Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Herning, 02/03/2025 - 11:00

Kendispar mødte hinanden i Dansk Melodi Grand Prix

Kærligheden mellem trommeslageren Ihan Haydar og musikeren Esben Svane overvandt alle udfordringerne.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Der opstod sød musik mellem trommeslageren Ihan Haydar og musikeren Esben Svane for 13 år siden, da Dansk Melodi Grand Prix bragte dem sammen.

Lørdag aften var de tilbage, hvor det hele begyndte, da årets danske melodigrandprix løb af stablen i Jyske Bank Boxen i Herning.

- Jeg sagde til Ihan på vej herhen, at jeg fik et billede på nethinden fra 2012, hvor jeg står ude backstage og ser hende på afstand og tænker, at jeg gerne vil snakke med hende. Der kommer mange gode minder frem, fortæller Esben Svane.

Esben Svane var en del af bandet A Friend in London, som vandt det danske melodigrandprix i 2011 med nummeret "New Tomorrow".

De skulle underholde til grandprixet året efter, hvor Soluna Samay var blandt finalisterne, og hun havde Ihan Haydar med i sit band på trommer.

Og derfra er resten historie, som man siger. Men en længere en af slagsen.

Esben Svane harmonerede ikke med Ihan Haydars families forventninger og traditioner. Men kærligheden overvandt udfordringerne, og Esben Svane besluttede at gå Ihan Haydars familie i møde og konverterede til islam.

- Mit liv ændrede sig, da jeg mødte Esben, og vi blev gift. Og nu har vi en baby sammen! Det er så vildt. Jeg kan ikke forestille mig et liv uden dem, jubler Ihan Haydar, som sammen med Esben Svane fik datteren Ella i november 2023.

- Grandprixet var virkelig "the point of no return". Mit liv havde ikke været det samme, hvis jeg ikke havde været med i det.

Ud over at sidde bag trommerne da Soluna Samay vandt det danske melodigrandprix, var Ihan Haydar også med til at vinde Dansk Melodi Grand Prix i 2022 som en del af kvartetten Reddi.

/ritzau/

København, 03/04/2025 - 13:30

Fransk stjerneforfatter sætter musik til nye digte på Louisiana

Joel Saget/Ritzau Scanpix

Michel Houellebecq gæster dansk litteraturfestival og præsenterer nyt koncertformat med musik og digte.

Den franske forfatter Michel Houellebecq gæster litteraturfestivalen Louisiana Literature torsdag 21. august.

Det skriver litteraturfestivalen i en pressemeddelelse.

Den 67-årige forfatter kommer til Louisiana i Humlebæk med et nyt koncertformat, hvor han med et band præsenterer nye digte.

Koncerten på Louisiana er indledningen på en koncertrække, der knytter sig til et kommende musikalbum.

Michel Houellebecq er blevet betegnet som fransk litteraturs største nulevende stjerne og har modtaget flere priser såsom den fransk Prix Goncourt.

Houellebecq, der blev født som Michel Thomas på den franske tropeø Réunion, er kendt for sine samfundskritiske romaner.

Med sin karakteristiske tørre stil slår han ned på den moderne civilisations illusioner og hykleri, fremgår det af en artikel om forfatteren på opslagsværket Lex.dk.

Michel Houellebecq brød igennem med romanen "Elementarpartikler" i 1998. Siden er kommet en lang række prisbelønnede romaner, senest "Ødelæggelse" i 2022.

Forfatterens værker er oversat til flere end 40 sprog.

Det kommende album er lavet i samarbejde med den prisbelønnede franske musiker og komponist Frédéric Lo.

Lo har en række musikalske projekter bag sig som sangskriver, komponist og producer.

Louisiana Literature finder sted én gang om året i august og samler internationale og danske forfattere og flere tusinde gæster i løbet af fire dage.

Årets festival afholdes fra 21. til 24. august.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/04/2025 - 10:52

Royal Run skifter startområde og målfelt i hovedstaden

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Kongens Nytorv bliver startområde, og Kolonnaden ved Amalienborg bliver målfelt ved Royal Run i København.

Startområdet til årets Royal Run i hovedstaden er ændret fra Nyhavnsbroen til Kongens Nytorv.

Det oplyser Danmarks Idrætsforbund og DGI i en pressemeddelelse.

Her kan de 45.000 deltagere, der har tilmeldt sig løbet, se frem til "en stemningsfuld og mere rummelig startzone", lyder det fra arrangørerne.

- Det nye startområde på Kongens Nytorv giver gode rammer for både deltagere og publikum, og det bidrager til et bedre flow i gaderne omkring start og mål, siger administrerende direktør i Sparta Dorte Vibjerg.

Det er Sparta, der arrangerer Royal Run i København og på Frederiksberg.

Målområdet er som tidligere år Amalienborg, men målstregen er rykket til den historiske passage, Kolonnaden, der forbinder Christian IX's Palæ og Christian VII's Palæ.

Det vil ifølge arrangøren give deltagerne "en endnu mere spektakulær målgang".

Kolonnaden blev opført i 1794, så kongen og kronprinsen dengang ubesværet kunne bevæge sig mellem de to palæer uden at skulle udendørs.

- At komme i mål i disse historiske omgivelser bliver en stor oplevelse, hvor man kan fornemme historiens vingesus og nyde de sidste meter i de smukke rammer, siger Dorte Vibjerg.

Der er solgt 45.000 startnumre til Royal Run i København/Frederiksberg.

Samlet set er der solgt 97.500 startnumre til alle Royal Run-løbene, og det er ifølge arrangøren deltagerrekord.

Løbet finder sted anden pinsedag, mandag 9. juni 2025, i byerne København/Frederiksberg, Korsør, Viborg, Horsens og Ribe.

Alle steder meldes udsolgt, fremgår det af hjemmesiden Royalrun.dk.

Det første Royal Run blev afholdt i 2018 i anledning af kong Frederiks 50-års fødselsdag.

Motionseventet arrangeres af idrætsvisionen "Bevæg dig for livet" i et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund, DGI og Dansk Atletik Forbund.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 03/04/2025 - 08:00

FAKTA: Det viser analysen fra Dansk Arbejdsgiverforening

* De ansatte, der oplever et godt samarbejde på arbejdet, havde i 2023 7,8 sygefraværsdage i gennemsnit. For dem, der ikke har et godt samarbejde, var antallet 10 sygefraværsdage.

* 28 procent af ansatte uden gode relationer på arbejdet føler sig ofte eller hele tiden stressede. Det gælder kun for 14 procent af dem, der har et godt samarbejde.

Kilde: Analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening baseret på data fra en spørgeskemaundersøgelse som en del af den Nationale Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere. Der er 19.282 personer, som har besvaret spørgsmålene.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 03/04/2025 - 08:00

Gode kolleger har betydning for din sundhed: Det kan du selv gøre

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Dine relationer på arbejdet kan spille en rolle for din sundhed. Du kan selv forsøge at bidrage til et bedre arbejdsmiljø, men det kan ikke stå alene.

Når du har et godt forhold til dine kolleger, bliver arbejdsdagen ikke bare nemmere.

Gode relationer på arbejdet gavner også din sundhed, viser en ny analyse fra interesseorganisationen Dansk Arbejdsgiverforening.

Medarbejdere, der har et godt samarbejde med deres kolleger, har i gennemsnit to færre sygedage om året end dem, der ikke har.

Og 28 procent af ansatte uden gode relationer føler sig ofte eller hele tiden stressede. Til sammenligning gælder det for 14 procent af dem, der oplever et godt samarbejde, viser analysen.

Ifølge lektor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet Ligaya Dalgaard er det velkendt, at gode relationer på arbejdspladsen er beskyttende for trivsel og stress.

- Omvendt kan konflikter, manglende social støtte og uklare roller udgøre risikofaktorer i forhold til stress og sygefravær, siger hun.

Også Janne Skakon, der er organisationspsykolog og ph.d. ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, kan genkende fordelene ved godt kollegaskab.

- Vi ved, at gode kolleger kan bidrage til at sænke stress og sygefravær. Det kaldes også for beskyttende og forebyggende faktorer, siger hun og uddyber:

- Men gode kolleger kan ikke stå alene, da blandt andet den enkeltes situation og øvrige organisatoriske forhold også har betydning.

Både Ligaya Dalgaard og Janne Skakon vurderer, at man som medarbejder selv kan gøre en indsats for at bidrage til en positiv kollegial kultur.

Men et sundt arbejdsmiljø kræver en fælles indsats, understreger Janne Skakon:

- Når vi taler om trivsel og arbejdsmiljø, kan iglo-modellen bruges til at analysere og foreslå indsatser.

Iglo står for individ, gruppe, ledelse og organisation.

- De repræsenterer fire niveauer, som påvirker hinanden, og man kan ofte gøre en indsats på alle niveauer, siger hun.

- På individ- og gruppeniveau kan man som kollega prøve at være tilgængelig, eksempelvis hvis kolleger har brug for at sparre.

Man skal også selv turde række ud til sine kolleger, hvis man har brug for hjælp.

Den enkelte medarbejder kan desuden med fordel reflektere over sin egen rolle på arbejdspladsen, og hvordan man selv kan bidrage til, at der er gode relationer.

- Har man det svært på arbejdet, kan man overveje at tale med en tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller sin leder, siger Ligaya Dalgaard og fortsætter:

- Hvis det heller ikke hjælper, og problemerne har stået på i længere tid, skal man måske overveje, om man er det rigtige sted.

Man kan også huske at gøre mere lavpraktiske ting som at huske at sige godmorgen, fortæller Janne Skakon.

- Det signalerer, at man ser og værdsætter hinanden. Der er også noget overskud i det, siger hun.

- Ligesom i andre relationer er en god kollega ærlig og handler med de bedste intentioner. Det gør også, at tilliden til hinanden bliver større, og at man kan forvente både med- og modspil.

Og ifølge Ligaya Dalgaard kan gode relationer gøre en forskel, fordi kolleger så typisk holder øje med og støtter hinanden:

- Det kan dreje sig om både følelsesmæssig støtte og en hjælpende hånd med arbejdsopgaver.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek