København, 28/04/2025 - 17:59
Mere end én fejl på 15 minutter kan vælte Europas el-motorveje
Store strømnedbrud som det i Spanien og Portugal er ekstremt sjældne og kræver flere fejl inden for kort tid.
Susana Vera/Reuters
Af: /ritzau/
I de europæiske lande kan de store strømsystemer klare en enkelt fejl på 15 minutter. Opstår der flere fejl, er situationen kritisk.
Og så kan man stå med et nedbrud som det, der har ramt store dele af Spanien og Portugal mandag, fortæller professor i energisystemer Jacob Østergaard fra Danmarks Tekniske Universitet.
- Vi kan ikke designe systemet, så det er 100 procent sikkert. Selv om det er meget, meget sikkert.
- Systemet er lavet på den måde, at det under normale omstændigheder kan tåle en enkelt fejl, og så skal man i Europa inden for et kvarter have stabiliseret systemet, så det kan tåle, at der kommer endnu en fejl.
- Men der kan opstå situationer, hvor man er uheldig, og der opstår flere fejl inden for kort tid, der kan lede til de her meget store nedbrud, siger han.
Ved nedbruddet mandag har det meste af Portugal og Spanien og en mindre del af Frankrig været uden strøm mandag eftermiddag.
Strømmen i Frankrig er dog tilbage sidst på eftermiddagen.
- Den Iberiske Halvø er lidt afskærmet, fordi der ligger bjergkæder, hvor der ikke er mange strømforbindelser i det nordlige Spanien op mod Frankrig, så det meget sammenfiltrede net på Den Iberiske Halvø kan kollapse, men så stopper nedbruddet tilfældigt nordpå, siger Jacob Østergaard.
Ifølge den portugisiske elnetoperatør Ren var det temperaturforskelle i det centrale Spanien, der førte til det enorme strømnedbrud, da der opstod oscillationer - eller svingninger - i højspændingsledninger.
- På alle kraftværker, i vindmølleparker og så videre sidder er digitale regulatorer, der styrer enhederne.
- Hvis de digitale regulatorer begynder at regulere modsat hinanden, så den ene regulerer ned, og den anden regulerer op, så kan de begynde at tro, at systemet er i ubalance, og så kan der opstå større og større svingninger, hvor de skiftevis regulerer op og ned.
- Så kan der ske overbelastning af forbindelserne mellem forskellige dele af elnettet, og hvis nogle forbindelser begynder at koble ud, fordi der løber for stor en strøm, så overbelastes andre dele af systemet, og så kan det hele ende med at kollapse, forklarer Jacob Østergaard.
Strømnedbruddet på Den Iberiske Halvø har fået store dele af Spanien og Portugal til at gå i stå. Det er ekstremt sjældent, at så indgribende nedbrud rammer så store områder og så mange mennesker.
I Skandinavien oplevede vi senest noget lignende den 23. september 2003, hvor Sjælland og det sydlige Sverige gik i sort.
- Det er meget usædvanligt, siger Jacob Østergaard.
Ifølge professoren kan der være gode grunde til at gentænke sikkerheden omkring de europæiske elnetværk, så de er bedre rustede mod store udfald.
Det skyldes både klimaforandringer, den sikkerhedspolitiske situation med trusler mod Vesten fra især Rusland og øget digitalisering af elnettet.
- Vi har behov for at gentænke hele robustheden af elsystemet.
- Dels fordi systemet er ved at ændre sig til et system baseret på sol og vind, hvor der er nogle andre mekanismer, som kan forårsage nedbrud.
- Og så fordi vi ser andre trusselsbilleder i dag end tidligere og oftere oplever ekstreme vejrsituationer, som kan bidrage til kritiske driftssituationer. Også i forhold til digitaliseringen af elnettet, som - hvis man ikke får gjort det er rigtigt - introducerer nogle nye sårbarheder, siger han.
/ritzau/