

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

FAKTA: Mikrobølgeovnens historie

* Den amerikanske radarforsker Percy Spencer opdagede mikrobølgers opvarmningsevne i 1945, mens han stod nær en aktiv radar på sin arbejdsplads Raytheon, hvor han efter sigende bemærkede, at en plade chokolade smeltede i hans lomme.

* Raytheon indgav en patentansøgning samme år. Et par år senere kom den første kommercielle ovn kaldet Radarange på markedet. Den var 1,8 meter høj og vejede over 300 kilogram. Prisen var 5000 amerikanske dollar, der svarer til omkring 330.000 kroner omregnet til dagens penge.

* I 1950'erne kom de første bordmodeller af mikrobølgeovne på markedet til 495 dollars - omkring 35.000 kroner. 

* Efterhånden som flere producenter kom til, og teknologien blev forbedret, faldt priserne, og mikrobølgeovnen blev en naturlig del af indretningen i mange hjem.

Kilde: American Physical Society.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

Din mikrobølgeovn kan meget mere end at varme rester

Jan Haas/Ritzau Scanpix

Mikrobølgeovnen kan mere end at varme rester. Med de rette effekttrin kan du både optø frossent kød, opvarme væske og tilberede mad.

Mikrobølgeovnen bliver ofte brugt som en hurtig løsning: To minutter på fuld effekt, og så er gårsdagens madrester klar til at blive spist.

Men ovnen kan mere end at varme rester. Den har flere effekttrin, som kan være nyttige til forskellige formål, hvis du ved, hvordan du bruger dem korrekt og sikkert.

Det siger Leif Skibsted, der er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

- Lav effekt er velegnet til at optø fødevarer fra fryseren. Det kan være nyttigt, når man køber datovarer og fryser dem ned. Så kan mikrobølgeovnen hjælpe med optøningen, hvis man har glemt at tage dem ud af fryseren, siger Leif Skibsted og tilføjer:

- Hvis man varmer madrester, er lav effekt også en god indstilling. Man skal dog lige sikre sig, at maden bliver varmet igennem.

Lav effekt bruger mindre strøm. De fleste mikrobølgeovne kan justeres fra lav til høj effekt, som normalt spænder fra 100 watt til mellem 800 og 1200 watt.

En mikrobølgeovn virker ved at sende elektromagnetiske stråler ind i maden.

- Strålerne får især vandmolekylerne til at bevæge sig, fordi de kan modtage energien fra mikrobølgerne, siger han.

En række fødevarer er også velegnede til at blive tilberedt i mikrobølgeovnen, der altså bruger mindre strøm end en almindelig ovn.

Leif Skibsted fortæller, at han for nylig har tilberedt store bagte kartofler i en times tid på mellem effekt, så de bliver kogt indefra.

Du har måske hørt, at man kan modne en avocado i en mikrobølgeovn. Men ifølge Leif Skibsted er det en myte.

- Avocadoen vil blive blødere, fordi den bliver kogt indefra. Men mikrobølgeovnen kan ikke modne avocadoen, og derfor vil den smage anderledes, siger han.

Når du skal tilberede forskellige retter, skal du i begyndelsen prøve dig lidt frem for at finde ud af, hvor lang tid maden skal have i mikrobølgeovnen.

- Hvis mikrobølgeovnen har en karrusel, skal man sikre sig, at den kører uhindret rundt, da maden ellers kan blive ujævnt opvarmet. Der findes dog nyere mikrobølgeovne uden en karrusel, siger han.

Når du opvarmer væsker som mælk, suppe, kaffe og te i mikrobølgeovnen, skal du passe på, fordi opvarmningen kan være ujævn.

Det kan få væsken til at blive lokalt overophedet, så den pludselig stødkoger og sprøjter voldsomt ud af kruset eller beholderen.

- Det er især ved genopvarmning af udkogte drikke, man risikerer overophedning af væske, fordi al luft er udkogt, siger Leif Skibsted.

- Alt flydende, der opvarmes i en mikrobølgeovn, bør derfor omrøres, før det indtages, for at udligne en uensartet opvarmning og risiko for overophedning. Det gælder ikke mindst for drikke til børn.

Når du varmer mad eller væske op i mikrobølgeovnen, skal du sørge for at bruge et materiale, der er egnet til det.

Det er desuden en god idé at være opmærksom på, hvilken emballage du bruger i mikrobølgeovnen.

Fødevarestyrelsen advarer blandt andet mod melaminservice, fordi materialet kan afgive det kræftfremkaldende stof formaldehyd, når det bliver for varmt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek