Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

25/09/2024 - 10:00

På med vandreskoene: Her kan du tage på tur i efteråret

Hop i vandretøjet i efteråret, og oplev det stærke Vesterhav, fjordudsigt på Østsjælland og en tur forbi et slot i Det Sydfynske Øhav.

Jürgen Schwenkenbecher/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Uanset om du vil begive dig ud i skoven, have udsigt til vand eller være tæt på en by, er der rig mulighed for at hoppe i vandreskoene i løbet af efterårsmånederne.

Selv foretrækker forfatter Gunhild Riske, som står bag flere bøger om vandreruter, variation, når hun skal ud at vandre.

- Det kan være en kombination af en skov, åbne landskaber og vand. Det kan både være havet, fjorden eller en å. Det synes jeg, giver et virkelig godt miks af mange forskellige oplevelser, siger hun.

Her får du forfatterens bud på, hvilke vandreruter du kan prøve af i efteråret.

1) Nymindegab Strand - syv kilometer.

Den første rute fører dig til Nymindegab Strand syd for Ringkøbing Fjord.

- Man får den her enormt flotte, brusende strand, og man kan virkelig mærke naturens kræfter ved at se Vesterhavet arbejde. Herefter kommer man op og får læ i plantagen, siger Gunhild Riske.

Hun plejer at lægge ud på Nymindegab Strands parkeringsplads, hvorfra du går i sydlig retning mod Henne Strand. På vejen kan du være heldig at finde rav.

Efter cirka tre kilometer drejer du til venstre og går op mod Nyminde Plantage.

Gå tilbage via plantagen, hvor du blandt andet kommer forbi udsigtspunktet Hattebjerget.

2) Nordskoven - 12 kilometer.

Du kan også gå på vandring i Nordskoven, der strækker sig fra Silkeborg by og grænser op til Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

- Ruten byder på en ret stor skov med nogle flotte udsigtstoppe, og måske har man held med at høre og se grønspætter, siger Gunhild Riske.

Du begynder ved en rund parkeringsplads ved navn Iskælderdalen, hvorefter du går op ad en sti direkte ind i skoven mod syd. Fortsæt op mod udsigtspunktet Dronningestolen. På ruten kommer du forbi flere udsigtspunkter, herunder Ulvehoved og Birkehøj.

Når du har nået området De Små Fisk - her kan du blandt andet sove i shelter - går du tilbage via det flotte sølandskab, hvor du kommer forbi Brassø og Remstrup Å, forklarer forfatteren.

Synes du, at 12 kilometer er lige lovligt langt, er der skiltning i skoven, som kan hjælpe dig med at korte ruten af, tilføjer hun.

3) Roskilde Fjord og Boserup Skov - 14 kilometer.

Er du på udkig efter fjordudsigt, kan du med fordel lægge vejen forbi denne rute, hvor du en del af vejen går langs Roskilde Fjord.

- Man får både et fjord- og skovmiljø, og man kommer forbi Bregnebjerg, der ligger helt ned til kysten, og som dermed byder på en rigtig flot udsigt, siger Gunhild Riske.

Du lægger ud ved Vikingeskibsmuseet. Herfra går du langs fjorden, hvor du blandt andet besøger Kællingehaven, der byder på bynatur med bænke og lystbåde.

Efter cirka to kilometer drejer du ind til Boserup Skov. Inde i skoven går du op mod den nordlige kyst, hvor du på vejen blandt andet runder de to næs Blæs Bakke og Bregnebjerg, hvor du slutter af. Gå samme vej tilbage.

Er 14 kilometer for langt, er der parkeringspladser tæt på skoven, du kan begynde fra, forklarer Gunhild Riske.

4) Tag på tur på Tåsinge - syv kilometer.

Vil du have udsigt til Det Sydfynske Øhav, kan du tage til øen Tåsinge, der byder på en rute, der begynder i den lille by Troense.

- Ruten kombinerer by, slot, vand og skov. Troense er en rigtig smuk by med flotte, gamle huse, og man kan opleve de klassiske høje bøgetræer i skoven. Samtidig er der et herregårds-landskab ved Valdemars Slot, hvor man kan se marker og høre fasaner, siger Gunhild Riske.

Ved denne rute begynder du ved lystbådehavnen i Troense, hvorfra du bevæger din hen mod Strandgade.

Efter cirka 200-300 meter bliver Strandgade til Slotsalléen. Herfra skal du gå mod Valdemars Slot, hvorfra du går hen på Nørreskovvej og ind i Nørreskov.

Vejen tilbage går gennem en del af skoven, og du går forbi Mølledammen, hvor der er bænke, og du kan holde pitstop, forklarer Gunhild Riske.

/ritzau fokus/

København, 05/12/2025 - 11:29

Jødisk museum får penge til at styrke unges viden og bekæmpe antisemitisme

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Dansk Jødisk Museum modtager millionbeløb som led i tværministeriel handlingsplan mod antisemitisme.

Dansk Jødisk Museum har modtaget 5,4 millioner kroner til fem nye projekter, der skal styrke oplysning om jødisk liv og historie i Danmark.

Det oplyser museet i en pressemeddelelse.

Det sker som led i en tværministeriel handlingsplan mod antisemitisme.

- Viden og oplysning er et afgørende værn mod fordomme og antisemitisme. Det er virkeligt glædeligt, at vi nu for alvor kan omsætte igangsatte initiativer til blivende ressourcer, siger Janus Møller Jensen, direktør for Dansk Jødisk Museum, i pressemeddelelsen.

Midlerne er en del af regeringens samlede indsats mod antisemitisme fra 2022. Siden har museet fået støtte til flere projekter på området.

2. december i år præsenterede regeringen en ny handlingsplan med 17 initiativer, der skal bekæmpe antisemitisme.

Den nye handlingsplan omfatter blandt andet initiativer målrettet børn og unge.

Museets projekter skal afvikles i årene 2026 til 2028 og omfatter blandt andet videreudvikling af eksisterende undervisningstilbud til folkeskoler og gymnasier.

Tre af projekterne er museets egne. Her formidler museet om blandt andet jødiske begravelsespladser.

I et af de nye projekter vil Dansk Jødisk Museum i de kommende år samarbejde med Koldkrigsmuseet Langelandsfortet om de polske flygtninge, som kom til Danmark i 1970'erne.

Der vil også blive indledt et samarbejde med Museum Nordsjælland om en ny særudstilling med navnet "Oktober 1943", hvor publikum vil få fortalt historier gennem lys, lyd og lugte.

Oktober 1943 var den måned under den tyske besættelse af Danmark, hvor besættelsesmagten iværksatte en aktion for at arrestere danske jøder.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 11:22

Bremen Teater øger indtjening med mange gæster på natklub

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Bremen Teater har øget sin indtjening til tre millioner kroner ved at skrue op for antallet af arrangementer.

Bremen Teater har afholdt flere arrangementer i den seneste sæson, og det har fået indtjeningen til at stige.

I regnskabsåret 2024/2025 tjente teateret lige knap tre millioner kroner, hvilket er en stigning på næsten 66 procent sammenlignet med året før.

Det viser Bremen Teaters regnskab, som er blevet offentliggjort fredag.

Ledelsen skriver i regnskabet, at den anser årets resultat som "yderst tilfredsstillende".

- Resultatet afspejler et meget højt aktivitetsniveau for såvel shows i salen samt gæsteantal i natklubben, lyder det videre.

I sæsonen 2024/2025 er der blevet afholdt 327 arrangementer i salen på Bremen Teater og 82 natklubaftener på teaterets natklub, Natbar.

Hertil kommer ifølge regnskabet omkring 30 arrangementer på caféen Kolme, som også drives af Bremen Teater.

Samlet set har Bremen Teater afholdt omkring 440 arrangementer i sæsonen, lyder det.

Sæsonen før blev der samlet afholdt 337 arrangementer.

Bremen Teater danner ramme om alt fra comedy, koncerter og teaterforestillinger til foredrag og debatarrangementer. Teateret huser også af og til konferencer og møder.

Bremen Teater har adresse på Vesterbro i København.

Salen på Bremen Teater har plads til 644 personer og har tidligere været en biograf.

Natklubben Natbar holder åbent hver fredag og lørdag i teaterets foyer.

Bremen Teater er ejet af blandt andre sanger og sangskriver Niels Hausgaard, komiker Frank Hvam og musiker Simon Kvamm.

Ejerkredsen står også bag det københavnske spillested Hotel Cecil.

Regnskabet for Hotel Cecil er også blevet offentliggjort fredag. Her er underskud blevet vendt til et overskud på cirka 300.000 kroner i regnskabsåret 2024/2025.

I regnskabet lyder det, at der er blevet skruet markant op for antallet af koncerter, mens antallet af klubaftener er faldet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek