Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/09/2021 - 10:00

David Dencik om Bond-rolle: Det var et stort arbejde

Skuespiller David Dencik medvirker i den nyeste Bond-film. Et privilegium, som har fyldt meget for ham gennem de sidste tre år.

Af: Af Mathilde Justesen Ranners, Ritzau Fokus

At spille med i en af verdens allerstørste film-franchise har været en langvarig, men spændende affære for den 46-årige skuespiller David Dencik.

I den 25. James Bond-film, "No Time to Die", spiller den dansk-svenske skuespiller en rolle, der er central for filmens plot.

- Det føles som et privilegium, at jeg har fået lov til at spille med i en Bond-film. Men det var et ret stort arbejde, som har fyldt meget indadtil og udadtil, fordi det er en filmserie, som så mange mennesker har et forhold til, så man vil jo gøre det godt, siger han.

Filmen betegner han selv som noget helt særligt, både fordi film-franchisen er så kendt og elsket. Men også, da det er den 25. film om James Bond og den sidste film, hvor skuespilleren Daniel Craig indtager den ikoniske rolle.

Derfor sagde David Dencik også ja til rollen i "No Time to Die" uden at have læst manuskriptet, hvilket han aldrig før har gjort i sin over 20 år lange karriere.

- Jeg stolede på, at det nok skulle blive godt, fordi det var en Bond-film. For det var ikke en mulighed at læse manuskriptet inden, det er der for meget hemmelighedskræmmeri til, siger den garvede skuespiller.

I filmen spiller den dansk-svenske skuespiller en russisk videnskabsmand, der bliver kidnappet. Rollen er central i filmen, da det er denne kidnapning, som starter filmens forløb.

- Jeg bliver kidnappet og dukker op hist og pist. Man skal virkelig blinke meget længe og meget tit, hvis ikke man bemærker mig i filmen, siger David Dencik grinende.

Og fordi hans rolle er central for filmens plot, spiller han også over for flere af filmens store Hollywood-stjerner og medvirkede blandt andet i Daniel Craigs allersidste scene som James Bond.

- Det var ret fedt og ret rørende. Scenen i sig selv var ikke kompliceret, men fordi det var den allersidste dag for ham, var det som at se en æra gå i graven. Efterfølgende holdt han en meget fin og rørende tale, hvor han også selv blev ret rørt.

- Bagefter gav folk hinanden gaver, og jeg fik en flaske champagne og et halstørklæde af Daniel Craig. Senere på aftenen drak vi champagnen og røg en cigar, det var ret fedt, siger David Dencik.

Selv om det er den allerstørste filmproduktion, som den dansk-svenske skuespiller er med i, er det ikke den første store film, han medvirker i.

Siden han blev uddannet skuespiller fra Teaterhögskolan i Stockholm i 1999, har han medvirket i en række store danske og svenske film som Nikolaj Arcels "En kongelig affære" fra 2012 og Niels Arden Oplevs "Mænd der hader kvinder" fra 2009.

Det store internationale gennembrud kom i spionfilmen "Tinker Tailor Soldier Spy" fra 2011. Siden har han medvirket i en række udenlandske serier som "Top of the Lake: China Girl" fra 2017 og "Chernobyl" fra 2019.

Selv om han har et imponerende cv, var det ikke ved det første møde med folkene bag James Bond-filmene, at David Dencik landede rollen som den russiske videnskabsmand i "No Time to Die".

Faktisk skulle der gå næsten fem måneder fra det første møde i London, til han blev tilbudt rollen.

- Det var en langsommelig proces, og jeg var i London en del gange til forskellige møder. Blandt andet for at møde filmens instruktør, Cary Fukanaga, siger David Dencik, der er den femte skuespiller md danske rødder til at spille med i en Bond-film.

Forud for et af møderne med Cary Fukanaga blev David Dencik bedt om at forberede en scene, hvor han skulle spille en karakter med en cubansk accent fra Bond-filmen "Skyfall".

Men da han mødtes med instruktøren, viste det sig, at det slet ikke var Cary Fukanaga, men en caster, der havde bedt ham om at forberede rollen.

Da det var i slutningen af mødet, at David Dencik bragte scenen op, mente instruktøren ikke, at han burde spille scenen. Mest af alt fordi han synes, det var underligt, at David Dencik ville tale med en cubansk accent, når rollen i "No Time to Die" var russer.

- Men jeg beder så om at gøre det alligevel. For hvis jeg overhovedet skal være med i filmen, skal jeg spille noget skuespil for ham på et tidspunkt. Det accepterer han og henter så de to producere, som har lavet de seneste mange Bond-film, for at de også kan se mig spille skuespil.

- Og så sidder jeg der foran de største folk i branchen og spiller en scene fra "Skyfall" med cubansk accent. Det var helt godnat, underligt og tåbeligt, siger den dansk-svenske skuespiller.

Men det var åbenbart det, der skulle til, for i bilen på vej væk blev han ringet op af sin agent, som fortalte ham, at de gerne ville forhandle hans løn.

Fordi det er en stor produktion, som mange følger med i, gik der kun en uge eller to, fra han fik besked om, at han havde fået rollen, til hele verden vidste det.

- Det var lidt underligt at skulle fortælle om en rolle, som jeg på det tidspunkt ikke rigtig vidste noget om, siger David Dencik, som også fortæller, at det var en meget hektisk periode for ham, da der kun var én eller to uger til, at han skulle begynde optagelserne.

- Allerede i maj 2019 sad jeg på et fly på vej til Jamaica, men selv om det gik lidt stærkt, var det ikke et problem, da jeg på forhånd havde ryddet min kalender, hvis jeg skulle ende med at få rollen, siger han.

Og på vej til flyet mod Jamaica mødte han en anden dansker, som har spillet med i en anden Bond-film, nemlig Mads Mikkelsen, der spillede med i filmen "Casino Royale" fra 2006.

- Vi stødte ind i hinanden i lufthavnen og snakkede lidt om, hvordan det er at være med i sådan en film. Det er altid en fest at snakke med ham. Men der blev ikke givet nogen råd, for hvad skulle han også sige, siger David Dencik grinende.

"No Time to Die" får premiere den 30. september i biografer landet over.

/ritzau/

Frederiksberg, 06/12/2025 - 08:00

Dansk stjerne håber på en ged under juletræet

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Jakob Fauerby har været rørt til tårer juleaften over billeder fra sine børn og af den bibel, hans forældre fik af præsten, da de blev gift.

Sammen med sine komiske kompagnoner, Mille Lehfeldt og Laus Høybye, tog Jakob Fauerby allerede hul på julen i november, da de i form af satiretrioen Platt-form havde premiere på deres nyeste show, "Genbrugsjul".

I showet, som spiller på Aveny-T på Frederiksberg til og med 20. december, roaster de julen, så det dufter brunt og brændt, lyder det.

Her undersøger de med satiriske cirkelspark, hvordan man finder julehyggen i en verden, der er ved at gå under.

I Jakob Fauerby gemmer der sig en lille Gertrud Sand - den ekstremt juleglade hustru fra De Nattegales "The Julekalender", der brændende ønsker sig en foodprocessor.

Der står ikke en foodprocessor, men derimod altid sokker og underbukser på Jakob Fauerbys ønskeseddel. I år ønsker den kendte skuespiller sig også en ged.

Hvordan skal du holde jul i år?

- Vi holder altid jul hjemme. I år bliver vi ufatteligt mange mennesker. Min svoger fra Brasilien får sin søster, nevø og niece på besøg. Vi bliver omkring 18 mennesker i alt, så det bliver noget med at få gang i en ekstra ovn.

Hvad gør du til jul, som overrasker andre?

- Jeg er jo meget traditionel, hvilket allerede der kan overraske andre, fortæller Jakob Fauerby.

- Jeg laver både flæskesteg, and, medisterpølse og to slags æbler og stuvet spinat. Det er det helt store udtræk, jeg har gang i, og det er på trods af, at jeg ikke selv spiser svinekød.

- Jeg samler på porcelæn, og til jul er det julestellet fra Royal Copenhagen. Der gemmer sig en lille Gertrud Sand inde i mig, må jeg indrømme.

Hvad er dit bedste juleminde?

- Jeg har været velsignet med enormt mange gode jule, men mit bedste juleminde er, da jeg som barn havde ønsket mig en Barbie-dukke. Jeg vidste godt, at mine forældre ikke var særligt meget for, at jeg måtte få det der kommercielle legetøj. Men under juletræet det år lå der alligevel en pakke, der lignede den kasse, som man får en Barbie i.

- Jeg får rystet pakken under juletræet, og der var bare helt tydeligt en Barbie indeni, og jeg følte, jeg var verdens heldigste barn! Da jeg så åbnede pakken, var det en Sindy-dukke ...

- Min mor sagde noget lignende: "Se, hun ligner et almindeligt menneske". Det var bare ikke det, jeg ville have. Jeg ville ikke have et almindeligt menneske - jeg ville have en Barbie-dukke. Det var mit bedste juleminde ... Altså lige indtil jeg pakkede gaven op.

Hvad er din mest mislykkede jul?

- Min mest mislykkede jul var, da jeg holdt den jul, der viste sig at være min oldemors sidste jul. Min moster kom også på besøg sammen med min fætter. Da de ankommer, har jeg lige tændt ovnen på grill, så flæskestegen kunne få sprøde svær, fortæller Jakob Fauerby og fortsætter:

- Da min moster og fætter kommer, skal de bruge lidt hjælp til at bære pakker og julemad ind, så inden jeg har fået hjulpet dem indenfor, er der gået ild i flæskestegen. Sværene blev meget sprøde. Der var ikke nogen, der spiste flæskesvær den aften.

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Selv om jeg hader voksne mennesker, der siger, at den bedste gave, de har fået, er en eller anden lerfigur, deres barn har lavet i formning, så må jeg indrømme, at de to billeder, mine unger lavede til min mand og mig forrige jul, er den bedste gave, jeg har fået, fortæller Jakob Fauerby, der sammen med sin mand, Anders, og veninden Rebecca er forældre til en søn og en datter.

Hvilken julegave har fået dig til at græde?

- Jeg fik en særlig gave af min mor den sidste jul, hun levede. Den bibel, min mor og far fik af præsten, da de blev gift i 1975, fik jeg i julegave af min mor, fortæller Jakob Fauerby.

- Inde i Bibelen har præsten citeret det syvende vers i salmen "Det kimer nu til julefest": "Ja, sjunge hver, som sjunge kan: Nu tændtes lys i skyggers land, og ret som midnatshanen gol, blev Jakobs stjerne til en sol".

- Af alle de salmer og alle de citater, præsten kunne vælge, havde han valgt det vers, hvor mit navn bliver nævnt. Jeg fik mange gaver af min mor det år. For som hun sagde, var der en risiko for, at jeg ikke ville få flere julegaver af hende i fremtiden. Men Bibelen med det fremhævede vers fra "Det kimer nu til julefest" var noget ganske særligt.

Hvad håber du, der ligger under juletræet i år?

- Min mand har min ønskeseddel, så ham bliver jeg nødt til at høre, inden jeg ved, hvad jeg i virkeligheden ønsker mig, lyder det fra Jakob Fauerby.

- Men jeg ved, at der altid står sokker og underbukser på ønskesedlen, så mon ikke jeg bliver glad for det, hvis det ligger under juletræet i år. Ellers håber jeg, at der ligger en ged. Jeg er ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp og har med egne øjne set, hvor stor en forskel sådan en ged gør for verdens fattigste.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 05/12/2025 - 23:32

Meghan har rakt ud til sin far efter melding om benamputation

Eduardo Munoz/Reuters

Hertuginde Meghans far, der var i fokus op til brylluppet med prins Harry, er angiveligt alvorligt syg

Hertuginde Meghan, der er gift med britiske prins Harry, har forsøgt at komme i kontakt med sin far, Thomas Markle, som hun har haft et ikke-eksisterende forhold til.

Det oplyser en talsmand for hertuginden til det britiske medie BBC.

- Jeg kan bekræfte, at hun har rakt ud til sin far, lyder det.

Thomas Markle er angiveligt alvorligt syg og indlagt på et hospital i Filippinerne. Han skal have fået amputeret sit ene ben under en operation.

Ifølge britiske medier flyttede han til Filippinerne fra Mexico tidligere på året, skriver Reuters.

BBC erfarer, at Meghan forsøgte at kontakte ham tidligere fredag, men det er uklart, om det lykkedes.

Thomas Markle kom i fokus kort inden Meghans bryllup med prins Harry i 2018.

Faren meldte afbud kort inden brylluppet grundet hjerteproblemer.

Forinden var han kommet i vælten for at medvirke i en række opstillede paparazzifotos og for at være åbenmundet. I stedet blev det prinsens far, kong Charles, der dengang var prins, som fulgte Meghan op ad kirkegulvet.

Det er ifølge BBC uklart, om hertuginden har genoptaget et godt forhold til sin far efter brylluppet.

Thomas Markle menes ikke at have mødt parrets børn, prins Archie og prinsesse Lilibet, skriver mediet.

Han var desuden kritisk over for Meghan og Harrys beslutning om at trække sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus.

- Jeg tror, at de begge lige nu er ved at blive til fortabte sjæle, har det tidligere lydt i et interview ifølge BBC.

Det var tilbage i 2020, at parret oplyste, at de trak sig som fremtrædende medlemmer af kongehuset for at finansiere deres eget liv - væk fra det britiske kongehus som institution og væk fra den britiske tabloidpresse.

Efterfølgende har hertuginden lanceret livsstilsbrandet As Ever og kan ses i Netflix-serien "With Love, Meghan", hvor hun deler tips om madlavning, havearbejde, kreativt håndværk, blomsterbinding og værtskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek