Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/09/2023 - 08:00

Michèle Bellaiche: Jeg har været god til at passe på mit hjerte

Tv-værten Michèle Bellaiche har prøvet at tabe sit hjerte, blive blød om det og senest at skulle finde ro i hjertet, da hendes søn tog ud i verden på eventyr.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Michèle Bellaiche har i flere år stået i spidsen for indsamlingsshowet "Hjertegalla" til fordel for hjertepatienter.

Det gør hun igen i år sammen med Christian Degn og Anna Stokholm, når programmet sendes på TV 2 Charlie den 16. september.

For Michèle Bellaiche giver det en ekstra dimension at være med som vært, fordi showet sætter fokus på at være opmærksom på sygdomssymptomer og at mærke efter.

Men det med hjertet forstås ikke nødvendigvis kun somatisk. Og i forbindelse med "Hjertegalla" reflekterer Michèle Bellaiche over, hvordan hendes hjerte reagerer på både små og store ting i hverdagen.

Til hvad eller til hvem har du prøvet at tabe dit hjerte?

- Jeg synes, jeg har prøvet at tabe mit hjerte til flere forskellige ting. Jeg har for eksempel tabt mit hjerte til min hund. Jeg havde aldrig nogensinde troet, at jeg skulle være et hundemenneske.

- Jeg har også tabt mit hjerte til Frankrig, som er en meget vigtig del af mig, siger Michèle Bellaiche, som er datter af en fransk far.

- Der er også noget musik, jeg har tabt det til – der er faktisk mange ting, siger Michèle Bellaiche og fortsætter:

- Jeg ved ikke, om jeg vil sige, at jeg har tabt mit hjerte til naturen. Men da jeg for mange år siden flyttede ud af byen, troede jeg, at mit liv ville gå i stå. Men jeg fandt ud af, at det kan noget at komme ud, hvor der er luft og vand og skov.

Hvem eller hvad har knust dit hjerte?

- Kærlighedsmæssigt synes jeg, at jeg har været god til at passe på mit hjerte. Det betyder ikke, at det ikke en gang imellem har været knust. Men jeg synes ikke, at jeg har tabt det og ikke fundet det igen.

Hvad får dit hjerte til at springe et slag over?

- Det kommer an på, om jeg tænker i positiv eller negativ forstand.

- Min søn har lige været væk fra mig for første gang i Canada i et halvt år. Der skulle jeg lige have hjertet med. Jeg tænkte: "Okay, den her lille dreng, som ikke er så lille mere, kan han nu klare sig uden sin mor og så videre?". Der kunne jeg mærke, at jeg lige skulle have ro på hjertet.

- Jeg skal heller ikke op i noget, der er alt for højt. Det kan også få hjertet til at hoppe ekstra. Der skal jeg helst blive nede på jorden, siger Michèle Bellaiche med et smil og fortsætter:

- I positiv forstand kan det være, som da jeg for nylig var til en fødselsdag. Der kom en musiker fra Færøerne, der tog sin guitar frem og begyndte at syge. Når sådan noget sker, så banker mit hjerte hurtigere. Jeg synes bare, at impulsiv livemusik kan noget.

Hvad gør dig blød om hjertet?

- Det er der faktisk mange ting, der gør. Når folk tør være nærværende og sårbare, kan det gøre mig blød om hjertet. Hvis der er nogle, der betror mig noget eller tør at være sårbare. For jeg synes, det er ret sejt at kunne det i en tid, hvor meget handler om at være cool.

Michèle Bellaiche leder efter et eksempel og fortsætter:

- For ikke så længe siden havde jeg en debuterende filminstruktør til et interview. Vi havde lige talt om frygt, og så jeg spurgte ham: "Hvad kan gøre dig rigtig bange?".

- Så kiggede han bare på mig og svarede: "Lige nu er jeg rigtig bange, fordi jeg sidder her på live-tv, og jeg vil gerne gøre det godt". Det gjorde mig blød om hjertet, og så vil jeg gerne passe ekstra godt på ham.

Hvornår er der senest faldet en sten fra dit hjerte?

- Jeg er nået en alder, hvor jeg har fået min første mammografiscreening. Jeg tænkte egentlig: "Det er fint, det går jeg bare ind og får lavet". Men da de sagde, at jeg fik svar inden for fire til fem dage, nåede jeg at tænke: "Tænk, hvis jeg nu får at vide, at jeg har cancer".

Michèle Bellaiche fortsætter med eftertænksom stemme:

- Da jeg modtog beskeden, "der er kommet svar", kunne jeg først slappe af, da alt var, som det skulle være. Men jeg kunne alligevel mærke nervøsiteten på bagkant.

Har du ellers andet på hjerte?

- Mit hjertebarn lige nu er min podcast, som jeg laver sammen med Melvin Kakoozas mor. Den hedder "Soul Sisters".

- Den er et hjertebarn på den måde, at vi laver det helt gratis og bruger vores tid på det. Vi optager i Melvins studie, det er hans søster, der indspiller musikken, og det er min datter, der laver SoMe (sociale medier, red.). Så det er et familieprojekt, der har vokset sig ret stort og fylder meget, men det er ret sjovt at lave.

/ritzau/

København, 03/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Facts om Maria Fantino

* Maria Fantinos borgerlige navn er Maria Emilie Prehn Hansen.

* Blev i 2015 optaget på DR's Talenthold, som er public service-stationens to år lange udviklingsforløb, der udvikler nye talenter inden for værtskab og programidéer.

* Stoppede i sommer på "Curlingklubben" efter fem år bag mikrofonen med makkeren Christian Bonde.

* I dag laver de en podcast, som fortsætter i samme spor, på Bauer Media.

Kilder: Alt for damerne, Bauer Media.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

X Factors nye vært: Jeg har et sundt bagland

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Det er meget spændende - og skræmmende - at skulle være vært på "X Factor", lyder det fra Maria Fantino. Men der var ingen betænkeligheder, kun begejstring.

Siden hun var lille, har Maria Fantino set "X Factor" og selv drømt om at stå på scenen og præsentere de håbefulde deltagere og lede dem og seerne godt igennem showet, også når dommerne toppedes.

Så det kriblede i den daværende DR-radioprofil, da værtsjobbet blev ledigt, efter at Sofie Linde stoppede.

- Det har været en fuldstændig selvfølge fra næsten alle - venner, kæreste og familie, selv cheferne på DR - at jeg selvfølgelig bare skal det: "Det er jo det helt rigtige. Det job hænger heller ikke på træerne. Der er jo kun én, der kan få det ad gangen", genfortæller Maria Fantino.

- Jeg kunne også mærke det - allerede da de ringede og spurgte, om jeg ville til casting - at jeg bare skulle det, siger hun.

Selv om 17. sæson af "X Factor", som bliver Maria Fantinos værtsdebut på programmet, først får premiere 1. januar, er den 28-årige vært allerede i fuld sving med sit nye job.

Auditionrunderne og udskillelsesforløbet forud for liveshowene er for længst filmet.

Men det er først nu, at resultatet rammer skærmen - endda i bedste sendetid.

- Nu har jeg på en eller anden måde været i det offentlige søgelys, siden jeg var 22. Så jeg har også moduleret mig efter, hvordan sådan noget her er og øvet mig på, hvad man skal lytte til, og hvad man skal skære fra, siger Maria Fantino og fortsætter:

- Jeg ved ikke, præcis hvordan det potentielt kommer til at udspille sig. Men jeg ved, at uanset hvad andre kommer til at mene om mit hår, mine tænder eller min neglelak, så har jeg et rigtigt sundt og godt bagland:

- Min kæreste er ingeniør. Mine venner har kendt mig siden folkeskolen og gymnasiet. Og jeg har nogle gode, søde, fornuftige forældre, som er fuldstændigt afskåret fra den her medieverden, siger hun.

Mens Maria Fantino er et nyere ansigt på skærmen, er hendes stemme yderst velkendt i æteren.

Hun blev udklækket fra DR's eget to år lange udviklingsforløb Talentholdet i 2017. Hvert år søger DR fire personer, som de ser potentiale i kan blive fremtidens værter, tilrettelæggere, konceptudviklere eller noget helt fjerde, og Maria Fantino blev en af de udvalgte i 2015.

Kort efter hun havde gennemført Talentholdet, fik hun sit store gennembrud i det prisvindende P3-program "Curlingklubben" med makkeren Christian Bonde, som hun også siden har lavet underholdnings-tv med.

Et program, som fortsatte helt frem til i sommer, da det blev annonceret, at Maria Fantino stoppede efter otte år på DR til fordel for "X Factor".

- Det har selvfølgelig været nervepirrende at skulle sige sit job op og springe ud i noget helt nyt. Jeg har været virkelig, virkelig glad for DR. Og da jeg sagde farvel til dem, kunne jeg mærke: "Gud, hvor er jeg heldig, at jeg blev trist over at skulle sige farvel til jer", fortæller Maria Fantino.

- På den måde var det ikke en nem beslutning. Men jeg har bare kunnet mærke hele vejen igennem, at der ikke har været et gram tvivl - og jeg er ellers ret god til at tvivle på ting.

Undervejs har Maria Fantino talt meget med den afgående vært, Sofie Linde, som har stået i spidsen for "X Factor" otte sæsoner i streg.

- Der var ikke nogen, der var Sofie Linde for hende, da hun startede med at lave "X Factor". Så hun vil godt være den person, hun ikke selv havde, men helt klart havde brug for. Og det er jeg virkelig, virkelig taknemmelig for, understreger Maria Fantino.

Hun har kendt Sofie Linde og Sofie Lindes mand, tv-vært Joakim Ingversen, helt tilbage fra sine egne spæde år på DR.

Maria Fantino var som et del af talentforløbet i praktik på Sofie Lindes selvbetitlede "Sofie Linde show" på DR Ultra, som Joakim Ingversen også har været vært på.

- Jeg er stadig nogle gange chokeret over, hvor søde og flinke de er over for mig, udbryder Maria Fantino.

- De har virkelig hjulpet mig med alt - som lønforhandlinger. Jeg har haft Sofie i røret mange gange med alt fra store til små ting, siger Maria Fantino.

- Dengang jeg fik at vide, at jeg skulle lave "Curlingklubben", var de nogle af de første, jeg ringede til for at sige det. De har på en eller anden måde været de der stolte forældre ude på DR, der virkelig bare har heppet på mig.

Den 17. sæson af "X Factor" får premiere på TV 2 og TV 2 Play i januar 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

FAKTA: Hold varmen i sommerhuset

* Stil radiatorernes termostater ens, og hold alle døre åbne indendørs.

* Træk gardinerne for om aftenen og natten for at minimere varmetabet ved vinduerne, og træk dem fra om dagen for at få lys og varme ind.

* Hold øje med dit varmeforbrug, når du er i sommerhuset. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.

Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/12/2023 - 08:00

Jul i sommerhuset? Sådan undgår du skader

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Vær forsigtig, når du åbner sommerhuset for at fejre juledagene. Frost og fugt kan nemlig skabe udfordringer, lyder det fra eksperter.

Jul i sommerhuset emmer af hygge, men den gode stemning fordufter hurtigt, hvis et vandrør sprænger, eller der sker andre skader.

Du skal især være opmærksom, hvis sommerhuset har været lukket ned i efterårsmånederne.

Det fortæller Henrik Bisp, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Hvis det har været frostvejr, kan vandrørene fryse til, og hvis der er frosset vand i rørene, kan de sprænge, siger han.

Derfor er det vigtigt ikke at tænde vandet for fuldt drøn lige med det samme:

- Ved at lade en lille smule vand løbe gennem rørene tør de langsomt op, fortæller Henrik Bisp.

Noget andet du skal være opmærksom på ved ankomst, er, hvordan der lugter i sommerhuset. Sådan lyder rådet fra Birger Tannebæk Christiansen, der er teknisk konsulent i arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.

- Er luften dårlig, skal man undersøge, om det kan være skimmel, og om det kan skyldes manglende ventilation. Lugten af sommerhus er ikke nødvendigvis en positiv lugt, siger han.

Sørg i det hele taget for at lufte jævnligt ud under opholdet, og overvej, om der skal gøres nogle tiltag, som kan hjælpe med at holde luften frisk, når sommerhuset ikke er i brug.

- Det kan være ved at placere spalteventiler i vinduerne eller riste, eller at man har en emhætte, som kan indstilles til at gå i gang en gang imellem. Men det er selvfølgelig ikke energibesparende, siger Birger Tannebæk Christiansen.

Når juleferien slutter, skal hele sommerhuset gennemgås igen, påpeger Henrik Bisp.

- Man skal selvfølgelig lukke sommerhuset ordentligt ned igen, så det kan klare en eventuel frostsæson efter jul, siger han.

Her er det igen allervigtigst, at du har fokus på at undgå vandskader. Luk derfor for hovedhanen i målerbrønden. Dernæst tømmer du rørene ved at åbne for alle vandhanerne og trække ud i toilettet.

- Overvej at pille termostatbatterierne i badeværelset af. Der står nemlig altid en lille smule vand i dem, lyder det fra Birger Tannebæk Christiansen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv