København, 21/03/2024 - 08:00
Æg til påske: Opbevar dine rå og kogte æg korrekt
Har du også tænkt over, om du kan opbevare æg ved stuetemperatur, som man gør i andre lande? Det bør du undgå af en helt særlig grund.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Inden længe er det påske, hvor æg i massevis er en uundværlig del af fejringen.
Æggets indhold bliver spist på alverdens måder, og skallen bliver malet i forskellige farver.
Men hvordan skal æggene opbevares, og hvor længe kan de holde?
- Inden for EU er det vedtaget, at bedst før-datoen på æggebakken skal være, 28 dage efter at hønen har lagt ægget. Men i mange tilfælde er æg også gode efter den dato, siger Ivan Noes, der er administrerende direktør i Dava Foods, som er landets største ægproducent.
Det er sektorchef i brancheorganisationen Danske Æg Jørgen Nyberg Larsen enig i.
- Når danske æg bliver eksporteret til lande uden for EU, er holdbarheden i stedet 90 dage. Hvis man sørger for at opbevare æg i køleskabet, kan de holde i rigtig lang tid, siger han og tilføjer:
- Min klare anbefaling er, at man undgår at opbevare æg på køkkenbordet.
For selv om du måske har set, at butikker i nogle lande ikke opbevarer æg på køl, går den ikke herhjemme.
Af hensyn til både holdbarhed og fødevaresikkerhed skal butikkerne i Danmark opbevare æg ved en temperatur på højst 12 grader.
Og Fødevarestyrelsen anbefaler, at æggene opbevares på samme måde efter køb.
- Skulle der imod forventning opstå en situation med salmonella, vil salmonellabakterien formere sig betydeligt langsommere, når ægget opbevares på højst 12 grader, siger Ivan Noes og fortsætter:
- Æggeblommen er et enormt godt vækstmiljø for bakterier. Den indeholder nemlig alt det, som en bakterie har brug for.
Med danske æg kan man have lidt mere ro i maven, fordi alle hønseflokke bliver kontrolleret for salmonella hver uge, fortæller han:
- Det er anderledes end i EU, hvor kravet er hver 16. uge. Derfor ved man, hvis der står DK på ægget, at det har været underlagt den strengeste salmonellakontrol.
Hvis du på et tidspunkt kommer i tvivl om, hvorvidt et æg stadig er friskt, kan du kontrollere æggets friskhed på flere måder.
- Man kan slå ægget ud og lugte til det. Man er ikke et sekund i tvivl, hvis ægget er blevet for gammelt. Lugten er virkelig fæl, siger han.
En anden metode er at komme det rå æg i et glas med vand. Hvis ægget synker og lægger sig på siden, er det rigtig friskt. Og hvis det synker og vender på højkant, er det også stadig friskt nok.
- Men flyder ægget derimod i overfladen af vandet, har luftblæren i ægget udvidet sig, og den vokser med æggets alder. Det æg er altså ved at være for gammelt, siger han.
Ifølge Jørgen Nyberg Larsen er det typisk nemmere at tilberede et flot pocheret æg, hvis ægget er under otte dage gammelt, mens det er nemmere at pille et hårdkogt æg, hvis det er mellem tre til fire uger gammelt.
Hvis du har kogt for mange æg, kan du sagtens opbevare dem i køleskabet i op til tre dage.
Ivan Noes anbefaler, at æggene opbevares i en tæt beholder.
- Og undlad at komme andre fødevarer som en kraftig ost ved siden af æggene, for et æg er følsomt, siger han og peger på, at holdbarheden bliver lidt bedre, hvis skallen er intakt.
- Omvendt er holdbarheden betydeligt kortere, hvis ægget er slået ud, tilføjer han.
/ritzau fokus/