Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 24/12/2024 - 07:00

Eventyrer fejrer jul med frysetørret mad på gåtur til Sydpolen

35-årige Rasmus Kragh er cirka halvvejs på 1130 kilometer lang gåtur over isen i Antarktis til Sydpolen.

Phunjo Lama/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det bliver en anderledes jul for den danske eventyrer Rasmus Kragh.

Den 35-årige coach og foredragsholder er på vej til fods på isen i Antarktis. Målet er den geografiske sydpol.

Hvis han gennemfører rejsen, vil han blive den første dansker, der på gåben tilbagelægger turen på cirka 1130 kilometer fra kysten af Antarktis til Sydpolen.

I 2019 var Rasmus Kragh den første dansker, der besteg verdens højeste bjerg, Mount Everest, uden brug af kunstig ilt.

Nu har han givet sig selv en ny udfordring: At gå alene i månedsvis under ekstreme vejrforhold i en kamp mod uret.

De medbragte madrationer rækker nemlig kun til 50 dage. Tidsplanen skal ikke skride ret meget, før danskeren i mere end en forstand kan komme på tynd is.

Rejsen begyndte i slutningen af november, og lige nu er han cirka halvvejs.

Selv om forholdene i det medbragte telt er primitive, skal det alligevel markeres, at det er juleaften.

- Jeg kører et ret stramt program, hvor jeg 11 timer i døgnet trækker min pulk. Det tager to timer at sætte campen op og to timer at pille den ned. Så skal der også soves lidt.

- Så den tid, der er til rådighed, er sparsom. Men jeg tror, at jeg vil give mig selv et åndehul juleaften, siger Rasmus Kragh over satellittelefon fra Antarktis.

I den cirka 110 kilo tunge last, som han slæber efter sig på sin pulk, er der et stearinlys, som skal tændes juleaften.

Der bliver også tid til et par opkald på satellittelefonen til de nærmeste.

De kulinariske valgmuligheder til julemiddagen er til at overskue:

- Jeg har da gået over tænkt over, hvad for en frysetørret ret jeg skal spise juleaften. Skal det være risotto med svampe eller pasta bolognese. Det er de to, jeg vakler imellem lige nu, lyder det fra Rasmus Kragh.

Han forklarer, at han er taget afsted for at lære sig selv og sine grænser bedre at kende.

- Det bliver en anderledes jul med fokus på det simple, nærværet til mig selv og nærværet til naturen, der omgiver mig.

- Det er sjældent, man får lov til det. Så jeg vil se mulighederne i det og prøve at nyde det og tage den oplevelse med, siger Rasmus Kragh.

Det er sommer i Antarktis, så der er lyst døgnet rundt. Men det forhindrer ikke temperaturen i at nå ned på minus 40-50 grader.

Noget af det, der har slået den danske eventyrer mest indtil videre, er fraværet af liv og lyde.

- Der er ingenting, og det er vildt. Det er faktisk så vildt, at det er svært for min bevidsthed at være i. Den forestiller sig lyde. Fugle der letter. Fly der summer, striber på himlen. Men der er ingenting. Jeg har ikke set eller hørt liv. Ikke engang en sten, siden jeg for mange dage siden forlod bjergsiden nær mit startpunkt, siger Rasmus Kragh.

Hvis tidsplanen holder, vil danskeren nå sit mål i midten af januar.

Der ligger en forskningsstation ved Sydpolen, som i den arktiske sommer får forsyninger bragt med fly.

Efter planen vil Rasmus Kragh stige om bord på et fly ved forskningsstationen, så han slipper for at tage tilbageturen til fods.

/ritzau/

København, 13/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ulver Skuli Abildgaard

* Ulver Skuli Abildgaard blev født 26. juni 1955.

* Den 70-årige skuespiller blev færdiguddannet fra Odense Teater i 1984

* Han særlig kendt for sin rolle som Ulrik i komedieserien "Hjem til fem" fra 1995.

* Har spillet roller i tv-serier som "Taxa", "Sommerdahl" "Badehotellet", "De forbandede år", "Nordkraft" og Thomas Vinterberg-filmen "Kollektivet".

Kilder: DR, IMDB. 

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/12/2025 - 08:00

TV 2-stjerne: Folk bliver helt bange for mig

Ulver Skuli Abildgaard, der spiller morfar Jens i "Valdes jul - vintermiraklet", er så buldrende positiv, at folk finder det uhyggeligt, fortæller han.

God julestemning kan bringe det positive frem i selv den mest forbitrede vinterhader.

Men det kan også blive for meget af det gode, hvis man spørger Ulver Skuli Abildgaard, der er aktuel som morfaren Jens i TV 2-julekalenderen "Valdes jul - vintermiraklet".

Han er selv så positivt anlagt, at det næsten er uhyggeligt, mener han.

- Jeg buldrer nogle gange frem af positivisme - folk bliver helt bange for mig, fortæller skuespilleren, der har spillet med i tv-serier som "Taxa" og "Badehotellet".

Ifølge Ulver Skuli Abildgaard er det til tider lidt for positive sind er noget, som han har måttet arbejde med for ikke at træde sine medmennesker over tæerne.

- Fordi jeg er så buldrende, kommer jeg til at dæmpe alle mulige andre - jeg giver jo ikke andre lov. Der skal også være plads til, at andre har det, som de har, siger Ulver Skuli Abildgaard.

Det er dog noget, som er blevet bedre med alderen, fortæller den 70-årige skuespiller.

Det positive og lyse sind er også gældende for hans karakter i julekalenderen, morfaren Jens, der så småt begynder at falde for Berit, der spilles af Ina-Miriam Rosenbaum, da hun skal arbejde på den gård, han bor på.

Privat er skuespilleren godt gift på fyrretyvende år, som han selv beskriver det.

Han og konen Inger har sammen tre voksne børn, der tilsammen har seks børnebørn.

Jens og Berits juleromance viser sig blandt andet ved kopper af cafe latte, som morfaren serverer.

Og det er et kærlighedssprog, som Ulver Skuli Abildgaard også bruger.

- Hver morgen laver jeg cappuccino til min kone. Min far gjorde det for mig, da jeg var barn.

Ægteparret, der har været sammen siden 1981, har en særlig opskrift til det lange og sunde parforhold.

- Tilgivelse. Og så skal man arbejde for det, lyder det fra Ulver Skuli Abildgaard.

- Man behøver ikke at sige eller gøre noget, man skal bare være der.

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

FAKTA: Mikrobølgeovnens historie

* Den amerikanske radarforsker Percy Spencer opdagede mikrobølgers opvarmningsevne i 1945, mens han stod nær en aktiv radar på sin arbejdsplads Raytheon, hvor han efter sigende bemærkede, at en plade chokolade smeltede i hans lomme.

* Raytheon indgav en patentansøgning samme år. Et par år senere kom den første kommercielle ovn kaldet Radarange på markedet. Den var 1,8 meter høj og vejede over 300 kilogram. Prisen var 5000 amerikanske dollar, der svarer til omkring 330.000 kroner omregnet til dagens penge.

* I 1950'erne kom de første bordmodeller af mikrobølgeovne på markedet til 495 dollars - omkring 35.000 kroner. 

* Efterhånden som flere producenter kom til, og teknologien blev forbedret, faldt priserne, og mikrobølgeovnen blev en naturlig del af indretningen i mange hjem.

Kilde: American Physical Society.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/12/2025 - 10:00

Din mikrobølgeovn kan meget mere end at varme rester

Jan Haas/Ritzau Scanpix

Mikrobølgeovnen kan mere end at varme rester. Med de rette effekttrin kan du både optø frossent kød, opvarme væske og tilberede mad.

Mikrobølgeovnen bliver ofte brugt som en hurtig løsning: To minutter på fuld effekt, og så er gårsdagens madrester klar til at blive spist.

Men ovnen kan mere end at varme rester. Den har flere effekttrin, som kan være nyttige til forskellige formål, hvis du ved, hvordan du bruger dem korrekt og sikkert.

Det siger Leif Skibsted, der er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

- Lav effekt er velegnet til at optø fødevarer fra fryseren. Det kan være nyttigt, når man køber datovarer og fryser dem ned. Så kan mikrobølgeovnen hjælpe med optøningen, hvis man har glemt at tage dem ud af fryseren, siger Leif Skibsted og tilføjer:

- Hvis man varmer madrester, er lav effekt også en god indstilling. Man skal dog lige sikre sig, at maden bliver varmet igennem.

Lav effekt bruger mindre strøm. De fleste mikrobølgeovne kan justeres fra lav til høj effekt, som normalt spænder fra 100 watt til mellem 800 og 1200 watt.

En mikrobølgeovn virker ved at sende elektromagnetiske stråler ind i maden.

- Strålerne får især vandmolekylerne til at bevæge sig, fordi de kan modtage energien fra mikrobølgerne, siger han.

En række fødevarer er også velegnede til at blive tilberedt i mikrobølgeovnen, der altså bruger mindre strøm end en almindelig ovn.

Leif Skibsted fortæller, at han for nylig har tilberedt store bagte kartofler i en times tid på mellem effekt, så de bliver kogt indefra.

Du har måske hørt, at man kan modne en avocado i en mikrobølgeovn. Men ifølge Leif Skibsted er det en myte.

- Avocadoen vil blive blødere, fordi den bliver kogt indefra. Men mikrobølgeovnen kan ikke modne avocadoen, og derfor vil den smage anderledes, siger han.

Når du skal tilberede forskellige retter, skal du i begyndelsen prøve dig lidt frem for at finde ud af, hvor lang tid maden skal have i mikrobølgeovnen.

- Hvis mikrobølgeovnen har en karrusel, skal man sikre sig, at den kører uhindret rundt, da maden ellers kan blive ujævnt opvarmet. Der findes dog nyere mikrobølgeovne uden en karrusel, siger han.

Når du opvarmer væsker som mælk, suppe, kaffe og te i mikrobølgeovnen, skal du passe på, fordi opvarmningen kan være ujævn.

Det kan få væsken til at blive lokalt overophedet, så den pludselig stødkoger og sprøjter voldsomt ud af kruset eller beholderen.

- Det er især ved genopvarmning af udkogte drikke, man risikerer overophedning af væske, fordi al luft er udkogt, siger Leif Skibsted.

- Alt flydende, der opvarmes i en mikrobølgeovn, bør derfor omrøres, før det indtages, for at udligne en uensartet opvarmning og risiko for overophedning. Det gælder ikke mindst for drikke til børn.

Når du varmer mad eller væske op i mikrobølgeovnen, skal du sørge for at bruge et materiale, der er egnet til det.

Det er desuden en god idé at være opmærksom på, hvilken emballage du bruger i mikrobølgeovnen.

Fødevarestyrelsen advarer blandt andet mod melaminservice, fordi materialet kan afgive det kræftfremkaldende stof formaldehyd, når det bliver for varmt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek