København, 09/12/2024 - 09:00
Lån eller leasing: Det skal du vide om bilkøb
Læs her om dine forskellige muligheder og undgå økonomiske faldgruber, når du skal have finansieret dit næste bilkøb.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Når der skal købes en ny bil, vil det for de flestes vedkommende også betyde, at de skal finde en måde at finansiere købet.
Du kan typisk vælge mellem et billån med fast eller variabel rente eller leasing. Og det har betydning for din økonomi, hvad du vælger.
Det fortæller Daniel Brandstrup Slundt, som er biløkonom hos bilejernes interesseorganisation, FDM.
- Et bilkøb er en stor udgiftspost for de fleste. Normalt skal man betale 20 procent af bilens pris i udbetaling, hvis man skal have et billån. Koster bilen 350.000 kroner, skal man altså betale 70.000 kroner i kontanter, siger han.
- Hos FDM anbefaler vi, at man betaler 20 procent i udbetaling. Desuden bør billånets løbetid ikke være længere end syv år.
Det vil nemlig give en økonomisk buffer, som kan afbøde, hvis bilen er faldet meget i pris, når den skal sælges eller erstattes.
Med andre ord er det en måde at undgå at blive teknisk insolvent. Det bliver man, når den resterende gæld er større end bilens værdi.
Om du skal vælge et billån med en fast eller variabel rente, afhænger lidt af dit temperament.
Det forklarer Jens Hjarsbech, som er cheføkonom i Mybanker, der blandt andet sammenligner priser hos de danske banker.
- Fast rente giver noget økonomisk tryghed, fordi man ved, hvilken udgift man kommer til at have. Der er ingen ubehagelige overraskelser, hvis renten stiger, siger han.
- En variabel rente ligger ofte lavere end den faste, men man løber den risiko, at renten kan stige. Så stiger udgifterne til lånet også.
Ifølge Daniel Brandstrup Slundt er det ikke altid godt, hvis et billån har en lavere rente, da det kan betyde, at stiftelsesomkostningerne er højere.
- Her er det vigtigt at huske, at det er renterne, der udløser skattefradrag, siger han.
Et gammelt råd er, at du ikke behøver at vælge bilforhandlerens finansieringspartner.
- Derfor bør man som minimum altid også indhente et tilbud fra sin egen bank og en bank mere, siger han.
Når du skal sammenligne lån, anbefaler han, at du kigger efter ÅOP, der står for lånets årlige omkostninger i procent. Du bør dog også være opmærksom på løbetid, fordi den påvirker ÅOP.
- Man bør desuden huske, at bilforhandleren ofte også skal have en bid af kagen, når der oprettes et billån, tilføjer Daniel Brandstrup Slundt.
Fordi en bilforhandler også kan tjene på, at der bliver oprettet et billån, vurderer han, at det giver mulighed for at forhandle. Du kan blandt andet prøve at få et sæt vinterdæk med i bilens pris.
Bankerne tilbyder typisk elbillån til særligt favorable priser, dels fordi de er interesserede i at styrke deres grønne profil.
- Renter på billån til elbiler ligger derfor ofte mærkbart under billån til benzinbiler. Det skal man helt klart tage med, hvis man skal købe en ny bil, siger Jens Hjarsbech.
FDM har på sin hjemmeside en vejledende bilbudget-beregner, der giver et overslag over, hvad det vil koste at anskaffe en benzin-, diesel-, el- eller plug-in-hybridbil.
En helt anden mulighed, når du skal have en ny bil, er at vælge leasing.
- Privatleasing er sjældent den billigste løsning, hvis man sammenligner det med at eje én bil i en længere periode, siger Daniel Brandstrup Slundt.
- Men en stor forskel med leasing er, at man løbende betaler for bilens forventede værditab. Når man ejer bilen, kommer den udgift først, den dag bilen skal sælges.
Fordi en bil typisk har det største værditab i de første to år, kan det hurtigt blive dyrt at skifte bil ofte.
Så hvis du har planer om at udskifte bilen hvert andet år, kan leasing være den billigste løsning, vurderer han.
/ritzau fokus/