Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

27/03/2025 - 10:00

Gå væk fra nonstick: Lær at bruge stålpanden

Nonstick-pander kan indeholde PFAS, der forurener miljøet. Du kan overveje at skifte til en pande i rustfrit stål, der bliver brugt i det professionelle køkken.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Nonstick-pander er populære og nemme at bruge i hjemmekøkkener.

Men mange af dem indeholder PFAS, som er en fællesbetegnelse for flere tusinde forskellige kemiske stoffer. De kaldes også "evighedskemikalier", fordi de er svært nedbrydelige og kan være skadelige for vores krop og miljøet.

Derfor bør du på sigt skille dig af med dem og i stedet vælge en pande, der er PFAS-fri.

Sådan lyder rådet fra Christel Søgaard Kirkeby, som er projektleder i Forbrugerrådet Tænk.

- Der er ofte PFAS i nonstick-belægning, fordi disse stoffer er vand- og fedtafvisende. Det mest kendte er nok PTFE, som er kendt under varemærket Teflon, siger hun og fortsætter:

- PTFE er godt bundet i belægningen, så du udsættes ikke for PFAS ved normal brug, hvis bare du ikke overopheder panden. Men produktionen af PFAS og pander med PFAS forurener miljøet, hvor det kan ende i vores mad og drikkevand.

Derfor anbefaler hun, at du går efter en PFAS-fri pande, når du skal købe en ny.

Og hvis du vælger en pande i rustfrit stål, er det også et skridt mod bedre madlavning.

Det fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, som er kok og kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen i København.

- Der er andre mulighed uden PFAS, men en pande i rustfrit stål er det foretrukne valg i professionelle køkkener. Den er nem at rengøre, yderst holdbar og modstandsdygtig over for rust. En ren pande er afgørende for en kok, så bøffen ikke får smag fra fastbrændt mad på panden, siger han.

- Desuden fordeler en stålpande varmen godt, så du behøver ikke at skrue helt op for blusset. Start med mellem varme.

Hvis du har købt en ny pande i rustfrit stål, skal du først vaske den af, komme salt i panden og brænde den af.

- Det er helt okay, hvis panden ryger og får misfarvninger. Denne proces hjælper med at fjerne olierester fra fabrikken, siger han.

- Derefter skal panden vaskes igen. Husk altid at lade panden køle lidt ned, før du vasker den, da den ellers kan blive skæv.

En stålpande skal bruge mere fedtstof end en nonstick-pande.

Du bør bruge en olie, som er smagsneutral og kan klare høje temperaturer.

- Jeg synes, at rapsolie er det bedste valg. Men man kan også bruge vindruekerneolie, siger Thomas Rønsch Toftdahl og uddyber:

- Hvis du plejer at bruge en spiseske olie i en nonstick-pande, skal stålpanden have i hvert fald to spiseskeer.

Han anbefaler, at du altid vasker stålpanden af i hånden, selv om der står, at den kan klare en tur i opvaskemaskinen.

- I opvaskemaskinen kan der komme en belægning af sæbe, salt og afspændingsmiddel, der brænder, når du bruger panden igen, siger han.

/ritzau fokus/

Nykøbing Sjælland, 16/06/2025 - 21:34

Danske restauranter rydder michelinbordet foran nordiske naboer

Claus Bech/Ritzau Scanpix

De fleste af de restauranter, som mandag kan gå hjem med en eller flere nye michelinstjerner, er danske.

Danmark har mandag aften ryddet bordet ved uddelingen af de nordiske michelinstjerner.

Det står klart efter showet, som har fundet sted mandag aften i Odsherred.

I Michelinguiden lyder det, at "Danmark tager spotlightet i år".

I alt har Danmark nu 52 stjerner fordelt på 38 restauranter. Det er en fordobling på ni år, og det vidner om, at Danmark er en "gastronomisk supermagt".

Sådan lyder konklusionen fra brancheorganisationen Horesta, hvis over 2200 medlemmer beskæftiger ansatte i hotel- og restaurationsbranche.

Horestas konstituerede administrerende direktør, Jeppe Møller-Herskind, var med til mandagens michelinuddeling.

- Dansk gastronomi har gennemgået en vild udvikling over de seneste 10-15 år og er i dag en helt unik "reason-to-go" for højtforbrugende udenlandske turister.

- Aftenens mange stjerner bidrager i høj grad til at styrke dette brand, vurderer han i en pressemeddelelse.

Efter uddelingen er der i alt 75 nordiske restauranter, som hver har én michelinstjerne. Ti af dem er nye, og Danmark står for de seks.

De fire resterende restauranter, som er nye på listen over steder med én stjerne, fordeler sig mellem Norge og Sverige, som hver især står for to.

Derudover har i alt 15 restauranter i Norden nu to michelinstjerner.

To af dem er kommet på listen i år. Den ene - restauranten Paz - skal findes på Færøerne. Den er gået fra nul til to stjerner.

Den anden er Signum i Sverige, som mandag aften er gået fra en til to michelinstjerner.

Der er derudover i alt seks nordiske restauranter med tre michelinstjerner. Halvdelen står de danske Noma, Jordnær og Geranium for. De beholder deres tre stjerner i år.

Det samme gør de to norske restauranter, Maaemo og Re-Naa, som også har tre stjerner hver.

Den sjette trestjernede restaurant i Norden skal findes i Sverige, hvor restauranten Frantzén altså også beholder sine tre stjerner.

Der er også føjet ni steder til listen over Bib Gourmand, som er en anerkendelse, der gives til restauranter, der serverer god mad til rimelige priser.

Af de ni nye navne på listen er syv danske. Det drejer sig om de københavnske restauranter Calma, Démodé, Kofoed, Radio, Rebel og Vie samt ET i Aarhus.

Efter årets michelinuddeling står det klart, at Finland har i alt ti michelinstjerner fordelt på ni restauranter, mens Island har tre stjerner fordelt på tre restauranter.

Norge har efter mandagens stjerneshow i alt 27 stjerner, som 22 restauranter deles om.

I Sverige ligger der 25 michelinrestauranter med i alt 32 stjerner.

/ritzau/

Læs Mere >>

Nykøbing Sjælland, 16/06/2025 - 21:17

Restauranten Udtryk får michelinstjerne kun fem uger efter åbning

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Efter michelinuddeling står det klart, at i alt 27 danske restauranter har én michelinstjerne. Seks er nye.

Flere danske restauranter har mandag aften fået deres første michelinstjerne.

Det er blevet præsenteret ved Michelinguidens uddeling af stjerner til restauranter i Norden.

Præsentationen har fundet sted i Annebjerg Kulturpark i Odsherred.

I alt har seks danske restauranter for første gang fået en michelinstjerne.

En af dem er restauranten Alimentum i Aalborg. Det er ikke kun Alimentums første michelinstjerne, men også Aalborgs første nogensinde.

Til TV2 Nord siger souschef på Alimentum Taatsiannguaq Geisler efter michelinuddelingen, at det "er det vildeste nogensinde".

- At stå her hver dag i fucking fire-fem år – det er hårdt arbejde og dedikation.

- Det er alt. Man giver alt, hvad man fucking har, siger han til TV2 Nord.

Også København har fået nye michelinstjerner. Det gælder restauranterne Texture, Parsley Salon og Sushi Anaba samt Udtryk, som åbnede for blot fem uger siden.

Udtryk var på forhånd nævnt som et bud på en ny dansk stjernerestaurant.

Men fordi den åbnede for kun fem uger siden, var der tvivl om, hvorvidt Michelins inspektører kunne nå forbi tilstrækkeligt mange gange.

Michelinguiden peger på, at Udtryk er et sted, hvor kok Edward Lee, som er født i Hongkong, lader sin personlighed skinne igennem.

Det er en "varieret og velafbalanceret menu, der afspejler hans livserfaringer ved at blande asiatiske og europæiske teknikker og smage og dermed skabe raffinerede og interessante retter", lyder det.

Få gange tidligere er det også gået hurtigt fra åbning til michelinstjerne.

I 2014 fik restauranten Studio en michelinstjerne kun fem måneder efter åbningen.

The Samuel fik en michelinstjerne i sit første leveår, 2021, kun fire måneder efter åbning.

Også restaurant Pearl by Paul Proffitt i Kruså har fået en michelinstjerne mandag aften.

I forvejen havde 21 danske restauranter én michelinstjerne. De beholder alle sammen deres stjerne.

Dermed har i alt 27 restauranter i Danmark en af de eftertragtede stjerner.

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".

I alt har Danmark nu 38 restauranter med i alt 52 michelinstjerner. Det er en fordobling på ni år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

FAKTA: Gennemtænk sorteringssystemet

* Tænk over, hvilket affald du har mest af. Indret dit sorteringssystem, så det passer til mængderne af dit affald.

* Tænk over placeringen af beholderne, så det er let at komme af med det affald, du har mest af.

* Overvej, hvor tit du går ned med dit affald. Det kan være, at du skal vælge rummelige spande eller poser, så du ikke skal
tømme dagligt. Hvis du omvendt er vant til at tømme dit affald ofte, kan du måske nøjes med små spande eller poser, så du kan
tage lidt med dig, når du alligevel skal ud ad døren.

* Hvis pladsen er lidt trang, kan du overveje at samle flere typer af affald i samme beholder og vente med at sortere dem, til du er ved de egentlige affaldsspande. Det gælder eksempelvis pap og papir eller glas og metal.

Kilde: folderen "Inspiration til indretning af affaldssortering" udgivet af Københavns Kommune (2024).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

Optimer affaldssorteringen derhjemme

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er ikke én måde at indrette en affaldssortering. Sørg for at tænke igennem, hvad I har brug for meget plads til, og hvor det bedst befinder sig i hjemmet.

Gamle dåser i en spand, tomme flasker i en pose, bunkevis af sammenmaste mælkekartoner og en grøn spand, der bugner af madrester. Affaldssortering er rykket ind i mange danske hjem. Og med et stigende antal fraktioner, der skal sorteres i, er det med at holde tungen lige i munden og orden i systemerne.

Viljen til at sortere lever i bedste velgående, viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius fra 2022. Det kan til gengæld være en udfordring at få plads til det hele.

Hvis du er lidt overvældet over mængden af beholdere, dit køkken skal rumme, er der et par fif at hente hos Tine Sode, som er fagredaktør og ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Man kan godt indrette sin affaldssortering smart. Selv om man skal sortere i ti forskellige fraktioner, behøver man ikke selv at have ti forskellige poser.

- Man kan for eksempel bruge den samme beholder til plast, metal og glas og så først sortere det nede ved skraldespanden, forklarer Tine Sode.

Hun har ikke selv dedikerede beholdere til alt, hvad hun sorterer, men grovsorterer først i nogle beholdere, som hun tager med ud, og så finsorteres indholdet ved de egentlige skraldespande.

Dernæst handler det ifølge Tine Sode om at se med kritiske briller på, hvor meget af sorteringen der rent faktisk behøver at foregå i køkkenet.

- Man har en tendens til at synes, at alt skal være i køkkenet. Men det er faktisk kun bioaffald, restaffald, plast og den slags, der behøver at være derude. Alt andet kan man jo bare sætte andre steder, foreslår hun.

Det kan eksempelvis være papir, pap og tøj, som kan sorteres og stå i gangen, under sengen, i et skur eller et andet sted.

I Tine Sodes køkken er der derfor kun tre spande: en til bioaffald, en til restaffald og en til alt det øvrige, som så sorteres ved de egentlige spande. Resten sorteres ikke i køkkenet. Papir og glas har eksempelvis en plads i kosteskabet.

Hun tilføjer, at affaldssorteringen heller ikke per definition skal gemmes væk i et skab. Det kan også være poser, der hænger på væggen eller døren.

- Der findes mange pæne løsninger, man kan lave selv eller købe sig til, fortæller hun.

Hvis du har tillagt dig en vane med tit at tage noget affald med, når du alligevel skal ud ad døren, kan du måske nøjes med nogle mindre beholdere.

Eller du kan overveje et sorteringssystem, hvor affaldet ligger frit eksempelvis i et reolsystem, så du let kan snuppe et par glas eller lidt pap med på vejen, lyder rådet i Københavns Kommunes folder fra 2024 "Inspiration til indretning af affaldssortering".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek