Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Roskilde, 01/07/2023 - 08:00

Sikkerhedschef på Roskilde Festival: Vi har et stort ansvar

Roskilde Festival gør alt, hvad den kan, for at sikre publikum under koncerter, siger sikkerhedschef.

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Mange mennesker har prøvet at stå til koncert på en festival. Bassen pumper, promillen er høj, luften er varm, og du skråler med på den ene sang efter den anden omgivet af andre glade festivaldeltagere.

Og mens du forsøger at komme så tæt på scenen som muligt uden at vælte øl ud over for mange mennesker på vejen, er der faktisk nogen, der passer på dig.

Det fortæller sikkerhedschef på Roskilde Festival Morten Therkildsen, som har været del af sikkerhedsteamet siden 1994.

- Det er et stort projekt at sørge for, at folk er i sikkerhed under sådan en koncert. Vi vil gerne have, at folk står tæt, for det skaber fællesskab, men de må heller ikke stå for tæt, siger han.

En del af beredskabet, som hedder Crowd Safety, tager vare på festivaldeltagerne og guider dem, hvis der for eksempel er for mange mennesker i den ene side af en scene.

- Vi ved jo, at der nogle gange kommer mange fra det ene sted til det andet. Det sker tit, hvis det er nogle meget attraktive koncerter, så det betyder også, at vi skal være opmærksomme på at få fordelt folk ordentligt.

- Så vi udregner, hvor mange mennesker der kan stå hvor. Og så justerer vi undervejs, siger han.

Morten Therkildsen fortæller, at festivalen skal være ekstremt forberedt til hver enkelt koncert, fordi der er så mange forskellige kunstnere, scener og talks. Over 180 kunstnere er en del af årets festivalprogram.

- Hvad er det, vi forventer? Hvad er mønstret? Og hvordan afviger virkelighedsbilledet fra det? Det skal vi have planer for, siger han.

I år har festivalen blandt andet sat flere kameraer op og spærret af på veje, hvor mange mennesker går igennem.

- Der var en gennemgang, hvor der bare ikke var plads nok til alle de mennesker, der ville igennem. Så mellem første og anden dag lukkede vi den passage ned, siger han.

Men ellers har der ikke været de store problemer, siger Morten Therkildsen. For festivalen har været forberedt ned til det mindste - lige fra vejret til sikkerhed ved koncerter, til samaritter og dialog med politiet.

- Vi har en forpligtelse på Roskilde Festival, når vi er så store, som vi er. Også med den historik, vi har med i rygsækken, siger han og henviser til ulykken ved Roskilde Festival i 2000.

Her omkom ni unge mennesker under en koncert med Pearl Jam ved Orange Scene. Efterforskningen viste, at det var en ulykke, som især skyldtes crowdsurfing.

Crowdsurfing er et fænomen, hvor en person i vandret stilling bliver båret rundt af publikum under en koncert.

Under ulykken faldt mange, men et bestemt sted kom crowdsurferne ikke op igen. Dem, der var nederst, døde, fordi de ikke kunne få luft.

Efter det blev crowdsurfing forbudt i det meste af Europa.

- I festivalbranchen flytter Roskilde Festival grænser for alle andre. Så vi skal hele tiden være villige til at flytte os og kigge på nye ting. Vi har et stort ansvar, siger Morten Therkildsen.

Han påpeger, at gennemsnitsalderen på Roskilde Festival er langt lavere end på mange andre festivaler i Europa. Der er flere unge mennesker i længere tid ad gangen.

Roskilde Festival er Nordens største festival og samler omkring 130.000 mennesker. Det gør Roskilde til Danmarks fjerdestørste by i perioden.

Gennemsnitsalderen på Roskilde Festival er 24 år.

/ritzau/

Paris, 02/10/2023 - 03:00

Gérard Depardieu afviser anklager om voldtægt

Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix

Den franske skuespiller udtaler sig i et åbent brev, for første gang siden anklagerne blev fremsat i april.

Den franske skuespiller Gérard Depardieu afviser de anklager om voldtægt og seksuelt overgreb, der blev fremsat mod ham tidligere i år.

Det skriver han i et åbent brev, der er blevet bragt af Le Figaro, en af Frankrigs største aviser.

- Jeg har aldrig nogensinde misbrugt en kvinde, lyder det.

Det var i april, at det undersøgende medie Mediapart kunne fortælle, at over et dusin kvinder anklagede ham for enten overgreb eller voldtægt.

Visse af hændelserne skulle angiveligt have fundet sted tilbage i starten af nullerne.

- Jeg har kun mit ord til at forsvare mig selv over for mediernes domstol og den lynchning, jeg er blevet udsat for, skriver Depardieu.

En formel efterforskning af skuespilleren blev indledt i 2020, efter at en skuespillerinde anklagede ham for at have voldtaget hende ad to omgange i 2018.

Hun hævdede, at det skete i hans lejlighed. På tidspunktet var hun 22 år.

Flere af hændelserne skulle ifølge avisen The Guardian i øvrigt være sket under optagelserne på tv-serier og film som Netflix' "Marseille", "Dumas" og "Big House".

Da anklagerne først blev rejst, afviste Depardieu dem gennem sit advokatfirma Cabinet Temime, der beskrev dem som subjektive og baseret på morale skøn.

Depardieu er en af Frankrigs mest kendte skuespillere - men også en af de mest kontroversielle.

Han har blandt andet erklæret sin loyalitet til Rusland trods invasionen af Ukraine.

Desuden blev han i 2011 anklaget for at have tisset i kabinen på et fly, før det lettede.

74-årige Depardieu har blandt andet spillet med i film som "Jean de Florette" og "Cyrano de Bergerac".

For den sidste blev han nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle i 1991.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 23:15

Lukas Graham hædret for radiorekord: Det er fuldstændig vanvittigt

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Lukas Graham er den mest afspillede danske artist på radiokanalen Nova, som fejrede 15-års fødselsdag ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

Har du tunet ind på radiokanalen Nova, har du formentlig hørt Lukas Graham brage ud gennem æteren.

Det verdenskendte band, der har Lukas Forchhammer i front, er nemlig den mest afspillede danske artist på Nova.

Det oplyser Bauer Media i en pressemeddelelse.

Rekorden er blevet fejret under Novas 15-års fødselsdagsfest, som blev afholdt ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

- Det er fuldstændig vanvittigt det her, jubler Lukas Graham i pressemeddelelsen.

- At være den mest afspillede danske artist på Nova nogensinde er sådan lidt svært at forstå. Det betyder rigtig meget for mig og holdet, at Nova og ikke mindst Novas lyttere har lyst til at høre til de historier, jeg fortæller. Det er en kæmpe stor anerkendelse og er ærlig talt enormt overvældende, tilføjer Lukas Forchhammer.

Lukas Graham var også på scenen til fødselsdagsfesten og var på plakaten sammen med Christopher, Drew Sycamore, Medina, Mads Langer og Saint Clara.

- Novas 15-års fødselsdagsgalla blev en pragtfuld aften, hvor vi i selskab med vores fantastiske lyttere fejrede både fortiden, nutiden og fremtiden for dansk radio og musik, siger Bauer Medias COO, Tobias Nielsen, i pressemeddelelsen, og fortsætter:

- At kunne præsentere nogle af de største artister i et fantastisk lineup og samtidig hædre en artist som Lukas Graham, der har haft så stor indflydelse på vores playlister, var prikken over i'et på en allerede uforglemmelig aften, lyder det.

Lukas Graham udgav sit selvbetitlede debutalbum i 2012. Siden har bandet rejst verden rundt med sange som "Drunk in the Morning", "Ordinary Things" og "7 Years".

Bandet har vundet et hav af priser og har været nomineret til tre statuetter ved Grammy-showet i 2016 - en af verdens mest prestigefyldte musikpriser.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv