København, 30/12/2023 - 08:00
Red din nakke fra smerter med disse øvelser
Nakkesmerter er udbredt blandt danskerne, men kan ofte undgås. Sørg for at være opmærksom på din holdning i hverdagen.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Du har måske hørt om udtrykket "mobilnakke" eller "text-neck", i takt med at mobiltelefonen er blevet en integreret del af hverdagen.
Udtrykket er en uformel betegnelse for en tilstand, hvor en person oplever smerter, ubehag eller spænding i nakke og skuldre som følge af overforbrug eller forkert brug af mobiltelefoner eller andre elektroniske enheder med skærme.
Marianne Rask Hansen, der er psykomotorisk terapeut og indehaver af raskholdning.dk, peger på, at hvis du har ondt i nakken af eksempelvis at sidde i samme stilling hver dag, er der flere øvelser, du kan lave.
- Stil dig med ryggen mod væggen og med hælene, bagdelen og skuldrene mod væggen. Se, hvor langt dit baghoved er fra væggen.
- Træk hagen ind, og lav dobbelthager, så baghovedet kommer mod væggen. Gentag øvelserne 15-20 gange stille og roligt og gerne tre gange om dagen, siger Marianne Rask Hansen.
Du kan også kaste dig over såkaldte modøvelser, lyder det fra den psykomotoriske terapeut.
- Rejs dig op, og læn dig tilbage over kroppen, så du får den modsatrettede bevægelse.
- At træne sin holdning er gavnligt for alle, og du vil nok også takke dig selv, når du bliver ældre.
Ifølge Marianne Rask Hansen kan det give nakkeudfordringer, hvis nakken er bøjet i for lang tid.
- Hovedet er ikke bygget til at bo i den position, og nakkemusklerne kommer på overarbejde, hvilket blandt andet også hindrer den frie vejrtrækning.
Derfor er det ifølge hende vigtigt at være opmærksom på, hvor ofte vi egentlig udsætter nakken for den stress.
- Har du store gener med nakken, kan det være hensigtsmæssigt for dig at kontakte en fysioterapeut eller en psykomotorisk terapeut, der kan give dig personlige råd og vejledning, siger Marianne Rask Hansen.
Men det er ikke helt fair at skyde skylden på telefonen, fortæller Jan Hartvigsen, der er professor og forskningsleder hos Institut for Idræt og Biomekanik hos Syddansk Universitet.
- Mobilnakken er efter min overbevisning en skrøne. Man har ikke kunnet finde nogen sammenhæng mellem mobilbrug og nakkesmerter, siger han.
- Når han har kigget på de unge, altså de personer, som bruger telefonen meget, har man faktisk ikke kunnet finde en sammenhæng mellem nakkesmerter og skærmbrug eller brug af telefon.
- Men nakkesmerter er udbredt i befolkningen. Og ved statisk kontorarbejde, hvor vi laver det samme dag ud og dag ind, bliver vi nødt til at være lidt aktive også, siger han.
/ritzau fokus/