Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/11/2023 - 08:00

Falske tilbud til black friday: Sådan undgår du at blive snydt

Fredag den 24. november er det igen black friday, hvor butikkerne lokker med store besparelser. Men forbrugerøkonom anbefaler, at du er kritisk over for tilbud.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

En af årets største handelsdage nærmer sig. Inden længe er det black friday, hvor mange danskere går på jagt efter et godt tilbud.

Men du skal være påpasselig, for det er ikke alle black friday-tilbud, der er så gode, som de udgiver sig for at være.

Sådan lyder rådet fra Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom i Nordea.

- Der er regler for, hvornår butikker må sætte prisen ned og kalde det et tilbud. Varen skal have været til salg til den normale pris i mindst en måned, siger hun.

Siden august er flere varer faktisk blevet sat op i pris. Det viser en undersøgelse fra prissammenligningstjenesten Pricerunner.

- Nogle butikker sætter prisen op i løbet af efteråret, og på den måde kommer de uden om bestemmelserne i markedsføringsloven. Det giver mulighed for at annoncere en stor rabat og dermed tiltrække flere kunder, siger Pricerunners forbrugeranalytiker Katrine Barslev og understreger, at man heldigvis kan stole på de fleste butikker.

Tjenesten har fulgt over 35.000 varer, hvor godt en fjerdedel af varerne er gået op i pris siden august. Og af dem er godt hver tredje vare steget med mere end ti procent.

Det er derfor en god idé at sammenligne priser og kigge på varens prishistorik for at være sikker på, at der er tale om et reelt tilbud.

- Du kan for eksempel bruge pricerunner.dk til at se priserne i andre butikker. Tjenesten viser også en prishistorik for de seneste tre måneder, siger Ida Marie Moesby.

Hun anbefaler, at du overvejer, hvad du vil gå efter på black friday:

- Tænk på forhånd over, hvad du har brug for, så du undgår at blive fristet til at købe noget, som du ikke behøver, lyder hendes råd.

Når du har fundet ud af, hvilke varer du er på jagt efter, kan du begynde at sammenligne priser, så du har en idé om det normale prisniveau.

Du bør faktisk kun fokusere på prisen og helt ignorere rabatten, lyder rådet fra Ida Marie Moesby.

- Der er meget fokus på rabatten til black friday. 50 procent rabat lyder som en god besparelse, som de fleste kan forholde sig til, men det er trods alt vigtigst, hvad du ender med at betale, siger hun.

Nogle onlinebutikker forsøger at presse dig til at købe her og nu ved at bruge nedtællinger og skrive, at der er et begrænset antal tilbage.

Men du bør holde hovedet koldt og give dig selv tænketid, før du slår til.

- Vi træffer typisk ikke lige så gode valg, hvis vi er i en stresset situation. Tag dig derfor god tid til at tænke over, hvad du har brug for, og undersøg prisen, siger forbrugerøkonomen.

Det kan også være en fordel at lægge et budget for dine black friday-køb, så du har lidt kontrol med, hvor mange penge du bruger.

Hvis du har planer om at købe julegaver til black friday, kan du også bedre styre forbruget med et budget.

- I fysiske butikker er returret en service, så du bør undersøge butikkens regler og frister for returnering af julegaver, siger Ida Marie Moesby.

Black friday falder i år den 24. november, og flere butikker starter allerede udsalget natten til fredag.

Mandagen efter black friday er en anden populær udsalgsdag kaldet cybermonday.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek