26/06/2024 - 10:00
På vej til sydens hede? Sådan passer du godt på dig selv i varmen
Drik, selv om du ikke føler tørst, og søg læge, hvis du får det skidt under den bagende sol på rejsen sydpå, lyder rådet fra læge.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Termometeret viser mørkerøde tal i Sydeuropa i disser uger.
Og den stegende hede kræver, at du som turist tager dig nogle forholdsregler for ikke at blive utilpas i varmen.
1) Drik rigeligt med vand.
Når sveden driver af dig, risikerer du at tabe så meget væske, at du dehydrerer. Derfor er det alfa og omega, at du husker dig selv på at drikke masser af vand.
- Det er vigtigt, at man indtager rigeligt med væske, også selv om man ikke føler tørst. Når man bliver tørstig, er kroppen nemlig allerede i de tidlige stadier af dehydrering, siger Klaus Nielsen Jeschke, der er læge hos Falck og løbende er i kontakt med danske patienter, der bliver indlagt i udlandet.
Han råder dig til at drikke vand fra flaske og ikke hanen samt at begrænse indtaget af koffeinholdige drikke og alkohol.
- Man bør undgå alkohol i de varme timer, fordi det har en negativ effekt på væskebalancen. Derudover bliver man sløv og opholder sig måske længere tid i solen, hvilket øger risikoen for dehydrering, lyder det fra lægen.
Farven på din urin kan give dig et fingerpeg om din væskebalance. Er urinen lysegul, er alt godt. Har det en mørkere nuance, kan du have brug for mere væske.
2) Beskyt dig mod solen.
Selv om du elsker at ligge og dase på stranden eller ved poolen, så er det en dårlig idé at befinde sig for længe i solen under en hedebølge.
- Man bør undgå at opholde sig i solen i de timer, hvor solens uv-stråler er stærkest. Det vil typisk være mellem klokken 11 og klokken 15, siger Klaus Nielsen Jeschke.
Sørg derudover for at følge de gængse råd om solbeskyttelse - brug solcreme, søg skygge og gå med hat.
- Det er vigtigt - både for at undgå skader på huden, men også fordi det at opholde sig i solen øger risikoen for tab af væske i kroppen og dermed dehydrering, siger Klaus Nielsen Jeschke.
3) Søg lægehjælp.
Udvikler du i varmen symptomer som tørst, svimmelhed, almen utilpashed og feber, så anbefaler Klaus Nielsen Jeschke, at du søger læge.
Rejser du med et af de store rejseselskaber, vil der ofte være medicinsk uddannet personale til stede på hotellet, der står klar til at hjælpe. Men ring også gerne hjem til Danmark.
- Folk er ofte i tvivl, hvordan man helt konkret får lægehjælp, når man er i udlandet. Og her vil jeg råde til, at man ringer til sit rejseforsikringsselskab, som kan give gode råd og vejledning, siger Klaus Nielsen Jeschke.
Bliver du decideret syg på grund af heden, er der mulighed for at få dækning fra rejseforsikringen.
Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen, der drives af brancheorganisationen Forsikring & Pension.
- Som udgangspunkt dækker rejseforsikringen, hvis du bliver akut syg af den ene eller anden årsag på ferien. Derfor er det en god idé at have en rejseforsikring og medbringe dit EU-sygesikringskort, når du rejser på ferie i Europa, siger hun.
Går du med overvejelser om helt at droppe at tage af sted på ferien, skal du dog ikke regne med, at forsikringen dækker.
- Hedebølge er ikke grund nok til at aktivere afbestillingsforsikringen. Den kommer i spil, hvis man selv eller en af ens nærmeste bliver syg eller kommer til skade inden afrejse, eller hvis Udenrigsministeriet fraråder, at man rejser til det pågældende land, fastslår Anne Garde Slothuus.
/ritzau fokus/