Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

13/06/2023 - 08:00

Rejs på sommerferie med ro i maven og økonomisk overskud

At drage på sommerferie er ikke uden bekymringer. Få råd om, hvordan du kommer bedst muligt afsted.

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Hvis du som mange andre danskere søger mod sydligere himmelstrøg i sommerferien, ved du også godt, at mange ting kan gå galt på sådan en tur.

Foruden badeshorts og solcreme kan det derfor være en god idé at pakke tasken med gode råd også.

1) Book i god tid.

Et af de steder, hvor du kan spare flest penge, er ved at booke rejsen i god tid, fortæller Flemming Lundberg Poulsen, der er chefredaktør for branchesitet FinalCall.travel.

- Rigtig mange danskere har allerede booket fly og hotel, og når der samtidig er begrænset kapacitet, bør man ikke lurepasse for at se, om der kommer billige billetter kort inden ferien.

- Som udgangspunkt bliver ruteflyene blot dyrere – og ved charterrejser, som der er stor rift om, skal du være heldig.

Der er også penge at hente ved at være fleksibel med afrejsetidspunktet, lyder det. Uden for højsæsonen vil billetten naturligvis være billigst.

- Derudover er det en god idé at holde øje med flyselskabernes nyhedsbreve, hvori der kan være gode tilbud, og hvor du skal slå hurtigt til, siger han.

2) Køb flybilletter via et flyselskab.

Når du så køber flybilletten, er det ikke helt ligegyldigt, hvor du gør det fra.

- Hvis du løber ind i, at dit fly bliver aflyst eller forsinket, står du væsentligt bedre, hvis du har bestilt direkte via flyselskabet, siger Flemming Lundberg Poulsen.

- Hvis du derimod har booket via en anden udbyder, kan det blive markant sværere at få refunderet sine penge eller modtage kompensation.

Derudover bør du ifølge Flemming Lundberg Hansen booke en sammenhængende rejse, hvis du skal med flere fly til din destination.

- Ellers kan du ikke få pengene retur, hvis du misser det andet fly på rejsen – også selv om flyselskabet er skyld i en eventuel forsinkelse.

3) Betal med kreditkort.

Ifølge afdelingsdirektør for kort og betalinger i Spar Nord Jesper Dammand er det ikke helt ligegyldigt, hvilken betalingsmetode du bruger, når du køber hotel og fly.

- Skulle der ske noget uventet, hvor du har krav på at få dine penge retur, er det ofte nemmere med et internationalt betalingskort som Visa eller Mastercard på forudbetalte ydelser, siger han.

Står du og skal leje en bil på ferien, er et godt råd at have tjekket op på din forbrugsgrænse inden.

- Er flybilletter, hoteller og andet købt på kreditkortet inden for en periode på 30 dage, risikerer du nemlig at overstige grænsen, siger Jesper Dammand.

4) Få tjek på forsikringer.

Løber ferien ikke efter planen, er det rart at have styr på forsikringerne.

- Tjek derfor efter, om du er dækket af en rejseforsikring og eventuelt afbestillingsforsikring. Nogle kreditkort kommer desuden med en rejseforsikring, så det er værd at se efter, om det gælder for dit betalingskort, fortæller Jesper Dammand.

5) Bered dig på mulige forsinkelser.

Som rejsende kan du løbe ind i forsinkelser - denne gang relateret til flyvelederkonflikten, lyder det fra Flemming Lundberg Poulsen.

- Den store mangel på flyveledere kommer med al sandsynlighed til også at påvirke sommerens flyrejser til og fra Københavns Lufthavn – og selv om det altid er vigtigt at læse betingelserne i rejsedokumenterne, gælder det især for de rejsende, som letter og lander i København, siger han.

/ritzau fokus/

København, 27/05/2024 - 14:53

Jon fra Popstars skal i retten: Er tiltalt for vold

Bent Midstrup/Ritzau Scanpix

I september sidste år var Jon Nørgaard på bar i Viborg, og her endte han ifølge tiltale i håndgemæng.

Jon Nørgaard, der i 2002 vandt tv-talentkonkurrencen "Popstars", er tiltalt for simpel vold.

Det bekræfter han over for Ekstra Bladet.

Han nægter sig skyldig og siger til avisen, at han handlede i nødværge.

Ifølge Ekstra Bladet tog sagen sin start 16. september sidste år, hvor sangeren var på en bar eller café i den centrale del af Viborg.

Her endte han i håndgemæng med en anden mand, der ligeledes er tiltalt i sagen. Også han er tiltalt for vold.

Ekstra Bladet har talt med den anden tiltaltes advokat, der siger, at også hans klient nægter sig skyldig.

Sagen skal behandles i Retten i Viborg 7. juni 2024.

Ifølge Ekstra Bladet lyder det i anklageskriftet, at Jon Nørgaard slog den anden mand i ansigtet. Manden fik blandt andet et brud i øjenhulen.

Når Jon Nørgaard til juni skal i retten, er det ikke hans første møde med det danske retsvæsen.

I 2023 blev han idømt 30 dages betinget fængsel for et indbrud, han stod bag i 2019.

Indbruddet fandt sted hos en person, Jon Nørgaard havde en relation til. Der blev stjålet genstande til en værdi af 13.000 kroner.

I 2003 blev han desuden idømt en betinget straf på 60 dages fængsel og 60 timers samfundstjeneste for vold.

Dengang kun 17-årige Jon Nørgaard sang sig i 2002 til tops i "Popstars" og vandt konkurrencen foran sangerinden Julie Berthelsen.

I dag udgiver han musik under navnet Tvilling. Musikmediet Gaffa skrev i 2021, at han hittede i Tyskland under det nye kunstnernavn.

Af musiktjenesten Spotify fremgår det, at Tvilling senest har udgivet en single i 2023.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 14:35

Jon fra Popstars skal i retten: Er tiltalt for vold

I september sidste år var Jon Nørgaard på bar i Viborg, og her endte han ifølge tiltale i håndgemæng.

Jon Nørgaard, der i 2002 vandt tv-talentkonkurrencen "Popstars", er tiltalt for simpel vold.

Det bekræfter han over for Ekstra Bladet. Han nægter sig skyldig og siger til avisen, at han handlede i nødværge.

Ifølge Ekstra Bladet tog sagen sin start 16. september sidste år, hvor sangeren var på en bar eller café i den centrale del af Viborg.

Her endte han i håndgemæng med en anden mand, der også er tiltalt i sagen. Også han er tiltalt for vold.

Ekstra Bladet har talt med den anden tiltaltes advokat, der siger, at også hans klient nægter sig skyldig.

Sagen skal behandles i Retten i Viborg 7. juni 2024.

Ifølge Ekstra Bladet lyder det i anklageskriftet, at Jon Nørgaard slog den anden mand i ansigtet. Manden fik blandt andet et brud i øjenhulen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 09:00

Hvor ofte skal græsset slås?

* I vækstsæsonen, som normalt er fra april til sidst i oktober, skal græsset slås cirka én gang om ugen.

* Du bør ikke klippe græsset kortere end tre-fire centimeter. Det stresser græsset at klippe det kortere og svækker rodnettet, som kan give grimme gule pletter og mere mos og andet ukrudt.

* Har du været på ferie, og græsset er højt, er det bedre at klippe det ad flere omgange. Så undgår du, at det lægger sig som en dyne oven på plænen.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 27/05/2024 - 09:00

Sidste udkald for en flot plæne til sommer

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

En våd vinter har givet mos gode vilkår. Du skal derfor gøre en indsats for en flot, grøn plæne til sommer, lyder det fra ekspert.

Græsplænen er nu godt i gang med at vokse, efter at den har ligget i dvale hele vinteren.

På grund af en nedbørsrig vinter er mange danske haver fyldt med mos. Og vil du have en tæt og flot græsplæne til sommer, skal du i gang nu og undgå én klassisk fejl.

Det siger Michael Jepsen, der er ekspert i græspleje og stifter af virksomheden DM Greenkeeping.

- Det er vigtigt ikke at gå fra 0 til 100 og klippe og gøde i ét væk. Det er simpelthen for hårdt for plænen, siger han og sammenligner det med at starte for hårdt ud til fitness efter en længere pause.

Med den rigtige gødning kan du svække væksten af mos og give plænen noget at leve af.

- Der går omkring to til tre uger, før gødningens effekt kan ses, og væksten af græsset tager til. Går man i gang med gødningen nu, når vi altså et stykke ind i sommeren, før effekten ses, siger han.

Men du skal ikke bare give den gas med gødningen, i håb om at du kan indhente lidt tid, eller at havens græs og planter skulle have godt af lidt ekstra.

Faktisk har de danske haveejere en tendens til at overgøde, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Jeg tænker, at forklaringen ligger ved, at folk rigtig gerne vil gøre det bedste for deres planter, men at give dem lige det ekstra er ikke så godt, siger hun.

- Det skader at gøde for meget, ligesom det også skader at gøde for lidt, siger hun og peger på, at du altid bør følge doseringsvejledningen, når du skal gøde din have.

Er du i tvivl, så giv det hellere lidt for lidt gødning. Så må du gøde igen om nogle måneder, lyder rådet fra Louise Møller.

Uanset hvor god du er til at dosere din gødning, skal du ikke tro, at du kommer sovende til en "helt perfekt græsplæne" med lige linjer og ingen vilde blomster.

Det kræver hårdt arbejde og en solid vilje, lyder det fra haveeksperten.

- Gør op med dig selv, hvad dit ambitionsniveau er. Hvis du er typen, der går efter den perfekte græsplæne, som jeg kalder den, skal du vide, at det kræver rigtig meget tid, siger hun.

Kan du leve med en mere afslappet tilgang i din have, sparer du tid og bringer en masse andet godt ind i haven ved at lade nogle vilde blomster og noget ukrudt blive.

Det har blandt andet en masse gavnlige effekter for insekter, der nemmere kan finde et sted at bo og trives i haven.

- Lad eventuelt en del af haven stå med langt græs. Den perfekte græsplæne er ikke så god for insekterne og kan sammenlignes lidt med en grøn ørken, mener Louise Møller.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek