Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

13/06/2023 - 08:00

Rejs på sommerferie med ro i maven og økonomisk overskud

At drage på sommerferie er ikke uden bekymringer. Få råd om, hvordan du kommer bedst muligt afsted.

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Hvis du som mange andre danskere søger mod sydligere himmelstrøg i sommerferien, ved du også godt, at mange ting kan gå galt på sådan en tur.

Foruden badeshorts og solcreme kan det derfor være en god idé at pakke tasken med gode råd også.

1) Book i god tid.

Et af de steder, hvor du kan spare flest penge, er ved at booke rejsen i god tid, fortæller Flemming Lundberg Poulsen, der er chefredaktør for branchesitet FinalCall.travel.

- Rigtig mange danskere har allerede booket fly og hotel, og når der samtidig er begrænset kapacitet, bør man ikke lurepasse for at se, om der kommer billige billetter kort inden ferien.

- Som udgangspunkt bliver ruteflyene blot dyrere – og ved charterrejser, som der er stor rift om, skal du være heldig.

Der er også penge at hente ved at være fleksibel med afrejsetidspunktet, lyder det. Uden for højsæsonen vil billetten naturligvis være billigst.

- Derudover er det en god idé at holde øje med flyselskabernes nyhedsbreve, hvori der kan være gode tilbud, og hvor du skal slå hurtigt til, siger han.

2) Køb flybilletter via et flyselskab.

Når du så køber flybilletten, er det ikke helt ligegyldigt, hvor du gør det fra.

- Hvis du løber ind i, at dit fly bliver aflyst eller forsinket, står du væsentligt bedre, hvis du har bestilt direkte via flyselskabet, siger Flemming Lundberg Poulsen.

- Hvis du derimod har booket via en anden udbyder, kan det blive markant sværere at få refunderet sine penge eller modtage kompensation.

Derudover bør du ifølge Flemming Lundberg Hansen booke en sammenhængende rejse, hvis du skal med flere fly til din destination.

- Ellers kan du ikke få pengene retur, hvis du misser det andet fly på rejsen – også selv om flyselskabet er skyld i en eventuel forsinkelse.

3) Betal med kreditkort.

Ifølge afdelingsdirektør for kort og betalinger i Spar Nord Jesper Dammand er det ikke helt ligegyldigt, hvilken betalingsmetode du bruger, når du køber hotel og fly.

- Skulle der ske noget uventet, hvor du har krav på at få dine penge retur, er det ofte nemmere med et internationalt betalingskort som Visa eller Mastercard på forudbetalte ydelser, siger han.

Står du og skal leje en bil på ferien, er et godt råd at have tjekket op på din forbrugsgrænse inden.

- Er flybilletter, hoteller og andet købt på kreditkortet inden for en periode på 30 dage, risikerer du nemlig at overstige grænsen, siger Jesper Dammand.

4) Få tjek på forsikringer.

Løber ferien ikke efter planen, er det rart at have styr på forsikringerne.

- Tjek derfor efter, om du er dækket af en rejseforsikring og eventuelt afbestillingsforsikring. Nogle kreditkort kommer desuden med en rejseforsikring, så det er værd at se efter, om det gælder for dit betalingskort, fortæller Jesper Dammand.

5) Bered dig på mulige forsinkelser.

Som rejsende kan du løbe ind i forsinkelser - denne gang relateret til flyvelederkonflikten, lyder det fra Flemming Lundberg Poulsen.

- Den store mangel på flyveledere kommer med al sandsynlighed til også at påvirke sommerens flyrejser til og fra Københavns Lufthavn – og selv om det altid er vigtigt at læse betingelserne i rejsedokumenterne, gælder det især for de rejsende, som letter og lander i København, siger han.

/ritzau fokus/

San Sebastián, 01/10/2023 - 18:04

Grønlandsdrama vinder to priser ved filmfestival i Spanien

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Både instruktøren og filmfotografen bag filmen "Kalak" vinder priser ved San Sebastián Film Festival lørdag.

Lørdag aften har grønlandsdramaet "Kalak", som er baseret på forfatter Kim Leines selvbiografiske debutroman, vundet to priser ved den prestigefyldte San Sebastián Film Festival i Spanien.

Det skriver Det Danske Filminstitut.

Instruktøren bag filmen, svenske Isabella Eklöf, vandt "Juryens Specialpris", mens prisen for bedste fotografering gik til danske Nadim Carlsen, der er filmens fotograf.

I "Kalak" drages publikum ind i Jans liv på Grønland, hvor han lever sammen med sin familie. Som voksen drømmer han om at blive en del af det lokale fællesskab. Det, de kalder en "kalak" - "en skide grønlænder".

Jan er på flugt fra sig selv og sin egen opvækst, efter at han som ung havde et sex- og medicinmisbrug. Det trækker tråde tilbage til Jans opvækst, hvor han blev misbrugt af sin far.

Isabella Eklöf slog igennem i 2018 med debutfilmen "Holiday", der fik verdenspremiere på Sundance-filmfestivalen. Filmen vandt fire Bodilpriser for blandt andet bedste danske film.

Nadim Carlsen har fotograferet en række prisbelønnede film som "Holiday" og "Holy Spider" samt episoder af HBO-serien "The Last of Us". Filmfotografen har fået en Bodil for "Holiday" og en Robert for "Holy Spider".

"Kalak" får dansk biografpremiere den 7. marts næste år.

Manuskriptet er skrevet i samarbejde med Kim Leine og manuskriptforfatteren Sissel Dalsgaard Thomsen. Den er produceret for Manna Film med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Blandt filmens medvirkende er Emil Johnsen, som hovedrollen Jan, mens skuespillerne Asta August, Berda Larsen og Connie Kristoffersen også har fremtrædende roller.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 17:59

Dansk kendispar i ekstase: Mirakelbaby er kommet til verden

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Komikeren Simon Talbot og skuespillerinden Katrine Køhler Talbot er efter seks års fertilitetskamp blevet forældre for første gang.

En enorm drøm er gået i opfyldelse for komikeren Simon Talbot og skuespillerinden Katrine Køhler Talbot.

Efter seks års kamp er parret blevet forældre for første gang.

Det afslører Katrine Køhler Talbot med et babybillede på Instagram.

- Vores dejlige datter er kommet til verden, jubler hun i opslaget.

- Jeg er på røven over, hvor meget kærlighed man kan have til sådan en lille charmerende søvntyv. Tak, for du valgte os som dine forældre, min lille skat.

Parret kunne endelig afsløre nyheden om den forestående familieforøgelse over for deres følgere på Instagram tilbage i marts.

- Vi er simpelthen så lykkelige!, jublede parret i opslaget.

- I seks år har vi kæmpet for at få et barn. Men endelig, ENDELIG, er vores drøm om at starte vores egen lille familie blevet en realitet. Det er fuldstændig fantastisk, og vi kan slet ikke forstå det!

Simon Talbot og Katrine Køhler Talbot har dannet par i ti års tid, hvoraf fire af dem har været som mand og kone.

Parret er ikke kun kærester, men også kolleger. Ved siden af skuespilleriet er Katrine Køhler Talbot co-manager for sin mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv