Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/12/2023 - 08:00

Red din nakke fra smerter med disse øvelser

Nakkesmerter er udbredt blandt danskerne, men kan ofte undgås. Sørg for at være opmærksom på din holdning i hverdagen.

Simon Skipper/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Du har måske hørt om udtrykket "mobilnakke" eller "text-neck", i takt med at mobiltelefonen er blevet en integreret del af hverdagen.

Udtrykket er en uformel betegnelse for en tilstand, hvor en person oplever smerter, ubehag eller spænding i nakke og skuldre som følge af overforbrug eller forkert brug af mobiltelefoner eller andre elektroniske enheder med skærme.

Marianne Rask Hansen, der er psykomotorisk terapeut og indehaver af raskholdning.dk, peger på, at hvis du har ondt i nakken af eksempelvis at sidde i samme stilling hver dag, er der flere øvelser, du kan lave.

- Stil dig med ryggen mod væggen og med hælene, bagdelen og skuldrene mod væggen. Se, hvor langt dit baghoved er fra væggen.

- Træk hagen ind, og lav dobbelthager, så baghovedet kommer mod væggen. Gentag øvelserne 15-20 gange stille og roligt og gerne tre gange om dagen, siger Marianne Rask Hansen.

Du kan også kaste dig over såkaldte modøvelser, lyder det fra den psykomotoriske terapeut.

- Rejs dig op, og læn dig tilbage over kroppen, så du får den modsatrettede bevægelse.

- At træne sin holdning er gavnligt for alle, og du vil nok også takke dig selv, når du bliver ældre.

Ifølge Marianne Rask Hansen kan det give nakkeudfordringer, hvis nakken er bøjet i for lang tid.

- Hovedet er ikke bygget til at bo i den position, og nakkemusklerne kommer på overarbejde, hvilket blandt andet også hindrer den frie vejrtrækning.

Derfor er det ifølge hende vigtigt at være opmærksom på, hvor ofte vi egentlig udsætter nakken for den stress.

- Har du store gener med nakken, kan det være hensigtsmæssigt for dig at kontakte en fysioterapeut eller en psykomotorisk terapeut, der kan give dig personlige råd og vejledning, siger Marianne Rask Hansen.

Men det er ikke helt fair at skyde skylden på telefonen, fortæller Jan Hartvigsen, der er professor og forskningsleder hos Institut for Idræt og Biomekanik hos Syddansk Universitet.

- Mobilnakken er efter min overbevisning en skrøne. Man har ikke kunnet finde nogen sammenhæng mellem mobilbrug og nakkesmerter, siger han.

- Når han har kigget på de unge, altså de personer, som bruger telefonen meget, har man faktisk ikke kunnet finde en sammenhæng mellem nakkesmerter og skærmbrug eller brug af telefon.

- Men nakkesmerter er udbredt i befolkningen. Og ved statisk kontorarbejde, hvor vi laver det samme dag ud og dag ind, bliver vi nødt til at være lidt aktive også, siger han.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek