Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Hobro, 16/06/2025 - 13:55

Jysk festival bliver gratis efter skuffende billetsalg

Lis Sørensen er blandt navnene på Sommersus i bakkerne. Men interessen har været så lille at billetprisen nu sænkes til nul kroner, skriver Ekstra Bladet.

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Af: Af Simone Gisselmann Elfving, Ritzau Fokus

Den jyske festival Sommersus i bakkerne løber af stablen den kommende weekend.

Normalt lyder billetprisen for adgang til både 20. og 21. juni på mellem 700 og 800 kroner, men fordi interessen har været forsvindende lille, har arrangørerne nu taget en stor beslutning.

De har gjort det gratis for alle at deltage i festen, der finder sted ved Bramslev Bakker nær Hobro.

Det skriver Ekstra Bladet.

- Vi havde solgt for godt 50.000 kroner, men arbejder på et noget større budget, så det hang ikke sammen, siger direktøren i Adventure Denmark, Mads Hedegaard, til Ekstra Bladet.

Man kan blandt andet opleve optrædener fra sangerinden Lis Sørensen, den tidligere danske Eurovision-vinder Emmelie de Forrest og sangeren Skinz, der også for nylig deltog i TV 2-programmet "Spillet".

Man kan herudover se teaterudgaven af fantasybogen "Skammerens datter" samt høre oplæg fra mediepersonlighed og designer Jim Lyngvild og journalisten Simi Jan.

Der er på nuværende tidspunkt omkring 250 personer, der har købt billet til festivalen, der ellers har plads til op mod 3500 mennesker, fortæller direktøren til Ekstra Bladet.

Det undrer ham, at der ikke er blevet solgt flere billetter med det ifølge ham gode program, der er blevet annonceret.

- Da vi holdt festivalen i Charlottenlund her i den seneste weekend, var der næsten udsolgt. Så et kæmpe opråb til Jylland: Kom nu ud og få nogle oplevelser, siger Mads Hedegaard til Ekstra Bladet.

Han oplyser, at de, der allerede har købt en billet til de omkring 800 kroner, enten kan få pengene retur eller gøre brug af festivalens tilbud om at veksle billetprisen til drikkevarer på pladsen.

Det er foreningen Bramslev Bakker, der står bag festivalen, som arrangeres af Adventure Denmark. Foreningen er en non profitorganisation, og det var meningen, at overskuddet skulle gå til udsatte børn og unge i lokalområdet.

Derfor er det også fortsat muligt at betale for sin billet eller at donere et valgfrit beløb.

Mads Hedegaard fortæller til Ekstra Bladet, at 100 mennesker har hentet deres billet, siden Sommersus i bakkerne blev gjort gratis. Men den hårde kamp for at få folk til at deltage får alligevel arrangørerne til at genoverveje, om man igen vil holde festival i Hobro.

- Hvis der ikke kommer ret mange, får vi et stort underskud, men vi går ikke konkurs, siger direktøren til avisen.

Sommersus i bakkerne finder sted ved Bramslev Bakker 20. og 21. juni.

/ritzau/

Nykøbing Sjælland, 16/06/2025 - 20:04

Restauranten Udtryk får michelinstjerne kun fem uger efter åbning

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Efter michelinuddeling står det klart, at i alt 27 danske restauranter har én michelinstjerne. Seks er nye.

Flere danske restauranter har mandag aften fået deres første michelinstjerne.

Det er blevet præsenteret ved Michelinguidens uddeling af stjerner til restauranter i Norden.

Præsentationen har fundet sted i Annebjerg Kulturpark i Odsherred.

I alt har seks danske restauranter for første gang fået en michelinstjerne.

En af dem er restauranten Alimentum i Aalborg. Det er ikke kun Alimentums første michelinstjerne, men også Aalborgs første nogensinde.

Også København har fået nye michelinstjerner. Det gælder restauranterne Texture, Parsley Salon og Sushi Anaba samt Udtryk, som åbnede for blot fem uger siden.

Udtryk var på forhånd nævnt som et bud på en ny dansk stjernerestaurant.

Men fordi den åbnede for kun fem uger siden, var der tvivl om, hvorvidt Michelins inspektører kunne nå forbi tilstrækkeligt mange gange.

Få gange tidligere er det også gået hurtigt fra åbning til stjerne.

I 2014 fik restauranten Studio en michelinstjerne kun fem måneder efter åbningen.

The Samuel fik en michelinstjerne i sit første leveår, 2021, kun fire måneder efter åbning.

Også restaurant Pearl by Paul Proffitt i Kruså har fået en michelinstjerne mandag aften.

I forvejen havde 21 danske restauranter én michelinstjerne. De beholder alle sammen deres stjerne.

Dermed har i alt 27 restauranter i Danmark en af de eftertragtede stjerner.

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".

/ritzau/

Læs Mere >>

Nykøbing Sjælland, 16/06/2025 - 19:54

FAKTA: Disse danske restauranter fik michelinstjerner i 2025

Efter mandagens uddeling af michelinstjerner deler XX danske restauranter XX stjerner. Få overblikket her.

Der er kommet flere nye pletter på det danske michelinlandkort mandag aften.

Det står klart efter uddelingen af michelinstjerner til nordiske restauranter.

I alt har Danmark nu 38 restauranter med i alt 52 michelinstjerner. Mens der er kommet seks nye énstjernede restauranter til, er der også udnævnt en enkelt ny med to stjerner.

Se listen over de nuværende danske michelinrestauranter her:

Restauranter med en stjerne (i alt 27):

* Alouette, København.

* Aro, Odense.

* Domæne, Herning.

* Domestic, Aarhus.

* Dragsholm Slot Gourmet, Hørve.

* Formel B, København.

* Frederiksminde, Præstø.

* Gastromé, Aarhus.

* Jatak, København.

* Kadeau Bornholm, Åkirkeby.

* Lyst, Vejle.

* Marchal, København.

* Mota, Nykøbing Sjælland.

* Restaurant Aure, København.

* Substans, Aarhus.

* Syttende, Sønderborg.

* Søllerød Kro, København.

* The Samuel, København.

* Ti Trin Ned, Fredericia.

* Tri, Agger.

* Villa Vest, Lønstrup.

* Texture, København (ny).

* Alimentum, Aalborg (ny).

* Parsley Salon, København (ny).

* Udtryk, København (ny).

* Pearl by Paul Proffitt, Kruså (ny).

* Sushi Anaba, København (ny).

Restauranter med to stjerner (i alt 8):

* Alchemist, København.

* Aoc, København.

* Frederikshøj, Aarhus.

* Henne Kirkeby Kro, Henne.

* Kadeau Copenhagen, København.

* Koan, København.

* Kong Hans Kælder, København.

* Paz, Tórshavn (ny).

Restauranter med tre stjerner (i alt 3):

* Geranium, København.

* Noma, København.

* Jordnær, Gentofte.

Kilde: Michelinguddelingen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

FAKTA: Gennemtænk sorteringssystemet

* Tænk over, hvilket affald du har mest af. Indret dit sorteringssystem, så det passer til mængderne af dit affald.

* Tænk over placeringen af beholderne, så det er let at komme af med det affald, du har mest af.

* Overvej, hvor tit du går ned med dit affald. Det kan være, at du skal vælge rummelige spande eller poser, så du ikke skal
tømme dagligt. Hvis du omvendt er vant til at tømme dit affald ofte, kan du måske nøjes med små spande eller poser, så du kan
tage lidt med dig, når du alligevel skal ud ad døren.

* Hvis pladsen er lidt trang, kan du overveje at samle flere typer af affald i samme beholder og vente med at sortere dem, til du er ved de egentlige affaldsspande. Det gælder eksempelvis pap og papir eller glas og metal.

Kilde: folderen "Inspiration til indretning af affaldssortering" udgivet af Københavns Kommune (2024).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

Optimer affaldssorteringen derhjemme

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er ikke én måde at indrette en affaldssortering. Sørg for at tænke igennem, hvad I har brug for meget plads til, og hvor det bedst befinder sig i hjemmet.

Gamle dåser i en spand, tomme flasker i en pose, bunkevis af sammenmaste mælkekartoner og en grøn spand, der bugner af madrester. Affaldssortering er rykket ind i mange danske hjem. Og med et stigende antal fraktioner, der skal sorteres i, er det med at holde tungen lige i munden og orden i systemerne.

Viljen til at sortere lever i bedste velgående, viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius fra 2022. Det kan til gengæld være en udfordring at få plads til det hele.

Hvis du er lidt overvældet over mængden af beholdere, dit køkken skal rumme, er der et par fif at hente hos Tine Sode, som er fagredaktør og ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Man kan godt indrette sin affaldssortering smart. Selv om man skal sortere i ti forskellige fraktioner, behøver man ikke selv at have ti forskellige poser.

- Man kan for eksempel bruge den samme beholder til plast, metal og glas og så først sortere det nede ved skraldespanden, forklarer Tine Sode.

Hun har ikke selv dedikerede beholdere til alt, hvad hun sorterer, men grovsorterer først i nogle beholdere, som hun tager med ud, og så finsorteres indholdet ved de egentlige skraldespande.

Dernæst handler det ifølge Tine Sode om at se med kritiske briller på, hvor meget af sorteringen der rent faktisk behøver at foregå i køkkenet.

- Man har en tendens til at synes, at alt skal være i køkkenet. Men det er faktisk kun bioaffald, restaffald, plast og den slags, der behøver at være derude. Alt andet kan man jo bare sætte andre steder, foreslår hun.

Det kan eksempelvis være papir, pap og tøj, som kan sorteres og stå i gangen, under sengen, i et skur eller et andet sted.

I Tine Sodes køkken er der derfor kun tre spande: en til bioaffald, en til restaffald og en til alt det øvrige, som så sorteres ved de egentlige spande. Resten sorteres ikke i køkkenet. Papir og glas har eksempelvis en plads i kosteskabet.

Hun tilføjer, at affaldssorteringen heller ikke per definition skal gemmes væk i et skab. Det kan også være poser, der hænger på væggen eller døren.

- Der findes mange pæne løsninger, man kan lave selv eller købe sig til, fortæller hun.

Hvis du har tillagt dig en vane med tit at tage noget affald med, når du alligevel skal ud ad døren, kan du måske nøjes med nogle mindre beholdere.

Eller du kan overveje et sorteringssystem, hvor affaldet ligger frit eksempelvis i et reolsystem, så du let kan snuppe et par glas eller lidt pap med på vejen, lyder rådet i Københavns Kommunes folder fra 2024 "Inspiration til indretning af affaldssortering".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek