Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

25/09/2024 - 10:00

På med vandreskoene: Her kan du tage på tur i efteråret

Hop i vandretøjet i efteråret, og oplev det stærke Vesterhav, fjordudsigt på Østsjælland og en tur forbi et slot i Det Sydfynske Øhav.

Jürgen Schwenkenbecher/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Uanset om du vil begive dig ud i skoven, have udsigt til vand eller være tæt på en by, er der rig mulighed for at hoppe i vandreskoene i løbet af efterårsmånederne.

Selv foretrækker forfatter Gunhild Riske, som står bag flere bøger om vandreruter, variation, når hun skal ud at vandre.

- Det kan være en kombination af en skov, åbne landskaber og vand. Det kan både være havet, fjorden eller en å. Det synes jeg, giver et virkelig godt miks af mange forskellige oplevelser, siger hun.

Her får du forfatterens bud på, hvilke vandreruter du kan prøve af i efteråret.

1) Nymindegab Strand - syv kilometer.

Den første rute fører dig til Nymindegab Strand syd for Ringkøbing Fjord.

- Man får den her enormt flotte, brusende strand, og man kan virkelig mærke naturens kræfter ved at se Vesterhavet arbejde. Herefter kommer man op og får læ i plantagen, siger Gunhild Riske.

Hun plejer at lægge ud på Nymindegab Strands parkeringsplads, hvorfra du går i sydlig retning mod Henne Strand. På vejen kan du være heldig at finde rav.

Efter cirka tre kilometer drejer du til venstre og går op mod Nyminde Plantage.

Gå tilbage via plantagen, hvor du blandt andet kommer forbi udsigtspunktet Hattebjerget.

2) Nordskoven - 12 kilometer.

Du kan også gå på vandring i Nordskoven, der strækker sig fra Silkeborg by og grænser op til Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

- Ruten byder på en ret stor skov med nogle flotte udsigtstoppe, og måske har man held med at høre og se grønspætter, siger Gunhild Riske.

Du begynder ved en rund parkeringsplads ved navn Iskælderdalen, hvorefter du går op ad en sti direkte ind i skoven mod syd. Fortsæt op mod udsigtspunktet Dronningestolen. På ruten kommer du forbi flere udsigtspunkter, herunder Ulvehoved og Birkehøj.

Når du har nået området De Små Fisk - her kan du blandt andet sove i shelter - går du tilbage via det flotte sølandskab, hvor du kommer forbi Brassø og Remstrup Å, forklarer forfatteren.

Synes du, at 12 kilometer er lige lovligt langt, er der skiltning i skoven, som kan hjælpe dig med at korte ruten af, tilføjer hun.

3) Roskilde Fjord og Boserup Skov - 14 kilometer.

Er du på udkig efter fjordudsigt, kan du med fordel lægge vejen forbi denne rute, hvor du en del af vejen går langs Roskilde Fjord.

- Man får både et fjord- og skovmiljø, og man kommer forbi Bregnebjerg, der ligger helt ned til kysten, og som dermed byder på en rigtig flot udsigt, siger Gunhild Riske.

Du lægger ud ved Vikingeskibsmuseet. Herfra går du langs fjorden, hvor du blandt andet besøger Kællingehaven, der byder på bynatur med bænke og lystbåde.

Efter cirka to kilometer drejer du ind til Boserup Skov. Inde i skoven går du op mod den nordlige kyst, hvor du på vejen blandt andet runder de to næs Blæs Bakke og Bregnebjerg, hvor du slutter af. Gå samme vej tilbage.

Er 14 kilometer for langt, er der parkeringspladser tæt på skoven, du kan begynde fra, forklarer Gunhild Riske.

4) Tag på tur på Tåsinge - syv kilometer.

Vil du have udsigt til Det Sydfynske Øhav, kan du tage til øen Tåsinge, der byder på en rute, der begynder i den lille by Troense.

- Ruten kombinerer by, slot, vand og skov. Troense er en rigtig smuk by med flotte, gamle huse, og man kan opleve de klassiske høje bøgetræer i skoven. Samtidig er der et herregårds-landskab ved Valdemars Slot, hvor man kan se marker og høre fasaner, siger Gunhild Riske.

Ved denne rute begynder du ved lystbådehavnen i Troense, hvorfra du bevæger din hen mod Strandgade.

Efter cirka 200-300 meter bliver Strandgade til Slotsalléen. Herfra skal du gå mod Valdemars Slot, hvorfra du går hen på Nørreskovvej og ind i Nørreskov.

Vejen tilbage går gennem en del af skoven, og du går forbi Mølledammen, hvor der er bænke, og du kan holde pitstop, forklarer Gunhild Riske.

/ritzau fokus/

København, 06/07/2025 - 08:00

FAKTA: Johanne Millands meritter

* Johanne Milland er født i 1995, og hun er vokset op i den lille fynske by Frørup lidt uden for Nyborg.

* Hun er uddannet musicalperformer og -sanger fra Den Danske Scenekunstskole i Fredericia i 2019.

* Hun fik samme år sin debut på Det Ny Teater i København, og hun har siden medvirket i flere musicals, heriblandt "Hairspray" og "Atlantis".

* I 2021 fik Johanne Milland sin filmdebut, da hun spillede hovedrollen i den romantiske komediefilm "Venuseffekten".

* Skuespillerindens præstation i filmen resulterede i en nominering til en Robert-pris og to Bodil-priser i kategorierne Bedste Kvindelige Hovedrolle og Biografklub Danmark Talentprisen.

* Johanne Milland har dannet par med skuespillerkollegaen Alex Høgh Andersen siden 2023. De bor sammen i København og har i 2025 udvidet familien med en hund.

Kilder: DR, Ritzau og Billed-Bladet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/07/2025 - 08:00

Dansk stjerneskud: Jeg har fået knubs på grund af mit udseende

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Skuespillerinden Johanne Milland ser hård ud, men er i virkeligheden blød som smør indeni - lidt ligesom en krebs, siger hun.

Man skal ikke altid skue hunden på hårene.

Johanne Milland taler af erfaring, og nu giver skuespillerinden budskabet videre, når hun indtager rollen som Belle i musicaludgaven af "Skønheden og udyret", der premierer på Det Kongelige Teater i København 8. juli.

- Jeg tror, at vi alle har et ydre, som vi viser i sociale sammenhænge, og det tror jeg også, har snydt mig med nogle mennesker. Jeg tror, at vi alle putter en facade på, alt efter hvilken situation vi står i. Og det er jo på en måde superærgerligt, fordi det kan misforstås, siger hun og tilføjer:

- For mit eget vedkommende har det altid handlet om mit udseende, fordi jeg godt kan se lidt hård ud. Jeg har fået mange knubs i mit liv, fordi jeg ligner en, der kan klare mange ting, men i virkeligheden er jeg blød som smør.

- Min kæreste og jeg talte om den anden dag, at jeg er krebs i stjernetegn, men jeg er også krebs som menneske. Hård udenpå og rigtig blød indeni.

Den 29-årige skuespillerinde danner par med kollegaen Alex Høgh Andersen, der blandt andet har medvirket i HBO-serien "Vikings".

De to lærte hinanden at kende i 2022 under optagelserne til komedieserien "Kald mig far", hvor de begge medvirker, og i april året efter stod de frem som kærester.

Siden da har man kunnet opleve Johanne Milland både på teateret og i fjernsynet blandt andet i musicalen "Wicked" og i TV 2-serien "Graverne", der begge er fra 2024.

Samme år indtog hun desuden rollen som Ella i musicaludgaven af "Askepot", der blev opført i Tivolis Koncertsal.

Det er altså ikke første gang, at det unge stjerneskud træder ind på en scene forklædt som Disney-prinsesse, men der er alligevel noget særligt over rollen som Belle.

- Jeg synes generelt, at Disney-prinsesserne har ben i næsen, men der er noget over Belle, som er mere gævt og mere lige på. Hun ved, hvad hun vil, og hun har styr på sit liv. Hun er også lidt et udskud til at starte med, men så finder hun sit eget værd.

Og teaterstjernen mener da også, at hun deler flere af de karaktertræk med sin rolle.

- Der har aldrig været nogen, der skulle fortælle mig, hvad jeg skulle. Jeg har altid været meget egenrådig, og jeg ser hende lidt på samme måde.

- Det bliver fedt at kunne få lov til at bære nogle af mine egne erfaringer ind i hendes karakter og lære hende bedre at kende, siger den 28-årige skuespillerinde.

Selv om hun trækker på egne erfaringer, understreger Johanne Milland dog, at hun aldrig bliver privat eller trækker på en specifik oplevelse, når hun står på scenen.

- Jeg har en værktøjskasse, hvor jeg lægger alle mine erfaringer, og så trækker jeg følelsen op, som jeg fik derfra. Det bliver simpelthen for hårdt, hvis jeg skulle genopleve den samme oplevelse aften efter aften, lyder det.

Man kan opleve, hvordan Johanne Milland gør brug af værktøjskassen, når "Skønheden og udyret - the musical" fra 8. juli til 9. august opføres på Det Kongelige Teater.

Efter spilleperioden i København tager musicalen på danmarksturné forbi Aalborg, Randers, Esbjerg, Vejle, Holstebro, Aarhus og Odense.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 04/07/2025 - 10:00

FAKTA: Det bør du huske før afrejse

* Tjek dine forsikringsvilkår i god tid inden afrejse.

* Kontakt dit rejseforsikringsselskab, hvis du har været syg, behandlet eller har ændret medicin inden for de sidste to måneder før afrejse.

* Husk, at det er ikke din læge, men dit forsikringsselskab, der skal give en medicinsk forhåndsgodkendelse.

Kilde: Forsikring & Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 04/07/2025 - 10:00

Syg før ferien? Så skal du have grønt lys fra din rejseforsikring

Clara Margais/Ritzau Scanpix

Uden en medicinsk forhåndsgodkendelse fra forsikringsselskabet før afrejse risikerer du, at rejseforsikringen ikke dækker ved forværring af sygdom eller skade.

Feriesæsonen er over os, og mange danskere pakker kufferten for at rejse til udlandet. Det kan som bekendt være en fordel at have en rejseforsikring, så du er dækket, hvis du skulle blive akut syg eller komme til skade på ferien.

Men hvis du inden for de sidste to måneder før din rejse har været syg eller i behandling, skal du være særlig opmærksom, da det kan påvirke, hvordan din rejseforsikring dækker.

Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Hvis man har haft en behandlingskrævende skade eller sygdom og halvanden måned senere skal på sommerferie, skal man lige huske at få en medicinsk forhåndsgodkendelse, siger hun og uddyber:

- Den er sædvanligvis ikke besværlig at få, men mange glemmer det simpelthen. Og det kan have store økonomiske konsekvenser, hvis man glemmer at udfylde den.

Medicinsk forhåndsgodkendelse kaldes også en forhåndsvurdering og betyder, at dit forsikringsselskab på forhånd skal vurdere, om din sygdom eller skade er stabil nok til, at du kan rejse.

Denne godkendelse er nødvendig for, at du kan være dækket af din rejseforsikring.

- Hvis man undlader at udfylde en forhåndsgodkendelse før afrejse, er udgangspunktet, at forsikringsselskaberne i de fleste tilfælde vil afvise at dække eventuelle udgifter, hvis en sygdom eller skade forværres på rejsen, siger Anne Garde Slothuus.

Det er vigtigt at understrege, tilføjer hun, at det kun er sygdomme eller skader, man har fået behandling for inden for de seneste to måneder, der eventuelt kan være undtaget fra forsikringens dækning.

- Alt andet vil stadig være dækket. Har man for eksempel fået en ny hofte, men bliver smittet med en virus under ferien, dækker forsikringen stadig behandlingen af virussen, siger hun.

Også Trygs rejseskadedirektør Janus Egelund Larsen siger, at det er vigtigt at sikre, at du er rask nok til at rejse.

- Forsikringen dækker nemlig ikke eksisterende sygdomme eller skader, som er opstået før din rejse, siger han.

Du kan typisk udfylde en formular eller en onlinetest på dit forsikringsselskabs hjemmeside og få en vurdering af, om rejseforsikringen dækker.

Ifølge Janus Egelund Larsen har alder tidligere haft betydning, men sådan er det ikke længere.

- Vi oplever engang imellem, at vores ældre kunder ringer ind og er i tvivl om, hvorvidt de skal tage testen, fordi de er over 80 år, siger han og uddyber:

- Men det krav blev fjernet for år tilbage. Så man kan roligt sætte kursen sydpå, så længe man har tjekket, at man har en gyldig rejseforsikring.

Når du udfylder en medicinsk forhåndsgodkendelse, er det ikke en garanti for, at forsikringen dækker.

Har du for nylig været i behandling for en sygdom eller lidelse, kan forsikringsselskabet vurdere, at netop den ikke er dækket på rejsen.

- Så rejser man altså på eget ansvar, siger Anne Garde Slothuus og fortsætter:

- Forsikringsselskabet kan også vurdere risikoen ud fra, hvilken type ferie man skal på. Har man for eksempel fået en ny hofte, vil en skiferie være mere risikabel end en badeferie. Det vil dog altid være en konkret vurdering i den enkelte situation.

Hun anbefaler, at du udfylder en medicinsk forhåndsgodkendelse, inden du bestiller eller betaler din rejse, hvis du har været syg, er kommet til skade eller på anden måde været i behandling inden for de seneste to måneder før afrejse.

Ellers kan det nemlig få betydning for, om en afbestillingsforsikring dækker, hvis du skulle blive for syg til at tage afsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek