København, 16/05/2025 - 11:53
Skoleelever: Palæstina-debat fortsætter ukontrolleret i skolegården
Formanden i Danmarks Lærerforening mener, at forbud mod at diskutere Palæstina ved skolevalg tabuiserer emnet.
Af: /ritzau/
Danske Skoleelever er utilfredse med beslutningen om, at mærkesagen "Anerkend Palæstina som selvstændig stat" ikke må diskuteres ved næste års skolevalg.
Det siger formand i organisationen Caroline Helene Hermansen.
- Debatten er der allerede. Det bliver kun en mere ukvalificeret debat, der kommer til at foregå ude i skolegården, siger hun.
Torsdag skrev Politiken, at Folketingets Præsidium ikke vil tillade, at mærkesagen er et tema ved skolevalget.
- Jeg oplever, at tanken er, at vi ikke taler om det. Men det fylder allerede enormt meget ude på skolerne. Vi skal sørge for, at det sker under kontrollerede forhold, siger Caroline Helene Hermansen.
Begrundelsen for forbuddet fra Folketingets Præsidium lød blandt andet, at sagen "rummer en høj grad af kompleksitet og er et potentielt følsomt emne for konkrete elever og deres familier".
- Tager eleverne den alene, kan den blive følsom. Lærere skal være der til at gribe eleverne, siger formanden for Danske Skoleelever.
- De fleste skoleelever har allerede kendskab til emnet. Derfor synes jeg også, at vi har et ansvar for at tage det med, tilføjer hun.
Det er formand i Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, enig i.
- Begrundelsen er, at det bliver for komplekst og følsomt over for konkrete elever og deres familier, men det bliver altså ikke mindre følsomt og komplekst af, at man siger, at det ikke må være et tema ved skolevalget.
- Det er en fejl fra præsidiets side, som jeg synes, at de skal genoverveje. Emnet tabuiseres, når man fra centralt hold beslutter, at sådan en sag ikke må tages op, siger han.
Næstformand i Folketingets Præsidium Karina Adsbøl (DD) siger i en skriftlig kommentar til Ritzau, at der blev indmeldt omkring 85 forslag fra politiske ungdomsorganisationer, og at kun 20 forslag kunne komme med.
- Jeg har fulgt anbefalingerne, vi fik forelagt på præsidiemødet. Det er vigtigt også at have fokus på trygheden og sikkerheden, skriver hun.
Præsidiet plejer ikke at blande sig i skolevalget, som er et undervisningsforløb for landets folkeskoleelever.
Men sagen har nået præsidiet, fordi der har været uenighed i styregruppen bag valget.
Formålet med skolevalget er blandt andet, at eleverne stifter bekendtskab med de partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget.
/ritzau/