Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

21/08/2024 - 10:00

Dæmp tissetrang og hedeture og få god søvn i overgangsalderen

Søvn er ekstremt vigtigt i menopausen, hvor kroppen er under pres. Læs her, hvordan du undgår hedeture og nattetis og får god søvn i overgangsalderen.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet, Ritzau Fokus

Søvn er vigtigt. Det genopbygger vores muskler og lader både krop og hjerne falde ned, så vi er klar til en ny dag.

Men i overgangsalderen vågner nogle kvinder mellem en og fire gange i løbet af en nat på grund af enten tissetrang eller hedeture.

Det er problematisk, siger Stine Fürst, der er speciallæge i gynækologi, forfatter, foredragsholder og leder af menopause-klinikken ved Retouch Clinic i København.

- Nogle kvinder ligger måske vågne fra omkring klokken 3, indtil de skal på arbejde. Det har store konsekvenser for, om de kan komme igennem en arbejdsdag.

- De kognitive udfordringer er i forvejen større i perioden med overgangsalder, og hvis man så ikke har sovet, kan man have det rigtig svært, siger hun.

Mangel på søvn øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, demenssygdomme samt psykiske problematikker som angst og stress.

- Man kan måske godt gå en dag eller tre med stort søvnunderskud, men så er det også det. Det er ikke muligt i lang tid ad gangen, siger Stine Fürst.

Når kvinder kommer i overgangsalderen, stopper ægløsningen. Det nedsætter produktionen af de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron.

Det fører blandt til, at slimhinderne i øjne, næse, mund og skede udtørrer.

- Mangel på østrogen fører til øget tissetrang og nattesved. Så spørgsmålet er, om du vågner, fordi du er badet i sved og tisser for at være sikker, eller om du vågner af andre årsager, siger hun.

Hun anbefaler, at du kun tisser hver tredje time. Det kan nemlig godt føles, som om du skal tisse, selv om du ikke skal.

Det er slimhinderne, der er tørre og kan snyde.

- Man plejer at sige, at du skal pottetræne, når du er lille, og det skal du også, når du kommer i overgangsalderen. Det kan godt være en psykologisk ting, hvor du hele tiden tisser af. Det skaber en selvforstærkende effekt, siger hun.

Christine Felding, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik, anbefaler, at du holder op med at indtage væske efter klokken 20. Det sidste, du drikker, skal være til aftensmaden.

- Der er mange, der drikker det ene og det andet sent om aftenen, når de sidder og ser fjernsyn. Det er en dårlig idé, ligesom du skal holde dig fra kaffe og alkohol, for det giver en vanddrivende effekt om natten, siger hun.

Hvis du er meget generet af ikke at kunne sove igennem om natten, kan du benytte dig af kosttilskud.

Er det hedeturene, du vågner af, kan du bruge kosttilskud som fermenteret soja og rødkløver, der fungerer temperaturregulerende, siger Stine Fürst.

Christine Felding anbefaler søvnhormonet melatonin til en god søvn.

Grunden til, at nogle vågner om natten, er ofte natlige hedeture, men årsagen kan også være hjertebanken. Og så er det en god idé med hormontilskud i form af østrogen, siger Christine Felding.

- Det er også et symptom i overgangsalderen. Det er meget ubehageligt, når hjertet hamrer af sted. Det er ikke farligt, men man kan vågne af det. Og så er det en god idé med hormontilskud.

Du skal ikke være bange for at udskyde din overgangsalder ved at bruge hormontilskud, understreger både Christine Felding og Stine Fürst.

- Det er en skrøne. Overgangsalderen tager den tid, den vil tage, siger Christine Felding.

- Det er forbipasserende. Man kan ikke udskyde den, men man kan lindre den, mens forandringerne finder sted, siger Stine Fürst.

/ritzau fokus/

København, 01/07/2025 - 22:35

Årets Roskilde Festival kan slå 49 år gammel varmerekord

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Onsdag ryger temperaturerne i vejret, før et voldsomt vejrskifte med torden rammer flere steder i landet.

Onsdag kan der blive så varmt på Roskilde Festival, at dagen bliver den varmeste i festivalens historie.

- Det er usædvanligt sommervarmt, og der er fuld knald på solen, siger vagtchef ved DMI Thor Hartz.

Hvor mange grader termometeret præcist skal stå på for at slå rekorden, har Roskilde Festival ikke tal på, men ifølge Politiken stammer den eksisterende rekord helt tilbage fra 1976.

Her blev der ifølge avisen målt 28,7 grader en af dagene.

- Jeg forventer en 32 til 34 grader i Roskilde. Generelt kommer vi over 30 grader mange steder i landet, siger vagtchefen.

Han fortæller, at den normale maksimale temperatur for begyndelsen af juli plejer at ligge lidt over 20 grader.

Udsigten til rekordhøje temperaturer har fået Roskilde Festival til at sætte flere poster med vand op.

- I år har vi opnormeret antallet af vandposter, så vi er klar til det vejr, vi kigger ind i, siger divisionschef for byplan og logistik på festivalen Kim Kristensen.

Derudover beder festivalen gæsterne om at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

- Det handler om at bruge solcreme, opsøge skygge, drikke rigeligt vand og klæde sig efter det varme vejr. Og så er det vigtigt at få noget sødt og salt til kroppen, siger Kim Kristensen.

Men det er ikke kun vandposter og skygge fra solen, festivalgæsterne får brug for.

Det er også med at finde paraplyen og regnslaget frem. DMI forudser nemlig, at der sker et markant skift i vejret onsdag aften.

- Ud på aftenen kommer der flere skyer og senere byger, torden og hagl. Det sker, når musikken begynder at starte, så det er lidt uheldigt, siger vagtchef Thor Hartz.

Tordenvejret markerer en større ændring i vejret, fortæller han.

- Allerede torsdag vil det være noget køligere med 18 til 22 grader, men det ser ud til at holde tørt torsdag, så det kan man glæde sig over.

- Det bliver mere ustadigt fredag og lørdag, hvor der kan komme perioder med regn og byger, så det er med at nyde solen i dag og i morgen. Det er klart de mest solrige dage, siger vagtchefen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/07/2025 - 18:22

Noma åbner for første gang pop up-restaurant i USA

Thibault Savary/Ritzau Scanpix

Næste år forventer Noma for første gang at kunne rykke til USA og åbne midlertidigt i Los Angeles.

Til næste år åbner den danske trestjernede michelinrestaurant Noma, som pop up i Los Angeles i USA.

Det fortæller køkkenchef og stifter René Redzepi i et interview med den amerikanske avis Los Angeles Times.

Til avisen fortæller Redzepi, at han blev forelsket i byen, da han besøgte den sammen med sin familie.

- Det vil være fem eller seks måneder fyldt med energi, og hvor vi vil forsøge at møde alle de kreative mennesker i Los Angeles og lære fra dem og blive inspireret af dem.

Den københavnske restaurant har de seneste år haft flere pop ups i udlandet. Næste års åbning i Los Angeles er første gang, at Noma rykker til USA.

Noma har tidligere lagt vejen forbi Australien, Mexico og Japan.

Ifølge Los Angeles Times er det forventningen, at Nomas pop up kan åbne i foråret 2026.

Ansatte fra Noma har flere gange besøgt den amerikanske storby på researchture, men Redzepi har ikke været med grundet bekymring for, at planerne ville lække, skriver Los Angeles Times.

Noma har flere gange indtaget toppen af listen af verdens 50 bedste restauranter, som hvert år sammensættes af World Best Restaurant Academy.

Restauranten er desuden en af kun tre i Danmark, som har tre michelinstjerner.

Stjerner, som Noma forsvarede ved årets nordiske michelinuddeling, som fandt sted i Odsherred i juni.

Noma fik sin første michelinstjerne i 2005.

I 2023 besluttede Noma, at restaurantens lokaler i København fra 2025 skulle gøre plads til et madlaboratorie.

Dengang sagde Noma også, at man ville fortsætte med at fungere via pop up-koncepter rundt om i verden og Danmark.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 01/07/2025 - 12:00

FAKTA: Indeklimaproblemer fordelt på boligtyper

* Alt efter hvilken boligtype, man bor i, kan udfordringer med indeklimaet opleves forskelligt.

* Beboere i typehuse fra år 2000 eller nyere oplever i højere grad end andre varme eller for høje temperaturer samt for meget dagslys.

* Beboere i byhuse og bindingsværkshuse oplever oftere fugt og skimmelsvamp samt kolde vægge.

* I bindingsværkshuse og landhuse oplever beboerne i højere grad end andre indeklimaproblemer som træk og kulde, røg samt for lidt dagslys.

Kilde: Videncenteret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 01/07/2025 - 12:00

Koldt vand og gennemtræk kan hjælpe på søvnen i sommernætterne

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Søvnen kan drille i sommervarmen. Men med simple råd til indeklima og rutiner kan du få ro om natten trods lys og høje temperaturer.

Når sommeren for alvor melder sin ankomst med lyse nætter og varme dage, kan det være en udfordring at få en god nats søvn.

Mange oplever, at temperaturen i soveværelset stiger, at luften føles tungere, og at kroppen har sværere ved at finde ro.

Men der er råd for at sikre nattesøvnen - og her spiller et godt indeklima en vigtig rolle, forklarer Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik, klimasikring og indeklima hos Videncentret Bolius.

Det er mest optimalt at undgå varmen fra solen, hvis ens soveværelse vender mod nord, forklarer han.

- Når det er en virkelig varm periode, kan man overveje at sove i et andet rum eller værelse, siger Tue Patursson.

Det er selvfølgelig ikke alle, der kan det, tilføjer han.

Derfor kan man så vidt muligt sørge for, at varmen ikke kommer ind.

- Man kan være på forkant i løbet af eftermiddagen og aftenen med en parasol, markise eller gardiner, ligesom man ofte ser sydpå med skodder for vinduerne.

Fageksperten anbefaler også, at man kan lave gennemtræk i sit soveværelse ved for eksempel at holde døren åben ind til andre værelser.

- Det kan godt være, at det er varm luft, der kommer ind, men bevægelsen i luften gør det trods alt mere behageligt end, hvis luften er stillestående, siger Tue Patursson.

Kan man ikke have vinduerne åbne på grund af støj, kan en nem og billig løsning være at anskaffe en ventilator, som kan stå i den ene ende af soveværelset.

- Det skaber trods alt lidt bevægelse i luften, siger han.

Et køligt soveværelse er afgørende for en god nats søvn i sommermånederne, siger søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, der er ph.d. og lektor på Institut for Neurovidenskab ved Københavns Universitet.

Hun anbefaler også at sørge for at lufte ud og holde vinduet åbent, hvis det er muligt.

Men når vinduerne er åbne, kan det være svært at holde soveværelset mørkt, hvilket også har betydning for en god søvn, påpeger Birgitte Rahbek Kornum.

- Man kan overveje at investere i en sovemaske. Hvis man gør det, er det vigtigt, at den skal være mørk og behagelig at have på, så man kan holde ud at sove med den, siger søvnforskeren.

Hvis du alligevel ligger i varmen og ikke kan finde ro, kan det være en idé at stå op i kortere tid, siger Birgitte Rahbek Kornum.

- For eksempel kan du gå udenfor eller tage et kort, køligt bad - men ikke for længe, da det forstyrrer den indre temperatur, og så får det modsat effekt, lyder det.

Søvnforskeren henviser til et trick, som nogle bruger i Sydeuropa.

Hvis man har været i bad og er våd, kan man dryppe af og lægge sig i seng uden at tørre sig helt.

- Fordampningen er med til at køle kroppen ned, forklarer hun.

Et andet tip kan også være at fugte sin hovedpude en smule, da fordampningen her giver samme kølende effekt.

Selv om det kan give tankemylder at falde til ro i varmen, skal man se, om man kan undgå at stresse over det, siger Birgitte Rahbek Kornum:

- At man sover dårligt én nat eller to nætter gør ikke noget. Man skal bare stå op, som man plejer, og så skal man nok komme til at sove godt igen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek