16/07/2024 - 10:00
Nyd sunde og hjemmelavede frugtis
Hvad end det er mangoer, bananer eller jordbær, du har liggende hjemme i køkkenet, kan du bruge dem til at lave lækre og sunde sommeris.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
For både store og små er is en nærmest uundværlig del af sommeren.
Og vil du gå i en sundere retning, er det oplagt at gå i køkkenet og få mikset noget lækkert frugt i isen.
- Mange dejlige frugter smager godt frosne, så der er mange muligheder for at være kreativ, siger Britta Surland, der ud over at være leder af Arlas Inspirationskøkken, også har en professionsbachelor i sundhed og ernæring.
Hun anbefaler blandt andet en såkaldt nicecream, som primært består af bananer.
Til to personer skal du bruge 1,5 frossen moden banan, en deciliter vaniljeskyr og 1,5 spiseskefuld peanutbutter.
Har du planer om at lægge en portion bananer i fryseren, skal du huske at skrælle dem først, understreger hun.
Efter at have blendet ingredienserne i cirka to minutter er din nicecream klar til servering.
- Man får en super cremet blanding, og man kan toppe den med lidt hakket mørk chokolade eller peanuts, siger Britta Surland.
Har du skyr stående i køleskabet, kan du også lave en mangois, foreslår hun.
Til en portion skal du bruge en frossen moden mango i mindre stykker, 1,5 deciliter skyr, 0,5 spiseskefuld friskpresset citronsaft og 0,5 teskefuld usprøjtet citronskal.
Det eneste, du skal gøre, er at blende ingredienserne i cirka to minutter, og så har du en is, der er klar at blive spist. Der er nok til to personer, og isen kan toppes med for eksempel mangoskiver og spiselige blomster.
For mange er den danske sommer lig med lækre jordbær. Og de er oplagte at bruge i is, siger Michelle Kristensen, som er bachelor i idræt med en række supplerende fag fra kandidatuddannelsen i human ernæring.
- Du kan lave den lækreste jordbæris, der virkelig smager af jordbær, siger Michelle Kristensen, som også er forfatter til flere bøger om kost og motion.
Til hendes opskrift, hvor du får fem ispinde, skal du bruge:
300 gram skyllede, friske jordbær, to friske dadler uden sten, en deciliter fløde og 0,5 deciliter mælk.
Blend alle ingredienserne sammen, indtil blandingen får en flydende konsistens. Put den i fem ispindeforme, og stik en ispind i isen, som skal ligge i fryseren i mindst et døgn.
Med ispindeformene kan du også lave saftevandsis.
- Det er ligesom en sodavandsis, men hvor der er tilsat frugt, siger Michelle Kristensen.
Til fire ispinde skal du bruge to deciliter koncentreret saft efter eget valg, to deciliter vand og en kiwi.
Skær frugten i skiver, og put en til to skiver i hver isform. Herefter blandes saften og vandet. Vil du ikke have hele frugtstykker, kan kiwien også blendes og blandes sammen med de to andre ingredienser.
Herefter hældes blandingen ned i isformene, og ispindene stikkes i isene.
De skal fryses i mindst et døgn.
/ritzau fokus/