Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/03/2024 - 10:00

Filmtip til påskeferien: Fra bibelkomedie til oscarnomineret drama

Filmeksperternes anbefalinger til påsken byder på satiriske fortolkninger af bibelhistorien og hjertevarme historier om familieforbindelser og ungdomskærlighed.

Michael Reichel/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Når du skal tage dig en slapper i påskeferien efter at have leget påskehare for børnene hele dagen, virker sofaen og en god film ret så tiltalende.

Men hvis du ikke gider at bruge din ferie på at se religiøse film om Jesus' død, kan du prøve at gå i en mere humoristisk retning.

Det siger Freja Dam, der er filmanmelder hos Jyllands-Posten.

Hun anbefaler, at du kaster dig over Monty Python-kultklassikeren "Life of Brian" fra 1979.

- Det er en sjov film, som tager tykt pis på bibelhistorien og hele den selvhøjtidelighed, der er omkring det hele, siger Freja Dam.

Vi skal over i det mere musikalske i den anden anbefaling, men bliver dog stadig i temaet om Jesus. Her peger Freja Dam nemlig på musicalen "Jesus Christ Superstar".

- Her kan du virkelig nyde den vældig gode musik af Andrew Lloyd Webber. Og så har den mere energi end andre Jesus-film, siger hun.

Der er også guf at hente i det tyske med filmen "Min far Toni Erdmann" fra 2016. Filmen handler om en spøgefugl af en far, som uanmeldt besøger sin hårdtarbejdende og karriereopslugte datter for at genskabe kontakten med hende.

- Det er en underholdende film om familierelationer og familiedramaer, som jo hører højtiderne til. Den er lang, så se den en dag, hvor du har fri eller har god tid, siger Freja Dam og tilføjer:

- Der er en fantastisk scene, hvor hun er med til en påskefrokost med nogle ældre damer, hun ikke kender, hvor hendes far får hende til at synge en Whitney Houston-sang.

Som et sidste forslag anbefaler Freja Dam, at du ser den danske komedie "Blinkende Lygter" fra 2000 alene på grund af den ene, berømte scene, hvor de skal puste æg.

Hvis du ikke vil slænge dig i sofaen, kan du også tilbringe nogle timer af påskeferien foran det store lærred.

Her anbefaler biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures Michael Berg to film, som har premiere i danske biografer torsdag den 21. marts - et par dage inden påskeferien begynder.

Det er "Jagtsæson 2" med blandt andre Mille Dinesen og Stephania Potalivo på rollelisten og "Past Lives", som var nomineret til en Oscar for Bedste Film.

- "Jagtsæson 2" er en god datingfilm, hvor du kan møde din kommende kæreste til en let og underholdende filmoplevelse, fortæller Michael Berg og fortsætter:

- Ellers er "Past Lives" en fremragende film om ungdomskærlighed, der aldrig blev til noget. Det er et fantastisk lille mesterværk, der kommer til påske.

Skal du have børnene med i biografen i påskeferien, anbefaler Michael Berg "Kung Fu Panda 4", som ifølge ham er den helt store familiefilm på det store lærred i øjeblikket.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 15/04/2024 - 05:08

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

Mike Blake/Reuters

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

Prisuddelingen afholdes som to begivenheder, der sker samtidig - den ene i New York City og den anden i Los Angeles.

Det er den første afholdning af Writers Guild Awards, efter at medlemmer af Fagforeningen for Hollywoods manuskriptforfattere (WGA) i foråret sidste år gik i strejke.

Strejken medførte blandt andet, at dette års prisuddeling blev udskudt til april.

På scenen i Los Angeles påtalte skuespillerinden Niecy Nash-Betts, som var aftenens vært, også sidste års strejkeforløb.

- Vi kæmpede for lige løn, lige plads til at udtale os, og for vores ret til at nå med til slutningen af en sæson på ti afsnit, sagde hun ifølge Variety.

I oktober sidste år gav fagforeningens medlemmer grønt lys til en treårig aftale med flere filmselskaber og streamingtjenester.

Aftalen indeholder blandt andet en lønstigning og beskyttelse af manuskripter over for kunstig intelligens i branchen.

Succession har også ved andre prisuddelinger vundet flere titler.

I januar i Los Angeles til Emmy-uddelingen, som hylder de bedste tv-serier, dominerede hitserien, da den blandt andet blev vinderen af den prestigefulde pris for Bedste Drama.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/04/2024 - 04:44

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek