København, 04/02/2024 - 08:00
Andelsboligens salgspris kan falde med højere ejendomsvurderinger
Højere boligskatter fører normalt til lavere værdiansættelse af en ejendom, lyder vurderingen fra Dansk Ejendomsmæglerforening.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
De nye foreløbige ejendomsvurderinger har allerede skabt meget røre.
I flere husstande er der en bekymring for, hvad en ny vurdering vil få af betydning for økonomien.
Og den bekymring er ikke helt ubegrundet, hvis man har en andelsbolig i en forening, der skal betale mere i grundskyld, fordi grundværdien stiger.
- Når en andelsboligforening får en højere grundværdi, skal foreningen betale højere skatter, siger Thomas le Dous, der er chef for public affairs i Dansk Ejendomsmæglerforening.
- Normalt fører højere skatter til en lavere værdiansættelse af en ejendom, og det må vi også forvente vil være tilfældet for andelsboligforeningerne.
Prisen på en andelsbolig kan altså potentielt blive vurderet lavere i en valuarvurdering, når boligen skal sælges, hvis grundskylden stiger. Ved en valuarvurdering bliver værdien af den enkelte andelsbolig vurderet på baggrund af værdien af hele foreningens ejendom.
Anne Kristensen, der er juridisk chef i interesseorganisationen Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, vurderer også, at det kan få betydning, når andelsbeviset skal sælges, hvis boligafgiften står til at stige.
- Driftsomkostningerne og boligafgiften indgår nemlig i valuarens vurdering af andelsværdien, siger hun.
Andelsboligejere betaler grundskyld gennem den månedlige boligafgift, der betales til andelsboligforeningen.
- I år kan grundskylden maksimalt stige 2,8 procent i forhold til sidste år, siger hun og tilføjer:
- Og hvis grundskylden står til at stige, vil det ske gradvist med en stigning på maksimalt 4,75 procent årligt af den nye offentlige vurdering.
Når værdien af en ejendom, der er ejet af en andelsboligforening, skal fastsættes, kan det ifølge andelsboligloven ske ud fra tre metoder, som er anskaffelsespris, offentlig vurdering eller valuarvurdering.
Anskaffelsesprisen er den pris, som foreningen betalte ved stiftelsen inklusive eventuelle forbedringer på ejendommen.
Den seneste offentlige vurdering, der bliver brugt, er fra 2012.
Og så er der valuarvurdering, som er blevet den mest udbredte, hvor andelsboligen vurderes på baggrund af værdien af hele foreningens ejendom.
I 2015 var det kun 30 procent af de solgte andelsboliger, der var i en andelsboligforening, som benytter en valuar.
Men de seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at det nu er steget til godt syv ud af ti solgte andelsboliger.
- Der kan være flere årsager til, at en andelsboligforening vælger at bruge valuarvurdering, siger Thomas le Dous og tilføjer:
- Men den mest oplagte er nok, at de gerne vil have en vurdering, der afspejler den reelle værdi af deres ejendom, og som følger markedet.
Og det har andelsboligforeningerne altså ikke haft mulighed for, når de har brugt de offentlige vurderinger.
/ritzau fokus/