København, 02/07/2025 - 09:03
Lydhør forsvarsminister lytter til advarsel om skandaler med sindsro
Den store forsvarsoprustning risikerer at drukne i skandalesager, advarer vagthund. Minister maner til ro.
Af: /ritzau/
Forsvarsministeriet står over for at bruge mange flere milliarder kroner på materiel og personale. Men forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) frygter ikke risikoen for skandalesager eller pengespild.
Transparency International Danmark advarer onsdag om, at der i høj grad mangler kontrolmekanismer til at sikre, at de kommende års kraftige oprustning ikke ender i skandaler. Ministeren har en god dialog med organisationen, lyder det.
- Så det er ikke sådan, at jeg mener, man kan konkludere, at der nu er en overhængende risiko for korruption eller lignende, siger Troels Lund Poulsen.
Han har haft et møde med formand Jesper Olsen fra Transparency, som i Berlingske foreslår, at Rigsrevisionen på dette område får indsigt i realtid og ikke som i dag reagerer på bagkant med udførlige rapporter.
- Når du har massivt politisk pres, rigeligt med penge og mangel på varer, har du den perfekte storm, siger Jesper Olsen til avisen.
Folketinget og pressen har gravet mange af de seneste års dårlige sager på forsvarsområdet frem. Andre er kommet fra Rigsrevisionen.
Troels Lund Poulsen har med egne ord taget initiativ til et møde med Rigsrevisionen for at blive klogere på ministeriets åbenhed.
- Kan vi fra Forsvarsministeriets side blive bedre til at involvere Rigsrevisionen og Statsrevisorerne, hvis de måtte have et ønske om løbende at kigge ind i de beslutninger, der bliver taget, når det har så store samfundsøkonomiske konsekvenser, siger han.
Folketingets vagthund Statsrevisorerne har tidligere rettet kritik af Forsvarsministeriet gentagne gange de senere år.
Flere anskaffelser er ikke gennemført til tiden og har ikke levet op til aftalerne. Desuden er der blevet påpeget svagheder i ministeriets regnskabsforvaltning.
Sagerne har gjort Troels Lund Poulsen og systemet klogere, lyder det ene argument fra ministeren. Det andet er, at Forsvaret i langt højere grad har fået ansvar for indkøb, så færre indkøb skal forhandles politisk eller i udbud.
- Fremtidens investeringer er i langt højere grad baseret på militærfaglige anbefalinger. Det vigtige er, at vi er åbne omkring de beslutninger, vi tager med respekt for den sikkerhedspolitiske situation, vi er i, siger han.
Det har tidligere vakt kritik, at revisionen i Forsvarsministeriet rykkes fra ministeriet til styrelse, som skal referere til ledelsen i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI.
Netop FMI har været centrum for flere skandaler med indkøb.
Ministeren har ikke tidligere forholdt sig til det, men den kritik giver han ikke meget for.
Han mener, at det er unødvendigt med en intern kontrol, når Rigsrevisionen eksisterer, selvom vagthunden undersøger sager på bagkant.
- Det er jeg helt tryg ved, at de er enormt kompetente til. Så den model, vi nu har i Forsvarsministeriet, er bestemt lige så robust, hvis ikke mere robust end det, der har været før, siger han.
/ritzau/