København, 13/01/2025 - 11:00
Skift fokus og få succes med vægttabet
Der er mange årsager til, hvorfor nogle kæmper med vægten i højere grad end andre, siger bogaktuel diætist. Og det handler ikke om selvdisciplin.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Du har kastet dig ud i diverse slankekure og er blevet et kendt ansigt i det lokale fitnesscenter. Men lige meget hjælper det: Tallet på badevægten vil ikke gå ned.
Kan du nikke genkendende til dette, er du langtfra alene. For mange tror fejlagtigt, at kuren mod overvægt er selvdisciplin.
Sådan lyder det fra klinisk diætist Maria Felding. Hun er aktuel med bogen "En ulige kamp - derfor er det så svært at vedligeholde et vægttab", der blandt andet handler om, hvorfor nogle har sværere ved både at tabe sig og holde vægttabet end andre.
- Mange mener, at folk med overvægt bare skal gøre mere for at tabe sig. Men det er vigtigt at forstå, at vi ikke har så meget kontrol over vores vægt, som vi går og tror, siger hun.
Diætisten forklarer, at der er mange årsager til, hvorfor nogle kæmper med overvægten mere end andre.
Det kan være faktorer som gener, at nogle har et lavere stofskifte og optager flere kalorier fra maden end andre samt den enkeltes sociale status.
- Når vi har sociale udfordringer, er der noget, der tyder på, at kroppen aflæser det som en fødevareusikkerhed - altså en mulig fremtidig mangel på føde.
- Folk, der har fødevareusikkerhed, vejer typisk mere end folk uden fødevareusikkerhed. Det kan skyldes, at kroppen begynder at lagre mere fedt som en form for forsikring. Men uden at vi nødvendigvis spiser mere, siger Maria Felding.
Netop fordi vægttab handler om mere end kostplaner og motion, råder hun til, at du forsøger at skifte fokus, hvis du kæmper med vægten.
Her bør du for det første stoppe med at give dig selv skylden for din vægt. For årsagerne til den er altså langt mere kompliceret, end mange tror.
I den forbindelse er det også en god idé at undersøge, hvad der ligger til grund for din spiseadfærd - mere end hvad du konkret putter i munden.
- Det kan være til stor hjælp, hvis man kan identificere, hvorfor man gør, som man gør, i stedet for kun at kigge på selve kosten.
- For de fleste ved godt, hvad der er henholdsvis få og mange kalorier i. Men det alene får os ikke til at ændre vaner. Det er meget mere dybdegående, siger Maria Felding.
Har du for eksempel for vane at spise meget mad, når du er kommet hjem fra arbejde - også selv om du ikke er sulten og gerne vil lade være - er det en god idé at blive klogere på, hvorfor du spiser netop dér. Eventuelt sammen med en vejleder.
Det kan hjælpe dig til at finde ud af, hvorvidt du kan imødekomme behovet på andre måder, siger diætisten.
Derudover råder hun til, at du kigger på din livsstil og finder ud af, om der er faktorer, der står i vejen for, at du kan ændre den.
- Nogle gange er det simpelthen for besværligt. For nogle handler det om, at de er super stressede. Så skal man finde ud af, hvad det handler om, og om man kan gøre noget ved det, siger Maria Felding.
Endelig peger hun på, at du kan gøre meget for at forbedre din livskvalitet og nedsætte sygdomsrisikoen, uden at det handler om et decideret vægttab.
Det kan for eksempel være at få bedre søvn, stoppe med at ryge og skære ned på dit alkoholforbrug.
/ritzau fokus/