Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Herning, 10/05/2025 - 10:15

Dahm er tilbage efter tre år: Mærkeligt at se det udefra

38-årige Sebastian Dahm er blevet kaldt tilbage fra landsholdspension for at være med ved VM.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

- Ingen har meldt fra til mig. Heller ikke Sebastian Dahm, fortalte landstræner Mikael Gath i et interview i april sidste år, trekvart år efter sin tiltræden som dansk ishockeylandstræner.

Svaret var opsigtsvækkende, for på det tidspunkt havde Dahm officielt været landsholdspensionist i næsten to år. Han trak sig efter VM i Helsinki i 2022 for at bruge mere tid med familien og gøre plads til yngre målmænd.

Men da den nye landstræner ringede, åbnede Dahm døren på klem. Hvis behovet opstod, var han villig til at snakke om det, lød budskabet fra Østrig, hvor veteranmålmanden tjener sin løn.

Allerede i Gaths første VM stod det klart, at behovet hurtigt kunne opstå.

Både Frederik Andersen og Mads Søgaard var optaget af slutspil i Nordamerika. Frederik Dichow var førstevalg, og da han lagde sig syg før den sidste VM-kamp mod Finland, stod Gath tilbage med Mathias Seldrup og William Rørth, der begge var helt uerfarne på VM-niveau.

Selv om Seldrup gjorde det glimrende, valgte Gath alligevel at ringe Dahm op og friste ham med en VM-oplevelse på hjemmebane.

- Sebastian er efter min mening en af Danmarks to bedste målmænd i europæisk ishockey, fastslår Gath.

Og selv om Dahm havde haft tre år til at vænne sig til at være ekslandsholdsspiller, var han ikke svær at overtale.

- Det har været sundt for min krop, og det er været dejligt for min familie at have nogle år, hvor jeg kunne hvile ud, når klubsæsonen var færdig.

- Men det har også været mærkeligt at se VM de sidste par år og vide, at der plejede jeg jo at være med. Det er klart, at VM på hjemmebane er en stor oplevelse, og det er vigtigt for dansk ishockey.

- Da landstræneren ringede og spurgte, om jeg ville være med til at levere et resultat til dansk ishockey, så var jeg selvfølgelig klar, siger Sebastian Dahm.

Den nu 38-årige målmand er stadig en af de bedste keepere i den østrigske liga, hvor han i den netop overståede sæson vandt sølv med Klagenfurt.

Han mener heller ikke selv, der er den store forskel på niveauet i dag sammenlignet med for tre år siden.

- Det kan godt være, jeg er nogle år ældre, men spillemæssigt er det det samme. Måske er jeg blevet lidt mere rolig på isen. Lidt mere afdæmpet og tænkende. Men ellers er jeg den samme målmand som tidligere.

Han fastslår også, at han ikke er blevet lokket til Herning med garanti for spilletid undervejs ved VM.

- Nej, sådan fungerer det ikke. Det er konkurrencesport, og vi er et hold, der stiller med den bedst mulige opstilling. Men der er jo ingen tvivl om, at syv kampe på 11-12 dage, det er meget for alle keepere. Det har jeg selv mærket på egen krop, siger Sebastian Dahm.

Gath holder sin målmandsplan hemmelig. Men landstræneren antyder, at der kan blive brug for Dahm. Måske allerede lørdag aften mod Schweiz.

- Jeg har lagt en fast plan for begyndelsen af turneringen. Derefter bliver det ren konkurrence, og da er det min mavefornemmelse, der afgør, hvem der spiller, lyder det.

Uanset hvad er døren til landsholdet fortsat på klem efter VM hos Sebastian Dahm. VM i Herning er ikke nødvendigvis en engangsforeteelse.

- Lige nu er det en turnering ad gangen. Men jeg har ikke sagt, at jeg kun spiller det her VM, og så er det absolut det sidste.

- Min familie synes også, at det er fedt, at jeg er med igen, så nu giver jeg den en skalle, og så tager vi den derfra, siger Sebastian Dahm.

/ritzau/

København, 09/12/2025 - 16:41

Populært tv-program får påbud efter røg i køkkenet

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, der producerer tv-programmet "Masterchef" på TV3 for Viaplay. Det skriver fagbladet Journalisten.

Der har bogstavelig talt været røg i køkkenet under optagelserne af madlavningsprogrammet "Masterchef", som sendes på TV3.

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, som producerer programmet for Viaplay, der blandt andet huser TV3.

Det skriver fagbladet Journalisten på baggrund af en aktindsigt fra Arbejdstilsynets besøg i oktober.

Her blev der konstateret problemer med luftvejsbelastninger i studiets såkaldte bagkøkken, hvor der produceres mad til brug i programmet.

Metronome Productions er blevet pålagt at etablere en effektiv udsugningsløsning og dokumentere forbedringerne senest 1. maj 2026.

Den eneste ventilation i lokalet bestod ved Arbejdstilsynets besøg af en hejseport, som blev åbnet efter behov.

De ansatte blev dermed udsat for sundhedsskadelige dampe og stegeos, da der ikke var installeret effektiv udsugning til madlavning eller opvask, konstaterede Arbejdstilsynet ifølge Journalisten.

Charlotte Holm, der er programchef for Underholdning på Metronome Productions, skriver til fagbladet, at produktionsselskabet anerkender påbuddet fra Arbejdstilsynet og tager det alvorligt.

- Vi er ikke aktuelt i optagelse på "Masterchef", men vil udbedre forholdene i bagkøkkenet samt orientere berørt personale inden for den givne frist og naturligvis inden eventuelle nye optagelser, skriver hun til fagbladet.

"Masterchef" blev sendt for første gang på TV3 i 2011.

Her kokkerer og konkurrerer deltagere, som både har talt amatører og danske kendisser, i forskellige udfordringer, der skal give dommerne lyst til en bid mere.

Netop nu strømmer der en julespecial i den gode sags tjeneste over skærmen.

Kendisser, blandt andre skuespiller Jesper Ole Feit Andersen, Robinson-vært Jakob Kjeldbjerg og tidligere professionel fodboldspiller Stig Tøfting, er gået i køkkenet.

Her er målet at imponere dommertrioen bestående af tidligere Michelin-kok Dak Wichangoen samt Jakob Mielcke og Jesper Koch med himmerigsmundfulde, samtidig med at de samler penge ind til Børnecancerfonden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 16:09

TV 2-ekspert skal være far igen

Sxp/Ritzau Scanpix

TV 2 Sports håndboldekspert Daniel Svensson og hans hustru, Caroline Alhof, venter en lille pige. Parret har i forvejen en søn, der kom til verden i 2023.

Der kommer snart en ekstra spiller på banen hjemme hos TV 2's håndboldekspert Daniel Svensson.

Hans hustru, Caroline Alhof, venter parrets andet barn, som bliver en lille pige.

Det afslører den vordende far i en story - et kort, tidsbegrænset klip - på det sociale medie Instagram.

Sammen har parret allerede sønnen Konrad, der kom til verden i 2023.

Daniel Svensson har været ramt af kræft flere gange og deponerede sæd, inden kemobehandlingen blev igangsat. Han blev erklæret kræftfri i 2017 efter sin anden diagnose.

Men midt i lykken over at skulle være far for første gang blev Daniel Svensson ramt af den alvorlige sygdom for tredje gang.

Det blev opdaget tidligt og opereret væk, fortalte han efterfølgende til B.T.

- Jeg har en helt utrolig støtte i min kæreste og familie. Det har været en enormt begivenhedsrig tid, da min kæreste og jeg også har gået i fertilitetsbehandling. Så vi har nærmest gået frem og tilbage mellem de to afdelinger, sagde Daniel Svensson dengang til avisen.

Daniel Svensson har en fortid på det danske A-landshold. Han debuterede i 2007 og nåede at spille otte kampe og score 15 mål i nationaldragten. I dag bruger han sin ekspertise på TV 2.

Den 43-årige tidligere topatlet har også medvirket i en række programmer på kanalen, blandt andet "Vild med dans" og "Korpset".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek