København, 19/04/2025 - 09:27
Næselæger vil have fjernet næsespray fra kiosker og supermarkeder
For at mindske overforbrug af næsespray har næselægerne bedt Lægemiddelstyrelsen rykke salget til apoteker.
Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
De danske næselæger vil have fjernet næsespray af mærker som Otrivin og Zymelin fra kiosker og supermarkeder.
Det skyldes en bekymring for, at mange har et for højt forbrug, som kan udvikle sig til afhængighed.
Det siger Dansk Rhinologisk Selskab, som er næselægernes faglige selskab, til DR.
- Vi har en formodning om, at der er for mange, der bruger næsespray forkert. At de simpelthen bruger dem for mange gange om dagen og i for lang tid. Det bekymrer os, siger Martin Glümer Kirkegaard, der er medlem af bestyrelsen i selskabet, til DR.
Dansk Rhinologisk Selskab har foreslået Lægemiddelstyrelsen at begrænse salget af næsespray til apoteker.
Lægemiddelstyrelsen siger til DR, at den vil undersøge sagen nærmere. Styrelsen har bedt lægerne om flere informationer om de bivirkninger, lægerne ser.
Næsespray kan være en god hjælp, hvis man er forkølet, og næsen er stoppet.
Men bruger man sprayen gennem længere tid, er der en risiko for, at næsens slimhinder hæver.
På den måde risikerer man at udvikle permanent tilstoppet næse - også kaldet medicinsk næsetæthed.
Næsespray har været til salg i detailhandlen siden 2001.
I oktober 2022 advarede også Danmarks Apotekerforening mod afhængighed af næsespray.
Her lød det, at salget det foregående år havde ligget på omkring 4,4 millioner af de små flasker næsespray. Det var næsten en fordobling siden 2001, skrev foreningen.
Det bekymrede apotekerne, at tre ud af fire spray blev købt andre steder end på apoteket, hvor man kan få sundhedsfaglig rådgivning.
- Vi ved reelt ikke, hvor mange herhjemme der er afhængige af næsespray og bruger den permanent, sagde chefkonsulent i apotekerforeningen Helle Jacobsgaard i 2022.
- Men den store stigning i salget tyder på, at problemet med afhængighed er stort og stigende. Og næsespray er altså ikke ufarlige, selv om de sælges ved kassen i supermarkedet, lød det.
Virksomhederne bag Otrivin og Zymelin, Haleon og Orifarm, skriver til DR, at det er vigtigt, at brugere følger vejledningen for næsespray.
Sundhedsordfører for Enhedslisten Peder Hvelplund deler næselægernes bekymring og vil derfor gå til sundhedsminister Sophie Løhde (V).
Han vil bede hende se på, om reglerne kan strammes.
Selv om det sjældent er et problem med medicin i håndkøb, mener Peder Hvelplund, at Lægemiddelstyrelsen bør føre en mere restriktiv politik i forhold til salg i detailhandlen.
- Så når der rejses en faglig bekymring fra lægefaglige selskaber, bør man have et forsigtighedsprincip. Så trækker man produkterne tilbage, så de kun kan købes på apotekerne, indtil man får godtgjort, at der ikke er en risiko for patienterne, forklarer Peder Hvelplund.
/ritzau/