København, 30/05/2024 - 10:00
Tjeklisten til en effektiv buffet til sommerfesten
Med enkle tiltag undgår du, at en lang kø ved buffeten spænder ben for den gode stemning, når du inviterer gæster til fest under solen.
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
De lange lyse aftener sætter gang i sæsonen for havefester. Men hvordan planlægger du en vellykket buffet til studenterfesten, brylluppet eller sommerfødselsdagen?
Grundlæggende skal du kunne sætte kryds ved tre ting, lyder det fra Pia Bagge Bramsnæs, der er stifter og medejer af festplanlægningsfirmaet ArrangementGuiden ApS.
- Det skal være nemt, hurtigt, og der skal være mad til alle, siger hun.
Du skal for alt i verden undgå en kæmpelang kø ved fadene. Det kan nemlig sætte gang i en dominoeffekt, som bringer festen ud af balance. For du risikerer, at gæsterne forrest i køen når at spise deres mad og er klar til anden runde, når de sidste i køen endelig kommer til.
- Det er i mine øjne en rigtig dårlig oplevelse. Derfor skal man gøre alt, hvad man kan, for, at folk hurtigt får mad.
Kodeordet er overblik. Det kan du skabe ved at lave et menukort, som gæsterne kan orientere sig i, inden de begynder at fylde på tallerkenerne.
Sæt også gerne små skilte op ved retterne, som forklarer, hvad det er, og om de rummer ingredienser, der er relevante for eksempelvis allergikere og vegetarer. Gør det samtidig tydeligt, hvilke dressinger og saucer der hører til hvad.
Derudover anbefaler Pia Bagge Bramsnæs, at du stiller det samme buffetsortiment op på enten forskellige borde eller på hver sin side af et langbord. På den måde får flere gæster adgang til retterne på samme tid.
- Jeg gjorde det selv for nylig, hvor jeg havde et langbord med præcis de samme retter på hver side. Det er dog vigtigt at orientere gæsterne om det, så de ikke tror, der er forskellige ting på hver side og derfor går rundt og tjekker, siger hun.
Du kan styre køen ved at sætte tallerkenerne lige præcis der, hvor du ønsker køen skal starte. Lad dog bestikket være ude på bordene, hvor gæsterne skal sidde, så de ikke skal bære rundt på det, mens de tager mad.
Er der kød, tærter, brød eller andet, der skal skæres ud, på menuen, så skær det ud på forhånd, så du undgår, at gæsterne selv skal stå og rode med det.
- Er der børn med, så kan det være en god idé at lave en børnebuffet. Så er man sikker på, at de voksne ikke "smager" alt for meget på de frikadeller, som er tiltænkt de små, lyder det fra Pia Bagge Bramsnæs.
Hun foreslår, at du eventuelt kan bruge et lidt lavere bord til børnebuffeten.
- Så kan de helt små også selv gå op og tage et ekstra pandekage, eller hvad der nu serveres, siger hun.
/ritzau fokus/