Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/06/2024 - 09:00

Dansk radiostjerne sætter ord på sin alvorlige sygdom

For 14 år siden blev Sigurd Hartkorn Plaetner diagnosticeret med multipel sklerose. Det fortæller værten og forfatteren i podcasten "Du dør, hvis du græder".

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Som en ung mand på 20 år med verden for sine fødder fik vært og forfatter Sigurd Hartkorn Plaetner konstateret multipel sklerose.

Det har ændret hans måde at være i verden på, og på mange måder ser den i dag 34-årige prisvindende radiodokumentarist og forfatter sklerosen som en tydeliggørelse af livet i sin helhed.

Det har han i mange år haft lyst til at skabe en fortælling om, og det gør han nu i podcastserien "Du dør, hvis du græder", som er et samarbejde mellem Scleroseforeningen, Radio4 og JFM.

- Du behøver ikke interessere dig for selve sygdommen - det gør jeg faktisk heller ikke selv - men jeg interesserer mig for de grundlæggende menneskelige spørgsmål, som bliver meget præsente, når man får en alvorlig og kronisk diagnose. Spørgsmål, der vedrører os alle sammen - syge eller raske, siger Sigurd Hartkorn Plaetner i pressemeddelelsen.

Podcasten kombinerer personlige fortællinger og ekspertviden og lægger op til refleksion over livets eksistentielle spørgsmål, og hvordan man som skleroseramt både lever i skjul for, på trods af og i kraft af sin sygdom, lyder det videre.

- Jeg tror, det er væsentligt for os alle sammen at tale om livets essentielle spørgsmål og turde at tale åbent, når livet er svært. Men også når det er let og smukt, siger Sigurd Hartkorn Plaetner, der privat er gift og far til en lille datter.

Sigurd Hartkorn Plaetner har inden "Du dør, hvis du græder" lavet en række andre podcasts og lever af at lave både fiktion og nonfiktion på skrift, lyd og i billeder. Han står blandt andet bag en dokumentar på DR.

Han fik først sit gennembrud som forfatter. Det skete i 2012 med essaysamlingen "Folk med begge ben på jorden hænger på træerne".

Multipel sklerose er en sygdom, hvor kroppens eget immunsystem angriber hjerne og rygmarv. Det forårsager forstyrrelser i nervesignalerne, og nervecellerne kan gå til grunde.

Symptomerne kan være meget forskellige - herunder usikker balance, synsforstyrrelser og stivhed eller delvis lammelse af muskler.

Ifølge tal fra sundhedsmyndighederne har knap 19.000 personer i Danmark multipel sklerose.

Scleroseforeningen i Danmark har 65.000 medlemmer og estimerer, at flere end 100.000 danskere mærker konsekvenserne af sygdommen som enten patient eller pårørende.

"Du dør, hvis du græder" lanceres 17. juni og bliver også sendt på Radio4.

/ritzau/

Tikøb, 26/06/2024 - 11:48

Casper Christensen forsøger igen at komme af med overdådig bolig

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Casper Christensen og hans hustru, Isabel, vil gerne rykke familien tættere på børnenes skole. Det siger Klovn-stjernen til B.T.

Den kendte komiker Casper Christensen har flyttefeber og prøver nu endnu en gang at komme af med familiens landsted i Tikøb i Nordsjælland.

Den trelængede lystejendom har syv værelser og en række features som en speciallavet bar i grønt marmor, en sauna og en opvarmet saltvandspool i haven.

Casper Christensen flyttede ind for to år siden sammen med sin hustru, Isabel, og parrets to sønner, Jagger og Cooper. Men de naturskønne omgivelser ligger for langt væk fra børnenes skole.

Det forklarer Klovn-stjernen til B.T.

- Vi har været meget, meget glade for det her sted og det eventyr, det er at bo på en gård med fem hektarer, så det stikker lidt i hjertet, siger han til avisen og tilføjer:

- Vi vil bare gerne simplificere vores liv og ikke skulle frem og tilbage hele tiden.

Allerede sidste år forsøgte Casper Christensen at komme af med boligen og forlangte dengang 35 millioner kroner for den.

Nu lyder salgsskiltet på 29 millioner kroner. Bliver boligen solgt til prisen, er fortjenesten på 13 millioner kroner. Casper Christensen købte boligen, som siden er blevet totalrenoveret, for 16 millioner kroner.

Det er kendismægleren Lars Elbæk, som skal forsøge at få nøglerne til at skifte hænder, og i annoncen beskrives ankomsten til boligen som taget ud af en Morten Korch-fortælling.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/06/2024 - 11:32

Skuespillere laver aftale for at begrænse kunstig intelligens

Norikazu Tateishi/Ritzau Scanpix

Ny aftale skal sikre, at Hollywood-skuespillere ikke bliver erstattet af kunstig intelligens.

En fagforening, der repræsenterer Hollywoods film- og tv-hold, har indgået en foreløbig treårig aftale for at undgå, at skuespillere og andre medarbejdere i Hollywood bliver erstattet af kunstig intelligens.

Aftalen er indgået tirsdag.

Aftalen er lavet mellem medlemmerne af The International Alliance of Theatrical Stage Employees og Alliance of Motion Picture and Television Producers, som blandt andet repræsenterer Disney og Netflix.

Ifølge aftalen må arbejdet med kunstig intelligens ikke være årsag til, at en medarbejder bliver overflødig.

Den indebærer desuden aftalte lønstigninger, lyder det.

I slutningen af 2023 lavede skuespillerforbundet SAG-AFTRA og flere studier også en arbejdsaftale, som afsluttede en næsten seks måneders lang strid, der havde stoppet film- og tv-produktionen i Hollywood.

Den kontrakt indeholdt også lønforhøjelser og omfattede beskyttelse mod brugen af kunstig intelligens i filmproduktionen.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

, 26/06/2024 - 10:00

FAKTA: Sådan hjælper du ved hedeslag

* Bliver en af dine rejsefæller ramt af hedeslag, skal du som det første hjælpe vedkommende indenfor et køligt sted.

* Sørg dernæst for, at personen får vand at drikke, læg kolde omslag på personens pande, under armhulerne og langs halsen.

* Hjælp gerne den hedeslagsramte ned at ligge med benene op, og tilkald hjælp.

Kilde: Klaus Nielsen Jeschke, læge hos Falck.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 26/06/2024 - 10:00

På vej til sydens hede? Sådan passer du godt på dig selv i varmen

Alkis Konstantinidis/Reuters

Drik, selv om du ikke føler tørst, og søg læge, hvis du får det skidt under den bagende sol på rejsen sydpå, lyder rådet fra læge.

Termometeret viser mørkerøde tal i Sydeuropa i disser uger.

Og den stegende hede kræver, at du som turist tager dig nogle forholdsregler for ikke at blive utilpas i varmen.

1) Drik rigeligt med vand.

Når sveden driver af dig, risikerer du at tabe så meget væske, at du dehydrerer. Derfor er det alfa og omega, at du husker dig selv på at drikke masser af vand.

- Det er vigtigt, at man indtager rigeligt med væske, også selv om man ikke føler tørst. Når man bliver tørstig, er kroppen nemlig allerede i de tidlige stadier af dehydrering, siger Klaus Nielsen Jeschke, der er læge hos Falck og løbende er i kontakt med danske patienter, der bliver indlagt i udlandet.

Han råder dig til at drikke vand fra flaske og ikke hanen samt at begrænse indtaget af koffeinholdige drikke og alkohol.

- Man bør undgå alkohol i de varme timer, fordi det har en negativ effekt på væskebalancen. Derudover bliver man sløv og opholder sig måske længere tid i solen, hvilket øger risikoen for dehydrering, lyder det fra lægen.

Farven på din urin kan give dig et fingerpeg om din væskebalance. Er urinen lysegul, er alt godt. Har det en mørkere nuance, kan du have brug for mere væske.

2) Beskyt dig mod solen.

Selv om du elsker at ligge og dase på stranden eller ved poolen, så er det en dårlig idé at befinde sig for længe i solen under en hedebølge.

- Man bør undgå at opholde sig i solen i de timer, hvor solens uv-stråler er stærkest. Det vil typisk være mellem klokken 11 og klokken 15, siger Klaus Nielsen Jeschke.

Sørg derudover for at følge de gængse råd om solbeskyttelse - brug solcreme, søg skygge og gå med hat.

- Det er vigtigt - både for at undgå skader på huden, men også fordi det at opholde sig i solen øger risikoen for tab af væske i kroppen og dermed dehydrering, siger Klaus Nielsen Jeschke.

3) Søg lægehjælp.

Udvikler du i varmen symptomer som tørst, svimmelhed, almen utilpashed og feber, så anbefaler Klaus Nielsen Jeschke, at du søger læge.

Rejser du med et af de store rejseselskaber, vil der ofte være medicinsk uddannet personale til stede på hotellet, der står klar til at hjælpe. Men ring også gerne hjem til Danmark.

- Folk er ofte i tvivl, hvordan man helt konkret får lægehjælp, når man er i udlandet. Og her vil jeg råde til, at man ringer til sit rejseforsikringsselskab, som kan give gode råd og vejledning, siger Klaus Nielsen Jeschke.

Bliver du decideret syg på grund af heden, er der mulighed for at få dækning fra rejseforsikringen.

Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen, der drives af brancheorganisationen Forsikring & Pension.

- Som udgangspunkt dækker rejseforsikringen, hvis du bliver akut syg af den ene eller anden årsag på ferien. Derfor er det en god idé at have en rejseforsikring og medbringe dit EU-sygesikringskort, når du rejser på ferie i Europa, siger hun.

Går du med overvejelser om helt at droppe at tage af sted på ferien, skal du dog ikke regne med, at forsikringen dækker.

- Hedebølge er ikke grund nok til at aktivere afbestillingsforsikringen. Den kommer i spil, hvis man selv eller en af ens nærmeste bliver syg eller kommer til skade inden afrejse, eller hvis Udenrigsministeriet fraråder, at man rejser til det pågældende land, fastslår Anne Garde Slothuus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek