Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

25/09/2024 - 10:00

På med vandreskoene: Her kan du tage på tur i efteråret

Hop i vandretøjet i efteråret, og oplev det stærke Vesterhav, fjordudsigt på Østsjælland og en tur forbi et slot i Det Sydfynske Øhav.

Jürgen Schwenkenbecher/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Uanset om du vil begive dig ud i skoven, have udsigt til vand eller være tæt på en by, er der rig mulighed for at hoppe i vandreskoene i løbet af efterårsmånederne.

Selv foretrækker forfatter Gunhild Riske, som står bag flere bøger om vandreruter, variation, når hun skal ud at vandre.

- Det kan være en kombination af en skov, åbne landskaber og vand. Det kan både være havet, fjorden eller en å. Det synes jeg, giver et virkelig godt miks af mange forskellige oplevelser, siger hun.

Her får du forfatterens bud på, hvilke vandreruter du kan prøve af i efteråret.

1) Nymindegab Strand - syv kilometer.

Den første rute fører dig til Nymindegab Strand syd for Ringkøbing Fjord.

- Man får den her enormt flotte, brusende strand, og man kan virkelig mærke naturens kræfter ved at se Vesterhavet arbejde. Herefter kommer man op og får læ i plantagen, siger Gunhild Riske.

Hun plejer at lægge ud på Nymindegab Strands parkeringsplads, hvorfra du går i sydlig retning mod Henne Strand. På vejen kan du være heldig at finde rav.

Efter cirka tre kilometer drejer du til venstre og går op mod Nyminde Plantage.

Gå tilbage via plantagen, hvor du blandt andet kommer forbi udsigtspunktet Hattebjerget.

2) Nordskoven - 12 kilometer.

Du kan også gå på vandring i Nordskoven, der strækker sig fra Silkeborg by og grænser op til Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

- Ruten byder på en ret stor skov med nogle flotte udsigtstoppe, og måske har man held med at høre og se grønspætter, siger Gunhild Riske.

Du begynder ved en rund parkeringsplads ved navn Iskælderdalen, hvorefter du går op ad en sti direkte ind i skoven mod syd. Fortsæt op mod udsigtspunktet Dronningestolen. På ruten kommer du forbi flere udsigtspunkter, herunder Ulvehoved og Birkehøj.

Når du har nået området De Små Fisk - her kan du blandt andet sove i shelter - går du tilbage via det flotte sølandskab, hvor du kommer forbi Brassø og Remstrup Å, forklarer forfatteren.

Synes du, at 12 kilometer er lige lovligt langt, er der skiltning i skoven, som kan hjælpe dig med at korte ruten af, tilføjer hun.

3) Roskilde Fjord og Boserup Skov - 14 kilometer.

Er du på udkig efter fjordudsigt, kan du med fordel lægge vejen forbi denne rute, hvor du en del af vejen går langs Roskilde Fjord.

- Man får både et fjord- og skovmiljø, og man kommer forbi Bregnebjerg, der ligger helt ned til kysten, og som dermed byder på en rigtig flot udsigt, siger Gunhild Riske.

Du lægger ud ved Vikingeskibsmuseet. Herfra går du langs fjorden, hvor du blandt andet besøger Kællingehaven, der byder på bynatur med bænke og lystbåde.

Efter cirka to kilometer drejer du ind til Boserup Skov. Inde i skoven går du op mod den nordlige kyst, hvor du på vejen blandt andet runder de to næs Blæs Bakke og Bregnebjerg, hvor du slutter af. Gå samme vej tilbage.

Er 14 kilometer for langt, er der parkeringspladser tæt på skoven, du kan begynde fra, forklarer Gunhild Riske.

4) Tag på tur på Tåsinge - syv kilometer.

Vil du have udsigt til Det Sydfynske Øhav, kan du tage til øen Tåsinge, der byder på en rute, der begynder i den lille by Troense.

- Ruten kombinerer by, slot, vand og skov. Troense er en rigtig smuk by med flotte, gamle huse, og man kan opleve de klassiske høje bøgetræer i skoven. Samtidig er der et herregårds-landskab ved Valdemars Slot, hvor man kan se marker og høre fasaner, siger Gunhild Riske.

Ved denne rute begynder du ved lystbådehavnen i Troense, hvorfra du bevæger din hen mod Strandgade.

Efter cirka 200-300 meter bliver Strandgade til Slotsalléen. Herfra skal du gå mod Valdemars Slot, hvorfra du går hen på Nørreskovvej og ind i Nørreskov.

Vejen tilbage går gennem en del af skoven, og du går forbi Mølledammen, hvor der er bænke, og du kan holde pitstop, forklarer Gunhild Riske.

/ritzau fokus/

København, 26/11/2025 - 10:33

Zetland opruster med DR-vært

Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Den kendte journalist Line Gertsen skifter job fra årsskiftet, oplyser hendes nye arbejdsgiver, Zetland, ifølge Fagbladet Journalisten.

Zetland opruster mediets undersøgende journalistik med ansættelsen af den kendte journalist Line Gertsen.

Det oplyser Zetland i en pressemeddelelse ifølge Fagbladet Journalisten.

Line Gertsen kommer fra en stilling som undersøgende korrespondent på DR og vært på TV Avisen.

Over for Ekstra Bladet bekræfter hun jobskiftet.

- Hvis jeg skal være personlig, så er der sket det, at jeg mistede min mor for godt et år siden. I den sorg har jeg fået tænkt mig godt om og mærket, at jeg har endnu et udbrud i mig. Så opstod muligheden med Zetland, og så sagde det klik, siger hun til Ekstra Bladet.

Line Gertsen tiltræder stillingen i begyndelsen af det nye år. Men inden jul skal hun mødes med sin nye redaktion og tale om, hvordan de bedst formidler de fortællende og undersøgende historier, hun drømmer om at kaste sig over, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Den 52-årige journalist blev uddannet cand.mag. i medievidenskab og journalistik fra Roskilde Universitet i 2006.

Inden hun blev ansat på DR, har hun arbejdet på TV 2.

Hun har været nomineret til den prestigefyldte journalistiske hæder Cavlingprisen flere gange. Prisen har til formål at hædre en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der har udvist initiativ og talent i særlig grad i løbet af året, der er gået.

I 2017 var hun med til at dække meningitissagen om tre teenageres død, der efter alt at dømme kunne være undgået ved rettidig omhu i sundhedsvæsenet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 10:30

DR-vært bliver undersøgende journalist på Zetland

Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Den kendte journalist Line Gertsen skifter job fra årsskiftet, oplyser hendes nye arbejdsgiver, Zetland, ifølge Fagbladet Journalisten.

Zetland opruster mediets undersøgende journalistik med ansættelsen af den kendte journalist Line Gertsen.

Det oplyser Zetland i en pressemeddelelse ifølge Fagbladet Journalisten.

Line Gertsen kommer fra en stilling som undersøgende korrespondent på DR og vært på TV Avisen.

Over for Ekstra Bladet bekræfter hun jobskiftet.

- Hvis jeg skal være personlig, så er der sket det, at jeg mistede min mor for godt et år siden. I den sorg har jeg fået tænkt mig godt om og mærket, at jeg har endnu et udbrud i mig. Så opstod muligheden med Zetland, og så sagde det klik, siger hun til Ekstra Bladet.

Line Gertsen tiltræder stillingen i begyndelsen af det nye år. Men inden jul skal hun mødes med sin nye redaktion og tale om, hvordan de bedst formidler de fortællende og undersøgende historier, hun drømmer om at kaste sig over, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Den 52-årige journalist blev uddannet cand.mag. i medievidenskab og journalistik fra Roskilde Universitet i 2006.

Inden hun blev ansat på DR, har hun arbejdet på TV 2.

Hun har været nomineret til den prestigefyldte journalistiske hæder Cavlingprisen flere gange. Prisen har til formål at hædre en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der har udvist initiativ og talent i særlig grad i løbet af året, der er gået.

I 2017 var hun med til at dække meningitissagen om tre teenageres død, der efter alt at dømme kunne være undgået ved rettidig omhu i sundhedsvæsenet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 08:00

FAKTA: Den nemme gæsteret

Det skal du bruge til en budgetvenlig tomatrisotto (2 personer): 

* 1 dåse hakkede tomater.

* 7 deciliter grøntsagsbouillon.

* 2 løg.

* 2 fed hvidløg.

* Olivenolie.

* 3 deciliter grødris.

* 2 deciliter prosecco eller hvidvin (kan udskiftes med grøntsagsbouillon) .

* 100 gram parmesan.

* Salt og friskkværnet peber.

Sådan gør du: 

* Stavblend hakkede tomater, og vend dem sammen med grøntsagsbouillon. 

* Svits løg og revet hvidløg i olivenolie, tilsæt grødris efter tre minutter. 

* Tilsæt efter yderligere tre minutter prosecco eller hvidvin, og lad risene absorbere al væsken. 

* Tilsæt tomatbouillonen lidt efter lidt og rør, indtil risene er kogt. Det tager mellem 15 og 25 minutter. 

* Vend til sidst revet parmesan i, smag til med salt og peber, og top risottoen med friske cherrytomater skåret i kvarte. 

Kilde: Gadtoft.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/11/2025 - 08:00

Mange dropper at invitere gæster: Mindre pres giver mere nærvær

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Halvdelen af danskerne inviterer kun gæster til spisning omkring hvert halve år. Men det behøver ikke at være dyrt og stressende at fylde hjemmet med mennesker.

Lange indkøbslister og mange timer med oprydning, rengøring og madlavning.

Der kan være længe mellem middagsselskaberne rundt om i de danske hjem.

Næsten hver fjerde dansker inviterer aldrig eller meget sjældent gæster på mad, medmindre det gælder særlige anledninger som jul eller fødselsdag.

Det viser en måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

44 procent af de adspurgte svarer i undersøgelsen, at de bekymrer sig over klargøring af hjemmet, når de inviterer gæster hjem til spisning.

Tilberedning af mad og udgifter er også på listen over, hvad udsigten til et middagsselskab kan give af panderynker.

Karen-Elisabeth Gadtoft udvikler opskrifter og står blandt andet bag kogebogen "Luksus på budget".

Når hun inviterer gæster til mad, kan det både være til rester med kort varsel eller til kaffebar for alle veninderne, der inviteres flere uger i forvejen.

- Jeg holder lige meget af begge dele. Det generer mig ikke at servere rester eller lave noget mere simpel mad, ud fra hvad vi allerede har i skuffer, skabe og fryseren herhjemme, siger hun.

For Karen-Elisabeth Gadtoft handler det mest af alt om at skabe rum til samvær, og det sætter hun en ære i at gøre i sit eget hjem.

Har du inviteret til middag, så anbefaler metakognitiv psykolog Zinaida Riisfeldt, at du sætter tid af til at planlægge besøget.

- Så skal man spørge sig selv: "Hvad vil gøre det nemt?", siger psykologen.

Hvis du ikke elsker at stå i køkkenet og lave mad, kan du foreslå, at I laver et sammenskudsgilde.

Det kan også være, at du på forhånd sætter et sluttidspunkt for besøget.

- Det handler om at gøre det let og invitere folk inden for nogle rammer, der gør, at man har lyst, siger Zinaida Riisfeldt.

Når Karen-Elisabeth Gadtoft står over for en større middag, bestiller hun næsten altid sine varer over nettet.

- Det er virkelig dejligt ikke at skulle stå for det store arbejde, der kan være ved at tage ud og handle, holde overblikket i et stressende supermarked, pakke alle varerne, fragte dem hjem og op på fjerde sal, hvor vi bor, siger hun.

Kogebogsforfatteren foretrækker at servere mad, der kan laves på forhånd, når hun får gæster til spisning.

- Det kan være en lækker pastasauce, jeg har lavet i forvejen, så alt, jeg skal inden servering, er at koge pasta og vende det sammen.

- Jeg køber eller bager også tit brød, da det er billigt og mætter meget, fortæller Karen-Elisabeth Gadtoft.

For nogle kan det at invitere til et stort middagsselskab sætte gang i stribevis af tanker, fortæller metakognitiv psykolog Zinaida Riisfeldt.

Hvad skal jeg servere? Hvad hvis folk ikke svarer, om de deltager? Kommer gæsterne til at hygge sig?

Overtænkningen kan ifølge Zinaida Riisfeldt blive til en frygt for eksempelvis at tabe ansigt eller en ulyst, hvis man ikke orker besværet.

- Først og fremmest skal man lægge mærke til, at man får de her negative tanker, når man overvejer at invitere folk.

- Og så kan man eksperimentere med at udskyde det at bekymre sig og flytte fokus tilbage på det, man er i gang med, siger hun.

På den måde kan frygten eller ulysten få mindre indflydelse på, om du ender med at sende en invitation afsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek