Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

New York, 03/04/2023 - 03:49

Amerikansk pladepusher bag Madonna er død - 80 år

Seymour Stein, der blev 80 år, hjalp foruden Madonna bands som Talking Heads og Ramones til stjernestatus.

Timothy A. Clary/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Seymour Stein, der krediteres med blandt andet at have lanceret Madonnas musikkarriere, er død i en alder af 80 år.

Det skriver avisen The New York Times.

Han var med til at stifte pladeselskabet Sire Records, som hen ad vejen fik tilknyttet bands som Talking Heads, Ramones og The Pretenders.

Også bands som The Cure, Depeche Mode og The Smiths arbejdede med Sire Records.

Sire Records blev i 1977 ifølge mediet Variety opkøbt af mediekoncernen Warner Bros.

Stein, der er født i New York City i 1942, blev i 2005 indlemmet i Rock and Roll Hall of Fame.

Hans datter bekræfter over for Variety, at Seymour Stein døde søndag morgen efter i længere tid at have døjet med kræft.

Stein var præsident for Sire Records og vicepræsident for Warner Bros. Records indtil sin pension i 2018.

The New York Times beskriver Stein som et vandrende opslagsværk for pop i det 20. århundrede.

- Han kender alle teksterne til alle sange, du nogensinde har hørt, har Chrissie Hynde fra The Pretenders engang sagt ifølge avisen.

Det var ifølge The New York Times under en hospitalsindlæggelse for en hjertesygdom, at Stein i 1982 lokkede Madonna til Sire Records.

Hun havde fanget opmærksomheden fra flere pladeselskaber for sangen "Everybody".

Madonna kom i hus med en kontrakt til en værdi på 45.000 dollar for tre singler med muligheden for også at lave et album.

Alene i USA solgte Madonna efterfølgende 64 millioner album ifølge organisationen for amerikanske pladeselskaber, skriver The New York Times.

Stein efterlader sig en datter og søster samt tre børnebørn.

Hans ægteskab til Linda Stein endte i skilsmisse. Hun blev i 2007 ifølge The New York Times myrdet af sin personlige assistent.

Parrets andet fælles datter døde i 2013 af kræft i hjernen.

/ritzau/

Los Angeles, 23/01/2025 - 16:38

Musical om mexicansk narkoboss topper oscarnomineringer

Etienne Laurent/Ritzau Scanpix

Musicalfilmen "Emilia Perez" af den franske instruktør Jacques Audiard er nomineret i 13 oscarkategorier.

Filmen "Emilia Perez" er blevet kaldt et "vanvittigt vovestykke" og fik 12 minutters stående ovationer på filmfestivalen Cannes.

Og nu har den indkasseret oscarnomineringer i 13 kategorier og er dermed den film, der topper nomineringer til dette års Oscar.

Det løftede oscarakademiet sløret for torsdag.

Musicalen "Emilia Perez", der handler om en mexicansk narkoboss, der skifter køn og starter et nyt liv, er blandt andet nomineret i kategorien Bedste Film, Bedste Kvindelige Skuespiller og Bedste Instruktør.

Filmen er instrueret af franske Jacques Audiard og har skuespillerne Karla Sofía Gascón, Selena Gomez og Zoë Saldaña på rollelisten.

Musicalgenren er stærkt repræsenteret i feltet af nomineringer til den prestigefyldte pris Oscar.

Musicalen "Wicked" er nomineret i ti kategorier og deler andenpladsen over flest nomineringer i år med filmen "The Brutalist".

"Wicked" er udvundet af filmklassikeren "Troldmanden fra Oz" fra 1939.

Her møder populære og rige Glinda, der er spillet af Ariana Grande, den grønhudede og udstødte Elphaba, spillet af Cynthia Erivo, på trylleuniversitetet i Oz. Et aparte og ulige venskab toner frem midt imellem trolddom og intriger.

Alle tre film konkurrerer om hovedprisen Bedste Film, når prisuddelingen løber af stablen 2. marts 2025.

Filmen "A complete unknown" med Timothée Chalamet som en ung Bob Dylan, kærlighedshistorien "Anora" om en sexarbejder og pavefilmen "Konklave" er også nomineret i kategorien Bedste Film.

Den franske "Emilia Perez" er også nomineret i kategorien Bedste Internationale Film, hvor den får konkurrence af en den danske film "Pigen med nålen".

Sidst en dansk film var nomineret i kategorien Bedste Internationale Film, var med Jonas Pohers "Flugt" i 2022.

Den danskproducerede kortfilm fra Den Danske Filmskole ”Eternal Father” var blevet shortlistet til en Oscar i kategorien Bedste Korte Dokumentarfilm, men måtte torsdag se sig forbigået af oscarakademiet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/01/2025 - 16:25

Overrasket instruktør af dansk oscarhåb kalder nominering utrolig

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Den danske film "Pigen med nålen", der er instrueret af Magnus von Horn, er torsdag nomineret til en Oscar.

Det er lidt ligesom, når landet, man ikke havde regnet med ville vinde verdensmesterskabet, tager trofæet.

Det siger den svenske instruktør Magnus von Horn, efter at den danske film, som han har instrueret, "Pigen med nålen" torsdag er blevet nomineret til en Oscar for Bedste Internationale Film.

- Det er fucking utroligt. Jeg var virkelig overbevist om, at vi ikke fik den. Det var ikke, fordi jeg ikke synes, at vi fortjener den, men jeg har været i denne her proces den sidste måned og har set, hvordan tingene går op og ned, siger Magnus von Horn.

Den svenske instruktør, der til daglig bor i Polen, har svært ved at sætte ord på, hvilke følelser der løb gennem ham, da oscarakademiet afslørede dette års oscarnominerede.

- Men jeg er så glad for, at filmen er blevet nomineret, siger han og tilføjer, at det betyder alverden for ham.

- Det åbner så mange døre og muligheder for at lave nye film. Det lyder lidt indlysende. Men jeg er bare så glad for at lave film, siger han.

Filmen med skuespillerne Vic Carmen Sonne og Trine Dyrholm foregår i slutningen af Første Verdenskrig i København. Her kæmper den unge fabriksarbejder Karoline for at overleve i København.

Da hun bliver arbejdsløs, gravid og forladt, møder hun Dagmar, der driver et undergrundsadoptionsbureau.

Vic Carmen Sonne har ligesom Magnus von Horn svært ved at sætte ord på nomineringen.

- Det er en vild følelse af total glæde og taknemmelighed. Det er en smule svært at fatte, at det egentlig kan ske, siger hun.

"Pigen med nålen" har allerede fået bred anerkendelse i både ind- og udland. Men oscarnomineringen er dog anderledes.

- Det er ikke, fordi denne her nominering er bedre end alle mulige andre. Men jeg har en fornemmelse af, at det er noget, der kan være med til at sprede ordet om denne her film, siger hun.

- Det er nærmest en global folkefejring af film, og det gør måske, at alle mulige forskellige mennesker i alle mulige forskellige afskygninger finder en vej til biografen.

Den danskproducerede film, der har en svensk instruktør, som er bosat i Polen, er mere tilgængelig for et bredere publikum på grund af samarbejdet mellem lande. Det mener Magnus von Horn.

- Jeg tror, at min styrke er, at jeg kan se tingene mere ude fra. I sidste ende tror jeg, at det gør film mere tilgængelige for flere mennesker, fordi det ikke er baseret udelukkende på et lands rødder og kulturer. Det har et andet blik på det, lyder det fra instruktøren.

"Pigen med nålen" har dansk premiere i biograferne torsdag.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/01/2025 - 12:00

FAKTA: Fars og klimaaftryk

* Plantefars udleder ifølge beregninger fra tænketanken Concito 0,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Fiskefars udleder 2,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Svinefars udleder 3,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Kyllingefars udleder 5,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og svinefars udleder 22 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og kyllingefars udleder 26 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og plantefars udleder 30 kilo CO2 per kilo fars.

* Oksefars udleder 45 kilo CO2 per kilo fars.

Kilde: Den store klimadatabase, Concito. Blandingsforholdet er 65/35 procent for okse- og plantefars og 50/50 for de øvrige blandingsprodukter. I okse- og svinefars er der antaget brug af oksekød med højere fedtindhold end de øvrige blandingsprodukter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/01/2025 - 12:00

Ny kødfars udleder mere CO2 end andre varianter

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Den nye blanding af okse- og kyllingefars er bedre for klimaet end ren oksefars, men kan ikke kaldes klimavenlig, lyder det fra grøn tænketank.

Som kunde i flere af landets supermarkeder kan du nu smide en ny slags kødfars i indkøbskurven.

Dagligvarekoncernen Salling Group, der driver butikkerne Bilka, Netto og Føtex, tilbyder nemlig et nyt produkt, som er en blanding af okse og kylling.

I forbindelse med lanceringen af det nye kødprodukt har Salling Group lagt vægt på, at blandingen er et mere klimavenligt valg end den rene oksefars.

Koncernen henviser her til Fødevarestyrelsens kostråd, der råder os alle til at skrue ned for kødforbruget.

Og det er rigtigt nok, at blandingen udleder mindre CO2 end oksefars. Det siger Michael Minter, der er programchef for tænketanken Concitos program for fødevareforbrug.

- Man kan godt sige, at det er mere klimavenligt end 100 procent oksefars, men man kan ikke sige, at det er decideret klimavenligt, siger han og peger på, at for eksempel blandingen af oksekød og gris har et lavere CO2-aftryk end kombinationen af oksekød og kylling.

- Det skyldes, at hakket svinekød indeholder flere ukurante udskæringer, der er billige, og dem er der ikke meget af på en kylling, fortæller Michael Minter.

Hvis du har et ønske om at spise så klimavenligt som muligt, kan du ifølge ham med fordel vælge en plantefars, der ifølge Concitos beregninger har det absolut laveste klimaaftryk af alle farsprodukterne med 0,8 kilo CO2 per kilo produkt.

Blandt kødfarsvarianterne er de mest klimavenlige af slagsen fiskefars, ren svinefars og ren kyllingefars. De udleder henholdsvis 2,8, 3,8 og 5,8 kilo CO2 per kilo fars.

Til sammenligning udleder okse- og kyllingefarsen 26 kilo CO2 per kilo fars.

Salling Group har i øvrigt også lanceret et nyt produkt, der består af 65 procent oksekød og 35 procent ærteprotein.

- Fordi der er mest oksefars i blandingen, ligger klimaaftrykket på 30 kilo per kilo produkt. Det er en forbedring i forhold til rent oksekød, men det kan på ingen måde kaldes klimavenligt, lyder det fra Michael Minter.

Han understreger, at beregningerne fra Concito udelukkende kigger på produkternes klimabelastning.

- Der er mange andre miljøparametre, man bør være opmærksom på i sine valg af fødevarer, siger Michael Minter og nævner blandt andet biodiversitet og dyrevelfærd som faktorer, der også er vigtige at tage højde for.

Når det gælder tilberedningen af den nye form for fars, skal du blot følge de gode råd, der knytter sig til henholdsvis hakket oksekød og hakket kylling.

Det siger Charlotte Kølln, der er sektionsleder hos afdelingen for fødevaresikkerhed ved ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri.

- Som udgangspunkt anbefaler vi, at man altid gennemsteger hakket okse- og kyllingekød, så man er sikker på, at det er tilberedt helt ind i midten af kødet, siger hun.

Det sikrer, at du får bugt med eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier. Ud over salmonella kan kyllingefars også gemme på bakterien campylobacter. Dem får du udryddet ved gennemstegning. Konkret anbefales det, at kødet opvarmes til 70-75 grader.

- Det er vigtigt, fordi du kan blive rigtig syg af for eksempel campylobacter eller salmonella med ondt i maven, opkast og utilpashed, siger Charlotte Kølln.

Derudover tilføjer hun, at det altid er vigtigt at vaske hænder ofte, når du laver mad med råt kød, og at du holder knive og skærebrætter, der har været i kontakt med kødet, adskilt fra eventuelle grøntsager.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek