København, 22/08/2023 - 09:00
Lav en madpakke der holder dig på toppen hele arbejdsdagen
Fornuft og lyst bør følges ad, når du skal sammensætte en frokost, der bekæmper eftermiddagens sliksult, lyder det fra to eksperter.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Klokken har passeret to, og du kaster dig frådende over eftermiddagskagen på mødebordet.
Det kan være svært at holde energien oppe en hel arbejdsdag. Men en god madpakke hjælper dig godt på vej, fastslår Jon Fuglsang, der er lektor på Ernærings- og Sundhedsuddannelsen ved Københavns Professionshøjskole.
- Det er vigtigt at spise noget ordentligt til frokost. Mange springer det måltid over, og det skaber tit en sød trang senere på dagen, siger han.
Gå efter fuldkorn og grove grøntsager, når du sammensætter madpakken. Rugbrød er en sikker vinder, og inden for det grønne får du masser af god energi fra gulerødder, broccoli, bælgfrugter og kål.
- Voksne har bedre mulighed for at anrette maden på arbejdet, og derfor giver det også god mening at tage rester fra aftensmaden med, siger Jon Fuglsang og tilføjer, at du aktivt kan planlægge resterne ved at lave en ekstra portion dagen før.
For at holde dit blodsukker stabilt er det også en god idé at guffe nogle mellemmåltider i sig, lyder det fra lektoren.
- Medbring nogle nødder og andre små snacks, som du kan spise i løbet af dagen - og på den måde undgå at ryge i slikskuffen, siger han.
Kæmper du med at få en god rutine op at køre, når det gælder madpakken, så skal du stille dig selv to spørgsmål: Hvad har jeg egentlig lyst til at spise til frokost? Og hvad får jeg gjort?
Det siger Heidi Isager, der er vanecoach hos Madroinstituttet og forfatter til bogen "Madpakker med madro".
- Mærk efter, hvad du synes, ville være lækkert at tage med. Det skal ikke kun være fornuftigt, men også lækkert, siger hun og fortsætter:
- Husk, at der er næring i mange andre ting end rugbrød.
For eksempel kan du kreere en pastasalat med dine yndlingsgrøntsager. Gør det let for dig selv ved for eksempel at bruge søndagen på at forberede til flere dage frem.
Fordel pastasalaten i bøtter fra starten, så der er bøtter til måske tre dage i køleskabet.
- Du kan også forberede en nem rullekebab ved at hakke grøntsagerne, der skal i, og putte dem i bøtter, så du let kan sammensætte en ny rulle flere dage i træk, siger Heidi Isager.
/ritzau fokus/