Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/05/2023 - 08:00

Anders Lund Madsen: Jeg er ikke særlig god til mennesker

I sociale interaktioner kan det stå helt stille inde i hovedet på den kendte journalist Anders Lund Madsen, der kan finde på at søge tilflugt på badeværelset.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Når journalist Anders Lund Madsen skal agere i sociale situationer, kan det meget vel være, at han ender ude på toilettet.

Og det er ikke nødvendigvis, fordi han har en overaktiv blære eller godt kan lide at stadse sig ud i spejlet.

I stedet er han ikke særlig god til det med andre mennesker, fortæller den 59-årige journalist og tv- og radiovært.

- Egentlig er det dumt at blive journalist, når man har sociale udfordringer, lyder det fra Anders Lund Madsen.

- Men faget gjorde også, at jeg pludselig havde en grund til at tale med folk, fordi jeg skulle interviewe dem. Og det er jeg langt bedre til end bare at konversere, siger han.

Før Anders Lund Madsen kom ind på journalisthøjskolen, og før man kunne høre hans stemme i radioen og se hans ansigt på tv'et, var mange af ungdommens aftentimer brugt alene.

- Jeg var meget isoleret, vil jeg sige. Jeg havde virkelig en stille ungdom, hvor jeg sad meget hjemme hos mig selv, fortæller Anders Lund Madsen.

Og det blev ikke bedre, da han blev optaget på journalisthøjskolen.

Her havde han store problemer med at ringe til kilder, som mange journalister gør dagligt.

- Det gik ad helvede til. Men ved Gud i himlen kom jeg i praktik på Ekstra Bladet, hvor det jo virkelig handler om at ringe til folk, der ofte ikke kan lide, at du ringer til dem, siger Anders Lund Madsen.

- Det var terapi, for jeg var tvunget til at gøre dét, som jeg var meget bange for. Og så opdagede jeg, at man ikke dør af at blive skældt ud af Uffe Ellemann-Jensen, siger Anders Lund Madsen om Venstre-veteranen.

Selv om Anders Lund Madsen lærte lidt om at tale med folk, så kan usikkerheden i sociale situationer stadig krybe ind under huden på den garvede journalist den dag i dag.

- Det kan stå helt stille inde i hovedet på mig, og så kan jeg finde på at sætte mig ud på toilettet og håbe på, at det forsvinder, fortæller han.

Derfor mener Anders Lund Madsen da også, at det heller ikke var særlig begavet af ham at sige ja til Viaplays nye rejseprogram "The Journey". Her drager seks kendte danskere til Nepal, hvor de blandt andet vandrer i bjerge.

Med på turen foruden Anders Lund Madsen er fodboldikon Stig Tøfting, tidligere Vild med dans-vært Christiane Schaumburg-Müller Åxman og skuespillerne Josephine Chavarria Højbjerg, Dulfi Al-Jabouri og Søs Egelind.

Inden Anders Lund Madsen overhovedet var landet i Nepals hovedstad, Kathmandu, havde han gjort sig katastrofetanker om turen.

Både om, at han skulle være sammen med en gruppe mennesker, han ikke kendte så godt, og som han ikke selv havde valgt.

- For mig at se var det at stige ud i Kathmandus lufthavn og se kaos udfolde sig for mine øjne et mareridt i vågen tilstand. Her havde jeg aldrig troet, jeg ville rejse hen frivilligt, fortæller han.

Selv kan Anders Lund Madsen godt lide at rejse til destinationer, som er forudsigelige, rolige og trygge.

- Jeg har lige været i Island, hvor der er meget ordentligt, tjek på tingene, og jeg kunne køre rundt i min egen bil, fordi jeg tog færgen. For mig er Nepal det helt modsatte.

Men hurtigt skulle Anders Lund Madsen opdage, at hans bekymringer var spildte.

- Jeg troede, det var sådan et sted, hvor folk råbte ad hinanden, og der nærmest ikke var nogen regler. Men det er det modsatte. Og det var så fantastisk at se, fortæller han.

- Der blev givet plads til alle, og den indstilling forplantede sig på mystisk vis også i os, der var der.

Ifølge Anders Lund Madsen begyndte han også at slappe mere og mere af i sine rejsekammeraters selskab.

- Næsten alle ture, jeg har været på, har først været fede bagefter, siger han.

- Men for første gang prøvede jeg at være et sted, hvor jeg faktisk synes, det var et rart og godt sted, og jeg havde ikke travlt med at komme videre.

Spørger man Anders Lund Madsen, sagde han ikke ja til Nepal-turen for at udfordre sig selv. Det ville være meget forkert at sige, mener han.

- Jeg ville rigtig gerne have, at det var sådan, at det forholdt sig, men jeg er bidt af, at hvis noget lyder dumt, så er det også utrolig interessant at gøre.

- Min erfaring er, nu hvor jeg efterhånden har prøvet mange mærkelige ting, at det næsten altid er sjovt, interessant og spændende et eller andet sted.

Serien "The Journey – 15 dage i Nepal" har premiere mandag 8. maj på Viaplay.

Fakta: Anders Lund Madsens mange programmer

* Anders Lund Madsen har lavet en del tv og radio i sin karriere.

* I radioen medvirkede han blandt andet i "De sorte spejdere" med Anders Breinholt på P3 og "Fedeabes Fyraften" på den hedengangne Radio24syv.

* På tv-skærmen var han vært for "Det nye talkshow - med Anders Lund Madsen" fra 2008-2010.

* Desuden har han også lavet "Zirkus Nemo" med Søren Østergaard.

/ritzau/

København, 10/09/2024 - 09:17

Adam Price står bag ny serie om Britta Nielsen

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Den nye fiktionsserie kommer til at omhandle sagen om Britta Nielsen og går i optagelse i 2025.

Adam Price kommer til at stå bag en ny serie om Britta Nielsen. Det skriver produktionsselskabet SAM Productions i en pressemeddelelse.

Produktionsselskabet er ejet af blandt andre tv-kokken og manuskriptforfatteren, der blandt andet er kendt for "Borgen", der kørte på DR.

TV 2 og SAM Productions er gået sammen om den nye fiktionsserie, der får navnet "Britta".

Serien forventes optaget i 2025 og vil bestå af fire afsnit, lyder det i pressemeddelelsen.

Serien kommer til at handle om den meget omfattende kriminalsag med Britta Nielsen som hovedperson.

I 2018 meddelte daværende socialminister, Mai Mercado, at en medarbejder i Socialstyrelsen var anklaget for at have svindlet staten for 117 millioner kroner.

Britta Nielsen og hendes tre børn endte med at blive dømt i den største svindelsag nogensinde med offentlige midler.

Nu vil Adam Price i den nye serie forsøge at svare på, hvem Britta Nielsen egentlig er.

- Jeg blev fascineret, da jeg første gang læste om Britta Nielsen og ikke mindst forsøgte at kæde den spektakulære millionsvindel sammen med billederne af den forsagte kontorassistent, siger forfatteren i pressemeddelelsen.

Ifølge ham tvinger sagen om Britta Nielsen os til at se indad som nation.

- "Britta" er den virkelige fortælling om et almindeligt menneske, næsten som du og jeg, der langsomt fristes og fordærves af et ønske om at give sine børn alt det, hun ikke selv havde, siger Pernille Bech Christensen, der er Senior Executive Producer på TV 2, i pressemeddelelsen.

"Britta" instrueres af Mogens Hagedorn, der også var en del af holdet bag "Borgen". Johannes Rothaus Nørregaard og Nina Leidersdorff er seriens producere.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 10/09/2024 - 06:51

93-årig skuespiller bag Darth Vaders stemme er død

Reuters/Reuters

Manden, der lagde stemme til skurken Darth Vader, er mandag død i en alder af 93 år, oplyser en repræsentant.

James Earl Jones, manden bag skurken Darth Vader fra "Stjernekrigen" i 1977 og den engelske stemme til Mufasa i "Løvernes Konge" fra 1994, er mandag død i en alder af 93 år.

Det oplyser en repræsentant for skuespilleren til det amerikanske underholdningsmedie Variety.

Dødsårsagen er ikke umiddelbart oplyst.

Ifølge Variety sov han stille ind i sit hjem i den amerikanske delstat New York.

James Earl Jones er afroamerikaner og blev født i 1931 i sydstaten Mississippi under segregationen, som var en slags institutionaliseret racisme, der gav delstaten lov til at behandle sorte amerikanere anderledes end hvide.

Som femårig flyttede han ud på sine bedsteforældres gård i Michigan, men flytningen var en voldsom omvæltning for den lille dreng, og han begyndte derfor at stamme.

Længe var stammeriet så omfattende, at Jones besluttede sig for slet ikke at sige noget.

- Jeg var en stammer. Jeg kunne ikke snakke, så mine første skoleår var også mine første år som stum - og de stumme år fortsatte lige indtil high school, skrev James Earl Jones i sin biografi fra 1993.

Og med munden lukket skulle det da også tage otte år, før hans engelsklærer opdagede Jones' talent for at skrive digte.

Hver eneste dag opmuntrede læreren Jones til at recitere digte. Og stille og roligt kom selvtilliden og lysten til at snakke tilbage for den unge afroamerikaner.

Han fik sin Broadway-debut i 1957 og spillede med i en lang række Shakespeare-stykker.

I 1969 vandt han en Tony Award, den fornemmeste teaterpris, for sin rolle som bokseren Jack Johnson i stykket "Det store hvide håb".

Et stykke, som i 1970 blev filmatiseret - også med Jones i hovedrollen. Her blev han som den kun anden afroamerikanske skuespiller i historien nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle.

James Earl Jones blev for alvor verdenskendt, da han blev manden bag den mørke, dystre Darth Vader-stemme, der er superskurken i filmen "Stjernekrigen" og dens efterfølgere.

Men hans karakteristiske dybe stemme er også blevet brugt i en lang række andre film, blandt andet i Disneys "Løvernes Konge", hvor han lagde stemme til Mufasa.

Stjernen har høste mange priser blandt andet tre Emmy Awards, en Golden Globe Award og to Tony Awards.

James Earl Jones blev gift med skuespillerinden og sangerinden Julienne Marie i 1968. De blev skilt i 1972. I 1982 blev han gift med Cecilia Hart, som han fik sønnen Flynn med.

Cecilia Hart døde af kræft i 2016.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 08:00

FAKTA: Du kan fortryde en tillægsforsikring

* Du har 14 dages fortrydelsesret, hvis du har købt en tillægsforsikring. Er det tilfældet, kan det derfor være godt givet ud at kigge på, om den er nødvendig.

* Når en forhandler vil sælge dig en tillægsforsikring, har du ret til at få en række oplysninger udleveret på skrift. Det gælder blandt andet vejledning om forsikringens dækning og løbetid samt oplysning om, hvordan og hvor du klager.

* Har forsikringsselskabet ikke givet dig den erstatning, du mener at have krav på, kan du klage. Her skal du først sende en skriftlig klage til forsikringsselskabet, som du har tillægsforsikringen hos. Husk at gemme dokumentation for din klage.

* Er I fortsat uenige, kan du klage til Ankenævnet for Forsikring. 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 08:00

Tjek om du er overforsikret og spar penge

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Det kan være spildte penge, hvis du ikke er vågen, når du bliver tilbudt at købe forsikring. Vær opmærksom, når du køber ny elektronik, anbefaler ekspert.

Du har endelig fundet frem til den perfekte efterårsrejse, og midt i bestillingen, bliver du spurgt, om du ikke også vil tilkøbe en rejseforsikring.

Du har ikke det fulde overblik over dine forsikringer, så du trykker ja tak.

Problemet er bare, at du i forvejen er dækket via din indboforsikring og dermed kommer til at betale for noget, du ikke behøver.

Generelt kan du risikere at blive overforsikret, hvis ikke du er opmærksom, forklarer specialkonsulent i finansielt forbrug Louise Skjødsholm fra Rådtilpenge.dk under Finanstilsynet.

- For eksempel kan en ødelagt mobiltelefon kun blive erstattet én gang. Så har man både en elektronikdækning gennem sin indboforsikring og en tillægsforsikring, vil en af dem være ligegyldige, siger hun.

Og netop elektronik er et af de typiske steder, hvor du bør være vaks, siger seniorjurist Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet Tænk.

- Det er meget almindeligt, at man bliver tilbudt tillægsforsikringer i detailhandlen, når man for eksempel køber en smartphone eller et tv, siger Jakob Steenstrup og fortsætter:

- Men man skal få tjekket, om man i forvejen har en generel elektronikdækning som tillæg til sin indboforsikring, siger han.

Det samme gælder, når du bestiller en rejse og bliver tilbudt at tilkøbe en forsikring.

- Måske har man allerede en årsrejseforsikring som tillæg til sin indboforsikring. Man kan også være dækket via sit Mastercard eller husstanden, siger han.

Derudover råder specialkonsulent Louise Skjødsholm til, at du generelt sætter dig ind i, om dækningsgraden og selvrisikoen i den enkelte forsikring passer til dine nuværende behov.

- Man må prøve at sjusse sig lidt frem og helt lavpraktisk skrive ned, hvad man har af værdier. Er man fint dækket ind, eller har man en alt for høj eller lav dækning?, siger hun.

Samtidig understreger Louise Skjødsholm, at du godt kan få udbetalt penge fra to eller flere forsikringer, hvis de giver en sum penge, i tilfælde af at du kommer ud for noget bestemt.

Det kan for eksempel være, hvis du brækker benet og skal finde ulykkesforsikringerne frem.

Til gengæld betaler du for flere forsikringer, og det kan ende med at blive en for dyr forretning i sidste ende.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek