Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/12/2024 - 07:00

Eventyrer fejrer jul med frysetørret mad på gåtur til Sydpolen

35-årige Rasmus Kragh er cirka halvvejs på 1130 kilometer lang gåtur over isen i Antarktis til Sydpolen.

Phunjo Lama/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det bliver en anderledes jul for den danske eventyrer Rasmus Kragh.

Den 35-årige coach og foredragsholder er på vej til fods på isen i Antarktis. Målet er den geografiske sydpol.

Hvis han gennemfører rejsen, vil han blive den første dansker, der på gåben tilbagelægger turen på cirka 1130 kilometer fra kysten af Antarktis til Sydpolen.

I 2019 var Rasmus Kragh den første dansker, der besteg verdens højeste bjerg, Mount Everest, uden brug af kunstig ilt.

Nu har han givet sig selv en ny udfordring: At gå alene i månedsvis under ekstreme vejrforhold i en kamp mod uret.

De medbragte madrationer rækker nemlig kun til 50 dage. Tidsplanen skal ikke skride ret meget, før danskeren i mere end en forstand kan komme på tynd is.

Rejsen begyndte i slutningen af november, og lige nu er han cirka halvvejs.

Selv om forholdene i det medbragte telt er primitive, skal det alligevel markeres, at det er juleaften.

- Jeg kører et ret stramt program, hvor jeg 11 timer i døgnet trækker min pulk. Det tager to timer at sætte campen op og to timer at pille den ned. Så skal der også soves lidt.

- Så den tid, der er til rådighed, er sparsom. Men jeg tror, at jeg vil give mig selv et åndehul juleaften, siger Rasmus Kragh over satellittelefon fra Antarktis.

I den cirka 110 kilo tunge last, som han slæber efter sig på sin pulk, er der et stearinlys, som skal tændes juleaften.

Der bliver også tid til et par opkald på satellittelefonen til de nærmeste.

De kulinariske valgmuligheder til julemiddagen er til at overskue:

- Jeg har da gået over tænkt over, hvad for en frysetørret ret jeg skal spise juleaften. Skal det være risotto med svampe eller pasta bolognese. Det er de to, jeg vakler imellem lige nu, lyder det fra Rasmus Kragh.

Han forklarer, at han er taget afsted for at lære sig selv og sine grænser bedre at kende.

- Det bliver en anderledes jul med fokus på det simple, nærværet til mig selv og nærværet til naturen, der omgiver mig.

- Det er sjældent, man får lov til det. Så jeg vil se mulighederne i det og prøve at nyde det og tage den oplevelse med, siger Rasmus Kragh.

Det er sommer i Antarktis, så der er lyst døgnet rundt. Men det forhindrer ikke temperaturen i at nå ned på minus 40-50 grader.

Noget af det, der har slået den danske eventyrer mest indtil videre, er fraværet af liv og lyde.

- Der er ingenting, og det er vildt. Det er faktisk så vildt, at det er svært for min bevidsthed at være i. Den forestiller sig lyde. Fugle der letter. Fly der summer, striber på himlen. Men der er ingenting. Jeg har ikke set eller hørt liv. Ikke engang en sten, siden jeg for mange dage siden forlod bjergsiden nær mit startpunkt, siger Rasmus Kragh.

Hvis tidsplanen holder, vil danskeren nå sit mål i midten af januar.

Der ligger en forskningsstation ved Sydpolen, som i den arktiske sommer får forsyninger bragt med fly.

Efter planen vil Rasmus Kragh stige om bord på et fly ved forskningsstationen, så han slipper for at tage tilbageturen til fods.

/ritzau/

København, 02/12/2025 - 08:56

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Her medvirker han i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

- Samtidig gjorde filmens høje kvalitet og det visuelt stærke, moderne udtryk et stort indtryk på mig.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth.

En dag træder modedesigneren Helga Gregorius (Thea Sofie Loch Næss) ind på hans klinik, og det vender op og ned på hans liv.

Pludselig befinder lægen sig midt i et trekantsdrama med Gregorius og hendes mand (Christian Fandango).

Det er svenske Erik Leijonborg, der er instruktør på filmen. Han kalder den sit "drømmeprojekt".

- Filmatiseringen af Doktor Glas er en fortælling, som virkelig indfanger, hvad det vil sige at være menneske i dag, siger han i meddelelsen.

- En film om overflade og succes, men også om sprækkerne nedenunder. Det er en psykologisk thriller, men forankret i et realistisk, nutidigt og råt drama.

Det er ikke første gang, at 26-årige grev Nikolai, som prins Joachim har fået med grevinde Alexandra, står foran et kamera.

Som model har den tidligere prins gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London.

I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Derudover har han været på forsiden af modemagasiner i Storbritannien, Ukraine og Holland, har DR tidligere beskrevet.

Derudover har grev Nikolai afsluttet sin uddannelse inden for erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det gjorde han sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2025 - 08:23

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Han medvirker i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth. Han ender i et trekantsdrama med modedesigneren Helga Gregorius og hendes mand.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek