Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/10/2023 - 10:00

Spark gang i gode samtaler med din tavse teenager

Lad dit barn vide, at du altid er lutter øren, og forsøg at være nysgerrig i stedet for dømmende, når du tager initiativ til en snak.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Engang fortalte hun dig alt, men nu trækker din teenagedatter bare på skuldrene, når du spørger, hvad hun mon går og tænker på.

Det kan være svært at få hjemmets store barn i tale.

I en undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen lavede i 2021, svarede hele 95 procent af de adspurgte forældre, at de i en eller anden udstrækning oplever det som udfordrende at have en god samtale med teenageren.

For at få snakken mellem jer i gang er det først og fremmest afgørende, at du væbner dig med tålmodighed.

Det siger Stina Grøn, der er direktør i ngo'en Mot, der arbejder for at fremme unges trivsel, og er medforfatter til den nye bog "Lyt til din teenager".

- De fleste unge mennesker gider ikke lange snakke. Det oplevede jeg selv i en periode med min egen datter, da hun var teenager, siger hun.

Det betyder ikke, at du skal give op og vente på, at dit barn kommer til dig og betror sig.

- Du skal aldrig bare afvente, men tale om det uden at gøre dig selv til et offer, lyder rådet fra Stina Grøn.

Spørg for eksempel din datter eller søn, om hun eller han har nogle at tale med om, hvad der rører sig i livet.

- Man kan lige så vel have en venindes mor som en troværdig samtalepartner, som man kan have sin egen mor, siger Stina Grøn og tilføjer:

- Det kan være enormt sårbart som forælder at opleve.

Den sårbare følelse bør du dog ifølge hende ikke belemre dit barn med.

Den kan du vende med en god ven eller din partner, mens du til dit barn kan sige: "Du skal bare vide, at jeg er her også, men jeg er rigtig glad for, at du har andre, som du snakker med".

Prøv at gå positivt til problematikken, og forsøg at være så rummelig og åben som muligt, lyder hendes råd.

- De unge mennesker suger alt til sig. Så hvis du for eksempel siger: "Jeg kan mærke, at du ikke taler med mig så meget mere", kan de opfatte det som en bebrejdelse, og det kan gøre, at de lukker endnu mere ned.

Det kan være en stor hjælp, hvis du og dit barn har en fælles fritidsinteresse eller noget særligt, I begge går op i, der kan fungere som en samtaleåbner.

- Nogle gange skal du som forælder så at sige have sat lidt ind på kontoen, før I kan komme i gang med at tale om noget, der kan være potentielt konfliktoptrappende, siger Stina Grøn.

Er du decideret bekymret for dit barn eller har brug for at tage et svært emne op, handler det om at være så klar i din kommunikation som muligt.

- Som forældre er vi nødt til at være modige og ikke pakke tingene ind i vat. Du kan sige: "Jeg har brug for at snakke med dig om den måde, du taler til mig på". Eller: "Jeg har brug for, at vi snakker om, at det virker, som om du ikke trives", foreslår Stina Grøn.

Forvent dog ikke, at I får klaret problemet i én samtale, understreger hun.

- Vælg tre hovedpunkter, og bring dem på banen i samtalen inden for de første fem minutter, og vær så tydelig som muligt.

Fortvivl endelig ikke, hvis I går skævt af hinanden. For det er en naturlig del af jeres vej mod at opbygge en god relation, siger Stina Grøn.

- De unge kan meget mere, end vi tror, de kan - hvis vi møder dem med åbenhed og nysgerrighed og ikke dømmer deres valg, siger hun og fortsætter:

- Vi skal forstå, at de unge er på en træningsbane, hvor de er i gang med at blive de mennesker, de nu engang bliver. Og som forældre kan vi stå ved sidelinjen og klappe og hjælpe og lade dem vide, at vi er der.

/ritzau fokus/

London, 30/11/2023 - 14:22

Frontfigur i The Pogues Shane MacGowan er død som 65-årig

Leon Neal/Ritzau Scanpix

Shane MacGowan stod bag julehittet "Fairytale of New York". Han havde længe kæmpet med dårligt helbred.

Den irsk-engelske musiker Shane MacGowan fra bandet The Pogues er død.

Det oplyser hans hustru, Victoria Mary Clarke, på Instagram.

- Jeg kan ikke beskrive, hvor velsignet jeg føler mig over at have mødt ham og elsket ham og at have været så uendeligt og betingelsesløst elsket af ham.

- Fest videre i haven helt våd af regn, som du elskede så højt, skriver hun henvendt til den nu afdøde MacGowan.

Shane MacGowan havde i lang tid lidt under et dårligt helbred.

I december 2022 blev han indlagt med hjernebetændelse, skriver det britiske medie The Guardian. Det betød, at han tilbragte adskillige måneder af 2023 på intensivafdeling.

Han har ifølge BBC også siddet i kørestol siden 2015, hvor han kom til skade i et fald.

Ifølge The Guardian begyndte han at drikke alkohol allerede som barn, da hans familie gav ham Guinness-øl for at hjælpe ham med at falde i søvn.

Han har lidt under konsekvenserne af både stof- og alkoholmisbrug, men sagde selv i 1990:

- Selvmisbrug, eller hvad man nu kalder det, er også enormt kreativt.

The Pogues stod bag julehittet "Fairytale of New York", som mange formentlig vil kende fra radioen i december.

Bandet fusionerede punk og irsk folkemusik. Gruppen blev dannet i begyndelsen af 1980'erne, indtil de gik fra hinanden i 2014.

Ifølge BBC har The Pogues været beskrevet som en gruppe professionelle musikere under ledelse af en værre rodebutik. Med rodebutik blev der henvist til den karismatiske MacGowan, der ifølge BBC blev udråbt som en af bedste sangskrivere i sin tid.

MacGowan blev født i Kent i England af irske forældre, men boede de første seks år af sit liv i Irland.

Han satte livet igennem musik til de følelser, der knyttede sig til at være irer i eksil, selv om han dog senere flyttede tilbage til Irland, beskriver BBC.

I 2018, hvor MacGowan fyldte 60 år, blev han hyldet med en gallakoncert i den irske hovedstad, Dublin. Her deltog musikere som Nick Cave og Bobby Gillespie.

MacGowan fik ved denne lejlighed også overrakt en pris af den irske præsident, Michael D. Higgins.

2018 var også året, hvor MacGowan blev gift med Victoria Mary Clarke efter 11 års forlovelse. Det skete ved en ceremoni på rådhuset i København.

Med til brylluppet var blandt andre stjerneskuespilleren Johnny Depp.

/ritzau/

Læs Mere >>

Berlin, 30/11/2023 - 13:50

Bastarden begejstrer og gafler europæiske Oscars

Ander Gillenea/Ritzau Scanpix

Mads Mikkelsen-filmen "Bastarden" er allerede sikret to European Film Awards. Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb til den europæiske Oscar.

Det historiske drama "Bastarden", der har Mads Mikkelsen i hovedrollen, er Danmarks bud på en Oscar-kandidat.

Nu har filmen fået flere statuetter ved den europæiske pendant, European Film Awards, som uddeles af European Film Academy.

Fotograf Rasmus Videbæk modtager prisen European Cinematography, mens Kicki Ilander modtager prisen European Costume Design for sit arbejde med filmens kostumer.

Begge priser er en del af prisuddelingens Excellence Awards, der annonceres før showet, men overrækkes ved den officielle prisuddeling 9. december i Berlin.

Her er Mads Mikkelsen nomineret i kategorien Bedste Skuespiller for sin præstation i "Bastarden".

I filmen spiller den danske superstjerne den fattige soldat Ludvig Kahlen, som ønsker at følge kongens kald om at opdyrke jorden. Men godsejeren Frederik de Schinkel, skildret af Simon Bennebjerg, mener, at han ejer heden, og det fører til kamp.

Mads Mikkelsen har allerede vundet en pris ved European Film Awards. Det skete i 2020 for Thomas Vinterbergs - siden Oscar-belønnede - "Druk".

Mads Mikkels har været nomineret ved European Film Awards tre gange før for henholdsvis "Jagten" i 2012, "Flammen & Citronen" i 2008 og Susanne Bier-dramaet "Efter brylluppet" i 2006.

Ud over "Bastarden" er der to andre rød-hvide håb i Lea Globs kunstnerportræt "Apolonia, Apolonia", som er nomineret i kategorien Bedste Europæiske Dokumentar, samt til Malene Chois anmelderroste drama med Bodil Jørgensen og Bjarne Henriksen, "Stille liv", i kategorien Bedste Europæiske Debutfilm.

Om "Bastarden" også løber med en Oscar-nominering offentliggøres først i slutningen af januar.

Men inden jul offentliggør Oscar-akademiet sin såkaldte shortlist - det vil sige, at feltet af potentielle Oscar-kandidater snævres yderligere ind forud for de endelige nomineringer til Oscar-uddelingen 10. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

FAKTA: Danskere elsker stearinlys

* 39 procent af danskerne tænder dagligt eller næsten dagligt stearinlys i deres bolig i vinterhalvåret.

* Især kvinder tænder ofte stearinlys. Flest mænd tænder aldrig levende lys.

* Især folk i alderen over 55 år tænder dagligt levende lys. De tænder til gengæld færre lys ad gangen end de unge.

* Fyrfadslys er de mest populære lys blandt danskerne.

Kilde: undersøgelsen "Danskere undervurderer sundhedsfaren ved stearinlys" fra 2014 foretaget af YouGov for Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 30/11/2023 - 08:00

Levende lys forurener: Sådan mindsker du de skadelige partikler

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Stearinlys spreder ikke kun hygge, men også sundhedsskadelige partikler. Derfor bør du begrænse, hvor mange du tænder i decembermørket, råder forsker.

Levende lys og julen hænger uløseligt sammen. Men de små hyggespredende flammer har en sodende samvittighed.

- De udsender små partikler og en luftvejsirriterende gasart, der hedder kvælstofdioxid. Der er ret høje niveauer af begge dele, når man har flere stearinlys tændt på samme tid, siger Steffen Loft, der er professor ved Afdeling for Miljø og Sundhed på Københavns Universitet, hvor han forsker i luftforurening.

Netop stearinlys er en væsentlig kilde til den indendørs luftforurening i vintermånederne, understreger han:

- Uden at det er videnskabeligt beskrevet endnu, så er det velkendt, at folk med astma ikke tåler mange stearinlys.

Opfordringen fra ham lyder derfor, at du skruer ned for antallet af de små blafrende flammer i december.

- Jeg vil ikke sige, at man ikke skal have stearinlys på juletræet, eller at man skal droppe kalenderlyset, men begræns brugen af lysene, og luft godt ud i hjemmet, lyder det fra Steffen Loft.

Det er især mennesker, der lider af en lungesygdom, som kan blive påvirket af forureningen fra de brændende væger. Det fortæller Ann Leistiko, der er direktør for Lungeforeningen.

- Vi hører eksempler på folk, der er lungesyge, som må gå tidligt hjem fra selskaber, fordi de har problemer med at trække vejret på grund af for mange stearinlys, siger hun.

Lider du selv af en lungesygdom eller får besøg af nogle, der gør, kan du overveje at udskifte stearinlysene med elektriske led-lys. Kan du ikke undvære den ægte vare, har Ann Leistiko følgende råd:

- Undgå at stille lysene i træk. For når et stearinlys blafrer, soder det mere og udsender flere partikler. Du kan også klippe vægen ned. Jo højere vægen stikker op fra selve lyset, jo mere soder det.

Og ligesom Steffen Loft understreger Ann Leistiko, at udluftning er alfa og omega.

- Sørg for at lufte ud i minimum fem minutter, når lysene er blevet slukket, siger hun.

Det samme gælder, hvis du tænder op i brændeovnen eller kokkerer julemaden på et gaskomfur.

- Vi har international videnskab, der siger, at gaskomfur giver en overrisiko i forhold til at udvikle astma, fortæller Steffen Loft og fortsætter:

- Med brændeovne og pejse tyder befolkningsundersøgelser på, at dem, der bor i området med mange brændeovne, har en større risiko for at udvikle astma.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv