København, 08/12/2022 - 08:56
Analytiker: Danskerne har uforløste forventninger til Fifa
Danskerne mener, at Fifa skal udbrede gode samfundsværdier, men forbundet har skuffet dem, siger analytiker.
Af: /ritzau/
Flere danskere er så utilfredse med Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), at de mener, at dansk fodbold bør udtræde af verdensforbundet.
Det svarer 58,2 procent af befolkningen i en meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau.
Det er dog et andet svar, som senioranalytiker ved Play the Game Stanis Elsborg hæfter sig ved i meningsmålingen.
Nemlig at 70,7 procent svarer, at de mener, at verdensforbundet har et ansvar for at udbrede værdier som inklusion af minoriteter, arbejde mod racisme og sikre menneskerettigheder.
- Det er interessant, at befolkningen mener, at Fifa skal det. Fifa ses altså ikke bare som en fodboldorganisation, der skal drive en fodboldturnering et hvilket som helst sted i verden.
- Det er et markant højt tal, at godt 70 procent af danskerne mener det.
- Det er et klart billede på, at fodboldfans og den danske befolkning i langt højere grad mener, at sporten har et samfundspolitisk ansvar, siger Stanis Elsborg.
Kun 8,2 procent af befolkningen mener, at Fifa rent faktisk lever op til dette ansvar og viser det i forbundets handlinger.
- Det hænger nok sammen med alle de sager, man har set her på det seneste, siger Elsborg.
Senioranalytikeren peger blandt andet på, at Fifa ikke har sørget for, at basale menneskerettigheder for flere af Qatars migrantarbejdere er blevet overholdt i forbindelse med forberedelsen til det igangværende VM.
Under slutrunden har Danmark og seks andre landshold desuden fået et nej fra Fifa til at bære et One Love-anførerbind. One Love er en kampagne for inklusion, menneskerettigheder og antiracisme.
- Jeg vil mene, at målingen nok meget godt viser, at vi har en relativt oplyst befolkning i forhold til det spørgsmål, siger Stanis Elsborg.
Når det kommer til en dansk udtrædelse af Fifa, så vurderer senioranalytikeren, at flere danskere ikke har medtaget alle aspekter i deres overvejelser.
I målingen bliver danskerne dog forelagt, at det i yderste konsekvens kan medføre udelukkelse fra al international fodbold.
11,6 procent af danskerne mener alligevel, at DBU bør udtræde af Fifa, også hvis DBU må gå enegang. Yderligere 10,3 procent af danskerne tilslutter sig, hvis flere lande er med på idéen om at forlade Fifa.
Og skulle de 55 lande i Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) nå til enighed om at melde sig ud af Fifa, så er yderligere 36,3 procent med på det.
Dermed er sammenlagt 58,2 procent af befolkningen tilhænger af en dansk udtrædelse af Fifa af den ene eller anden art.
- Det er klart, at det kan være svært for befolkningen at svare på et spørgsmål om, hvorvidt de synes, man skal træde ud af Fifa uden at kende konsekvenserne.
- Derfor kan det være lettere at svare "ja", fordi man synes, at Fifa opfører sig dårligt.
- De fleste vil nok også svare, at man gerne vil have et landshold. Men resultatet vil være, at hvis man træder ud af Fifa, så vil vi ikke have et landshold, som vi kender det i dag.
- Det vil være meget svært at træde ud alene og lave en ny organisation, og det kræver nok noget mere kontekst at svare på det spørgsmål, siger Stanis Elsborg.
Play the Game er en organisation, der arbejder for gennemsigtighed og demokrati i sport.
/ritzau/