Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/12/2024 - 11:00

Sirener og blå blink: Sådan forholder du dig

Hvis alle følger de samme retningslinjer, glider det lettest muligt for udrykningskøretøjerne.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Baaabuuu-baaabuuu.

Den umiskendelige lyd af sirener sender dit blik på en lynhurtig jagt efter de blå blink. Og så er det bare med at komme af vejen.

I færdselsloven står der, at du skal gøre plads for udrykningskøretøjer. Men det er faktisk ikke nærmere specificeret hvordan. Der er dog nogle anbefalinger til lettest at bane vejen.

Københavns Vestegns Politi lavede i 2023 en forsøgsordning med at lave en såkaldt udrykningskorridor, som er en smutvej, når trafikken på motorvejen går meget langsomt eller står helt stille.

- Der har været positive tilbagemeldinger, og det er noget, man sagtens kan tage til sig, fortæller Christian Berthelsen fra Rigspolitiet.

Metoden går ud på, at bilisterne i yderste venstre spor trækker lidt længere mod venstre, mens alle andre spor trækker mod højre. På den måde opstår der en vej imellem, som udrykningskøretøjerne kan bruge.

Det er dog ikke en officiel regel, så hold øje med, hvordan den øvrige trafik flytter sig, lyder rådet.

Hos Region Hovedstadens Akutberedskab oplever de metoden som en hjælp, fortæller direktør Thomas Reimann.

- Når man holder i kø på motorvejen, og der kommer udrykningskørsel bagfra, så vil vi meget gerne have folk til at hjælpe os med at lave en udrykningskorridor, for ellers kan det være ret svært at komme igennem, fortæller Thomas Reimann.

Når der har dannet sig et spor ned igennem, og et udrykningskøretøj har passeret, må man også meget gerne holde formationen lidt endnu, i stedet for fluks at finde tilbage i banerne.

- For der kommer oftest flere udrykningskøretøjer, forklarer Thomas Reimann.

At akutberedskabet foretrækker udrykningskorridoren frem for eksempelvis nødsporet, skyldes, at der ikke nødvendigvis er fri passage.

- I nødsporet kan der holde en havareret bil eller ligge noget vraggods. Med udrykningskorridoren ved vi, at der er fri bane, så derfor er det nemmere for os at glide igennem, siger han.

Forløber trafikken uden problemer på motorvejen, skal du til gengæld ikke kaste dig ud i den manøvre, men bare trække helt ud til højre for at give plads.

Og så har Thomas Reimann faktisk en lille bøn:

- Man må gerne bruge sit blinklys og vise, at man holder til højre, for så ved chaufføren af udrykningskøretøjet, at man har set det og giver plads, siger direktøren for Region Hovedstadens Akutberedskab og fortsætter:

- Nogle har det også med at ligge i midten på en tresporet motorvej, selv om der er frit til højre for dem. Der ville vi sætte stor pris på, at man trækker helt ud til højre, for så er vi også sikre på, at vi har noget manøvrerum, hvis der skulle ske noget uventet.

Er der i stedet tale om, at du kører inde i byen, når du hører sirenerne, handler det om at give plads ved at køre frem og trække til højre.

- Kør frem og så ud til siden, så dem bagved også har mulighed for at trække ind til siden, og brug dit blinklys for at vise, at du drejer ind. Og så skal man holde stille. Det sætter vi altid pris på, for så ved vi også, at man har set os, siger han.

/ritzau fokus/

København, 02/12/2025 - 08:56

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Her medvirker han i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

- Samtidig gjorde filmens høje kvalitet og det visuelt stærke, moderne udtryk et stort indtryk på mig.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth.

En dag træder modedesigneren Helga Gregorius (Thea Sofie Loch Næss) ind på hans klinik, og det vender op og ned på hans liv.

Pludselig befinder lægen sig midt i et trekantsdrama med Gregorius og hendes mand (Christian Fandango).

Det er svenske Erik Leijonborg, der er instruktør på filmen. Han kalder den sit "drømmeprojekt".

- Filmatiseringen af Doktor Glas er en fortælling, som virkelig indfanger, hvad det vil sige at være menneske i dag, siger han i meddelelsen.

- En film om overflade og succes, men også om sprækkerne nedenunder. Det er en psykologisk thriller, men forankret i et realistisk, nutidigt og råt drama.

Det er ikke første gang, at 26-årige grev Nikolai, som prins Joachim har fået med grevinde Alexandra, står foran et kamera.

Som model har den tidligere prins gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London.

I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Derudover har han været på forsiden af modemagasiner i Storbritannien, Ukraine og Holland, har DR tidligere beskrevet.

Derudover har grev Nikolai afsluttet sin uddannelse inden for erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det gjorde han sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2025 - 08:23

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Han medvirker i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth. Han ender i et trekantsdrama med modedesigneren Helga Gregorius og hendes mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek