Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Malmø, 09/05/2024 - 06:00

Gak afgør forskellen på dansk Eurovision-ekstase og finalefiasko

DR's grandprixboss håber, at Sabas klassiske performance og popsang vil sende Danmark i Eurovision-finalen.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

90'er-tramp fra Holland, alternativ rock fra San Marino og et mix mellem metal og folkemusik fra Norge.

Der er flere opsigtsvækkende optrædener i årets internationale melodigrandprix. De står i kontrast til den strømlinede danske sang "Sand", som Saba synger.

Det kan være til Danmarks fordel og sikre os den første finaleplads i fem år. Men vi kan også risikere at ende ude i glemslen, hvis seerne går efter det gakkede. Sådan lyder vurderingen fra journalist og grandprixkender Ole Tøpholm, der igennem mange år har kommenteret Eurovision for DR.

Det er nemlig suverænt seerne, som bestemmer finalefeltet.

- Bortset fra få gange har vi været fagjuryernes kæledægger. Men vi har svært ved at levere en etter hos seerne, siger Ole Tøpholm og fortsætter:

- Vi ved, at seerne har et andet fokus end fagjuryerne. Man var nødt til at genindføre fagjuryerne - simpelthen for at holde en musikalsk rød tråd. Ellers ville det blive det rene cirkus til sidst.

Fagjuryerne bestemmer halvdelen i den grande finale.

Det var deres bedømmelse, der sidste år sikrede Sverige Eurovision-sejren efter Loreens stilsikre optræden og ikke Finlands bombastiske bud, der ellers var seernes favorit.

Efter fire år uden en finaleplads iværksatte DR sidste år et analysearbejde i håbet om at bryde stilstanden.

De otte sange, som blev udvalgt til Dansk Melodi Grand Prix, var udpeget ud fra mantraet om kærlighed ved første lyt kombineret med en stærk vokal og performance.

Det har Saba og "Sand", mener DR's grandprixchef, Erik Struve Hansen.

- Der er ikke noget, vi hellere vil - tro mig - end at komme i finalen. Men der er så mange forskellige faktorer, som spiller ind. Der sker nogle gange et paradigmeskifte i musikken, som er svære at forudsige. Og i år er der ret mange gakkede sange med, konstaterer Erik Struve Hansen.

- Der er flere, der kommer med en ordentlig gymnastikopvisning, mens de synger. Vi kommer med en mere klassisk performance og popsang, som vi stadig synes, er moderne og virkelig stærk. Den håber vi, kan skille sig ud, når det kommer til stykket.

Kigger man på bookmakernes samlede oversigt, balancerer Danmark lige nu mellem Eurovision-ekstase og finalefiasko.

Saba tror på triumfen.

- Det er en stærk semifinale, vi er i, konstaterer hun og vurderer, at den sidste finaleplads nok står mellem hende og Estland.

- Jeg tror godt, vi kan slå dem af pinden, siger det danske håb.

37 lande stiller op i årets grandprix. Men der er kun plads til 26 i finalen, så feltet skæres ned i to semifinaler.

I den første semifinale tirsdag blev de første 10 finalister fundet ud af 15 kombattanter, mens 16 lande - heriblandt Danmark - kæmper om de resterende 10 pladser torsdag aften.

Spanien, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Italien er direkte i finalen, da de betaler den største del af gildet. Og så er sidste års vindernation, denne gang Sverige, også garanteret en plads.

Både semifinalen og finalen sendes på DR1 live fra Malmø Arena i Sverige.

/ritzau/

København, 20/05/2024 - 06:00

Royal Run-arrangør til løbere: Pas på jer selv i varmen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mandag byder på solskin og varme for Royal Run-løberne. Det er derfor ekstra vigtigt at huske at drikke vand.

Når 95.000 borgere i Danmark mandag hopper i løbeskoene og begiver sig ud på en af de mange Royal Run-ruter rundt om i landet, får de godt vejr med på vejen.

I år lover vejrudsigten nemlig sol over det meste af landet og temperaturer op mod 20 og nogen steder 25 grader, skriver DMI.

De høje temperaturer gør det endnu vigtigere, at løberne husker at passe på sig selv og drikker en masse væske, lyder det fra Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Han sidder i den såkaldte styregruppe for Royal Run.

- Vi gør altid løberne opmærksomme på at huske at drikke væske nok, men i år, hvor temperaturerne er så høje, er det endnu vigtigere, siger han.

- Vi sørger for, at der er en masse væskedepoter undervejs på ruterne, som løberne kan benytte, og der står ligeledes beredskab klar undervejs til at gribe ind, hvis nogen får det dårligt.

Han understreger, at det er meget sjældent, der er sket noget i årenes løb.

- Der er nogle erfarne løbsarrangører rundt omkring i byerne, som er meget opmærksomme på løbernes ve og vel.

Selv om mange nok vil kalde vejret, vi oplever i disse dage, for det perfekte sommervejr, så er det optimale løbevejr dog en smule koldere og lidt mere overskyet, lyder det fra Morten Mølholm Hansen.

- Vejret vil sandsynligvis også betyde, at der er en del flere tilskuere, som ligeledes skal huske at være opmærksomme på varmen, lyder det.

Morten Mølholm Hansens bedste råd til løberne er at drikke en masse væske både før, under og efter løbet.

- Det kan også være en god idé at løbe med kasket, så man ikke får sol direkte ned i hovedet samt at lytte efter sin krop og lade være med at være overmodig.

Royal Run tilbyder tre forskellige distancer på henholdsvis 1,6 kilometer, fem kilometer og ti kilometer.

Årets fem værtsbyer er Aarhus, Brønderslev, Fredericia, Kalundborg og København/Frederiksberg.

Det første Royal Run blev afviklet i 2018 i anledning af kong Frederiks 50-års fødselsdag. Det er sjette gang, at kong Frederik er vært for motionsløbet, men første gang, at han er vært og løber med som konge.

Kong Frederik skyder årets Royal Run i gang mandag med at løbe en mil - omkring 1,6 kilometer - i Fredericia.

Derudover skal han også løbe fem kilometer i Aarhus og ti kilometer i København. Han forventes at ankomme til København omkring klokken 19.

30 procent af de tilmeldte har angivet, at de aldrig har deltaget i et motionsløb før.

Det royale motionsløb sætter for andet år i træk deltagerrekord med 95.000 deltagere.

Allerede i december kunne Royal Run melde udsolgt af alle 87.500 startnumre, der var sat til salg i første omgang.

I januar blev yderligere 7500 numre sat til salg i en række af byerne. De blev revet væk på få timer.

Royal Run er arrangeret af idrætsvisionen Bevæg dig for livet, som er et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund, DGI og Dansk Atletik.

/ritzau/

Læs Mere >>

Washington D.C., 19/05/2024 - 18:57

Diddy erklærer sig frastødt af egen opførsel på overfaldsvideo

Willy Sanjuan/Ritzau Scanpix

Amerikansk rapper undskylder efter overfaldsvideo og kalder sin egen opførsel utilgivelig.

Sean "Diddy" Combs undskylder for sin opførsel på en video fra 2016, hvor man ser ham overfalde sin daværende kæreste, Cassie Ventura.

Det gør rapperen i en video, som han har delt på det sociale medie Instagram søndag.

På videoen fra 2016, som CNN bragte fredag, ser man "Diddy" blandt andet sparke og trække sin daværende kæreste hen ad en hotelgang, mens han tilsyneladende kun er iført et hvidt håndklæde.

- Det er meget svært at reflektere over de mørkeste stunder i ens liv, men nogle må man gøre det, siger "Diddy" søndag om sin egen opførsel i Instagram-videoen.

- Jeg var helt ude af den. Jeg havde nået bunden. Men jeg kommer ikke med undskyldninger. Min opførsel på den video er utilgivelig, fortsætter han.

- Jeg tager fuldt ansvar for mine handlinger i den video. Jeg er frastødt. Jeg var frastødt dengang, da jeg gjorde det, og jeg er frastødt nu.

Ventura sagsøgte rapperen sidste år, men sagen endte med, at der blev indgået forlig.

I Instagram-videoen søndag siger "Diddy", at han er gået til psykolog og har været på afvænning efter hændelsen i 2016.

- Jeg beder ikke om tilgivelse. Jeg er i sandhed ked af det, afslutter 54-årige "Diddy" sin meddelelse på Instagram.

Videoen fra 2016 er en overvågningsvideo.

En advokat for sangeren Cassie Ventura, som i en periode på omkring ti år var i et forhold med "Diddy" med flere pauser undervejs, udtaler om videoen til CNN:

- Den hjerteskærende video har kun yderligere bekræftet hr. Combs foruroligende og aggressive adfærd.

Distriktsadvokaten i Los Angeles siger i en meddelelse til CNN, at hvis det bekræftes, at hændelsen skete i 2016, kan man ikke tiltale Diddy for overfald på grund af forældelsesfristen.

Siden november har Combs ifølge det amerikanske medie stået over for fem andre civile søgsmål. I dem beskyldes han blandt andet for seksuelle krænkelser og andre ulovlige aktiviteter.

Sagerne er igangværende, og "Diddy" har afvist beskyldningerne. Han udtaler sig ikke om de andre sager i Instagram-videoen søndag.

Myndigheder har tidligere ransaget to af rapperens ejendomme i forbindelse med en føderal efterforskning af ham.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 20/05/2024 - 09:00

FAKTA: Forfatterens fif til mere læsetid

* Det altoverskyggende råd er: Sluk skærmene. De er tidsrøvere, og ofte går tiden med ting, du knap nok husker bagefter.

* Hav en god, gammeldags papirbog med dig, når du kommer omkring. Har du bogen med som lydbog eller e-bog, skal du ind på et device, og der risikerer du, at din opmærksomhed allerede er blevet snuppet af en notifikation eller en besked. 

* Gør læsning til en del af dit hjemmeliv. Sørg for, at der er let adgang til bøger. Hvis du har børn, kan du prioritere at læse med dem, så det bliver en naturlig del af hverdagen.

* Udskift mobiltelefonen med en bog, så vidt du kan. Har du eksempelvis en vane med at tage mobiltelefonen med på toilettet, så læg en bog derud i stedet.

Kilde: Benjamin Lamberth, skønlitterær forfatter og blogger på bogslugeren.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 20/05/2024 - 09:00

Sorter ud og lad dine gamle bøger leve videre nye steder

Luis Robayo/Ritzau Scanpix

Hvis dine bøger kan fortsætte deres liv et andet sted, er det meget lettere at sortere ud og sende gode sager videre.

Ude ved vejen står der et ombygget kaninbur, som er sirligt indrettet med hylder. Det fungerer som et bogskab, hvor man kan bytte sig til nye læseoplevelser.

Manden bag det ombyggede kaninbur er Benjamin Lamberth, som er forfatter og blogger om bøger og læseglæde på bogslugeren.dk.

Og han har også gjort det til sin mission på villavejen at sørge for, at aflagte bøger af en vis kaliber kan fortsætte livet i nye hænder.

- Når folk donerer bøger, sorterer jeg i dem, og to tredjedele ryger nok på genbrugspladsen, fordi jeg har erfaret, at de alligevel ikke bliver taget derude. Men til gengæld er en tredjedel af det virkelig lækre ting, som bliver taget igen.

- Så vi har et byttefællesskab, hvor der kommer virkelig mange bøger igennem i løbet af året, og det er bare en fornøjelse at se, at tingene bliver brugt, fortæller Benjamin Lamberth.

At etablere et bogbytteskab er bare en af de måder, du kan puste nyt liv i de gamle bøger, der ellers bare samler støv på hylden.

En anden model, som Benjamin Lamberth altså også bruger til de eksemplarer, der ikke får plads i bytteskabet, er at aflevere dem på genbrugsstationen eller en nærgenbrugsstation. På sidstnævnte ryger de direkte på hylderne, så andre kan snuppe et eksemplar at få glæde af.

Lena Bentsen, som er oprydningsekspert under navnet Farvelrod og forfatter til blandt andet "Farvel rod - hej frihed", foreslår at samle et par af dine aflagte bøger og have med i et net, når du tager ud i forskellige sociale sammenhænge.

- Hvis man er medlem af en klub, hvor man eksempelvis strikker, så kan man tage bøgerne med og spørge de andre, om der er nogle, de vil have. Lad bøgerne vandre, siger oprydningseksperten.

Det er dog vigtigt, at du tager bøgerne med igen, hvis de ikke har fundet en ny ejer. Du må ikke lade dit rod blive andres, som Lena Bentsen udtrykker det.

Lena Bentsen er selv sejler, og der har man ofte mange bøger med om bord til de stille stunder. Og det hober sig gerne op til flere, end der er plads til på den kompakte plads.

Derfor praktiserer hun og hendes mand, at de efterlader nogle bøger i danske eller udenlandske havne, som andre sejlere så kan få glæde af.

- Så har vi skrevet vores navn og bådnavn i. Så kan man lade dem vandre med en lille hilsen og også opfordre til, at den næste skriver sit navn i. Så er bogen ikke død, men stadig i live.

- Vi har så haft en sjov oplevelse med, at vi senere har mødt nogle sejlere, som har kunnet kende vores bådnavn og har sagt: "Nej, det var jo jer!", fortæller Lena Bentsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek