Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/04/2024 - 09:00

Gå efter x-faktor og gør boligkøbet til en god investering

Geografien afgør, hvilken bolig du bør gå efter. Og så kan der være penge at hente i x-faktor, der endnu ikke er forløst.

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Et boligkøb er sandsynligvis den største investering, du kommer til at lave. Og måske skal du igennem processen flere gange i løbet af livet.

Derfor kunne det også være betryggende med et kig i krystalkuglen til at afsløre, om dit potentielle køb kommer til at kaste ekstra kroner af sig i længden.

Det kan boligeksperterne desværre ikke tilbyde dig. Men du kan få de bedste fif, der øger dine chancer for en god investering, fra ejendomsinvestor Morten Bang og Lars Elbæk, der er stifter af Elbæks Liebhavermægler.

- Når vi taler privat boliginvestering, er der groft sagt to måder, man kan tjene penge på. Den ene er markedsværdistigning, altså at når markedet i landet eller i området stiger, kan du tjene penge, siger Morten Bang, som selv har over 70 bolig- og erhvervsenheder.

- En anden - og det er noget af det mest interessante at kigge på - kalder man på engelsk for forced appreciation, altså en slags tvungen værdistigning. Det betyder, at man går ind og laver noget på ejendommen, så den bliver mere værd.

Morten Bang giver eksemplet, at du køber en bolig for en million kroner, renoverer den for 300.000 og sælger den for 1,5 millioner. Så har du scoret en fortjeneste på 200.000 kroner, som vel at mærke er skattefri, fordi der er tale om en boliggevinst.

- Når det gælder markedet, er det jo bare at vente og krydse fingre for, at tingene går fremad. Men her kan man selv gøre en forskel, siger han.

Renoveringer giver oftest bedst mening i de dyrere og større byer.

Det skyldes, at selve renoveringen vil koste nogenlunde det samme uanset beliggenheden. Men det er ikke sikkert, at du kan få pengene igen, hvis priserne ligger meget lavt i området.

- Så når mine venner vil købe hus, så råder jeg dem altid til, at hvis de gerne vil købe noget uden for større byer eller dyre områder, skal de gerne købe noget, der er totalt renoveret, fordi de alternativt nok vil tabe nogle penge på at renovere.

- Og hvis man gerne vil have noget, der ligger centralt i en by eller et dyrt område, så kan man overveje, om man skal købe noget, der skal renoveres, for så kan der potentielt være en fordel ved det, forklarer Morten Bang.

Lars Elbæk, som sammen med sin kone er indehaver af Elbæks Liebhavermægler, råder til at have øjnene med sig på boligjagten og se efter uudnyttet potentiale.

Her kan der nemlig gemme sig guld.

- Det er altid godt med noget x-faktor i en ejendom - altså at den kan et eller andet ekstra.

- Det kan være, at man kan udstykke en ekstra grund. Eller måske er der mulighed for at bygge til eller lave forbedringer, som kan tilføre værdi, lyder det fra Lars Elbæk, som også har eksperimenteret med at købe og sælge boliger med fortjeneste i tv-programmer som "Fra 1-værelses til strandvejsvilla".

Han oplever, at størstedelen af hans kunder også "tænker i exit af ejendommen" - altså om den er til at sælge igen.

- Folk går blandt andet op i, hvor længe den har ligget. Ud over at de tænker, at det kan bruges til forhandling, kan det også være en indikator på, hvor hurtigt og nemt man kan komme af med den igen, siger liebhavermægleren.

/ritzau fokus/

København, 26/05/2024 - 09:21

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Her er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste, hvor det er muligt at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

Fejringen søndag ser lidt anderledes ud, end den tidligere har gjort for kong Frederik. Det er nemlig hans første fødselsdag som regent, siden han overtog rollen efter dronning Margrete i januar.

Fødselsdagen markeres klokken 12 på Amalienborg, hvor kong Frederik og kongefamilien vil vise sig på balkonen på Frederik VIII's Palæ.

Traditionen med at vinke fra balkonen er en, som han fører videre fra sin mor, dronning Margrete.

På Amalienborg Slotsplads kan de fremmødte fejre kongen med fællessang, når Den Kongelige Livgarden spiller "I dag er det kongens fødselsdag".

Den Kongelige Livgarde vil, som traditionen byder på regentens fødselsdag, have røde gallauniformer på, som bruges ved særlige lejligheder.

På vejen gennem byen spiller Livgarden en række af de kongelige marcher.

Koncerten sluttes af med "Kronprins Frederiks Honnørmarch", da der endnu ikke er lavet en ny march i anledningen af hans nye titel som konge.

Resten af dagen fejres under private former, oplyser kongehuset.

Kong Frederik tog mandag hul på fejringen af sin fødselsdag med det årlige motionsløb Royal Run.

Løbet havde sin debut i 2018, i forbindelse med at kongen fyldte 50 år.

Det er blevet afholdt hvert år siden debuten med undtagelse af 2020, som blev aflyst på grund af coronapandemien.

I 2018 var der 70.938 tilmeldte, og i år blev rekorden sat med mere end 95.000 tilmeldte.

Kongen deltog selv i tre af løbene i tre forskellige værtsbyer på dagen.

Ligesom fødselsdagen er kong Frederiks første som regent, var deltagelsen i motionsløbet det samme. Her føltes det dog ikke så anderledes for kongen som de tidligere år.

- Det er ligesom at løbe som kronprins. Jeg har fået et nyt karosseri, men motoren er den samme, lød det med et glimt i øjet fra kongen, da han kom i mål på sin sidste rute.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 08:59

Kongehuset markerer kong Frederiks fødselsdag med nyt billede

Kong Frederik fylder 56 år søndag den 26. maj. Det er hans første fødselsdag, efter at han er blevet regent.

Kongehuset har søndag offentliggjort et nyt billede af kong Frederik, i forbindelse med at han fylder 56 år.

Det sker på kongehusets hjemmeside.

Det er kongens første fødselsdag, efter at han blev udnævnt som regent den 14. januar.

På kongehusets hjemmeside er der i dagens anledning også oprettet en såkaldt digital gratulationsliste. Her er det muligt for alle at skrive en fødselsdagshilsen til kongen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad er bladlus?

* Bladlus er insekter, som typisk er en-tre centimeter lange. De suger saften fra planter. De kan overføre forskellige virussygdomme mellem planterne og via deres afføring give svampevækst til planterne.

* Lusene føder i et stort antal. En enkelt hun kan føde 40-100 unger i løbet af sin livstid på op til tre uger. Derfor dannes der hurtigt store kolonier på planterne.

* Der findes flere arter af bladlus, som kan angribe planter. Typisk er det nogle få arter, som dominerer. Agurkbladlus, ferskenbladlus, stribet kartoffelbladlus og kartoffelbladlus. Alt efter arten kan bladlus være lige fra gullige til grønlige, brune og sorte.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 26/05/2024 - 10:00

Bladlusene kommer: Sådan forsvarer du planterne mod dem

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Juni måned byder på en hovedpine for haveejerne. Bladlusene gør nemlig deres indtog, men du skal ikke gå i panik, lyder det fra ekspert.

På denne tid af året stifter mange bekendtskab med bladlus, som sætter sig i store kolonier på havens planter.

Nogle haveejere går i panik, men det er der slet ingen grund til, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos Haveselskabet.

- Det kan se voldsomt ud, når alle bladlusene sidder i toppen af planten. Men slå koldt vand i blodet, og spul dem med vand, fortæller hun.

- Så mister de deres evne til at formere sig så hurtigt, da mange af dem vil falde til jorden og have svært ved at finde tilbage igen.

Ifølge Louise Møller vil bladlusene kunne være et problem for haveejere det meste af juni måned.

Her har bladlusenes naturlige fjender som mariehøns og guldøjelarver nemlig ikke formeret sig tilstrækkeligt til at kunne holde bestanden nede. Det har de først sidst på måneden.

Derfor anbefaler hun, at du selv bekæmper planteplagen indtil da.

- Spul med vand hver dag i tre til fire dage. Så får du taget mange af dem. Og dem, der er tilbage, skal naturen nok selv sørge for at bekæmpe, siger hun.

Bladlusene dræber ikke de planter, som de sætter sig på, men det kan stadig være hårdt for planten, lyder det fra Hans Christian Kristensen, der er gartner hos Lundhede Planteskole i Herning.

- Bladlus suger plantesaft fra planterne. Hver gang lusene suger, laver de et lille hul i bladet eller stænglen, som får skud og blade til at krølle sammen som en reaktion på at ville hele. Saften, som suges ud, skulle jo have været brugt af planten på at vokse videre. Alt dette sætter planten meget tilbage, siger han og tilføjer:

- Samtidig er lusenes afføring meget sukkerholdig. Den bliver udskilt på bladene. Den sukkerholdige afføring giver grobund for svampesygdomme, som trives i dette miljø. Så set fra plantens synspunkt, så er bladlus ikke et sjovt skadedyr.

Ifølge Hans Christian Kristensen kan der komme lus i de fleste planter, alt efter hvordan planten har det, hvordan miljøet og vejret er, og hvordan man holder haven.

- Holder man planterne i den bedste kondition med vand og lidt gødning, så er det ikke et problem at have lidt bladlus, men det kan gå meget hurtigt med, at de formerer sig, hvis vejret er lunt, og der ikke er naturlige rovdyr til stede, siger han.

- Lus i roser er meget normalt, og det er tit der, at de fleste haveejere har problemer. Vi ser flere lus i ligusterhække, efterhånden som vi får en varmere og varmere sommer. Lus i bøg er også meget normalt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek