Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/09/2021 - 10:00

David Dencik om Bond-rolle: Det var et stort arbejde

Skuespiller David Dencik medvirker i den nyeste Bond-film. Et privilegium, som har fyldt meget for ham gennem de sidste tre år.

Af: Af Mathilde Justesen Ranners, Ritzau Fokus

At spille med i en af verdens allerstørste film-franchise har været en langvarig, men spændende affære for den 46-årige skuespiller David Dencik.

I den 25. James Bond-film, "No Time to Die", spiller den dansk-svenske skuespiller en rolle, der er central for filmens plot.

- Det føles som et privilegium, at jeg har fået lov til at spille med i en Bond-film. Men det var et ret stort arbejde, som har fyldt meget indadtil og udadtil, fordi det er en filmserie, som så mange mennesker har et forhold til, så man vil jo gøre det godt, siger han.

Filmen betegner han selv som noget helt særligt, både fordi film-franchisen er så kendt og elsket. Men også, da det er den 25. film om James Bond og den sidste film, hvor skuespilleren Daniel Craig indtager den ikoniske rolle.

Derfor sagde David Dencik også ja til rollen i "No Time to Die" uden at have læst manuskriptet, hvilket han aldrig før har gjort i sin over 20 år lange karriere.

- Jeg stolede på, at det nok skulle blive godt, fordi det var en Bond-film. For det var ikke en mulighed at læse manuskriptet inden, det er der for meget hemmelighedskræmmeri til, siger den garvede skuespiller.

I filmen spiller den dansk-svenske skuespiller en russisk videnskabsmand, der bliver kidnappet. Rollen er central i filmen, da det er denne kidnapning, som starter filmens forløb.

- Jeg bliver kidnappet og dukker op hist og pist. Man skal virkelig blinke meget længe og meget tit, hvis ikke man bemærker mig i filmen, siger David Dencik grinende.

Og fordi hans rolle er central for filmens plot, spiller han også over for flere af filmens store Hollywood-stjerner og medvirkede blandt andet i Daniel Craigs allersidste scene som James Bond.

- Det var ret fedt og ret rørende. Scenen i sig selv var ikke kompliceret, men fordi det var den allersidste dag for ham, var det som at se en æra gå i graven. Efterfølgende holdt han en meget fin og rørende tale, hvor han også selv blev ret rørt.

- Bagefter gav folk hinanden gaver, og jeg fik en flaske champagne og et halstørklæde af Daniel Craig. Senere på aftenen drak vi champagnen og røg en cigar, det var ret fedt, siger David Dencik.

Selv om det er den allerstørste filmproduktion, som den dansk-svenske skuespiller er med i, er det ikke den første store film, han medvirker i.

Siden han blev uddannet skuespiller fra Teaterhögskolan i Stockholm i 1999, har han medvirket i en række store danske og svenske film som Nikolaj Arcels "En kongelig affære" fra 2012 og Niels Arden Oplevs "Mænd der hader kvinder" fra 2009.

Det store internationale gennembrud kom i spionfilmen "Tinker Tailor Soldier Spy" fra 2011. Siden har han medvirket i en række udenlandske serier som "Top of the Lake: China Girl" fra 2017 og "Chernobyl" fra 2019.

Selv om han har et imponerende cv, var det ikke ved det første møde med folkene bag James Bond-filmene, at David Dencik landede rollen som den russiske videnskabsmand i "No Time to Die".

Faktisk skulle der gå næsten fem måneder fra det første møde i London, til han blev tilbudt rollen.

- Det var en langsommelig proces, og jeg var i London en del gange til forskellige møder. Blandt andet for at møde filmens instruktør, Cary Fukanaga, siger David Dencik, der er den femte skuespiller md danske rødder til at spille med i en Bond-film.

Forud for et af møderne med Cary Fukanaga blev David Dencik bedt om at forberede en scene, hvor han skulle spille en karakter med en cubansk accent fra Bond-filmen "Skyfall".

Men da han mødtes med instruktøren, viste det sig, at det slet ikke var Cary Fukanaga, men en caster, der havde bedt ham om at forberede rollen.

Da det var i slutningen af mødet, at David Dencik bragte scenen op, mente instruktøren ikke, at han burde spille scenen. Mest af alt fordi han synes, det var underligt, at David Dencik ville tale med en cubansk accent, når rollen i "No Time to Die" var russer.

- Men jeg beder så om at gøre det alligevel. For hvis jeg overhovedet skal være med i filmen, skal jeg spille noget skuespil for ham på et tidspunkt. Det accepterer han og henter så de to producere, som har lavet de seneste mange Bond-film, for at de også kan se mig spille skuespil.

- Og så sidder jeg der foran de største folk i branchen og spiller en scene fra "Skyfall" med cubansk accent. Det var helt godnat, underligt og tåbeligt, siger den dansk-svenske skuespiller.

Men det var åbenbart det, der skulle til, for i bilen på vej væk blev han ringet op af sin agent, som fortalte ham, at de gerne ville forhandle hans løn.

Fordi det er en stor produktion, som mange følger med i, gik der kun en uge eller to, fra han fik besked om, at han havde fået rollen, til hele verden vidste det.

- Det var lidt underligt at skulle fortælle om en rolle, som jeg på det tidspunkt ikke rigtig vidste noget om, siger David Dencik, som også fortæller, at det var en meget hektisk periode for ham, da der kun var én eller to uger til, at han skulle begynde optagelserne.

- Allerede i maj 2019 sad jeg på et fly på vej til Jamaica, men selv om det gik lidt stærkt, var det ikke et problem, da jeg på forhånd havde ryddet min kalender, hvis jeg skulle ende med at få rollen, siger han.

Og på vej til flyet mod Jamaica mødte han en anden dansker, som har spillet med i en anden Bond-film, nemlig Mads Mikkelsen, der spillede med i filmen "Casino Royale" fra 2006.

- Vi stødte ind i hinanden i lufthavnen og snakkede lidt om, hvordan det er at være med i sådan en film. Det er altid en fest at snakke med ham. Men der blev ikke givet nogen råd, for hvad skulle han også sige, siger David Dencik grinende.

"No Time to Die" får premiere den 30. september i biografer landet over.

/ritzau/

København, 05/12/2025 - 11:29

Jødisk museum får penge til at styrke unges viden og bekæmpe antisemitisme

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Dansk Jødisk Museum modtager millionbeløb som led i tværministeriel handlingsplan mod antisemitisme.

Dansk Jødisk Museum har modtaget 5,4 millioner kroner til fem nye projekter, der skal styrke oplysning om jødisk liv og historie i Danmark.

Det oplyser museet i en pressemeddelelse.

Det sker som led i en tværministeriel handlingsplan mod antisemitisme.

- Viden og oplysning er et afgørende værn mod fordomme og antisemitisme. Det er virkeligt glædeligt, at vi nu for alvor kan omsætte igangsatte initiativer til blivende ressourcer, siger Janus Møller Jensen, direktør for Dansk Jødisk Museum, i pressemeddelelsen.

Midlerne er en del af regeringens samlede indsats mod antisemitisme fra 2022. Siden har museet fået støtte til flere projekter på området.

2. december i år præsenterede regeringen en ny handlingsplan med 17 initiativer, der skal bekæmpe antisemitisme.

Den nye handlingsplan omfatter blandt andet initiativer målrettet børn og unge.

Museets projekter skal afvikles i årene 2026 til 2028 og omfatter blandt andet videreudvikling af eksisterende undervisningstilbud til folkeskoler og gymnasier.

Tre af projekterne er museets egne. Her formidler museet om blandt andet jødiske begravelsespladser.

I et af de nye projekter vil Dansk Jødisk Museum i de kommende år samarbejde med Koldkrigsmuseet Langelandsfortet om de polske flygtninge, som kom til Danmark i 1970'erne.

Der vil også blive indledt et samarbejde med Museum Nordsjælland om en ny særudstilling med navnet "Oktober 1943", hvor publikum vil få fortalt historier gennem lys, lyd og lugte.

Oktober 1943 var den måned under den tyske besættelse af Danmark, hvor besættelsesmagten iværksatte en aktion for at arrestere danske jøder.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 11:22

Bremen Teater øger indtjening med mange gæster på natklub

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Bremen Teater har øget sin indtjening til tre millioner kroner ved at skrue op for antallet af arrangementer.

Bremen Teater har afholdt flere arrangementer i den seneste sæson, og det har fået indtjeningen til at stige.

I regnskabsåret 2024/2025 tjente teateret lige knap tre millioner kroner, hvilket er en stigning på næsten 66 procent sammenlignet med året før.

Det viser Bremen Teaters regnskab, som er blevet offentliggjort fredag.

Ledelsen skriver i regnskabet, at den anser årets resultat som "yderst tilfredsstillende".

- Resultatet afspejler et meget højt aktivitetsniveau for såvel shows i salen samt gæsteantal i natklubben, lyder det videre.

I sæsonen 2024/2025 er der blevet afholdt 327 arrangementer i salen på Bremen Teater og 82 natklubaftener på teaterets natklub, Natbar.

Hertil kommer ifølge regnskabet omkring 30 arrangementer på caféen Kolme, som også drives af Bremen Teater.

Samlet set har Bremen Teater afholdt omkring 440 arrangementer i sæsonen, lyder det.

Sæsonen før blev der samlet afholdt 337 arrangementer.

Bremen Teater danner ramme om alt fra comedy, koncerter og teaterforestillinger til foredrag og debatarrangementer. Teateret huser også af og til konferencer og møder.

Bremen Teater har adresse på Vesterbro i København.

Salen på Bremen Teater har plads til 644 personer og har tidligere været en biograf.

Natklubben Natbar holder åbent hver fredag og lørdag i teaterets foyer.

Bremen Teater er ejet af blandt andre sanger og sangskriver Niels Hausgaard, komiker Frank Hvam og musiker Simon Kvamm.

Ejerkredsen står også bag det københavnske spillested Hotel Cecil.

Regnskabet for Hotel Cecil er også blevet offentliggjort fredag. Her er underskud blevet vendt til et overskud på cirka 300.000 kroner i regnskabsåret 2024/2025.

I regnskabet lyder det, at der er blevet skruet markant op for antallet af koncerter, mens antallet af klubaftener er faldet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek