Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/02/2024 - 10:00

Isotoniske drikke er populære: Sluk helst tørsten i vand

For langt de fleste danskere er helt almindeligt vand nok til at dække kroppens væskebehov, lyder anbefalingen.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Butikkernes køleskabe bugner med farverige drikke, der reklamerer med, at de for eksempel kan modvirke træthed eller booste præstationer.

De såkaldte isotoniske drikke er stormet frem de seneste år, og der kommer flere nye varianter til. Men hvad er en isotonisk drik, og hvem kan den gavne?

- En isotonisk drik har i bund og grund samme saltsammensætning som menneskets kropsvæske. Drikken stammer fra sportens verden, hvor tanken har været, at det er nemmere for kroppen at optage en væske, hvis den matcher kroppens egen væske, siger Lars Nybo, der er professor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

- Men jeg vil mene, at isotoniske drikke er overflødige for langt de fleste danskere.

Det skyldes, at der er tale om en drik, som kan bruges af nogle sportsfolk i bestemte situationer, tilføjer han. Det kan for eksempel være, hvis man skal løbe maraton i høj sommervarme, hvor man mister meget væske og kropssalte.

- Men det er individuelt, hvor meget salt kroppen mister gennem sved, og hvis alle får den samme isotoniske drik, vil nogle få for lidt salt, mens andre vil få for meget, siger Lars Nybo.

Det vil oftest være langt mere effektivt at få dækket sit behov gennem kosten, forklarer han.

Nogle isotoniske drikke indeholder også sukker. Og hvis målet er at få tilført mere energi i form af sukker under en sportspræstation, er der andre muligheder.

- I dag kan man få små gelpakker, der meget hurtigt kan give koncentreret sukkerenergi til for eksempel maratonløbere og cykelryttere, siger han og tilføjer:

- Hvis man er almindelig motionist, eller man bare skal have dækket sit væskebehov på en varm sommerdag, er det overkill at indtage en isotonisk drik. Helt almindeligt vand er tilstrækkeligt.

Fødevarestyrelsen anbefaler også at slukke tørsten i vand.

Anbefalingen er, at man bør drikke en hel til halvanden liter vand om dagen. Andre drikkevarer som kaffe, te, mælk og juice tæller også med i det regnskab.

- Er man meget fysisk aktiv, kan man have behov for at drikke mere, siger Charlotte Kølln, der er sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Læskedrikke og energidrikke bør man begrænse, da de typisk indeholder en del sukker og koffein. Børn bør holde sig helt fra energidrikke, lyder opfordringen fra styrelsen.

Hun peger på, at søde drikkevarer kan bidrage til, at man får for mange kalorier, som øger risikoen for overvægt.

- Vores anbefaling er, at man drikker maksimalt en halv liter læskedrikke om ugen. Og det kommer faktisk bag på mange, siger Charlotte Kølln.

Flydende kalorier er ikke den eneste udfordring med læske- og energidrikke. For det er heller ikke godt for tandsundheden, hvis tænderne ofte bliver badet i sukkersødet vand, tilføjer hun.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek