Neuchatel, 06/07/2025 - 11:27
Harder: Meningsløst at snakke om ligeløn på klubplan
Kvinder fortjener bedre forhold og løn, men det er meningsløst at snakke om ligeløn, mener Pernille Harder.
Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Ligeløn i fodbold er en absurd tanke, mener landsholdsanfører Pernille Harder.
- Jeg har vist aldrig påstået, at jeg bør tjene lige så meget som Ronaldo eller Messi. Det vil være meningsløst, for det kommer aldrig til at ske, siger den EM-aktuelle Bayern München-stjerne.
Hun vil dog gerne være med til at diskutere bedre forhold og højere løn i kvindefodbold på klubplan.
I de senere år har udviklingen taget enorm fart. Adskillige store klubber har valgt at investere i kvindehold, og Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) og Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) tager en mindre del af indtægterne fra deres herreturneringer og investerer dem i at gøre kvindernes turneringer mere attraktive.
Det har generelt været med til at booste kvindernes forhold og løn. Men der er langt til målet endnu, mener Harder.
Hun peger på træningsbaner og isbade som eksempler på forhold, hvor der selv i Bayern München er milevidt forskel på herre- og kvindeholdets forhold.
- For mig er slutmålet, at vi får samme vilkår og bliver prioriteret på samme måde i klubberne. Men lønninger behøver vi ikke snakke om, for det vil tage mange, mange år bare at komme i nærheden.
Hun vil dog gerne snakke lidt om lønninger i kvindefodbold isoleret set.
Takket være sin status som en af verdens bedste spillere og ophold i Wolfsburg, Chelsea og Bayern München har hun været i stand til at lægge til side til opsparing i flere år.
Og afhængigt af den enkeltes forbrug og livsstil skulle det gerne være normalen, mener Harder.
- Vi bruger sygt meget tid og energi på vores karrierer, som gør, at vi måske ikke har tid eller overskud til at tage en uddannelse eller være klar med et arbejde lige efter fodboldkarrieren.
- Derfor burde vi kunne få en løn, der gør, at man kan lægge lidt til side og ikke være stresset over fremtiden, når man stopper som spiller.
Kvindefodbolden er aktuelt ikke profitabel ret mange steder. EM i Schweiz kommer eksempelvis til at give et underskud på mindst 150 millioner kroner, vurderer arrangøren Uefa, der har mere end fordoblet præmiepuljen i forhold til seneste EM i 2022.
Derfor giver det ikke mening at snakke om højere løn og bedre forhold, mener kritikerne.
- Og med den mentalitet bliver kvindefodbolden ved med at give underskud. Man er nødt til at investere, hvis den skal give overskud på sigt, siger Harder med henvisning til blandt andre Uefa, Fifa og storklubbernes forventning om, at bedre vilkår og løn giver bedre spillere og dermed et produkt, der kan sælges dyrere.
Negative opslag og kommentarer om ligeløn mellem kønnene i fodboldverdenen er ikke svære at finde, hvis man leder lidt. Men de bygger muligvis på en misforståelse af debatten.
For Harder er flere gange tidligere krediteret for at ville have ligeløn.
Senest da hun som repræsentant for Spillerforeningen var med til at forhandle den seneste landsholdsaftale fra 2025 med Dansk Boldspil-Union (DBU) i hus.
Men i landsholdssammenhæng opererer man med "honorering" og ikke "løn", og det er vigtigt at skelne mellem de to, for lønnen tjener spillerne i klubben, og den har Harder aldrig forestillet sig skulle være lige mellem kønnene.
Til gengæld håber hun, Spillerforeningen og DBU, at honoreringen på landsholdene på sigt bliver lige, i takt med at indtægter fra tv-aftaler og præmiepenge i kvindefodbolden vokser, meddelte parterne i februar, da den nye og forbedrede aftale blev præsenteret.
En status, som man med forskellige modeller i øvrigt allerede har opnået på landshold i lande som England, Australien og Norge.
Ifølge en Fifa-rapport fra 2025, der har undersøgt forholdene i 669 klubber verden over, tjener en kvindelig professionel fodboldspiller globalt set i gennemsnit omkring 70.000 kroner i årsløn i sin klub, men topklubberne trækker op.
De bedst betalende 41 af de knap 700 klubber i rapporten betaler over 190.000 kroner i gennemsnitlig årsløn, mens man skal til en af de 16 bedst betalende klubber for at ramme en gennemsnitlig årsløn på mere end 317.000 kroner.
Ifølge fodboldmediet fourfourtwo.com er Barcelonas spanske EM-stjerner Alexia Putellas og Aitana Bonmatí verdens bedst betalte kvindelige fodboldspillere med en årsløn på henholdsvis 5 og 7,2 millioner kroner om året.
/ritzau/