Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/09/2023 - 09:22

Dronning Margrethe giver kig bag kulissen i hemmelig Netflix-film

Dronning Margrethe har kreeret scenografi og kostumer til den nye Bille August-instruerede film "Ehrengard: Forførelsens kunst". Arbejdet kan nu ses på Netflix.

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Det er dronning Margrethe, som har stået for scenografien og kostumedesignet i den nye Bille August-instruerede film "Ehrengard: Forførelsens kunst", der kan ses på Netflix fra torsdag 14. september.

Samtidig med premieren afslører streaminggiganten nu behind the scenes-filmen "Bag kulisserne på Ehrengard: Forførelsens kunst", som skildrer dronningens arbejde.

Hun har kreeret det visuelle udtryk i "Ehrengard: Forførelsens kunst" gennem decoupager. Udklip - det kan være fra aviser, blade og magasiner - som limes og herefter lakeres på for eksempel glas, papmaché eller karton. Og så har hun også tegnet kostumerne - fra kvindernes pufkjoler til mændenes uniformer.

- Det er svært at forklare helt, hvordan man gør. Men man finder ting her, og man finder ting der, siger dronning Margrethe blandt andet i filmen.

- Hvad er det for billeder, historien giver mig, når jeg læser den? Hvad ser jeg for mig, og så får man fornemmelsen af, at man går ind i en verden? Jeg ser det jo som et billede, lyder det videre fra den royale scenograf og kostumedesigner.

Omkring 40 af dronningens decoupager udstilles på Karen Blixen Museum på Rungstedlund nord for København fra 6. oktober i dialog med forfatterens fortælling om "Ehrengard".

Som en del af udstillingen "Forførelsens portræt. Dronningen sætter scenen til Ehrengard" vises også en række af regentens kostumeskitser til filmatiseringen og udvalgte kostumer.

Filmen "Ehrengard: Forførelsens kunst" er baseret på Karen Blixens "Ehrengard", et af forfatterens sidste værker.

Faktisk var det majestæten, som spurgte Bille August - for mere end 10 år siden - om han ville filmatisere romanen.

- Udgangspunktet har været, at vi skulle finde locations - steder - som på en eller anden måde lignede de miljøer, som dronningen har beskrevet i sine decoupager, fortæller Bille August blandt andet i "Bag kulisserne på Ehrengard: Forførelsens kunst".

- Det er klart, at sådan ser virkeligheden jo ikke ud. Men vi har fundet nogle steder, som har haft nogle elementer, som kunne bruges til det. Og så har vi måttet male og dekorere det på en måde, så det kom tilnærmelsesvis tæt på decoupagerne, og hvad vi så senere digitalt har arbejdet med.

Fortællingen udspiller sig i riget Babenhausen. Her bliver maleren og den selvbestaltede kærlighedsekspert Cazotte - spillet af Mikkel Boe Følsgaard - hyret af fyrstedømmets storhertuginde, i skikkelse af Sidse Babett Knudsen.

Cazotte skal hjælpe storhertugindens søn med at forføre, så han kan finde en prinsesse, som kan sikre riget en arving.

Det lykkes - lidt for godt - og en skandale er under opsejling.

Hofdamen Ehrengard, portrætteret af Alice Bier Zandén, er en af de udvalgte, som hyres til at slå ring om hemmeligheden. En standhaftig ung kvinde, som storhertuginden ikke øjner Cazotte nogen chance for selv at score. Så det indgår de et væddemål om.

Både "Ehrengard: Forførelsens kunst" og filmen om dronning Margrethes arbejde, "Bag kulisserne på Ehrengard: Forførelsens kunst", kan ses på Netflix fra torsdag 14. september.

/ritzau/

København, 14/11/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Jasmin Lind

* Jasmin Lind er født 28. april 2000.

* Hun er en dansk YouTuber og influencer.

* Hun startede sin YouTube-kanal i 2014, hvor hun først lavede videoer om skønhedsprodukter

* Hun har opbygget en stor følgerskare på både YouTube, Instagram og TikTok, hvor hun sammenlagt har hundredtusindvis af følgere. 

* Hun bor i København sammen med sin mand, Mika Schultz, og deres datter, Elina.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/11/2025 - 08:00

Jasmin Lind: Jeg skal bevise noget før mine følgere stemmer på mig

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Selv om influenceren og Vild med dans-deltageren Jasmin Lind har tusindvis af følgere på de sociale medier, tror hun ikke, at det giver gratis stemmer.

I mere end ti år har influenceren Jasmin Lind delt ud af sit liv på sociale medier. Og i øjeblikket kan hendes følgere også komme med ind i træningslokalet, når hun uge efter uge lærer nye trin til "Vild med dans".

Alene på Instagram følger 275.000 med i den 25-årige influencers liv, og det kan umiddelbart virke som en fordel i dansekonkurrencen, hvor seerne er med til at bestemme, hvem der bliver sendt videre.

Men Jasmin Lind tror ikke, at hendes følgere vil stemme på hende, bare fordi de er fans.

- Jeg tror, at jeg skal bevise noget, før folk gider at stemme på mig. Jeg tror ikke, at jeg får så mange "gratis" stemmer, som folk går og tror, siger hun.

Det er mest tilfredsstillende at få stemmer ud fra sit talent og ikke, hvem man er, uddyber Jasmin Lind, som hos flere bookmakere er blandt favoritterne til at vinde årets konkurrence.

Selv om det kan være svært at vurdere, om man kan omsætte følgere til stemmer, er Jasmin Lind sikker på at få stor opbakning.

- Jeg ved, at der er mange af mine følgere, der vil støtte mig.

Jasmin Lind danner både romantisk og professionelt par med ægtemanden Mika Schultz, som hun har YouTube-kanalen "Jas og Mika" med. De blev gift i 2019, og i 2024 kunne de hilse en datter velkommen.

Datterens beskedne alder var i tankerne hos influenceren, da hun fik tilbuddet om at deltage i årets konkurrence.

- Først tænkte jeg "what, det er fedt!", men så begyndte jeg også at tænke på, at vi har rigtig meget arbejde og en datter på et år - er timingen god lige nu?

Jasmin Lind besluttede sig derfor for at tage et møde med arrangørerne af programmet for at tale situationen igennem, og det endte med at overraske hende.

- Jeg fandt faktisk ud af, at det krævede meget mere, end jeg havde regnet med. Men mavefornemmelsen var der, så jeg skulle være med, fortæller hun.

Hun har fundet ud af at være effektiv ved at kombinere dansetræningen med sit arbejde som influencer.

- Jeg udnytter "Vild med dans" til at lave det, som jeg normalt laver, som er content (indhold, red.) til sociale medier. Jeg filmer rigtig mange ting.

Kombinationen af træning og influencerarbejde er ikke hverdagskost for hendes dansepartner, Michael Olesen.

- Det er noget nyt for mig, som jeg skal vænne mig til, siger danseren med et grin.

14. november skal Jasmin Lind og Michael Olesen danse jive, når de går på gulvet til kvartfinalen sammen med de øvrige fire tilbageværende par. Der er kun plads til tre par ved det store finaleshow 28. november i Forum Horsens.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/11/2025 - 10:00

FAKTA: Karrypasta indeholder flere sunde ting

Du kan putte flere gavnlige og sunde ingredienser i en karrypasta:

* Ingefær: antages at virke blodfortyndende og kvalmestillende. Ingefær dæmper betændelse og virker som en antioxidant. Den bruges desuden til at bedre gigt.

* Chili: er fuld af vitaminer, mineraler og antioxidanter. Der er især en høj koncentration af A-, C- og E-vitamin i chilifrugten, som blandt andet kan booste dit immunforsvar.

* Hvidløg: kan virke bakteriedræbende og antiinflammatorisk og kan derved mindske dannelsen af plak i arterierne. Hvidløg kan udvide karrene og dermed være med til at sænke blodtrykket. Det kan desuden nedsætte produktionen af kolesterol.

Kilder: Hjerteforeningen og DR.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/11/2025 - 10:00

Giv vintermaden bid og varme med en hjemmelavet karrypasta

Annegret Hilse/Reuters

Lad duften af frisk ingefær, hvidløg og ristede krydderier sprede sig i køkkenet, mens du laver din egen karrypasta, der kan pifte din hverdagsmad op.

De kolde måneder kalder på varm mad - og hvad er næsten bedre end en velsmagende og krydret karrypasta?

Med friske ingredienser kan du skabe en sund og aromatisk base, der løfter dine retter, siger kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl.

Den er let at have med at gøre, og samtidig undgår du unødvendige tilsætningsstoffer.

- Jeg synes først og fremmest, at en god karry godt må bide lidt, men den skal heller ikke være så stærk, at den overdøver andre smage som kokosmælk eller andet, forklarer Thomas Rønsch Toftdahl.

Han anbefaler, at du begynder processen med dine tørre krydderier.

- Jeg bruger spidskommen, korianderfrø, sorte peberkorn, nelliker og hel kardemomme - cirka en spiseske af hver. Det tager jeg og maser godt ud i en morter eller en minihakker, som er helt oplagt til det, forklarer kokken.

Så er turen kommet til de vådere ingredienser.

Her bruger Thomas Rønsch Toftdahl et helt hvidløg og et helt til halvandet rødløg samt chili.

- Jeg plejer at bruge tre røde chilier, der cirka ligger midt på styrkeskalaen. Jeg synes, at chilismag er dejlig, men den skal ikke overdøve. Du kan sagtens bruge hele chilier med kerner, siger han.

Dernæst er turen kommet til ingefær - brug cirka 40 til 50 gram, og sørg for at skrælle og skylle grundigt, da bakterierne sidder i skrællen, og de kan gøre, at karrypastaen mugner hurtigere.

- Jeg bruger også altid to stilke citrongræs samt et par friske kaffirlimeblade, som kan købes i de fleste grønthandlere. Det tilsættes sammen med skal og saft fra to hele lime og to teskefulde rørsukker, fortæller kokken og faglæreren.

Husk at smage til undervejs, og smag eventuelt til med en lille smule kanel, foreslår Thomas Rønsch Toftdahl.

- Ikke ret meget. Den skal endelig ikke smage af kanel. Det er bare lige for at bløde nogle af bitterstofferne lidt op, uddyber han.

Alle ingredienser skal moses eller blendes til en sammenhængende konsistens, så det bliver til en pasta, men gerne med lidt struktur, lyder det.

Du kan tilføje to skefulde god olivenolie, hvis pastaen mangler fugt.

- Den må ikke være tør. Den skal være våd, men ikke flydende, forklarer han.

Put karrypastaen i en velegnet beholder, og opbevar den herefter på køl, hvor den kan holde sig cirka 14 dage, lyder det fra Thomas Rønsch Toftdahl.

Den færdige karrypasta kan bruges i et væld af retter.

- Jeg elsker at bruge den sammen med linser, som er ret kedelige, men supersunde og et godt alternativ til kød. Så jeg ville koge mine linser og blande et par skefulde karrypasta i, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Det kan også blandes i en asiatisk inspireret gryderet med rejer, grøntsager og fiskesovs eller en dansk klassiker som boller i karry med et tvist, foreslår han.

Der er lige et enkelt aber dabei, lyder det fra kokken. Pas på med at tilsætte pastaen ved alt for høj varme, så ryger mange af de vitaminer og antioxidanter, som vi gerne vil have.

- Tag for eksempel din ret af blusset under tilsmagning, og tilsæt karrypastaen. Det giver også en mere koncentreret smag, siger han.

Maden skal selvfølgelig altid varmes igennem, så bakterier som salmonella og campylobacter bliver dræbt, hvilket Fødevarestyrelsen anbefaler.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek