Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Melbourne, 15/01/2022 - 07:14

Rune føler sig hjemme blandt verdenstoppen ved Australian Open

18-årige Holger Rune er fyldt med selvtillid før Australian Open-debut efter stærk sidste sæson.

Tiziana Fabi/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Smilet er bredt og overskuddet stort hos den 18-årige tennisspiller Holger Rune, der de seneste dage har boet og trænet i Melbourne forud for Australian Open.

For selv om danskeren mandag debuterer som seniorspiller ved grand slam-turneringen som en af de yngste og lavest rangerede i feltet, så træder han alligevel ind på en af tennissportens største scener med følelsen af at høre hjemme.

Det skyldes ikke mindst en stærk sidste sæson, hvor teenageren skød op ad verdensranglisten i raketfart og gik fra nummer 473 til nummer 103 på et år.

- Det betyder vanvittigt meget mentalt. Det giver noget selvtillid og lidt mere ro, at man nu kan sige, at man er deroppe blandt nogle af de bedste spillere i verden, siger Holger Rune lørdag.

- Jeg har i et stykke tid følt, at jeg hører hjemme der, men før man er der, kan man jo ikke rigtig sige, at man hører hjemme.

Netop pladsen på verdensranglisten betyder, at danskeren i denne sæson udelukkende koncentrerer sig om at spille på mændenes ATP Tour, der er det højeste niveau.

For første gang i karrieren har Rune heller ikke skullet kvalificere sig til en grand slam-turnering, og derfor kunne han med ro i maven i slutningen af december tage til Australien for at deltage i et par opvarmningsturneringer.

Det har været godt givet ud, siger han, selv om det blev til et par nederlag undervejs.

- Jeg synes egentlig, min optakt har været god. Jeg spillede i Adelaide i to uger og vandt to kampe og tabte to, men jeg fik samtidig trænet godt, og jeg føler mig i god form.

- Jeg har det rigtig godt i kroppen, jeg bevæger mig godt og jeg er mentalt afslappet, så nu glæder jeg mig bare til at komme i gang og gøre mit bedste, siger han.

Danskeren fortæller, at han forud for Australian Open har haft særligt fokus på at forbedre fysikken sammen med træner Lars Christensen, så han kan holde til de længere kampe ved grand slam-turneringen.

Ikke mindst efter at han ved sidste års US Open kæmpede med krampe, da han blev slået ud af verdensetter Novak Djokovic i første runde.

- Det er jo bedst af fem set nu, og det har jeg kun prøvet en gang mod Djokovic, hvor det godt kunne være gået bedre fysisk.

- Så vi har arbejdet meget på, hvordan jeg blandt andet skal blive bedre til at spare kræfterne mellem pointene og så give den fuld gas, når spillet er i gang.

På den mentale front har Holger Rune og hans træner især arbejdet med, at teenageren ikke skal blive for tynget, når tingene ikke går hans vej.

- Vi snakker om det til træning og specielt inden kampe, hvordan jeg skal gå ind og opføre mig, og hvad man siger på banen.

- Det kan for eksempel være at tage sig selv i ikke at blive for sur nogle gange. Efter et point kan man jo godt have lyst til at reagere, men ikke gøre det alligevel.

18-årige Holger Rune skal i første runde af Australian Open op imod sydkoreaneren Kwon Soonwoo, der er nummer 53 i verden.

Kampen skal spilles mandag lokal tid på et endnu ukendt tidspunkt.

Hvis Rune vinder, så venter vinderen af opgøret mellem canadieren Denis Shapovalov, der er seedet som nummer 14, og serberen Laslo Djere.

/ritzau/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek