Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/04/2024 - 10:00

Klimaforandringer påvirker havekalenderen

Våde vintre og tørre somre skaber nye rutiner for landets haveejere, der nu må beskære roser før tid og vente tålmodigt på, at jorden kan graves i.

Matthias Bein/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Regn med, at intet er, som det plejer.

Den huskeregel bør enhver med grønne fingre skrive sig bag øret. For klimaforandringerne rusker i disse år godt og grundigt op i, hvordan livet i haven tager sig ud.

- Tidspunkter for beskæring har for eksempel rykket sig, fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver og redaktør hos Haveselskabet.

Hvor det før var kutyme at give roserne en tur med havesaksen på dronning Margrethes fødselsdag i midten af april, giver det i dag bedre mening at gøre det langt tidligere.

- Vi har set, at fordi vi har haft mildere vintre, så kommer planterne lidt tidligere i gang med at sætte nye skud, og derfor anbefaler vi nu, at roserne beskæres allerede i slutningen af marts, siger Louise Møller.

Omvendt er der nogle gøremål, du måske må udskyde, som du plejer at kunne gå i gang med i foråret. Det kan være at grave i jorden og plante nyt her i kølvandet på en våd vinter.

Bor du et sted med lerjord, kan den nemlig have suget så meget vand til sig, at den ikke er egnet til at plante i eller rode rundt i.

- Man skal passe rigtig meget på med at tænke, at nu er det forår, og så er det tid til at begynde at rode rundt i jorden, siger Louise Møller og forklarer, at strukturen i jorden kan blive ødelagt af at blive gravet i, når den er for våd.

Den vandmættede jord påvirker også nemt tidsplanen for dig, der skal anlægge en ny have om vinteren eller i det tidlige forår. Det fortæller Jeanette Thysen, der arbejder som selvstændig have- og landskabsarkitekt hos Det Gode Haveliv.

- Det er utroligt vanskeligt at komme i jorden nogle steder. Der kan for eksempel dukke nye vandhuller op, som gør, at man ikke kan anlægge det, man havde tænkt sig, siger hun.

Hvor haven bliver udsat for store mængder nedbør om efteråret og vinteren, er tørke en problematik, der præger forårs- og sommermånederne. Og det gør, at du måske må revurdere, hvilke planter der skal gro ude i din have.

- Klimaforandringerne vil påvirke vores plantevalg, fordi planterne skal kunne klare større ekstremer i forhold til både vand og tørke, lyder det fra Jeanette Thysen.

Her bliver det ifølge både hende og Louise Møller fra Haveselskabet afgørende at plante mange forskellige slags planter.

- Hvis du har mange forskellige planter, vil der altid være nogle, der klarer den. Man spreder altså risikoen ved at have mange forskellige planter i sin have, siger Louise Møller.

Ud over valg af planter mener hun, at de tørre somre kræver, at du tænker over, hvordan du kan skabe skygge i haven, og hvordan du eventuelt kan indsamle regnvand i løbet af året, der kan bruges til at vande, når tørken rammer.

Nogle af problemerne, som tørken bringer med sig, er der dog ikke andet for end blot at acceptere, siger Louise Møller. Det gælder for eksempel den gule græsplæne.

- Vi må leve med, at græsset ikke er grønt hele året. Og går det ud, må vi så noget nyt. For det er spild af vand at vande græsplænen, siger hun.

Når efteråret atter melder sin ankomst, vil dine gøremål i haven være påvirkede af, at der går længere tid end tidligere, før temperaturen når ned under nul grader.

- Det kan have betydning for, hvor længe vi kan dyrke i drivhuset og køkkenhaven, og hvornår vi skal forberede haven på vinter, fortæller Louise Møller og uddyber:

- Førhen var det gerne i slutningen af oktober. Nu er vi nærmere i slutningen af november.

De milde vintre betyder også, at de sarte planter, der skal beskyttes mod hård frost, ikke behøver at blive dækket til før i januar.

/ritzau fokus/

København, 18/05/2024 - 23:15

Superheltesatire vinder pris for årets bedste danske tegneserie

Det blev Johan F. Krarup, der løb med prisen for årets bedste danske tegneserie ved prisuddelingen Pingprisen.

Johan F. Krarup står bag årets "Bedste danske tegneserie". Det mente juryen i hvert fald ved prisuddelingen Pingprisen, der blev afholdt lørdag.

Han vandt prisen for superheltesatiren "Robin får et arbejde", som handler om to unge mænd, der udklædt som superhelte vil opklare forbrydelser i København.

Tegneserien er en satire over den ikoniske duo Batman og Robin.

I sin motivation for kåringen kalder juryen Johan F. Krarup for en "formidabel humorist".

- Tegneserierne om Bruce og Robin demonstrerer hans veludviklede sans for det akavede, det pinlige og det grænseoverskridende.

- Stregen er præcis, timingen perfekt. Det er til tider næsten ulideligt - men vi kan ikke kigge væk, lyder det videre.

Pingprisen hædrer de bedste danske tegneserier og blev oprindeligt uddelt fra 1986 til 1996 og igen fra 2011 og til nu.

Den nye Pingpris er stiftet af Dansk Tegneserieråd og tegneseriemagasinet Nummer 9. Vinderne modtager en bronzestatuette af Storm P.-figuren Ping - deraf navnet.

Lørdagens prisuddeling blev afholdt i Kulturhuset Islands Brygge i København, hvor journalist Anders Lund Madsen var vært, og hvor underholdningen bestod både af DJ og dragshow.

I alt blev der uddelt otte priser i løbet af aftenen.

Blandt andet gik prisen som "Årets journalistiske tegner" til Weekendavisens Christoffer Zieler, mens "Bedste danske debut" gik til Anne Bomholts "Karl", og "Bedste børne/ungdomstegneserie" blev "Ørn" af Jeppe Sandholt.

Prisuddelingens Ærespris gik til aktivist, forlægger og forfatter Jens Peder Agger, der gik bort 14. maj 2024 - få dage inden prisuddelingen.

Som redaktør hos Carlsen Comics udgav han en lang række serier som for eksempel "Linda og Valentin" og "Vindens passagerer" og fandt derudover på det danske navn til tegneserien "Smølferne".

Årets vindere blev kåret af en jury bestående af tegneserieeksperter og kulturpersoner, herunder internetpersonligheden Rasmus Kolbe, der nok er bedre kendt under navnet Lakserytteren.

/ritzau/

Læs Mere >>

Stockholm, 18/05/2024 - 10:04

Anmelder: Swift-koncert var mere underholdende end Eurovision

10430 Christine Olsson/Tt/Ritzau Scanpix

Aftonbladet roser Taylor Swifts sceneshow fredag, mens Expressen skriver, at koncerten sluttede på toppen.

Taylor Swifts koncerter er 45 sange på tre timer og lige så meget sport, motion og fitness, som det er musik, skriver den svenske avis Aftonbladet om popikonet.

- Men når forehavendet virker, er resultaterne overvældende. Faktisk sker der mere under Swifts koncert end under en hel sæson af Eurovision Song Contest, ingen sammenligninger ellers, lyder det i avisens koncertanmeldelse.

Fredag aften gav Taylor Swift koncert i den svenske hovedstad, Stockholm.

Foran mere end 60.000 fans indtog verdensstjernen Swift scenen i Friends Arena kort før klokken 20.

Avisen Expressen har givet koncerten fire ud af seks hjerter og fremhæver, at Swift slutter på toppen med sangen "Karma".

- Et farverigt og stærkt farvel, lyder det fra avisens anmelder.

Alle fredagens sange er blevet anmeldt af Expressen.

Tre hjerter bliver sendt afsted til blandt andet hits som "Lover" og "You Belong With Me". Det får avisen til at fremhæve, at selv om man er verdensstjerne, kan man ikke nødvendigvis holde topniveau hele vejen igennem.

- Taylor Swift flyver ind, sætter publikumsrekorder og slutter på toppen. Den cirka tre timer lange vej dertil er stadig ikke lige til for verdens største kunstner, lyder det fra avisen.

Mediet SVT roser blandt andet Swifts nærvær på scenen, som mediet efter en lang perlerække af koncerter kalder for "noget af en præstation".

- Taylor Swifts første koncert i Sverige er slut. Og at få os alle i arenaen til at føle, at hun er her i aften kun for os, mens hun har været på den samme turné i over et år, det er noget af en præstation. Godt arbejde Taylor!, lyder det i en analyse.

Også den danske avis Jyllands-Posten har sendt sin musikredaktør, Kasper Schütt-Jensen, afsted til Stockholm.

Han kan knap høre åbningsnummeret "Miss Americana & The Heartbreak Prince" for det skrigende publikum, og han bemærker, at fansene lader til at kende hvert et ord i hver eneste sang.

- Men var der så noget at være så opkørt over? Det korte svar er: Ja. Under det storslåede show præsenterede Taylor Swift sine sange med vanvittigt overskud og så stort tilstedevær, at man helt glemte pladernes let ferske udtryk, skriver Kasper Schütt-Jensen i sin anmeldelse.

Han giver koncerten fem ud af seks stjerner.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/05/2024 - 10:00

FAKTA: Pindsvin i tal

* Der er ikke meget data på pindsvinebestanden herhjemme. Derfor faciliterer WWF Verdensnaturfonden og pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen årligt en pindsvineoptælling den anden lørdag i august. I år er det 10. august.

* Pindsvineoptællingen blev afholdt første gang i 2023, hvor 15.000 personer over hele landet hjalp med at tælle.

* Der blev spottet 33.519 levende og døde pindsvin fordelt over hele landet.

Kilde: kampagnesiden danmarkspindsvin.dk, som drives af WWF Verdensnaturfonden.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 18/05/2024 - 10:00

Find kattemad og god hygiejne frem når du fodrer pindsvinet

Matthias Bein/Ritzau Scanpix

En madskål med tvivlsom hygiejne kan være farlig og potentielt dødelig for havens pindsvin.

Insekterne er på tilbagetog. Og det er noget rigtig skidt, når man som pindsvinene lever af insekter, orme og snegle. Men du kan give de piggede kræ en hjælpende hånd i form af væske og mad.

Sørg først og fremmest for at have vilde hjørner i haven - gerne med vilde, hjemmehørende planter, som lokker et tag selv-bord af insektlækkerier til.

Men du kan også supplere de naturlige fødekilder med noget fra købmanden, fortæller Sophie Lund Rasmussen, som er Danmarks eneste pindsvineforsker og formidler viden på de sociale medier under navnet Dr. Pindsvin.

- Du kan stille mad frem til pindsvinene, og der anbefaler vi kattetørkost. Man kan bare købe det i dyrehandlen eller supermarkedet.

- Det er ikke deres naturlige føde, men er meget proteinholdigt. Det er det bedste alternativ, hvis man skal have noget lige ved hånden, fortæller Sophie Lund Rasmussen, som er forsker ved Wildlife Conservation Research Unit ved University of Oxford og gæsteforsker ved Aalborg Universitet.

Naturvejleder hos Naturstyrelsen Jes Aagaard ser helst, at pindsvinene klarer sig selv og ikke kommer på kost hos os mennesker. Men hvis du vil fodre, tilslutter han sig rådet om, at kattemad er det bedste valg.

- I gamle dage satte man mælk ud, og det er ikke særligt godt for dem, fortæller Jes Aagaard.

Til gengæld er det en rigtig god idé at sørge for vand til de piggede kræ. Det kan være i form af en havedam.

Uanset om du putter mad eller vand i en lille skål til pindsvinene, er det dog livsvigtigt at være opmærksom på den gode hygiejne, for som pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen pointerer:

- Vi kan smitte dem, og de kan smitte os.

Derfor skal du vaske hænderne grundigt, både før og efter du håndterer skålene - som det gælder med alle vilde dyr. Så skal man ikke være nervøs for smitte.

Pindsvinene kan faktisk også risikere at smitte hinanden, hvis der kommer flere dyr og spiser og drikker af samme skål.

- De hedder ikke svin for ingenting. De kan godt finde på at skide i madskålen, fortæller Sophie Lund Rasmussen.

- Jeg har set i min forskning, at folk har fodret pindsvin med den lækreste kattemad og fået store, sunde pindsvin. Men så fik en enkelt af dem smittet alle de andre med salmonellainfektion, og så døde de alle sammen. Så man skal være meget opmærksom.

Hvis du allerede har pindsvin i haven, som trives, er der derfor ikke nogen grund til at supplere med foderskåle, tilføjer forskeren.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek